Forum PCLab.pl: FAQ: APU - wątek zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (257 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 255
  • 256
  • 257
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

FAQ: APU - wątek zbiorczy Wszystko o starych, obecnych i przyszłych APU

#5121 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20225
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 17 Listopad 2019 - 11:33

Nie wiem na czym bazowane ploty że to 14nm - pewnie na stronie amd, która nieraz pokazała że potrafi być niekompletna i niepoprawna.
Strony wsparcia producentów płyt konsekwentnie piszą, że to picasso.
I to naprawdę byłby dziwny ruch by czym innym był taki athlon, a czym innym inne APU w tej samej serii.

#5122 Użytkownik jest niedostępny   marioking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1499
  • Dołączył: Cz, 15 Maj 03

Napisany 19 Listopad 2019 - 16:23

Niestety ZEN 14nm !!!! Ale jakie AMD jest cwane, nazwe kodową procka CPUid podaje picasso, ale jak ktoś ogarniety to widząc 14nm powinien wiedzieć że coś nie gra, ale niestety ludzie wolą sie nabierać! Smutne, już w jednej polskiej recce dali że to ZEN+, ręce opadaja... Bo AMD może nagiąc nazwe kodową i sobie podciągnąc do rodzinki ale już NM nie przekłamuje, bo to parametr techniczny specyfikacji, tylko widać taki trick wystarcza :(

Ten post był edytowany przez marioking dnia: 19 Listopad 2019 - 16:30


#5123 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10535
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:00

Skąd wiadomo, że 3000G to 14nm? Ogólnie, to różnie piszą. PPC też się solidną ignorancją wykazało, twierdząc, że układ graficzny jest identyczny, do tego w 200GE. A zegar rdzenia graficznego +10%? Nie godne przetestowania?

Dlatego też stronką AMD bym się nie sugerował. Oni (AMD) podają, że Vega3 taktuje zegarem 1000MHz, a przecież zegar 3000G to 1100MHz. Sami nie wiedzą, co produkują, albo walą ctrl c -> ctrl v w opisach, stąd 14nm tam się znalazło.

Czyli mnożnik i memki odblokowane. A co z iGPU?

Ten post był edytowany przez smilehunter dnia: 19 Listopad 2019 - 19:03


#5124 Użytkownik jest niedostępny   marioking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1499
  • Dołączył: Cz, 15 Maj 03

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:07

Ogarnieci recenzeci dali screen z cpuid, ale do konkurencji nie chce dawać linków :P Który mimo identyfikacji jako Picasso podaje 14nm! Gdyby cpuid sugerowało się przynależnością do Picasso podawałoby również 12nm a nie 14nm jak wyświetla... I też logika samego tego przekretu jest oczywista... AMD chciało zagrać na naiwniaków i mogło sobie przypisać to do Picasso, ale już sciemniać z procesem produkcyjnym nie chcieli, bo to defacto specyfikacja techniczna.

Ten post był edytowany przez marioking dnia: 19 Listopad 2019 - 19:11


#5125 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10535
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:25

Przecież to może być zwykły błąd odczytu/detekcji programu.

CPU-z podaje picasso 12nm ;)
Techpowerup w recenzji twierdzi, że to raven ridge 14nm ;)

Czym to dokładnie jest, pewnie się nie dowiemy, bo taki athlon #nikogo.

Ten post był edytowany przez smilehunter dnia: 19 Listopad 2019 - 19:30


#5126 Użytkownik jest niedostępny   marioking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1499
  • Dołączył: Cz, 15 Maj 03

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:32

Tylko z czego to ma wynikać? Bo cała ta fama wzięła się z od producentów płyt co jedynie opisali go jako Picasso, i stąd wszyscy jak jedne mąż dają Zen+... A AMD na żadnym screenie z prezentacji, stronie ani nigdzie nie użyli słowka ani spółgłoski jakoby to miało być Zen+ albo w 12nm ANI nawet Picasso... Skoro sami podaja jednak na odwrót, tak programy indentyfikuja i nawet recenzeci twierdzą że jedyną różnica specyfikacyjną jest taktowanie jądra czy gpu a na dodatek nawet linie PCIe są takie same, to chyba jednak nie ma co się zapierąć, że wbrew wszystkiemu to jest to, czym byśmy po prostu chcieli... Bo te linie pcie definitywnie dokładaja swój gwóźdz... zen+ miało więcej od zen, wieć skoro 3000g ma tyle samo co seria 200GE, co jest pewniejesz???

Ten post był edytowany przez marioking dnia: 19 Listopad 2019 - 19:34


#5127 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20225
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Listopad 2019 - 19:41

Mario zwolnij, bo się zapowietrzysz :E

Z programów diagnostyczno-informacyjnych interesuje nas tylko jedna rzecz - family oraz extended family. To jest informacja wyciągana prosto z procesora i nie da się jej odczytać źle.

2400G/2200G/200GE identyfikują się jako F.1.0 / 17.11
3400G/3200G identyfikują się jako F.8.1 / 17.18

3000G identyfikuje się jako co? Picasso.

Koniec tematu. Można odłożyć ostre narzędzia i wrócić do domów i rodzin.

#5128 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 930
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 19 Listopad 2019 - 20:24

Dodaj obrazek
CPU-Z nawet poprawnie nie rozpoznaje modelu co najwyżej wyświetla "Processor Brand String"
jaja to się zaczynają z GPU-Z :P
pod warunkiem że AMD niczego nie namieszała w specyfikacji cpuid family oraz extended family powinny być odczytywane prawidłowo
https://en.wikipedia...nd_Feature_Bits

#5129 Użytkownik jest niedostępny   marioking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1499
  • Dołączył: Cz, 15 Maj 03

Napisany 19 Listopad 2019 - 22:47

Ja tam jestem zwolennikiem by to było 12nm... Jakkolwiek AMD w kulki jedzie z tym chaosem informacyjnym/modelowym i opóźnieniem... chce się mylić tylko jakoś to nie do końca pasuje co oni z tym wszystkim nakombinowali... A juz najmniej mi się podoba co rynek zrobi z ceną... Fajnie jakby spadły ceny starych bo zakup tego na bank nie będzie się opłacał.

#5130 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20225
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Listopad 2019 - 22:56

Jeden powód do zakupu jest - to (oficjalnie) najtańszy procek który pozwoli wstać płytom x570.
3000G będący ravenem oznaczałby wciśnięcie na producentów płyt x570 obowiązku wsparcia ravenów. Tego nie chce nikt poza konsumentami.

#5131 Użytkownik jest niedostępny   marioking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1499
  • Dołączył: Cz, 15 Maj 03

Napisany 20 Listopad 2019 - 08:11

Widzisz i to kolejny dowód że to nie jest 12nm... W płytach gigabyte, asus x570 nie ma wsparcia dla 3000g...

A sorki to właśnie oni pierwsi wiedzą o nowych cpu... w końcu o 300ge/320ge w ten sposób wyciekło info już z pół roku temu, a 3000g został dodany ponad miesiąc temu do większości do wsparcia... a tu ani widu, ani słychu...

Ps. No i redakcje wycofują się z twierdzeń że to zen+.. Cały galimatias bierze z błędnych odczytów, a te wynikają z biosów które właśnie miały wprowadzone że to niby picasso... I co bardziej logiczne, odczyt programów diagnostycznych na tym się opiera a nie info z procesora. Bo w końcu płyta stwierdza jaki procesor jest włożony.

Ten post był edytowany przez marioking dnia: 20 Listopad 2019 - 09:13


#5132 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10535
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 20 Listopad 2019 - 19:00

Zobacz postsmilehunter, o 19 Listopad 2019 - 19:00, napisał(a):

Czyli mnożnik i memki odblokowane. A co z iGPU?

Podkręca się. 1650MHz i Vega 3 odlatuje.



Taki powinien być 200ge. W pełni odblokowany itd. Za te 229zł, po wyżyłowaniu, nawet ma jakiś sens ten układzik.

Ten post był edytowany przez smilehunter dnia: 20 Listopad 2019 - 19:01


#5133 Użytkownik jest niedostępny   marioking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1499
  • Dołączył: Cz, 15 Maj 03

Napisany 20 Listopad 2019 - 20:11

I dlatego to jest gra nie warta świeczki, płacić ~70% ceny 2200g(zakładając 229>339) żeby po wyżyłowaniu mieć ~70% wydajności, a nominalnie bez podkrecania niecałe 50% :P Świetny interes :)

#5134 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10535
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 20 Listopad 2019 - 22:49

Niedawno 2200g wyprzedawali po 299 ;) Na BF bedzie pewnie znowu.

#5135 Użytkownik jest niedostępny   rzymo 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1403
  • Dołączył: So, 11 Maj 13

Napisany 23 Listopad 2019 - 17:04

Ostatnio nie śledzę tematu APU - jakieś wieści na temat nowych układów?

Wczoraj poskładałem, dzisiaj oddałem znajomemu komputerek oparty o Ryża 3400g (zwykły zestaw, ballistixy @ 3466, ssd, zasilacz gold).
Ogólnie ok, ale co mnie boli - APU ma być sprzętem głównie do małych buildów, więc i pobór mocy powinien być niski. A tu się okazuje, że np. Haswell + 750Ti jest ciut szybszy, a źre mniej, zarówno w spoczynku, jak i pod obciążeniem - a to przecież proc 22nm, grafa 28nm...
Podkręcałem też tego 3400g, ale to się robi nieporozumienie z poborem mocy - z włączonym vsync to mój i5-8400 + GTX1660 (uv) potrzebuje mniej watów, będąc przy okazji wydajniejszym 2-3 razy... :/

#5136 Użytkownik jest niedostępny   marioking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1499
  • Dołączył: Cz, 15 Maj 03

Napisany 23 Listopad 2019 - 19:05

Z tym mniej to chyba Cię ponosi, z tego co czytam 750ti 92W, a 65W haswell 72W poboru... w sumie 164W... a full load 3400g 116W... wiec jednak pewna różnica jest... Oczywiście zyskuje sie wiekszą wydajność... Chyba że chcesz porównywać jakiegoś 35W haswella ale to wciąż minimalnie więcej watów... Ale jednak w amd mamy luksus zunifikowanej jednostki i niektórym bardziej zależy na mediach 4k60 HDR a tego już 750ti nie zaoferuje... Chociaż faktycznie AMD nie porywa sprawnością, widać są pewne granice i coś tego prądu musi ciągnąc... Ciekawe co przyniosą APU 7mn...

#5137 Użytkownik jest niedostępny   rzymo 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1403
  • Dołączył: So, 11 Maj 13

Napisany 23 Listopad 2019 - 19:39

"Z tego co czytam (...)" - no to źle czytasz :) Ja po pierwsze takie sprzęty mam (nie tworzę opowieści na temat sprzętu widzianego tylko w internetach), a po drugie mierzę - takie zboczenie, że do wszelkich posiadanych przeze mnie komputerów podpinam mierniki zużycia energii... (true rms, jakby ktoś miał wątpliwości).
Poza tym to jak tylko mogę, tak optymalizuję zegar / napięcie, zarówno w procesorach, jak i k. graficznych. Tym sposobem i5-8400 + GTX1660 w 1440p w Wieśku 3 @ 60 fps żre mi sto kilkanaście watów. APU po podkręceniu chce podobne ilości prądu, tyle że jest ze 3x wolniejsze. I tylko na to narzekam - niski proces jest, małe rozmiary całości są, wydajność niby spoko, no ale pobór mocy cały czas o dwie generacje do tyłu...

Po prostu marzy mi się taka integra (bez zawyżania napięcia rdzenia jak to AMD lubi) na podobę RX570 z pamięciami HBM - tylko tyle i aż tyle ;)

Ten post był edytowany przez rzymo dnia: 23 Listopad 2019 - 19:47


#5138 Użytkownik jest niedostępny   marioking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1499
  • Dołączył: Cz, 15 Maj 03

Napisany 23 Listopad 2019 - 20:06

To co czytam, to nie kowalski se powiedz chyba mi ciagnie 92W, tylko testy sprzętu redakcji to po pierwsze...

Po drugie może rozsądniej... zachwycasz się trzykrotnie wyższa wydajnością niż w 3400g... to w końcu podobne marketingowo produkty... A NIE, sorry, sam ten procesor 800, grafa 900, no idealne porównanie do procka za 650 który jest tymi dwoma... Jednak unifikacja ma swoje granice. (EDIT: Mając taki zapas można sobie undervlotować, bo wiadomo że w 3400g to działa na odwrót, by sie zbliżyć do takich wyników musi tracić na sprawności energetycznej... Eureka amerykę odkryłeś. Wydałeś 2,5x, masz 3x więcej a zaoszczedzony prąd zwróci Ci tą inwestycje za 10lat ;)

Na takie kwiatki, integra jak grafika za 500-600zł, to jeszcze trzeba poczekać, szczególnie przy rynku jaki mamy... Może intel z Xe zmobilizuje amd do zwiększenia dynamiki, bo po prostu AMD nie musi się starać. Ich GPU w APU są bezkonkurencyjne... A ze niektórzy chcą mieć zwarty mikro-komputer a by działał jak GAME machine no to trzeba się obudzić... Granie na apu to raczej casual... Szczególnie że stagnacja u konkurencji zapowiada że 7nm apu jednak nie dostaną Navi...

Zresztą AMD nie jest raczej zainteresowane aż takim progresem, bo w końcu sprzedają też grafiki, a napewno na 2w1 nie zarabiają tyle, jak na każdym z osobna, więc raczej nie nastawiałbym się na rewolucje.

Ten post był edytowany przez marioking dnia: 24 Listopad 2019 - 11:34


#5139 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10535
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 07 Grudzień 2019 - 14:49



W końcu ktoś kompetentny wziął się za Athlona. Nie jak pewien redaktor z PPC, który twierdził, że testować iGPU nie ma sensu, bo to samo, co w athlonie 200ge 8:E

Gość z napięciami się nie szczypie, Vega 3 @ 1700MHz at 1.3V GFX + 1,265V SoC.
Nie wiem, po co SoC gnać tak wysoko. W przypadku MSI to własnie GFX voltage odpowiada za zasilanie iGPU. Vegę 8 ze swojego 3200G trzymam na 1550MHz przy 1.2V GFX + 1,025V SoC na potrzeby OC ramu.

Ciekawostka, w niektórych grach, 4 wątkowy athlona ogranicza podkręconą Vegę 3.

Wziąłbym tego Athlona dla zabawy, ale już przy 240G przekonałem się, że 2c4t to dla mnie odrobinę za mało. W przypadku 3000G sytuację trochę ratuję możliwość OC RAMu.

Ten post był edytowany przez smilehunter dnia: 07 Grudzień 2019 - 14:59


  • (257 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 255
  • 256
  • 257
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych