Skocz do zawartości
Kris

Film - co warto obejrzeć?

Rekomendowane odpowiedzi

Zwarcie (2020) 5,5/10

Nawet ujdzie, taka wersja Upadku z "przegrywem" w roli głównej. Film nie jest tak złożony i tak dobry jak obraz z M.Douglasem ale można obejrzeć. Film opowiada historię jednego dnia z życia młodego człowieka, który ma nudną robotę, nie dogaduje się z rodzicami, nie ma znajomych i nie idzie mu w relacjach z kobietami. Dostaje "zwarcia" i podejmuje destrukcyjne decyzje. Ben Whishaw całkiem dobrze wypadł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

John Wick 4, 8/10, jedna z najlepszych części, sceny kaskaderskie miodzio, aktorzy miodzio, ujęcia miodzio, miejscówki fajne, Berlin, Paryż, Osaka, muzyka ok, teraz czekać na spin-off z Aną De Armas, Ballerina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Society (1989) 8/10

Musiałem sobie odświeżyć ten film. Pamiętam go jak oglądałem go za dzieciaka. Ciekawie poprowadzona opowieść. Przez 90% filmu budowana jest atmosfera tajemniczości, a ostanie minuty to istna orgia jak w Braindead. Teraz już takich filmów się nie robi, złota era VHS. Polecam, jeśli ktoś nie widział. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mafia Mamma - całkiem niezła komedia kryminalna, można się pośmiać, niezłe zdjęcia i muzyka. I Monica Bellucci. 7/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.05.2023 o 13:55, Stjepan666 napisał:

John Wick 4, 8/10, jedna z najlepszych części, sceny kaskaderskie miodzio, aktorzy miodzio, ujęcia miodzio, miejscówki fajne, Berlin, Paryż, Osaka, muzyka ok, teraz czekać na spin-off z Aną De Armas, Ballerina.

Zmęczył mnie ten film niesamowicie. Ten serial (jest potwierdzenie cz5) powinien skonczyc sie po 1 odcinku. Poszlo to w strone SF podobnie jak Fast&Furious. Sorry ale garnitury ktorymi odganiają się od pocisków jak od komarów wyglądają komicznie. Dla mnie 1 na 10 i nie czekam na spin-offy. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo trzeba przełączyć myślenie i patrzeć na te produkcje, jak na avengersów albo inne SW.
To nie jest dokument, a kino rozrywki. Ma być niesamowicie, głośno, widowiskowo i nieprawdopodobnie, i to z każdym odcinkiem bardziej, bo po co robić kolejny "słabszy" od poprzedniego? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 28.05.2023 o 07:03, bourne2008 napisał:

Zmęczył mnie ten film niesamowicie. Ten serial (jest potwierdzenie cz5) powinien skonczyc sie po 1 odcinku. Poszlo to w strone SF podobnie jak Fast&Furious. Sorry ale garnitury ktorymi odganiają się od pocisków jak od komarów wyglądają komicznie. Dla mnie 1 na 10 i nie czekam na spin-offy. 

ogólnie popieram ale ja widze to odrobine inaczej wiec rozwine:

po pierwsze: nie rozumiem zachwytów nad tą serią i dawanie co najmniej 7-emek w ocenach, pierwsza częśc to zwykły średniak a kolejne mimo wiekszej ilosci pomysłów były gorsze.

po drugie: nie wiem jak wam ale dla mnie Keanu wypada wyjątkowo mało wiarygodnie w scenach walk w zwarciu (byc moze to jest wina choreografów a nie jego) ale w wiekszosci scen Keanu wygląda jak ci mistrzowie "Bullshido" którzy mają swoich wiernych uczniów i Ci uczniowie latają po macie i robią różne przewroty pod wpływem "umiejętnosci" swojego mistrza. Ja rozumiem ze to kino rozrywkowe i ze realizm nie jest jego załozeniem ale jak sie widzi takie absurdy cały czas to naprawde spada przyjemnosc z oglądania. Pod tym wzlędem np "Tyler Rake: Ocalenie" wypada lepiej (a to film który uplasowałbym w podobnej szufladce gatunkowej)

po trzecie: sceny walki w zwarciu mamy juz omówione, nie duzo lepiej wypadają pod wzlędem strzelaniny, absurd goni absurd (nierzadkie są sceny gdy goscie pudłują z małej odłegłosci albo kilku naraz strzela do naszego Johna/KEanu i nie trafia ) a to zmniejsza przyjemnosc z oglądania i immersje bo wiemy i naszemu cudownemu bohaterowi włos z głowy nie spadnie (oprócz oczywiscie zamierzonych scenariuszowo ran)

po czwarte: brak ładunku emocjonalnego, cały film/filmy sprawia wrażenie przedstawienia teatralnego  lub szkolnego gdzie wywołani "do tablicy" kaskaderzy mają odegrać swoje role i umrzeć. Determinacji nie widać ani na twarzy Keanu (który ma minę jak znudzony mops) ani na twarzach jego napastników. Akcja musi byc uzasadniona jak uderzenie basu w dobrym utworze muzycznym (i nie może być jej za dużo) i musi byc choc troche bardziej wiarygodna co zwiekszy immersje . Gdzie to zostało zrobione dobrze - odsyłam do obejrzenia np klasyki koreanskiego kina akcji czyli CZŁOWIEK ZNIKĄD z 2010   (John Wick nie jest nawet w połowie tak dobry pod kątem odpowiedniej proporcji wszystkich elementów oraz ich jakosci)

Tak naprawde jedyne co mi sie podobało w tej serii to koncepcja świata (tzn organizacji), te wszystkie monety, klucze, hierarchia (to akurat było fajne i dodawało smaczku)

Edytowane przez Oldman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
21 godzin temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

Bo trzeba przełączyć myślenie i patrzeć na te produkcje, jak na avengersów albo inne SW.

Proszę nie mieszać klasyka jakim jest SW( oczywiście do 6 części), do jakiś avengersów, Wicka, czy F&F ;) 

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie uważam ze seria JW jest jakaś wybitna (zdecydowanie overhyped) ale, ale jest coś w tych filmach. Maja swoje momenty. Co prawda 4 części nie widzialem ale nie spieszy mi sie bo zapewne będzie taka jak pozostałe, z których jedynka jeszcze była spoko a kolejne już takie mech.
Podobnie było z seria "Niezniszczalni".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dungeons and Drgons: Złodziejski Honor, 8/10, fajnie się bawiłem jak ktoś grał w papierowe RPG to polecam bardzo, graczom BG, ICD i NVN też, fajny film przygodowy z drużyną w tle.

Dzień Matki, polski odpowiednik JW, Rambo i nie wiadomo czego jeszcze, w głównej roli Agnieszka Grochowska, to ona udźwignęła ten film reszta nie, dlaczego w polskich filmach mafiozi muszą wyglądać jak dresy z bramy? :E  6/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W papierowe D&D nigdy nie grałem, jedynie jakie D&D kojarzę to te z salonu :D film jak mniemam też w takim stylu jest? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Little Mermaid - 6/10

Nie mój klimat, ale dzieciakom się podobało. Trochę  za długie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzałem Avatara w 4k bo bylem ciekawy nowego transferu Video, ogólnie ilość detali robi wrażenie szczególnie w scenach renderowanych ale niestety często widać że przesadzili znacznie z wyostrzeniem obrazu, przez co sceny kręcone zwykłymi kamerami mają wyraźne ślady zbyt wysokiej ostrości i artefaktów które przez to powstają.
Dolby Vision natomiast wygląda bardzo dobrze, chociaż różnica do zwyklej wersji nie jest aż tak duża jakby się można spodziewać.

Na Bluray.com już wylewają żale że do remasteru filmu użyte zostało AI i nadal najlepsza wersja to Bluray 3D.

Osobiście uważam ze film jednak daje lepsza prezentacje od BD jeśli mamy sprzęt który potrafi z tego skorzystać. Niemniej nie czuje "potrzeby" przesiadania się na wersje 4k.

Bluray

Screenshot-20230608-003828-Chrome.jpg

4k

Screenshot-20230608-003843-Chrome.jpg

Prawdziwa ucztę zostawiam sobie na wieczór w postaci części 2 która już natywnie korzystała z dobrodziejstw dzisiejszej techniki i zapewne wygląda znacznie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

John Wick 4 - 7/10

Całkiem przyjemnie, od czasów 1 nie bawiłem się tak dobrze.

John Wick: Chapter 4 First Trailer

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Spider-Man: Poprzez multiwersum 2023

poszedłem z synem bo bardzo chciał i powiem że dupy mi nie urwało , pary razy sie usmiechnąłem ale film jako całosc wg mnie składał sie z typowych klisz fabularnych , typowych tekstów , troche taniego moralizatorstwa, i całej masy roznych spidermanów których było aż za dużo

W dodatku nie wiem co ja bystrzak wpadł na pomysł żeby (podobnie jak w 1 częsci) sceny dynamiczne robić z małą iloscią klatek a sceny niedynamiczne (czyli np spokojna rozmowa na dachu) robić płynne, strasznie to było męczące w oglądaniu (ja rozumiem pewne nawiązania do papierowych komiksów i klimatów retro ale bez przesady)

W dodatku na koncu i tak dosyc długiego filmu okazało sie ze to nie koniec tylko tak jakby 1 częsc, o matko.....

Jedyne co mi sie podobało w tym filmie to pewne ujęcia i komiksowy montaż (wiele kadrów na raz) w scenach akcji.

Dla mnie 6/10 

Edytowane przez Oldman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Transformers: Przebudzenie bestii - nawet, nawet, całkiem miło się oglądało 7/10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fast X 6/10, John Cena dawał radę, Charlize Theron też jakoś, Jason Momoa chyba zjadł za dużo grzybków. :E Ale fajnie było widzieć Gal Gadot. :D

Creed 3 6/10, takie sobie, bez Stallone to już nie to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

TYLER RAKE 2

imho znacznie lepszy od johna wicka 1-4 ze względu na wiekszy realizm walk oraz większą widowiskowość scen (nie znaczy to ze wszystko jest bardzo realistyczne, przypominam ze to nadal film z szufladki "kino akcji" ), jak na akcyjniak to oceniam na solidne 7/10

FLASH

Obiecałem synowi że pójdziemy to poszedłem...ten film mnie zaskoczył, spodziewałem się totalnej szmiry po tej produkcji  a wyszło całkiem spoko (cały czas pamietajmy ze to nic ambitnego, ot lekkie kino rozrywkowe), pierwsza połowa filmu dla mnie przyjemniejsza od drugiej, potem jest wiecej akcji a mniej sensu ale ogolnie całkiem przyjemnie sie oglądało. jak na tego typu popcornowe kino oceniam 7/10

Edytowane przez Oldman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Transformers: Przebudzenie bestii - 6,5/10

Lepszy niż się spodziewałem. Pete Davidson świetnie zagrał. Ten film miał większy rozmach niż Bumblebee, ale nie tak ciekawe, ludzkie postacie. Tego trochę zabrakło. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Flash 2023 - tak średnio mi się podobał, 1 połowa dużo dobrej akcji, druga to takie już naciąganie ludzi na uczuciach. Bez skutku. 6/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.06.2023 o 17:09, Oldman. napisał:

TYLER RAKE 2

imho znacznie lepszy od johna wicka 1-4 ze względu na wiekszy realizm walk oraz większą widowiskowość scen (nie znaczy to ze wszystko jest bardzo realistyczne, przypominam ze to nadal film z szufladki "kino akcji" ), jak na akcyjniak to oceniam na solidne 7/10

John Wick 1 nawet nawet ok, dwójka już przesadzona, dalej nie widziałem. Ale ten tyler, to odpuściłem w trakcie ucieczki z więzienia, już naprawdę nie trawie takich filmów 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shazam 2 rozkręca się po około 40 minutach i scenie odczytania listu. Dość mocno wtedy skisłem :E

John Wick 4 odrealnione, ale dobrze się ogląda. Akira znacznie lepsza niż Hali Beri i plus za Skorpiona, Ślepego i policjanta z Detroit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Renfield (2023) 5,9/10

Nicolas Cage trochę dziwnie wypadł ale nawet ta kreacja pasuje do tego filmu. To trochę taki krwawy i wesoły John Wick z wampirami. Widać, że ktoś inspirował się filmami z ery vhs. Nawet dobrze się to ogląda przy piwie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi