Forum PCLab.pl: Do czego mi więcej niż 4GB ram ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (52 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Do czego mi więcej niż 4GB ram ?

#21 Użytkownik jest niedostępny   Ationx 

  • In a darkened world
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15430
  • Dołączył: Wt, 01 Lut 11

Napisany 21 Sierpień 2011 - 12:06

A suszarki czy jakieś lepsze? :)
Jakbyś jakiegoś miał to się do mnie odezwij na PW z chęcią zakupie :D

Ten post był edytowany przez Ationx dnia: 21 Sierpień 2011 - 12:15


#22 Użytkownik jest niedostępny   kielon5 

  • Kto pyta, nie błądzi.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20056
  • Dołączył: Nd, 25 Lip 10

Napisany 21 Sierpień 2011 - 12:22

Zapytaj tutaj, może jeszcze aktualne. No chyba, że za drogo.

#23 Użytkownik jest niedostępny   Ationx 

  • In a darkened world
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15430
  • Dołączył: Wt, 01 Lut 11

Napisany 21 Sierpień 2011 - 12:24

Zobacz postkielon5, o 21 Sierpień 2011 - 14:22, napisał(a):

Zapytaj tutaj, może jeszcze aktualne. No chyba, że za drogo.

A przypuszczalnie za ile można taką sztukę sprzedać na allegro?

#24 Użytkownik jest niedostępny   kielon5 

  • Kto pyta, nie błądzi.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20056
  • Dołączył: Nd, 25 Lip 10

Napisany 21 Sierpień 2011 - 12:26

Mój link

#25 Użytkownik jest niedostępny   Ationx 

  • In a darkened world
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15430
  • Dołączył: Wt, 01 Lut 11

Napisany 21 Sierpień 2011 - 12:28

Czyli w sumie cena ta sama co GTX460 tylko w tym problem, że mniej popularna :D

#26 Użytkownik jest niedostępny   kielon5 

  • Kto pyta, nie błądzi.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20056
  • Dołączył: Nd, 25 Lip 10

Napisany 21 Sierpień 2011 - 12:29

Wydajnościowo jest na poziomie GTX460 1 GB.

#27 Użytkownik jest niedostępny   Ationx 

  • In a darkened world
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15430
  • Dołączył: Wt, 01 Lut 11

Napisany 21 Sierpień 2011 - 12:37

Zobacz postkielon5, o 21 Sierpień 2011 - 14:29, napisał(a):

Wydajnościowo jest na poziomie GTX460 1 GB.

Tylko jeśli się odblokuje to będzie o wiele lepiej :D
Dobra skończmy ten o/t bo się zaraz jakieś mody przyczepią a nie o tym dyskusja jest :D

#28 Użytkownik jest niedostępny   kielon5 

  • Kto pyta, nie błądzi.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20056
  • Dołączył: Nd, 25 Lip 10

Napisany 21 Sierpień 2011 - 12:41

Nie liczyłbym na odblokowanie, inaczej by jej nie sprzedawał.

@HDR0
Pytałeś o coś takiego, jak u autora tego tematu?
Facet faktycznie zaszalał, procesor x6 i 16 GB pamięci, a to wszystko do gier.

#29 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 21 Sierpień 2011 - 13:56

Też znam wiele osób które lubią magię cyferek. Swego czasu gość z innego forum miał q9550 + 12GB RAM do gier :E, teraz ma i7 950 i też 12GB RAM do gier . Respekt na podwórku jest ? Jest :D :D

#30 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12278
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 21 Sierpień 2011 - 14:18

Zobacz postMayster, o 21 Sierpień 2011 - 12:22, napisał(a):

czy kazdy na komputerze tylko gra? nawet do kilku gier juz ponad 4gb jest wskazane, a w najblizszym czasie pojawi sie ich jeszcze kilka. kupno 2x2gb nie jest na dzien dzisiejszy nie jest jakos bardzo rozsadne, bo i 2x4 kosztuje grosze, i przy ewentualnym dokupieniu 2x2 moze byc problem z dzialaniem.

wskaż mi chociaż jedną grę gdzie zapelnisz 4gb :hmm:

#31 Użytkownik jest dostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21333
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 21 Sierpień 2011 - 14:44

Zobacz postMaxForces, o 21 Sierpień 2011 - 15:18, napisał(a):

wskaż mi chociaż jedną grę gdzie zapelnisz 4gb :hmm:

Chyba tylko stalker cop , tylko ta gra lubi korzystać ze swapu , ale potrafi wessać ponad 4gb. A większość zadowala się między 800-2048mb;)

#32 Użytkownik jest niedostępny   Afterglow 

  • Masked Psychotic
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9810
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 21 Sierpień 2011 - 14:48

'640 kB powinno wystarczyć każdemu!'

#33 Użytkownik jest niedostępny   Jackal_pl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1244
  • Dołączył: Cz, 05 Sie 10

Napisany 21 Sierpień 2011 - 16:10

Zobacz postkielon5, o 21 Sierpień 2011 - 13:02, napisał(a):

Cały ten temat jest bez sensu. Każdy kupuje to, na co ma kasę, albo to, co potrzebuje.

Po co się kupuje samochód zdolny jechać 230 km/h, skoro nie PL wolno jechać szybciej, niż 130 km/h?


140 na <1% dróg w Polsce :D

#34 Użytkownik jest niedostępny   wuja 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 146
  • Dołączył: Wt, 26 Kwi 11

Napisany 21 Sierpień 2011 - 16:28

Zobacz postAnannke, o 21 Sierpień 2011 - 11:27, napisał(a):

A potem wyłączyć kompa :E

Rsync na boot i na shutdown :)
Całkiem fajna sprawa - możliwe, że niedługo u siebie przetestuję. Moja instalka Archa z całym softem waży ledwo 3.8 GB, więc zostanie mi wciąż 4.2 :D

#35 Użytkownik jest niedostępny   ArturJak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3506
  • Dołączył: Pt, 13 Maj 05

Napisany 21 Sierpień 2011 - 16:29

No, jak ktoś ma 4GB RAM, to Crysis zajmuje mu 2,5 GB, bo ile ma zająć? 12? System gospodaruje tym, co ma. Na Win7 x64 uruchamia się wersja 64-robitowa Crysisa i przy 8GB RAM zajmie powyżej 6GB (to jeszcze zależy ile tej pamięci jest dostępne).
Argument "nie zajmowało mi więcej niż XX GB" jest tak samo sensowny, jak "nie kupię Porsche, bo Syrenką więcej niż 90 nie mogłem jechać". Nawet program napisany pod x86, który może zająć max 3 GB, dostanie swoje 3 GB i nie będzie go trzeba ciągle swapować przy przełączaniu procesów.

#36 Użytkownik jest niedostępny   forum 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6121
  • Dołączył: Pt, 27 Sty 06

Napisany 21 Sierpień 2011 - 18:00

Ja sobie bede kupowal 4x4gb ramu,kupilbym wiecej ale moduly 8gb sa za drogie,12-13gb bedzie na ramdysk :D

#37 Użytkownik jest niedostępny   HDR'o 

  • Już tylko 10,5 zarzutów na nowe forum z 11stu :P
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23454
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 06

Napisany 21 Sierpień 2011 - 18:05

Zobacz postArturJak, o 21 Sierpień 2011 - 17:29, napisał(a):

No, jak ktoś ma 4GB RAM, to Crysis zajmuje mu 2,5 GB, bo ile ma zająć? 12? System gospodaruje tym, co ma. Na Win7 x64 uruchamia się wersja 64-robitowa Crysisa i przy 8GB RAM zajmie powyżej 6GB (to jeszcze zależy ile tej pamięci jest dostępne).
Argument "nie zajmowało mi więcej niż XX GB" jest tak samo sensowny, jak "nie kupię Porsche, bo Syrenką więcej niż 90 nie mogłem jechać". Nawet program napisany pod x86, który może zająć max 3 GB, dostanie swoje 3 GB i nie będzie go trzeba ciągle swapować przy przełączaniu procesów.

Zatem nadal nie widzę sensu kupowania takiej ilości ramu do gier skoro można nie wykorzystać takiej ilości włączając max detale i identyczny framerate mając np 16gb ram :>

#38 Użytkownik jest niedostępny   osesek 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 547
  • Dołączył: Pt, 15 Lip 11

Napisany 21 Sierpień 2011 - 18:27

Zobacz postKrendzel, o 21 Sierpień 2011 - 11:13, napisał(a):

To zależy.. do gier 4GB to styka w zupełności ale np wirtualizacja systemów , obróbka video , 3d to ramu tutaj nigdy za mało.

Chyba nigdy za dużo.


A przy okazji, to jak ma się system 64bitowy, to trzeba wersje gier kupować pod system 64 ?

#39 Użytkownik jest niedostępny   Krendzel 

  • nishagurlquanaybarack
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2926
  • Dołączył: Pt, 24 Paź 08

Napisany 21 Sierpień 2011 - 18:48

Zobacz postosesek, o 21 Sierpień 2011 - 19:27, napisał(a):

Chyba nigdy za dużo.


A przy okazji, to jak ma się system 64bitowy, to trzeba wersje gier kupować pod system 64 ?



Dzięki za poprawkę...Znajdź mi grę którą sprzedają w wersji x64, poza Crysisem 2 który "wspiera" x64

#40 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12278
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 21 Sierpień 2011 - 19:09

Zobacz postArturJak, o 21 Sierpień 2011 - 17:29, napisał(a):

No, jak ktoś ma 4GB RAM, to Crysis zajmuje mu 2,5 GB, bo ile ma zająć? 12? System gospodaruje tym, co ma. Na Win7 x64 uruchamia się wersja 64-robitowa Crysisa i przy 8GB RAM zajmie powyżej 6GB (to jeszcze zależy ile tej pamięci jest dostępne).
Argument "nie zajmowało mi więcej niż XX GB" jest tak samo sensowny, jak "nie kupię Porsche, bo Syrenką więcej niż 90 nie mogłem jechać". Nawet program napisany pod x86, który może zająć max 3 GB, dostanie swoje 3 GB i nie będzie go trzeba ciągle swapować przy przełączaniu procesów.

możesz mi pokazać te ponad 6gb w crysis
Dodaj obrazek
mam na czym sprawdzić ;)

Zobacz postKrendzel, o 21 Sierpień 2011 - 19:48, napisał(a):

Dzięki za poprawkę...Znajdź mi grę którą sprzedają w wersji x64, poza Crysisem 2 który "wspiera" x64

far cry(była sprzedawana),ale o takim zużyciu pamięci można zapomnieć

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 21 Sierpień 2011 - 19:08


  • (52 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych