Forum PCLab.pl: Do czego mi więcej niż 4GB ram ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (53 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Do czego mi więcej niż 4GB ram ?

#961 Użytkownik jest niedostępny   Melon77 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 448
  • Dołączył: Pt, 23 Kwi 10

Napisany 30 Maj 2019 - 09:49

Zobacz posttekkno, o 30 Maj 2019 - 09:51, napisał(a):

Od dawna użytkuję 16GB RAM i SSD ze SWAP File, ale największą zmianę odczułem po uruchomieniu 4GB RAM dysku i osadzeniu na nim 2GB SWAP File.
Wzrosła responsywność Windowsa, natychmiastowo ładują się okna z ikonami, zakładki przeglądarek renderują się błyskawicznie po otrzymaniu danych, tak samo wszelkie uruchamiane oprogramowanie.

To ciekawe, co piszesz bo generalnie ludzie twierdzą, że tworzenie ramdysku dla przyspieszenia systemu nie ma sensu, bo co przeznaczysz na ramdysk, to tym zmniejszysz dostępną pamięć dla aplikacji. A jeśli masz dużo pamięci, to system nie musi korzystać ze swapa w ogóle, no bo swap jest używany wtedy, kiedy brakuje pamięci. A korzystanie ze swapa jest zawsze wolniejsze niż bezpośrednio z ramu, nawet jeśli swap jest na ramdysku. Jakim więc cudem uzyskujesz tak "bardzo odczuwalne" przyspieszenie responsywności Windowsa? Żeby nie było - nie krytykuję tego sposobu, chcę jedynie zrozumieć jak to może działać, bo nigdy nie robiłem takich zabiegów i faktycznie dla mnie nie wydają się być logiczne.

#962 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14432
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 30 Maj 2019 - 09:54

jw, robienie swapa przy 16+ ramu jest bez sensu, no chyba , ze jakiś program go wymaga, bo czasami tak się zdarza

#963 Użytkownik jest niedostępny   tekkno 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 30 Maj 2019 - 10:15

Robiłem z nudów różne testy z RAM dyskiem i kiedy zrobiłem opisaną konfigurację,
jest znaczne przyspieszenie w 2D.
Nie znam się na tym jak to działa.
Nie wiemy także co obecny Windows 10 robi dokładnie ze SWAPem.
Miałem wcześniej różnie ustawiony SWAP, nawet konfigurację bez SWAPa.
Było "normalnie", zawsze widoczny był czas ładowania okien i zakładek przeglądarek.

Dopiero mały SWAP w RAM dał odczuwalny rezultat.
Nie szukałem tego efektu specjalnie, tylko tak mi z nudów wyszło :)


Zobacz postMelon77, o 30 Maj 2019 - 10:49, napisał(a):

nie ma sensu, bo co przeznaczysz na ramdysk, to tym zmniejszysz dostępną pamięć dla aplikacji

Tak, ale stwierdziłem, że 16GB raczej się marnuje, a ja chcę mieć ten dysk w RAMie.
SWAP jest tylko przypadkowym efektem użytkowania RAM dysku.


Mało tego, zestaw z i7-4770 z 16GB DDR3 1600 CL11 na Windows 7 jest wolniejszy w 2D niż i5-3570K z 16GB DDR3 1600 CL9 na Windows 10.
Oba skonfigurowane tak samo: SWAP w RAM dysku.
Mam hipotezę, że RAM z szybszym dostępem robi w 2D dobrą robotę, ale nie mam dowodów :)
Może też jakiś wpływ ma kompresja RAM w Windows 10 - nie wiem.

Ten post był edytowany przez tekkno dnia: 30 Maj 2019 - 10:37


#964 Użytkownik jest niedostępny   Melon77 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 448
  • Dołączył: Pt, 23 Kwi 10

Napisany 30 Maj 2019 - 10:21

A jakiego programu używasz do tworzenia RAM dysku?

#965 Użytkownik jest niedostępny   tekkno 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 30 Maj 2019 - 10:58

WinRamTech RAMDisk Enterprise (x64)

#966 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7546
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 30 Maj 2019 - 11:44

Zasadniczo aplikacje są nauczone korzystania ze SWAPu. Kiedyś można było pomarzyć o takich ilościach RAMu jakie są dostępne dzisiaj. Najprawdopodobniej to rzutowało w sposobie zarządzania pamięcią pod maską różnych programów, a nawet częściowo do dzisiaj - przez sam system, że nadal przy dużych ilościach RAMu, SWAP się na coś w ogóle przydaje.
Ciekaw jestem zasięgu odczuwalności tej poprawy działania systemu. Np. czy są to tylko wybrane programy i operacje

Cytuj

natychmiastowo ładują się okna z ikonami, zakładki przeglądarek renderują się błyskawicznie po otrzymaniu danych, tak samo wszelkie uruchamiane oprogramowanie.
Wszystko związane z renderingiem 2D znacznie przyspieszyło

ale to zdaje się brzmieć wystarczająco dobrze.

Kompresję RAM można wyłączyć w PowerShellu (uruchom jako admin):
Disable-MMAgent -mc
Może coś da.

Ciekawym jest też, że ten RAM dysk może stanowić cache dla ReadyBoost.
Choć przy systemie na SSD bodaj nie da się RB włączać.

Ciekaw jestem czemu akurat wartość 2GB na pagefile z RAM dysku. Czy to było jakoś sprawdzane metodą prób i błędów?

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 30 Maj 2019 - 11:58


#967 Użytkownik jest niedostępny   tekkno 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 30 Maj 2019 - 12:15

Zobacz postdeton24, o 30 Maj 2019 - 12:44, napisał(a):

Ciekaw jestem czemu akurat wartość 2GB na pagefile z RAM dysku. Czy to było jakoś sprawdzane metodą prób i błędów?


To było założenie z góry.
Początkowo bawiąc się samym RAM dyskiem ustawiałem go na 2GB, bo tyle mi z górką wystarcza do pracy.
Gdy wymyśliłem testowanie SWAP w RAMie, kalkulowałem ile mogę zostawić RAM jako RAMu dla aplikacji,
żeby to miało sens.
I wydaje się że 12GB to taki rozsądek.
Wtedy wyciąłem 4GB RAM dysku, 2GB nadal pozostawiłem na przestrzeń do pracy,
a SWAP ustawiłem na 2GB.

I jest efekt o którym piszę.
Nie robiłem dalszych testów ze zmienianiem na różne wartości.
Ale może ma to sens żeby znaleźć jakieś optimum.

Ten post był edytowany przez tekkno dnia: 30 Maj 2019 - 12:20


#968 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7546
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 30 Maj 2019 - 16:14

Kiedyś jak będzie mi się nudzić, to spróbuję zaczepić parę osób, by zrobić kilka niezależnych testów w tej sprawie.
To, co napisałeś, brzmi całkiem obiecująco, i fajnie, że się tym podzieliłeś, i będę się starał kiedyś poddać to weryfikacji. Dzięki.

#969 Użytkownik jest niedostępny   tekkno 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 31 Maj 2019 - 07:07

Zobacz postdeton24, o 30 Maj 2019 - 12:44, napisał(a):

Kompresję RAM można wyłączyć w PowerShellu (uruchom jako admin):
Disable-MMAgent -mc
Może coś da.

Sprawdziłem i miałem wyłączoną kompresję.
Po włączeniu widać było pogorszenie responsywności i przycinki.
Powróciłem do kompresji wyłączonej.

Zobacz posttekkno, o 30 Maj 2019 - 11:15, napisał(a):

Mało tego, zestaw z i7-4770 z 16GB DDR3 1600 CL11 na Windows 7 jest wolniejszy w 2D niż i5-3570K z 16GB DDR3 1600 CL9 na Windows 10.
Oba skonfigurowane tak samo: SWAP w RAM dysku.
Mam hipotezę, że RAM z szybszym dostępem robi w 2D dobrą robotę, ale nie mam dowodów :)
Może też jakiś wpływ ma kompresja RAM w Windows 10 - nie wiem.

A tutaj muszę jednak odszczekać.
Jest odwrotnie, to w systemie z i7 jest responsywniej w 2D niż z i5.
Moje poprzednie wrażenie pewnie było subiektywne, ale wczoraj na systemie z i5 wykonałem kilka testowych zmian: włączałem/wyłączałem komprsję RAM, wyłączyłem HPET w BIOS.
Jak to mogło wpłynąć na to ogólne wrażenie, to już dzisiaj nie jestem pewien, wymagałoby to więcej testów.

Nadal jednak podtrzymuję, że responsywność 2D jest większa ze SWAPem w RAM dysku ... w moich systemach :)


Jasne że czekam na potwierdzenie tego przez innych.

Ten post był edytowany przez tekkno dnia: 31 Maj 2019 - 07:22


#970 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7546
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 31 Maj 2019 - 09:01

Masz może jakąś propozycję softu który robi to samo, tylko jest freeware? Bo ciężko mi będzie polecać ludziom soft w wersji Enterprise, gdzie wersja darmowa pozwala na tworzenie dysków max 64MB, i w dodatku jest niestabilna.

Gwoli ścisłości również:
"HPET włączamy poleceniem bcdedit /set useplatformclock true. Będzie to od tej pory jedyny timer używany przez Windowsa. Opcję wyłączamy komendą bcdedit /deletevalue useplatformclock. OS będzie wtedy zmuszony do korzystania z timerów zintegrowanych bezpośrednio z CPU."
Można jeszcze wypróbować bcdedit /deletevalue disabledynamictick na Windows 8, bo to wcześniejsze bodaj działa na Windows 7. Ale żadne zdaje się nie działa na Windows 10. bcdedit /set tscsyncpolicy Enhanced też nie chce.
Z tym że te ustawienia nsą dedykowane pod HPET włączony w BIOSie, ale można pokombinować:

http://forum.pclab.p...st__p__15152548
Tutaj były tu raz te ustawienia polecane, i jest ciekawa dyskusja.

Dodam jeszcze na sam koniec, że np. używanie aplikacji TimerResolution w Windows 10 przestało mieć zasadność, odkąd system co kilkadziesiąt sekund zmienia ciągle timer. W innych systemach można ustawić timer na maximum, by uzyskać wartość 0.500 zamiast np. 1, i zyskać tym trochę na wydajności. Polecało się to kiedyś do testów CPU. Timer zależy od gry, i GPU. W niektórych grach jest wzrost FPS o 30% przy starym timerze na 10.
https://youtu.be/_hcuYiqib9I?t=364
Nie widzę by cokolwiek mi na to te komendy pomogły na W10, nawet z CMD odpalonym na admin, żadnego elementu nie znaleziono.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 31 Maj 2019 - 10:12


#971 Użytkownik jest niedostępny   tekkno 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 31 Maj 2019 - 09:21

Kiedy potrzebowałem RAM dysk, znalazłem produkt WinRamTech'a i testowałem w Trialu.
Nie szukałem innych rozwiązań, bo to było bardzo dobre.
W momencie gdy się Trial skończył, stwierdziłem że jest tak dobry, że go kupię.
Działam na kupionej, legalnej, pełnej wersji.

Żadnego innego RAM dysku nie testowałem pod kątem SWAPa w RAM, także nie polecę na zasadzie,
że jeśli to jest RAM dysk, to może się nada.

#972 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14432
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 31 Maj 2019 - 09:53

Zobacz postdeton24, o 31 Maj 2019 - 10:01, napisał(a):

"HPET włączamy poleceniem bcdedit /set useplatformclock true. Będzie to od tej pory jedyny timer używany przez Windowsa. Opcję wyłączamy komendą bcdedit /deletevalue useplatformclock. OS będzie wtedy zmuszony do korzystania z timerów zintegrowanych bezpośrednio z CPU."

a jaką komendą sprawdzić czy jest włączony HPET czy wyłączony? win10 Pro 64bit

#973 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7546
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 31 Maj 2019 - 10:34

Najlepiej w BIOSie sprawdzić, ale np. ASUSy potrafią tego nie mieć.

Znalazłem jeszcze coś takiego:
bcdedit /set disabledynamictick yes

Nie zmienia to tego, że timer się przetaje sam zmieniać, ale komuś to radzili na technecie na te zmiany timera.

U nas RMS się na tym niby znał, ale wybył. Może jest jeszcze gdzieś w sieci.

Generalnie z tego, co widzę, trzymanie programiku w tle wystarczy, by timer się nie zmieniał.

Otworzyłem w trakcie działania inny program o tej samej funkcjonalności jeszcze raz, i voila. Ciągle ten sam timer.

https://vvvv.org/con...stem-timer-tool

Przy moich domyślnych 1ms i zejściu do 0.5, jest niewielka poprawa wydajności CPU w benchmarkach.
Niektórzy piszą, że potrafi to poprawić problemy ze stutteringiem w grach i ścinkami.

To samo komuś miało też pomóc wyłączenie wszystkich opcji w Privacy w tym programie na W10:
https://www.thewindo...er-4-windows-10

Tylko ciekawe czy MS Store nie przestanie działać. Prawie na pewno spowoduje to problemy z działaniem Forzy, bo wymagana jest tam do działania telemetria.

I jeszcze co do alternatywnego darmowego softu do RAM Dysku, to ponoć tutaj:
http://forum.pclab.p...st__p__13870884
zadziałał komuś ten: http://www.radeonram...e_downloads.php
Po restarcie nie działało zaraz, ale po wyłączeniu komputera zadziałało już rzekomo.

@tekkno
Pobrałeś po prostu zwykłą płatną wersję, ale nie tą free z ograniczeniem do 256MB?
http://winramtech.at...es.com/RAMDriv/

Bo nie wiem, czy to ta wygasa w sierpniu 2021, czy właśnie ta ograniczona do 256MB.
Chyba właśnie ta ostatnia.

W dodatku, jest też ważna notka, by odinstalować ten soft, przed aktualizacją W10 do jakiejkolwiek kompilacji, np. 1809, z 1607, i dopiero po aktualizacji zainstalować z powrotem.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 31 Maj 2019 - 12:55


#974 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7546
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 02 Czerwiec 2019 - 14:37

@tekkno
Ludzie proszą o sprecyzowanie metodologii testowej. Znalazłem zainteresowanych z 16 i 32GB RAM.

Mówiłeś coś o renderingu 2D.
Podaj program, i ew. projekt do wyrenderownaia gdzie zauważasz wzrosty, czy jeszcze jakieś ciekawe powtarzalne scenariusze testowe jak coś znajdziesz.
Dzięki.

#975 Użytkownik jest dostępny   rzymo 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1439
  • Dołączył: So, 11 Maj 13

Napisany 02 Czerwiec 2019 - 18:00

Zobacz postkochan4, o 30 Maj 2019 - 09:54, napisał(a):

jw, robienie swapa przy 16+ ramu jest bez sensu, no chyba , ze jakiś program go wymaga, bo czasami tak się zdarza

Jest sens, ze względu na sposób zarządzania pamięcią przez Win - bez swapa przy ~14GB wywala mi komunikat, że mało pamięci. Swap 2GB na sztywno i teraz wykorzystuje 15+ GB fizycznej pamięci i dopiero zaczyna dotykać plik wymiany...

#976 Użytkownik jest niedostępny   tekkno 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 03 Czerwiec 2019 - 10:11

Zobacz postdeton24, o 02 Czerwiec 2019 - 15:37, napisał(a):

@tekkno
Ludzie proszą o sprecyzowanie metodologii testowej. Znalazłem zainteresowanych z 16 i 32GB RAM.

Mówiłeś coś o renderingu 2D.
Podaj program, i ew. projekt do wyrenderownaia gdzie zauważasz wzrosty, czy jeszcze jakieś ciekawe powtarzalne scenariusze testowe jak coś znajdziesz.
Dzięki.

Poprowadź mnie przez swój tok myślenia, bo nie zgaduję co miałbym wymyślić do metodologii testowej.

O renderingu 2D piszę jako o ogólnej pracy systemu w 2D, tzn. że wszystko co się dzieje poza 3D ja określam jako 2D.
Czyli dla mnie rendering 2D to rysowanie zawartości ekranu w każdym zastosowaniu, poza DirectX, OpenGL, itp. 3D.
Przed zmianą rysowanie 2D (na moim konfigu) odbywało się po chwilowej zwłoce, załóżmy dla przykładu sekundowej,
albo po kawałku z kolejki, najpierw jakaś mała grupa, potem kolejna, itp.
Po zmianie rysowanie jest błyskawiczne i jednoczesne, np. jeśli odtwarzam zapisane w Chromie w Menedżerze Zakładek
np. 30 zakładek z foldera, to one przed zmianą "wpływały" na pasek i widać było jak jedne pojawiają się jako pierwsze, potem kolejne.
Teraz wszystkie wskakują jednocześnie, od razu.
Bez danych, bez przesady.
Wskakują same zakładki i widzę kręcące się kółeczka ... ładowanie danych z neta.
Ale same zakładki błysk.

Ten post był edytowany przez tekkno dnia: 03 Czerwiec 2019 - 10:26


#977 Użytkownik jest niedostępny   JKm. 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7826
  • Dołączył: Nd, 07 Lut 10

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 22:51

Hej,
Pytam czysto z ciekawosci bo sam nie wiem co zrobic ;)
Jestem zainteresowany laptopem ktory ma wlutowana pamiec RAM.

Zyjemy w polowie 2019 roku, pamiec RAM nie jest juz takim luksusem jak kiedys.
Kupujemy laptopa, z zamyslem na kolejne 2-3 lata, ktory ma 'tylko' 8 GB pamieci ALE rowniez bardzo szybki dysk NVME, (1500/1500 r/w).
Jak w takim przypadku wyglada uzytkowanie takiego komputera dla kogos przyzwyczajonego do 16 GB pamieci? Pytam calkiem powaznie, bo jestem ciekaw czy 'cachewanie' na bardzo szybki dysk jest w stanie w jakis sposob zakryc nam braki w dostepnej pamieci RAM?
Ma to jakis sens? Tak wiem, jak szybki jest RAM w porownaniu do dysku, ale intereusje mnie czy jest w ogole sens zaprzatac sobie glowe takim komputerem.

#978 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7546
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 10:28

Z tego co kojarzę, niektóre jednostki mają jedną kość lutowaną, druga nie. Upewnij się jak jest w tym modelu.

Do czego będzie używany ten laptop?
Bo jak do grania, to single channel i 8GB na przyszłość nie wróży dobrze.

Jesli tylko do sieci i programów biurowych, to może starczyć, ale znajdą się i tacy którym to nie będzie wystarczać, więc najłatwiej możesz to sprawdzić pozbawiając się jednej kości na jakiś czas. Generalnie jeśli na obecnym PC masz już SSD, to raczej nie powinno być szczególnie zauważalnych różnic w prędkości stronicowania vs tamten NVME. A przynajmniej na pewno nie będzie wolniej niż obecnym.
Oczywiście jeszcze dochodzi ew. kwestia DDR3 vs DDR4, ale w zastosowaniach biurowych bym mocno nie przywiązywał do tego wagi.

#979 Użytkownik jest niedostępny   Mgk123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Cz, 18 Lip 19

Napisany 29 Lipiec 2019 - 14:51

Witam , szybkie pytanko mam w drugim kompie przy i5 750 4+2gb ram ddr3 1333mhz goodrama, dokupiłem 4gb żeby zrobić 2x4 w dualu, jednak zastanawiam się czy ma sens zrobienia z tego 2x4+2gb łącznie 10gb czy nie bardzo? Ostatnio przy załączonej grze The Forest, przeglądarce w tle i discordzie zużycie dochodziło do 90+% (przy 6gb ram) w HWMonitorze.

#980 Użytkownik jest dostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14432
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 29 Lipiec 2019 - 14:53

warto, tylko w takim układzie nie będziesz miał pełnego duala (mniejsza przepustowość), chociaż w sumie przy tak niskiej częśtotliwości ramu i tak starym cpu to bez znaczenia
dobrze byłoby jakbys dorwał jakąś kostkę 2gb i miał 2x4 + 2x2 (mam tak obecnie), pełen dual no i 12gb praktycznie do wszystkiego styka bez kombinowania

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 29 Lipiec 2019 - 14:55


  • (53 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych