Skocz do zawartości
21szpak

FAQ: APU - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

A jak nie bida wersja to bedzie po bandzie w drugą stronę i do tych nowych apu 7xxx laptopowych wrzuca i tak dedykowane grafiki :P  Z racji ze to raczej procki high endowe z koniecznoscią stsowania nietanich płyt i pamieci ddr5 mało prawdopodobne sa ekonmiczne modele bez dedykowanej grafiki, szczególnie przy prockach 8/16....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... to AMD zapowiadało wydajność bliską/równą 3060m, czy przeciekacze (czyt. leakerzy)? 
Pomyłka mogła mieć miejsce w tym, że w RDNA 3 są WGP, gdzie 1 taki blok to 2 CU.
Ktoś mógł pomyśleć, że w najmocniejszych APU liczba 12 oznacza bloki WGP, więc 1536 SP łącznie. A tu się okazuje, że jednak dwanaście to 12 CU = 768 SP. Czyli to samo co 680M, tylko nieco wyższy zegar, drobne poprawki w archi + współpraca z szybszymi pamięciami.
No i z +100% robi się +25% :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, rzymo napisał:

Hmm... to AMD zapowiadało wydajność bliską/równą 3060m, czy przeciekacze (czyt. leakerzy)? 
Pomyłka mogła mieć miejsce w tym, że w RDNA 3 są WGP, gdzie 1 taki blok to 2 CU.
Ktoś mógł pomyśleć, że w najmocniejszych APU liczba 12 oznacza bloki WGP, więc 1536 SP łącznie. A tu się okazuje, że jednak dwanaście to 12 CU = 768 SP. Czyli to samo co 680M, tylko nieco wyższy zegar, drobne poprawki w archi + współpraca z szybszymi pamięciami.
No i z +100% robi się +25% :)

25% do 680M czyli RDNA2  ale tych nie ma w desktopowych APU więc Ryzen 7600g będzie dwa razy mocniejszy od 5600g i czekam na te rewolucje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mini PC z 6600M, tyle wydajności, w tak małej obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wejdą minipc z rx 4090'4080 z FG ten 6600m będzie na pasja  przeznaczony 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, jurekk napisał:

Jak wejdą minipc z rx 4090'4080 z FG ten 6600m będzie na pasja  przeznaczony 😆

Świat miniPC jest bardzo nastawiony na sensowny współczynik ceny do wydajności wiec niebiesko-zielone towarzystwo nie jest tam mile widziane.  Zreszta w sklepie minisforum jest tylko jeden  "PC"  na intelu z karta graficzna RTX3070. Przypadek?

Edytowane przez robbo2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta bo ten 6600m bedzie tani jak 5900 bez dedyka kosztuje 6000zl

I minipc nie jest tani.Jest to droższe jak laptop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ten z dedykowana karta 6600 i CPU 6900HX kosztuje ,839 USD za kadłubka bez ram i ssd.   Ten z Intelem i RTX  1100USD a podobny bez kart dGPU za to z  6900HX nie więcej 600usd.  Tanio nie jest ale widać że nawet bogaci fani miniPC nie są zainteresowani dGPU.  

Edytowane przez robbo2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzysz na alli albo USA.a gdzie cła podatki W Polsce w życiu nie kupisz tego wynalazku. Tu jest jedyny minisforum na 5900 na empiku za 5400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, jurekk napisał:

Patrzysz na alli albo USA.a gdzie cła podatki W Polsce w życiu nie kupisz tego wynalazku. Tu jest jedyny minisforum na 5900 na empiku za 5400

Patrzę na minisforum oficjalny sklep w USA, w Europie jest 1:1 z USD na euro. 

I jest mini w sklepie DE  z 6900HX za 559euro.  

U nas podatek od Janusza na niszowy produkt. 

Edytowane przez robbo2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, robbo2k napisał:

jest mini w sklepie D

a kupisz z Polski?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polska mały kraj na końcu Europy dla tendencji światowych to bez znaczenia.

W Polsce cały czas czytam eeeee APU a na co to komu kupię Ryzena 2600+grzałkę sprzed  5 lat i będę miał wyższa wydajność.   Nikt nie dostrzega ani aspektu "rozmiaru" ani efektywności energetycznej.   Na forach często siedzą dzieciaki bez kasy ale za prąd płaci mama.   Na świecie zwraca się uwagę na coś innego.   Z drugiej strony jest u nas ruch ekonomiczny np na zachodzie kupują Raspberry bo 100euro to nie pieniądz.  U nas dziennie na allegro sprzedawanych jest kilkadziesiąt cienkich klientów w cenie złomu 50-200zl.  Ostatnio od czasu gdy staniały 5-8letnie biurowe miniPC zdobywają popularność.  Po co utrzymywać wielkiego kloca Sandy Bridge skoro 1 litrowy komputer za 300-500 zł z zasilaczem 65W bije go na głowę mocą.   Zupełnie nie rozumiem laptopów z procesorami HX czyli desktopowy CPU wsadzony w laptopa oraz laptopów z mocnym APU i karta graficzna.  

Ale to zdechnie przyszłością są 1-2 litrowe komputery z APU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, robbo2k napisał:

Ale to zdechnie przyszłością są 1-2 litrowe komputery z APU

Tylko to przyszłość której nie chce nawet samo AMD 😜 Bo apu było kiedys ich pomysłem na wybicie sie, ale zdali sobie sprawe że gdyby robili je zbyt dobrze to sami sobie kopią dołek... bo nie jest to w ich interesie... Od 2-3 lat chamują postęp APU jak tylko mogą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, marioking napisał:

Tylko to przyszłość której nie chce nawet samo AMD 😜 Bo apu było kiedys ich pomysłem na wybicie sie, ale zdali sobie sprawe że gdyby robili je zbyt dobrze to sami sobie kopią dołek... bo nie jest to w ich interesie... Od 2-3 lat chamują postęp APU jak tylko mogą.

To jest ciekawe zagadnienie.   Być może celem jest zabicie desktopowego APU kosztem gotowych miniPC.  Przecież mamy właśnie wysyp  miniPC wprost opartych na procesorach serii H  wspomniany 6900H.  Może zamiast wydawać APU na AM4/AM5  lepiej zarobić na takich komputerach z laptopowym 7x45H podkręconym na 65W.   W marcu kwietniu wejdą Phoenixy zobaczymy kiedy i czy wyjdą desktopowe APU.  Widać że rynek laptopów idzie w dwóch rozbieżnych kierunkach.  Ogromne procesory z dychawicznym igpu oraz nieco słabsze z mocniejszym igpu i to zarówno w Intelu jak i AMD.   Pożyjemy zobaczymy.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, robbo2k napisał:

Polska mały kraj na końcu Europy dla tendencji światowych to bez znaczenia.

Co mnie obchodzą tendencje światowe . Czyli nie można kupić . Rozmowa o niczym jak ktoś będzie chciał to kupić. A minipc to ja w domu mam 6 łącznie z takim do grania 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że można kupić. Nie moja wina że nie potrafisz w obce języki.  A ja w domu mam chomika, kota, rybki oraz psa.

Rozmowa jest o tym iż w miniPC w popularnym sklepie jest tylko jeden komp z dGPu w dziale Intel i dziale Radeon.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, robbo2k napisał:

Oczywiście że można kupić.

No to jak Polak moze kupić to inna rozmowa bo inczej kontener z tymi minipc moze leżeć na marsie,bez różnicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby ktoś szukał, to na allegro wisi dłuższy czas deskmini na 5700G, 32GB RAM, 512GB dysku i Win11 za 2400zł. Może ktoś z forumka naszego to wystawia? 

https://allegro.pl/oferta/minipc-asrock-deskmini-ryzen-5700g-32-512gb-win11p-13195406878

Sprzedawca w opisie się zarzeka, że cena ostateczna, ale widzę, że już zdążył ją co najmniej raz obniżyć - więc raczej chce to sprzedać, jest pole do negocjacji. 

Osobiście odpuszczam, bo wszystko powyżej 1L to już na tytuł miniPC nie zasługuje - ale sama oferta wydaje się dobra. 

btw. Na polskim amazonie można przebierać w ofertach miniPC, więc nie rozumiem, o czym te dywagacje wyżej? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie minipc jest do 3litrów i powieszany na ścianie a to drugie wiele wypada.

No to trzeba sobie haczyk zrobić sam,Na 5700g  najnowsze gry i tak nie pograsz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, smilehunter napisał:

Jakby ktoś szukał, to na allegro wisi dłuższy czas deskmini na 5700G, 32GB RAM, 512GB dysku i Win11 za 2400zł. Może ktoś z forumka naszego to wystawia? 

https://allegro.pl/oferta/minipc-asrock-deskmini-ryzen-5700g-32-512gb-win11p-13195406878

W kontekscie dostepnosci steam decka za ~1800 uwazam to za słabą oferte... wiadomo procek 8/16 miażdzy ale jesli chodzi o balans z grafiką to SD wydaje mi się lepszą alternatywą... może obudówka nie jest zbyt poręczna ale u mnie stoi pod biurkiem i nie wadzi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, marioking napisał:

W kontekscie dostepnosci steam decka za ~1800 uwazam to za słabą oferte... wiadomo procek 8/16 miażdzy ale jesli chodzi o balans z grafiką to SD wydaje mi się lepszą alternatywą... może obudówka nie jest zbyt poręczna ale u mnie stoi pod biurkiem i nie wadzi :P

Steam deck kosztuje ponad 3kzł  w wersji 512GB NVME o tym iz ma tylko 16GB RAM nawet nie wspomnę.  O tym iz jest slabszy od 5600G tez.   Moim zdaniem to nie sa porownywalne rzeczy aczkolwiek steamdeck to kawał fajnego sprzetu w atrakcyjnej cenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, robbo2k napisał:

Steam deck kosztuje ponad 3kzł  w wersji 512GB NVME o tym iz ma tylko 16GB RAM nawet nie wspomnę.  O tym iz jest slabszy od 5600G tez.   Moim zdaniem to nie sa porownywalne rzeczy aczkolwiek steamdeck to kawał fajnego sprzetu w atrakcyjnej cenie

Porównanie z czapy... ze sporymi brakami merytorycznymi! Bo 512 GB dysku niby jakiś super argument :P Za 1800 jest Steam Deck z 64gb z takimi samymi bebechami jesli chodzi o cpu i ram... a 256 nvme kupiłem sobie za 70zł... wymiana banalna... i nie potrzeba wiecej... rzadko kto pokusi się na takim sprzecie meczyć gry pokroju RDR2, MFS czy Assasiny, co maja po 100GB czy tym bardziej na tym 5700G :P Idąc tym samym torem argument z 32gb jest równie beznadziejny... do grania 4k, 32gb ram może sie przydaje... ale na takimi mini pc, nie rozsmieszaj mnie...

A po drugie popis ignoracji jest w fakcie ze nie wiesz że w steam deck sa ddr5 5500mt/s... wiec takie 16gb dla mnie jest o niebo lepsze od gównianych 32gb ddr4. Mimo ze procek w steam deck to 4/8 stanowi idealny balans do potencjału grafiki... te 8/16 guzik Ci dadza przy dychawicznej integrze z ddr4, vs rdna2 ze Steam Decka na ddr5 :P 

Edytowane przez marioking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mario jak zwykle opowiada dyrdymaly i nie odróżnia konsoli przenośnej od peceta i jeszcze tam gdzie przegrywa to udaje że niepotrzebne.   Dobre żarty.  Syndrom oblężonej twierdzy i racjonalizacji zakupu.   Tak steam deck jest fajna nie przenośna konsola i tyle.  Po co na siłę udowadnia że jest czymś czy nie jest.  NVMe za 70zl... Rozumiem że szybkość SATA .  Pokaż mi nowy dysk NVME 2230 256GB za 70zl.  Czy steam deck nie kosztuje 1899zl?  

Oczywistym jest iż ten 5600g i tak za 2,5k jest za drogi co pokazuje brak chętnych.  

Aco do przenośnych konsol to konsola za 300zl Anbernica ma u mnie zarówno NASa jak i pihola uruchomionego w tle podczas grania.  I co to za argument.   Nie ma dysku bo microSD wystarczy :)... Itd...

Edytowane przez robbo2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie ma jak zaczac robić osobiste docinki gdy samem brak argumentów i wiedzy :P "Pierwsza klasa".

Jesli według ciebie odczyt 2200 i zapis 900 to poziom SATA 😧 W sumie raczej bardziej i tak sie nie pogrążysz. Wtedy to był w miarę okazyjny zakup ale obecnie za 90-100zł dalej sie takie spokojnie kupuje, masowo sprzedawane od wszelkich sprzedawców "second hande".

Dla mnie liczy sie efekt koncowy... a skoro ta "konsola" służy mi za komputer do codziennych zastosowań... i otrzymuje wydajność gamingową wieksza od takiego 5700g za znacznie mniejszy hajs...bo matematyka w tym wzgledzie jest bezwzgledna... i zaznaczam gamingowa... wiem ze niektorzy uzywaja tego 8/16 w swoich minipc do kodowania, kompresji wkółko i namietnie i takie 4/8 ze steam decka jest niedpuszczalne :P jak ktoś ma problem że używa konsoli inaczej niż to zostało przewidziane to współczuje ograniczeń mentalnych.

Edytowane przez marioking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, marioking napisał:

Nie ma jak zaczac robić osobiste docinki gdy samem brak argumentów i wiedzy :P "Pierwsza klasa".

Jesli według ciebie odczyt 2200 i zapis 900 to poziom SATA 😧 W sumie raczej bardziej i tak sie nie pogrążysz. Wtedy to było w miarę okazyjny zakup ale obecnie za 90-100zł dalej sie takie spokojnie kupuje, masowo sprzedawane od wszelkich sprzedawców "second hande".

Dla mnie liczy sie efekt koncowy... a skoro ta "konsola" służy mi za komputer do codziennych zastosowań... i otrzymuje wydajność gamingową wieksza od takiego 5700g za znacznie mniejszy hajs... matematyka w tym wzgledzie jest bezwzgledna... ale jak ktoś ma problem że używa konsoli inaczej niż to zostało przewidziane to współczuje ograniczeń mentalnych.

Nie otrzymujesz wydajności większej od 5700g . Po drugie nie ma NVMe po 70zl do steam decka bo przechodzone dyski wyjęte z poleasingowcow  to nie jest alternatywą do nowego dysku.  Po trzecie steam deck jest tylko namiastka komputera.  Opowiedz nam o portach, dGPU , kosztach rozbudowy RAM  w tym twoim PC od Valve.   Mini pc z 5700g można zbudować taniej od steamdecka uzyskać większą funkcjonalność za te same pieniądze więc co to za obrona stacjonarnego steam decka?   Absurd goni absurd.  Znowu uparles się na jedyna wizję świata które musi byc jedyna dobra,  a wszystko inne to zło.   Do tego jesteś nad wyraz agresywny.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi