Skocz do zawartości
21szpak

FAQ: APU - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wypadło podczas całego testu, 1W różnicy dla GPU. W 780M można zrobić jeszcze UV i wtedy pobór oscyluje w okolicy 67W, lecz w dalszym ciągu RTX 4060LP będzie wydajniejszy.

Podczas OC najwyższy pobór dla 780M jaki zobaczyłem to 114W :szczerbaty:, czyli niemal jak RTX 4060LP stock. 😂

780M daje niezły wzrost wydajności w porównaniu z Vega8, ale pobór prądu jest zaskakujący.

Za to CPU fajnie wypada po UV,  przy napięciu 1V i taktowaniu 4,6GHz uzyskałem wynik w CBR23 około 16700pkt, a pobór prądu 45W.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakiś chory pobór dla igpu. Z kolei 45 Watów dla proca przy takim wyniku to sztos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką polecacie płytę pod 8700G w formacie ITX? Myślałem o tym Asrocku KR System - ASRock B650E PG-ITX WIFI ale cena ponad 1200zł jest mocno zaporowa. Coś innego, co umożliwi bezproblemowe podkręcanie tego procesora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak normalne socketowe APU do  małych pecetów od AMD to nisza.

Wszystkie miniPC powstaja dzisiaj na prockach laptopowych.  A taki Ryzen Ai 9 HX 370 pokazuje jakie iGPU potrafią zrobić.

ETA prime liczy na kastraty bez AI z tym GPU do róznej maści minioPC  taki Z2 Extreme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 29.07.2024 o 09:02, RimciRimci napisał:

Jaką polecacie płytę pod 8700G w formacie ITX? Myślałem o tym Asrocku KR System - ASRock B650E PG-ITX WIFI ale cena ponad 1200zł jest mocno zaporowa. Coś innego, co umożliwi bezproblemowe podkręcanie tego procesora?

Jako osoba która kiedyś dązyła do podobnej miniaturyzacji zmadrzałem i radziłbym Ci odpuścic... płacić dwa razy wiecej za płyte itx vs matx/atx to tylko nakrecanie skali kosztów... potem musisz kupic kilkukrotnie droższa obudowe od normalnej, podobnie zasilacz, wydajne miniaturowe chłodzenie, w efekcie konczysz z 2x wyzszym kosztem komputer o takiej samej wydajności, moze w 4x mniejszej obudowie ;D Ale nie żyjesz w japoni i zapewnie nie mieszkasz w mikroapratamencie by tak sobie życie komplikować :P

Edytowane przez marioking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowę, zasilacz,  niskoprofilowe chłodzenie mam. To kwestia upgradu platformy. Płytę już zakupiłem - Asrock B650I Lighting. Szału nie ma, źle też nie jest. Pora złożyć ten setup w jedną całość :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Intel sie wysypał z tymi LunarLejkami  to może im pokazać co znaczy APU  i  Ryzen Max 

AMD-RYZENAI-MAX-STRIX-HALO-SERIES-768x34

Edytowane przez robbo2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plany takie same jak przy poprzednich, czyli niby na być dużo a wyjdzie z połową tych CU to będzie takie "okej"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, robbo2k napisał:

Patrzac ze GPD płacze na cene AI HX "370"  to za to będzie worek złota.  

To jeszcze linka

https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-ai-max-395-to-feature-16-zen5-cores-and-40-rdna3-5-cus-strix-halo-lineup-leaks-out

AMD narzuca jakiś chory podatek od nowości na te procesory.

Przy okazji sprawdziłem jak się ma cena Ryzena 7 8700G. Siedem miesięcy od premiery i cena spadła z premierowych 1600 do 1075 złotych.

Choć z drugiej strony 12CU w 2024 roku można traktować co najwyżej jako dodatek do procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest i miniPC   Beelink Ser9 z Ai HX 370 w wersji 32GB/1TB  za 999USD  czyli droższy od PS5 Pro.

Zasilacz 100W

8_92aca419-3eba-4c40-bab3-044a223eb379_8 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jakakolwiek próba uchwycenia sprzętu z wyższym iGPU pokazuje grubo ponad 1k USD... Tanio to już było.

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli następca 8700G, w 2025r, czy raczej w 2026r?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te nowe SUPER APU mogą pozamiatać.... a ceny wiadomo to nie tyle że tanio już było, ale w końcu to juz de facto procek z dedykowaną grafiką... sama podobna karta graficzna 1000+... Jak ludzie byli zadowoleni z takich apu z 12cu, to 40 z kapci wystrzeliwuje... fajniutkie komputerki bedzie mozna na tym złozyć. Nie dziwota ze ostatnio amd zlewało mobilne gpu... bo to powoli mija sie z celem przy takich "CPU" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesory AI MAX 390 i 395 będą mieć po 40 CU, to oznacza conajmniej 4x większą wydajność niż taka przykładowa grafika w leciwym już Ryzenie 3400G.

Jeśli sporo osób z trudem, ale dawało radę pograć na tamtym staruszku 3400G, to na tych nowych będzie można nienajgorszą maszynkę złożyć, która może będzie miała wydajność w okolicach RTX 2060

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jesli procek bedzie kosztował 2k to za 2k kupisz płytę na AM4, ryśka 5600, Ram i jeszcze zostanie na 6700xt ..

Tak - wiem - nie będzie wielkości 2 paczek fajek :)

Edytowane przez Yedi
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi