Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MaxForces

AMD FX-8120 - Powrót legendarnego FX?

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś mi przeszła przez myśl wymiana swojego I5 750 na to coś. Patrząc na te wszystkie testy wychodzi na to, że nie dość, że większość rzczy by mi chodziła wolniej, to jeszcze bm dopłacał :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mr.xxx

w 100% zgadzam się co do G530.

sam używam G620, poprzednio były 4 rdzeniowce na LGA 775.

sama praca przy pc jest bardziej komfortowa (architektura 1155 vs 775), gry dzialaja rownie dobrze (nawet GTA IV, w BF3 nie gram). zintegrowana grafiak swietnie sie podkreca.

a caly pecet przy braku zewnetrznej grafiki w idle bierze ok 50wat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś mi przeszła przez myśl wymiana swojego I5 750 na to coś. Patrząc na te wszystkie testy wychodzi na to, że nie dość, że większość rzczy by mi chodziła wolniej, to jeszcze bm dopłacał :>

I to by był nie głupi pomysł dorzucić coś więcej od Intela do tego testu. Może nie z LGA1366 czy LGA2011 ale właśnie coś z LGA1156. Skoro dwa cepy od AMD to mogłyby być też dwa od Intela. I by było takie dodatkowe zestawienie na podstawie wymierającej podstawki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to by był nie głupi pomysł dorzucić coś więcej od Intela do tego testu. Może nie z LGA1366 czy LGA2011 ale właśnie coś z LGA1156. Skoro dwa cepy od AMD to mogłyby być też dwa od Intela. I by było takie dodatkowe zestawienie na podstawie wymierającej podstawki

i5 750 jest wart o dziwo ponad 5 stow.

Na twoim miejscu jesli mialbym wymieniac to na sandy bridge, np. i5 2300 ktore ma mocna przewage wydajnosci nad starymi i3/i5. Ale prawde mowiac nie bedzie ani Tobie ani Mi ani 98% ludzi stad taka wydajnosc potrzebna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajnie by było. Jest mały problem. W pierwszej kolejności musze się pozbyć to co mam piątej platformy w domu nie będę trzymał bo mnie kobieta wyśle do diabła.

775,am3,am3+ i 1155 to i tak troszkę za dużo :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywal kobitę, zostaw kompy :E

A na poważnie - chyba każdy miał taki okres, gdy jedynym zbędnym gratem w pokoju pełnym kompów był... on sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajnie by było. Jest mały problem. W pierwszej kolejności musze się pozbyć to co mam piątej platformy w domu nie będę trzymał bo mnie kobieta wyśle do diabła.

775,am3,am3+ i 1155 to i tak troszkę za dużo :E

To dorzuć to 775 :P Jakiegoś Quada 9XXX ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom. Ostatnio odkupilem w rozliczeniu asrocka G41M-S + 2x2GB ddr2 + Q9300 za 450zl to sam cpu poszedl za 450zl w ciagu 4-5 godzin aukcji :E ceny sa kosmoczne. A x4 631 leci na leb na szyje :o 250zl za nowego 4c nowego ze sklepu to jest obecnie szalenczo atrakcyjna cena :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nom. Ostatnio odkupilem w rozliczeniu asrocka G41M-S + 2x2GB ddr2 + Q9300 za 450zl to sam cpu poszedl za 450zl w ciagu 4-5 godzin aukcji ceny sa kosmoczne. A x4 631 leci na leb na szyje 250zl za nowego 4c nowego ze sklepu to jest obecnie szalenczo atrakcyjna cena

Jest to potwierdzeniem ze nie warto zmieniac kompa co rok i rzucac sie na nowosci w stulu i5 za 900zł :E bo wyszła nowa podstawka, moje lga775 przezyło około 4 lat i dopiero teraz sprzedaje i to w dobrych cenach (oczywiscie dla mnie) i za niewielką dopłatą składam dużo lepszy komp na 4 jajkach, 4gb ram ddr3 1600mhz i dobrą płytą główną (wszystko nowe) i mam kompa na następne 4 lata przy moich wymaganiach.

Dokładnie tak jest, co do x4 631 to własnie takiego zamówiłem i nie ma nic lepszego jesli chodzi o wydajnosc/cena, co do g530 to bdb opcja ale w grach i aplikacjach korzystajacych z 4 rdzeni już nie jest tak dobrze, do gier wykorzystujących 2 max 3 rdzenie daje rade, za to do do biura czy do filmów i internetu jest nie zastąpiony, a jak wiadomo za niedługo 4 jajka to bedzie standard, wiec bardziej przyszłościowy wybór to x4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

up

To jak złożysz graty to zrób kilka testów i napisz temat o x4 631 bo tak to bałagan się robi.

btw

80% społeczeństwa nie wykorzysta w pełni możliwości g530, a jakikolwiek x4 tej samej liczbie osób starczy na lata. Rozmawiałem z gościem, który zakłada net z kablówki to połowa kompów nie ma zintegrowanej karty sieciowej tylko podłącza pod usb. Chyba nie trzeba nic więcej dodawać. Ot taka dygresja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

80% społeczeństwa nie wykorzysta w pełni możliwości g530, a jakikolwiek x4 tej samej liczbie osób starczy na lata. Rozmawiałem z gościem, który zakłada net z kablówki to połowa kompów nie ma zintegrowanej karty sieciowej tylko podłącza pod usb. Chyba nie trzeba nic więcej dodawać. Ot taka dygresja.

Jakieś prototypy z końca tamtego tysiąclecia? :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

up

Nie wiem, sam byłem zdziwiony, że ludzie mają jeszcze takie zabytki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dla mnie mój komputer z 2005 roku był zabytkiem ale takie coś miał. Cholera nawet w szkole komputery co mają po ponad 10 lat mają to wbudowane a są tak słabe, że żeby internet włączyć to 10 minut trzeba czekać :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zabieram się za dokładne sprawdzanie NB,HTT,pamięci na buldku.

Cel to ustawienia na 4.7GHz i okolicy. Przy takim założeniu można zapomnieć że każdy zegar będzie identyczny.

A więc na razie mam takie ustawienia.

FX 8120 @ 4.7GHz - 1866MHz

FX 8120 @ 4.7GHz - NB 2600, 1866MHz

FX 8120 @ 4691MHz - NB 2200, HTT 276, HT 2484, 1839MHz

FX 8120 @ 4691MHz - NB 2760, HTT 276, HT 2484, 1839MHz

Dojdą jeszcze dwa

FX 8120 @ 4691MHz - NB 2200, HTT 276, HT (większe), 1839MHz

i

FX 8120 @ 4.7GHz - 1600MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybszy NB w Phenomach z Cache L3 powodował jakiś tam wzrost wydajności. Ciekaw jestem jak będzie w tym przypadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I praktycznie jest coś podobnego.

Zakładając że w zestawie masz pamięci 1866 i szukając naoptymalniejszych ustawień to NB i pamięci dają najwięcej.

ps.jpg

fi.jpg

Wyjdzie na to że pamięci zostawić 1866 i podwyższyć tylko NB i koniec całego szukania.

No i NB 2760 można wykreślić z wykresów, przy większym obciążeniu nie ustabilizuje tego tak trzeba walić V że nie ma najmniejszego sensu.

Zamiast

FX 8120 @ 4691MHz - NB 2760, HTT 276, HT 2484, 1839MHz

Wejdą takie ustawienia

FX 8120 @ 4691MHz - NB 2484, HTT 276, HT 2484, 1839MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręcenie HT daje cokolwiek? Bo w części artykułów idzie przeczytać, że należy go trzymać jak najbliżej 2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obniżę w kolejnych ustawieniach w okolice 2000 zobaczymy, jak na razie po tych zabawach z HTT,NB to jakoś dużego skoku wydajności nie widze. Blender praktycznie nic nie reaguje (2% najniższy najwyższy), 7 zip to samo, w adobe PS różnice minimalne, jedynie w grach coś tam dało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Max, jakie największe taktowanie pamięci udało Ci się osiągnąć (bez OC, czy z OC)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci nie ruszałem jeszcze powyżej 1866 na innej platformie bezproblemowo działają 2133 i tu też sprawdze.

A tak na razie w grach, drugie miejsce które nie było w głównym teście.

ed.jpg

Miejsce ze środka gry poprzednie było z początku gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wygląda na to że najlepiej mieć wykręcone pamięci i NB. Tutaj również widać jakiś postęp - minimalny i maksymalny FPS wzrósł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za dużo nie zyskujemy 6% może 7% ale to i tak lepiej niż na 1155 w grach. W programach jest dość dziwacznie bo duża część w ogóle nie reaguje na ustawienia różnice takie minimalne.

Dobre chociaż to za darmochę dla osób co utknęły z tym prockiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe uaktualnienie 3dmax, Vray

92724637.jpg

jak widzicie stock się pokazał wynik, wyniki są nie tylko w tym programie ale we wszystkim. Będzie ukazane ile zyskujemy po oc buldka.

15662277-100x100-bd6032a7aca30a409075e94b498cbb7b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe uaktualnienie 3dmax, Vray

Max Vishera z zegarem 4.7 poprawia wynik starego fx-a na 73s. To spora poprawa.

To wynik z 2013 który na starym fx-e chodził lepiej, a tutaj niespodzianka w 2012 Vishera uzyskuje 69s.

Więc dokładnie to samo co 2600k.

Jeżeli chcesz możemy przetestować inne sceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...