Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Fizyda

Razer Imperator wersja 1 - Win 7 64 - Aktualne sterowniki oraz firmware - problem z poprawnym działaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem średnio szczęśliwym posiadaczem myszli Razer Imperator, i chciałbym się poradzić co mam zrobić by być wpełni szczęśliwym posiadaczem tego oto gryzonia.

Problemy z moim gryzoniem(wypisane hronologicznie jak się pojawiały od momentu zakupu):

- Zawieszanie się myszki, czasami nic nie działało czasami tylko LPM i PPM, ale logo i scron świeciło normalnie - pomagało tylko i wyłącznie odłączenie gryzonia od USB i ponowne podłączenie.

Dowiedziałem się że nie ma co tego reklamować bo serwis wine zrzyca na wadliwy port USB, dlatego gryzonia podpinałem pod różne porty na wszystkich było tak samo.

Problem pojawia się sporadycznie w różnych odstępach czasowych najczęściej przy pracy w trybie 5600dpi, mysz potrafi się zawiesić kilka razy dziennie, a czasami przez miesiąc jest spokój.

- Samoczynne włączanie się opcji Acceleration, pomaga tylko ponowane wyłączenie jej w sterownikach. Pojawia się również w różnych odstępach czasowych - brak jakiejś powtarzalności.

- Przy stałym poruszaniu myszką lewo/prawo kursor nie przesuwa się płynnie widoczne są przerwy (tak jakby przeskakuje) - problem nie występuje na np zwykłej kartce papieru (ostatnio wpadłem na omysł sprawdzenia tego)

- Mysz nie zaczyna działać zaraz po odłożeniu na podkładke, tzn mija chwila za nim załapie że jest w ruchu. Mowa tutaj o całkowitym położeniu myszki nie lekkim uniesieniu czy czymś takim. I znów tutaj nie zauważyłem by takie coś występowało na kartce papieru.

Dwa wyżej wymienione problemy nie występowały jeszcze jakies poł roku temmu a mysz działa cały czas na tej samej podkładce steelseries qck+ i nasilają się z biegiem czasu

Dodatkowo problemy te nie występują cały czas.

- Ostatnio zauważyłem że mysz po włączeniu komputera i załadowaniu systemu nie działa odrazu tylko po jakiejś chwili się dopiero załącza, bywa że logo i scrol nie są podświetlone, a to że nie działa nie jest spowodowane zawieszeniem systemu czy czymś w tym rodzaju.

Mysz pracuje na 1000Hz, sprawdzałem dwoma programami (nazw nie pamietam) i faktycznie z taką częstotliwością pracuje więc tutaj port nie ma jakiejś blokady.

Proszę o jakieś rady czy oddać mysz na gwarancje, czy nie ma sensu. Pytam bo nie chciał bym być bez myszy conajmneij tydzień a potem dowiedzieć się że wina leży po mojej stronie. I nie chciał bym aby po okresie gwarancyjnym mysz padła całkowicie.

Może ktoś miał podobne problemy z Imperatorem i wie jak je rozwiązać?

Szukałem pomocy w internecie niesety nie ma jakiś konkretnych informacji dotyczących tego modelu daltego postanowiłem założyć temat tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj wgrać najnowszy firmware i sterowniki. Masz normalną wersje Imperatora czy tą 4G?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalna wersja, sterowniki aktualne.

Driver version: 1.02

Firmware version: 1.16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pragnę odświeżyć temat gdyż problem nadal nie rozwiązany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze nie próbowałem, ale odkąd kupiłem mysz robiłem formata i zarówno przed jak i po fomracie nic się nie zmieniło w działaniu myszki, format robiłem jeszcze jak było tylko kilka problemów (mysz się zawieszała i dostawała akceleracji z kosmosu) a ostatnio objawy się nasilają (przykład: przed chwilą włączyłem komputer i myszka nie reagowała na nic, działały tylko przyciski do zwiększania i zmniejszania dpi dopiero po chwili zaczęła jarzyć że to już trzeba działać, przy czym chwila to była odkąd zacząłem wciskać przyciski po kolei a system załadował się wcześniej bo włączyłem kompa i byłem jeszcze dłuższą chwile w drugim pokoju).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie umiem ci pomóc. Napisz może PW do użytkownika "nietopyrz", może on coś poradzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem Lachesis`a z tym samym sensorem i były identyczne problemy jakie opisujesz. Na jednym komputerze, na każdym USB to się działo ( wszystko inne działa bez problemów: inne myszki, drukarki, skanery, aparaty, telefony itp. ). Na drugim komputerze myszka chodzi bez problemów :hmm:. Nie wiem czyja to wina komputera czy Razera. Może spróbuj zmienić z 1000Hz na 500Hz, pewnie i tak nie zauważysz różnicy między tymi ustawieniami. Jakby była moja to bym jednak próbował z gwarancją no bo w końcu tak nie może być... albo sprzedać na allegro :devil:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem zmiany częstotliwości lecz bez problemu, na tą chwilę myszka zawiesiła się na maxa, pisząc tego posta używam drugiej za 20 zł, a w razerze nic nie działa tylko podświetlenie loga i scrola a po włączeniu sterowników zwyczajnie otrzymuje informacje o tym, że myszka nie jest podłączona ale dziwnie bo wyskakuje taka informacja po tym jak zniknie okienko że wczytuje informacje z razer synapse.

Jeśli chodzi o sprzedaż to nie będę miał w tedy na czym grać. Na razie decyzja zapadała, że razer jedzie do kurortu (serwisu) wypocząć, a ciąg dalszy przygód z Razerem w następnym odcinku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś jest ciekaw zakończenia histori to myszka została uznana za uszkodzoną i ze względu że nie jest już produkowany ten modal a w skleie nie ma jej na stanie zostanie mi zwrócona gotówka za nią. Myszka w serwisie była ok półtora miesiąca - tak dla zainteresowanych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha czyli dobre zakończenie. Teraz najlepszym wyborem będzie Logitech G400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście zastanawiem się nad dopłaceniem do Imperator'a 4G.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to dobry sposób na wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr. 3 dlaczego tak mówisz? Masz tą myszke? Ja osobiście byłem bardzo zadowolony z Imperatora i nie widzę konkretnych przeciwskazań aby kupić go znów tylko w nowszej wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie jest lepszy od myszek biurowych z których korzystałeś jak dotąd, a lepszej nie miałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie co byś polecił i dlaczego jest to lepsze od Imperatora? Interesują mnie konkretne argumenty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...