Skocz do zawartości
21szpak

FAQ: APU - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Na allegro się już rozeszły, ale wróciły do sferisa. Kto chce niech bierze, bo rozchodzą się jak świeże bułeczki :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na Allegro kolejny rzut pięćdziesięciu sztuk (już została połowa).

 

A właśnie - jak myślicie warto dokładać do jakichś modułów 4000+, czy próbować szczęścia z tanimi Ballistixami? :) (moje 3000 CL15 na pewno robią 3800 CL16, dalej nie sprawdzałem bo mi się Ryzen 3100 skończył)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W Sferisie wczoraj nie było ale znów  się pokazały ;)  Wystarczy odświeżyć link od kolegi wyżej.

Chyba lepiej niż z prowizją aledrogo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to mam, normalnie odpala na B450 na najnowszym biosie (ASRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac), ale taka ciekawostka przyrodnicza. Korzystam ze starszej klawiatury PS/2 i przestała działać po załadowaniu się systemu (w UEFI śmiga).

Wsadzam z powrotem 3500x - działa, zamieniam znów na 4650G - nie działa... W ogóle zero reakcji, mimo że w mendżerze urządzeń PS/2 Keyboard jest normalnie widoczne i system nie raportuje problemów. Ot taka ciekawostka, lecę po jakąś tanią klawiaturę, bo tak sie złożyło, że nie mam innej pod ręką 😊

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Jak masz ustawiony ram na tej płycie?

Edytowane przez hatji
zakładam temat zamiast posta

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja czekam kiedy marioking wystawi swojego podstarzałego czterodzeniowca w leciwym 12nm (nad którym dumał pół roku na wszystkich możliwych forach) i przesiądzie się na 6 jajek, na normalnej płycie, z DP ;)

 

  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja już działam na 4650G, siedzi w B450 MSI Mortar Max, póki co żadnych problemów i po przesiadce z 3200G czuć przyspieszenie nawet w zastosowaniach typu przeglądanie stron, choć 3200G wcale też nie był w tym wolny. Dla moich zastosowań programistyczno-biurowo-rozrywkowych (bez gier) jest to idealny procesor, myślę, że zaspokoi mój apetyt na wiele lat. Zauważyłem, że jest on bardzo energooszczędny w stosunku do poprzedniej generacji, cały komp w idle bierze mi 25W z gniazdka, tak niskiego poboru to nie miałem nigdy w historii :D.

A na rynku sprzedażowym na allegro zrobił się wysyp ofert na 4650G - dobrze, że jest dostępność, w cenie poniżej 900 jest świetnym wyborem. Szkoda tylko, że wciąż dołączają do niego to beznadziejne chłodzenie AMD, na pewno parę złotych w cenie idzie na ten złom, którego się potem muszę pozbywać...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Używa ktoś 4650G na B550 od MSI? Jakies problemy czy wszystko zadziałało (ew po wgraniu najnowszego biosu)

Konkretnie interesuje mnie B550M Mortar, jezeli mamy tu taki przypadek :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, hatji napisał:

Jak masz ustawiony ram na tej płycie?

W miarę luźne 3800 CL16 (16-19-16-36-58-607 1T / GDM On / 1.35V) - w tygodniu, max w weekend, będę sprawdzał do ilu dojdę. Jak do 4000 to nie zmieniam pamięci... ;)

 

SGEuzun.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba trafiłem trefny egzemplarz tego 4650g. Jak ustawie ram na XMP to nawet do bootowania systemu nie dochodzi. Komp się restartuje i ustawia ram 2133 i wtedy system się ładuje, ale i tak coś długo bios mieli przy włączaniu kompa na 3200g szybciej wstawał.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
40 minut temu, hatji napisał:

Chyba trafiłem trefny egzemplarz tego 4650g.

Hm, to mi się wydaje mało prawdopodobne, trefny egzemplarz oznaczałby, że procesora nie podkręcisz, a tu przecież podkręcasz RAM, tym bardziej że XMP to takie minimalne podkręcanie, nieoficjalnie poświęcone przez producenta. Bardziej bym stawiał na niedopracowany BIOS lub coś z płytą lub ramem. Co to za płyta i ram?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Melon77 napisał:

Hm, to mi się wydaje mało prawdopodobne, trefny egzemplarz oznaczałby, że procesora nie podkręcisz, a tu przecież podkręcasz RAM, tym bardziej że XMP to takie minimalne podkręcanie, nieoficjalnie poświęcone przez producenta. Bardziej bym stawiał na niedopracowany BIOS lub coś z płytą lub ramem. Co to za płyta i ram?

płyta msi B450I GAMING PLUS AC

ram G.SKILL Aegis 16GB [2x8GB 3000MHz DDR4 CL16 1.35V DIMM] dokładny numer producenta mogę podać później

Wgrałem bios w wersji beta, na którym ram w parze z 3200g śmigał z profilem xmp bez problemu. Po przekładce na 4650g z xmp nawet nie dochodzi do bootwania systemu. Ekran jest długo ciemny bios przywraca wartości domyślne. Ram przestawia automatycznie na 2133MHz z tym taktowaniem komp działa stabilnie. Kombinowałem z ręcznym ustawianiem ramu i innymi opcjami i maks ustawiłem 2400MHz. Dzisiaj w nocy chce przełożyć procka na 3200g i sprawdzić czy ram zadziała z profilem xmp. Możliwe że ten bios w becie jest do kitu ale nie mam jak tego zweryfikować. Może ram spróbuje od kogoś pożyczyć do testów.

Edytowane przez hatji

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pytałem tylko z ciekawości, bo nie potrafię nic konkretnego poradzić. W każdym razie znam kilka faktów, które mogą dać do myślenia:

1. Niektórzy zgłaszali przypadki problemów z beta biosem po podkręceniu ramu, były to jakieś zakłócenia w obrazie.

2. MSI na płytach B450 w wersji MAX najnowszy bios dla Renoir oznacza jako normalny (stabilny), a dla wersji bez MAX jest on w wersji beta. To może sugerować, że nie wszystko będzie działać prawidłowo albo producent nie przetestował jeszcze dokładnie. Jeśli zostaną wydane nowe biosy, to jest szansa na poprawę, ale ponoć niektóre biosy mogą pozostać na zawsze jako beta. Płyty bez MAX mają mniej pamięci na biosa, więc coś może je ograniczać Ja na Mortar Max mam XMP 3000MHz i nie ma żadnych problemów.

3. Ryzeny generalnie miały historię bycia kapryśnymi co do rodzaju/producenta ramu, na ile jest to w 4650G to nie wiem, ale warto spróbować innych kości. Ponoć Cruciale są znane z dobrej kompatybilności.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy prawdą to że na 4650g nie działa port M2?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Za niedługo będę wkładać NVMe w adapter/radiator i w PCIe 16x, ale sprawdzę i w zwykłym m2 (na B450).

Coś z tym może być (niedziałaniem czegoś), bo właśnie sprawdzam i oprócz klawiatury PS/2 nie śmigają dwa tylne porty USB (na Ryzenie 3x00 jest ok), po prostu jakby odcięte.

 

Coś za dobrze mi idzie z pamięciami (E-Die w Ballistixach), podejrzanie dobrze:
cSF0Aqb.png

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyniki ramu kosmos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, zlotnik napisał:

Czy prawdą to że na 4650g nie działa port M2?

Może problem dotyczy płyt na chipsecie B450, mam zwykłe SSD ale jak sobie dokupię coś na m2 (nie mam ciśnienia) to Ci sprawdzę na A520.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, zlotnik napisał:

Czy prawdą to że na 4650g nie działa port M2?

Czytałem o jednym przypadku, że komuś na B450 przestał działać drugi slot M2. U mnie na Mortar Max działają oba sloty z dyskiem nvme, działają też wszystkie porty USB (nie wiem tylko jak USB-C, bo nie mam czym sprawdzić).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, rzymo napisał:

Coś za dobrze mi idzie z pamięciami (E-Die w Ballistixach), podejrzanie dobrze:
 

Nie chce mi się szukać, ale buildzoid ganiał te kostki >5GHz. Do zrobienia na renoir. 


Edit; https://www.reddit.com/r/overclocking/comments/htcd3q/ahoc_buildzoid_5ghz_ram_oc_on_basically_all_the/

 

Edytowane przez smilehunter

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, rzymo napisał:

Za niedługo będę wkładać NVMe w adapter/radiator i w PCIe 16x, ale sprawdzę i w zwykłym m2 (na B450).

Coś z tym może być (niedziałaniem czegoś), bo właśnie sprawdzam i oprócz klawiatury PS/2 nie śmigają dwa tylne porty USB (na Ryzenie 3x00 jest ok), po prostu jakby odcięte.

Korzystasz z igpu czy masz dedykowaną kartę graficzną?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Korzystam z integry.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem na szybko 970evo nvme i hula na uefi.

Coś źle podłączacie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Mam problem z moim 4650g zawsze przy pierwszym włączeniu chrome mam czarny ekran na 10sec potem obraz się pojawia i jakiś błąd sterownika wyskakuje. Potem już  mogę włączać chrome 100 razy jest ok aż znowu nie wyłączę komputera. Problem z czarnym ekranem pojawia się też gdy uśpi mi się monitor i chce wybudzić komputer wtedy pisze no signal i muszę komputer wyłączyć przyciskiem power i włączyć ponownie. Kto wie o co chodzi ? 

Edytowane przez zlotnik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, zlotnik napisał:

Mam problem z moim 4650g zawsze przy pierwszym włączeniu chrome mam czarny ekran na 10sec potem obraz się pojawia i jakiś błąd sterownika wyskakuje. Potem już  mogę włączać chrome 100 razy jest ok aż znowu nie wyłączę komputera. Problem z czarnym ekranem pojawia się też gdy uśpi mi się monitor i chce wybudzić komputer wtedy pisze no signal i muszę komputer wyłączyć przyciskiem power i włączyć ponownie. Kto wie o co chodzi ? 

Jaką masz płytę główną? Wcześniej miałeś tam zainstalowany inny procek? Korzystasz z karty graficznej zintegrowanej? Pewnie marne szanse żebym mógł pomóc, ale nie udzielasz żadnej informacji która mogła by pomóc rozwiązać Twój problem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

B450 tomahawk bios najnowszy karta Integra 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...