Forum PCLab.pl: Wymiana G530 na Athlon II X4 631 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (12 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wymiana G530 na Athlon II X4 631 pytanie Oceń temat: **--- 1 Głosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   HawX 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Pt, 17 Gru 10

Napisany 16 Luty 2012 - 21:46

Gdy składałem komputer nie wiedziałem, że istnieje taki procesor jak Athlon II X4 631 na socket FM1. Tak więc złożyłem PC na platformie Intela i włożyłem G530. Gram głównie w BF3 i denerwują mnie tak duże wahania FPS. Czasem jest 60 czasem 30 klatek na sekunde, a czasami spadają poniżej 20 FPS. Dlatego rozważam dwie opcje, a mianowicie:
1. Sprzedaż CPU i MOBO a następnie kupno tego Athlona 631 i jakiejś MOBO.
2. Czekać aż stanieje i3 2100.

Co jest lepszą opcją? Raczej rozważam pierwszą opcję. Jednak nigdy nie miałem CPU od AMD i nie wiem ogólnie czy inwestować w FM1, który podobno ma być zastąpiony przez FM2 i nie wiem czy FM1 będzie kompatybilny z nowszym socketem. Za jaką cenę mógłbym sprzedać CPU + MOBO, które obecnie posiadam? Czy taka wymiana miałaby sens?

Dziękuję za pomoc. ;)

#2 Użytkownik jest niedostępny   Ationx 

  • In a darkened world
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15430
  • Dołączył: Wt, 01 Lut 11

Napisany 16 Luty 2012 - 21:54

Ja bym wybrał opcję 2

#3 Użytkownik jest niedostępny   777raf 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1791
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 17 Luty 2012 - 04:58

Zobacz postAtionx, o 16 Luty 2012 - 21:54, napisał(a):

Ja bym wybrał opcję 2


I3 to nadal 2 rdzenie. I5 przzez monopol Intela na rynku dobrych proców aż tak nie stanieje.... Przy kiepskim budżecie jest opcja kupna używki s775 z Q6600 @3,6 http://allegro.pl/as...2105963829.html
tu jest płyta i Q9300 za 600zł.
http://allegro.pl/as...2105969601.html
a tu płyta za 139zł
No i można jeszcze korzystniej ustrzelić coś z licytacji. Szkoda wymieniać sprzęt z LGA1155 na starszy, ale BF3 lubi 4 podkręcone rdzenie, niekoniecznie te "naj" .

Ten post był edytowany przez 777raf dnia: 17 Luty 2012 - 05:52


#4 Użytkownik jest niedostępny   kuba83bb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 547
  • Dołączył: Pt, 27 Sty 12

Napisany 17 Luty 2012 - 06:52

Cytuj

I3 to nadal 2 rdzenie. I5 przzez monopol Intela na rynku dobrych proców aż tak nie stanieje.... Przy kiepskim budżecie jest opcja kupna używki s775 z Q6600 @3,6 http://allegro.pl/as...2105963829.html
tu jest płyta i Q9300 za 600zł.
http://allegro.pl/as...2105969601.html
a tu płyta za 139zł
No i można jeszcze korzystniej ustrzelić coś z licytacji. Szkoda wymieniać sprzęt z LGA1155 na starszy, ale BF3 lubi 4 podkręcone rdzenie, niekoniecznie te "naj" .


Wszystko sie zgadza, i3 niestety 2 rdzenie, za niedługo znowu bedą spadki przy grach wykorzystujacych 4 rdzenie, i5 i jego ceny (buhhahaha), seria q już srednio opłacalna, droga i stara, athlon x4 631 + płyta Gigabyte GA-A75M-S2V = 472zł nic lepszego sie nie znajdzie jesli chodzi o 4 rdzenie cena/wydajność.

Cytuj

2. Czekać aż stanieje i3 2100.


troche bys musiał poczekać ;)

Ten post był edytowany przez kuba83bb dnia: 17 Luty 2012 - 07:30


#5 Użytkownik jest niedostępny   henus7 

  • Przejrzyj na oczy człowieku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9005
  • Dołączył: Pn, 02 Sie 10

Napisany 17 Luty 2012 - 09:45

Myślę że warto zmienić 4 jajka to nie to samo co dwa.. Po za tym procki na FM1 z tego co wiem to dosyć przyjemnie się kręcą więc nie powinno być problemów :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   bic44 

  • .
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7878
  • Dołączył: Cz, 16 Gru 10

Napisany 17 Luty 2012 - 10:08

Jak ok250 wolne masz, możesz zmieniać.
Fm2 miał nie być kompatybilny, teraz mówi się odwrotnie (znając amd to całkiem realne), pożyjemy, zobaczymy.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13821
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 17 Luty 2012 - 10:31

Najlepiej to zapolować na używanego i3 2100, da się do wyrwać poniżej 400 zł. Jest to jednak sprzęt wyraźnie szybszy od Athlona, poziom mniej więcej Phenoma II X4 3,6GHz. Jeśli potrzebujesz nówki, to zakup Athlona i płyty FM1 też jest dość rozsądny, wzrost wydajności w BF3 odczujesz z pewnością. A co do Celerona to brakuje mu przede wszystkim megaherców, więc teorie że niedługo i3 zacznie obrywać od 4-rdzeniowców AMD (powtarzane już od premiery i3-5xx) można między bajki włożyć. Tym bardziej, że nawet AMD poszło kierunkiem wyznaczonym przez Intela i mainstreamie promuje FX-4100 (2 rdzenie, 4 wątki, nowoczesny zestaw instrukcji), więc to raczej takiej optymalizacji należy się spodziewać.

#8 Użytkownik jest niedostępny   mr.xxx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 778
  • Dołączył: Pn, 12 Gru 11

Napisany 17 Luty 2012 - 10:33

Zobacz postHawX, o 16 Luty 2012 - 21:46, napisał(a):

Gdy składałem komputer nie wiedziałem, że istnieje taki procesor jak Athlon II X4 631 na socket FM1. Tak więc złożyłem PC na platformie Intela i włożyłem G530. Gram głównie w BF3 i denerwują mnie tak duże wahania FPS. Czasem jest 60 czasem 30 klatek na sekunde, a czasami spadają poniżej 20 FPS. Dlatego rozważam dwie opcje, a mianowicie:
1. Sprzedaż CPU i MOBO a następnie kupno tego Athlona 631 i jakiejś MOBO.
2. Czekać aż stanieje i3 2100.

Co jest lepszą opcją? Raczej rozważam pierwszą opcję. Jednak nigdy nie miałem CPU od AMD i nie wiem ogólnie czy inwestować w FM1, który podobno ma być zastąpiony przez FM2 i nie wiem czy FM1 będzie kompatybilny z nowszym socketem. Za jaką cenę mógłbym sprzedać CPU + MOBO, które obecnie posiadam? Czy taka wymiana miałaby sens?

Dziękuję za pomoc. ;)


Dokladnie taka sama wymiane zrobilem. Tzn. G530 na x4 631. Mialem w miedzyczasie tez i3 2100 ktory okazal sie wolniejszy w battlefield - FPS na x4 631 byly duzo stabilniejsze. Nie oplaca sie czekac bo nie po to sie kupuje gry za 100zl zeby oczekiwac zeby procesor jakistam stanial o 100. Poza tym za ponad 300 sprzedajesz plyte z procem a za 450 kupisz x4 631 z plyta (200 plyta 250 cpu).

A co Cie obchodzi jakie CPU beda na FM1? Kupiles taniego x4 z tania dobra plyta to i sprzedasz tak samo. Jak na razie x4 631 to najlepszy AMD od czasow semprona 3200 na s754 ktory zastapil u mnie pentium4. Jest szybki i sie nie grzeje (czego nie mozna powiedziec o denebach itp).

Wymiana ma sens - tak , sam tez gram w BF3 - tylko po to kupilem x4 631 :)

A najlepiej zapuscic jeszcze na tej platformie pamieci 1866MHz natywne dla fm1.

Ten post był edytowany przez mr.xxx dnia: 17 Luty 2012 - 10:33


#9 Użytkownik jest niedostępny   bic44 

  • .
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7878
  • Dołączył: Cz, 16 Gru 10

Napisany 17 Luty 2012 - 10:43

mr.xxx testowałeś już wpływ szybszych kostek (w końcu to układ bez igp, które to robiło z nich użytek największy)?
Ale i tak >1600 nie będzie się opłacać kupić (co nie zmienia faktu, że 1600 można kręcić).

#10 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12741
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 17 Luty 2012 - 10:48

Zobacz postmr.xxx, o 17 Luty 2012 - 11:33, napisał(a):

Dokladnie taka sama wymiane zrobilem. Tzn. G530 na x4 631. Mialem w miedzyczasie tez i3 2100 ktory okazal sie wolniejszy w battlefield - FPS na x4 631 byly duzo stabilniejsze. Nie oplaca sie czekac bo nie po to sie kupuje gry za 100zl zeby oczekiwac zeby procesor jakistam stanial o 100. Poza tym za ponad 300 sprzedajesz plyte z procem a za 450 kupisz x4 631 z plyta (200 plyta 250 cpu).

A co Cie obchodzi jakie CPU beda na FM1? Kupiles taniego x4 z tania dobra plyta to i sprzedasz tak samo. Jak na razie x4 631 to najlepszy AMD od czasow semprona 3200 na s754 ktory zastapil u mnie pentium4. Jest szybki i sie nie grzeje (czego nie mozna powiedziec o denebach itp).

Wymiana ma sens - tak , sam tez gram w BF3 - tylko po to kupilem x4 631 :)

A najlepiej zapuscic jeszcze na tej platformie pamieci 1866MHz natywne dla fm1.

Jak musi być quad to można też rozejrzeć się za s1156.
Szybsze, a taki i5 750 czasem chodzi za grosze...

#11 Użytkownik jest niedostępny   mr.xxx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 778
  • Dołączył: Pn, 12 Gru 11

Napisany 17 Luty 2012 - 10:48

Zobacz postAssassin, o 17 Luty 2012 - 10:31, napisał(a):

Najlepiej to zapolować na używanego i3 2100, da się do wyrwać poniżej 400 zł. Jest to jednak sprzęt wyraźnie szybszy od Athlona, poziom mniej więcej Phenoma II X4 3,6GHz. Jeśli potrzebujesz nówki, to zakup Athlona i płyty FM1 też jest dość rozsądny, wzrost wydajności w BF3 odczujesz z pewnością. A co do Celerona to brakuje mu przede wszystkim megaherców, więc teorie że niedługo i3 zacznie obrywać od 4-rdzeniowców AMD (powtarzane już od premiery i3-5xx) można między bajki włożyć. Tym bardziej, że nawet AMD poszło kierunkiem wyznaczonym przez Intela i mainstreamie promuje FX-4100 (2 rdzenie, 4 wątki, nowoczesny zestaw instrukcji), więc to raczej takiej optymalizacji należy się spodziewać.

Sorki ale w BF3 moj x4 631 sprawuje sie ZAUWAZALNIE lepiej niz o 200zl drozszy i3 2100 (zero spadkow, przy i3 2100 jeszcze jakies zwolnienia byly). W inny sytuacjach? Nie ma jakiejs wielkiej roznicy.

Dodaj obrazekDodaj obrazek
Dodaj obrazekDodaj obrazek
Dodaj obrazekDodaj obrazek


http://cpu.zol.com.cn/247/2476702.html

Ten post był edytowany przez mr.xxx dnia: 17 Luty 2012 - 10:49


#12 Użytkownik jest niedostępny   sgh 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 375
  • Dołączył: Pt, 16 Gru 11

Napisany 17 Luty 2012 - 10:54

Zobacz postmr.xxx, o 17 Luty 2012 - 10:33, napisał(a):


A najlepiej zapuscic jeszcze na tej platformie pamieci 1866MHz natywne dla fm1.


nie ma sensu przepłacać 100pln, dla CPU masz dzielniki, zawsze jakiś tam można dobrać. dla wydajności CPU w llano szybkość ramu nie jest priorytetem

zakup ram szybszego niż 1600 mogłby przydać się gdyby jednak fm2 były jednak kompatybilne z fm1, ale na to szansa jest niewielka

#13 Użytkownik jest niedostępny   mr.xxx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 778
  • Dołączył: Pn, 12 Gru 11

Napisany 17 Luty 2012 - 10:56

Zobacz postsgh, o 17 Luty 2012 - 10:54, napisał(a):

nie ma sensu przepłacać 100pln, dla CPU masz dzielniki, zawsze jakiś tam można dobrać. dla wydajności CPU w llano szybkość ramu nie jest priorytetem

zakup ram szybszego niż 1600 mogłby przydać się gdyby jednak fm2 były jednak kompatybilne z fm1, ale na to szansa jest niewielka

Ja nabylem 1866 geil corsa 2x2gb za 114zl , drogo?

Poza tym sa corsair 2000MHz CL10 za 120zl 2x2gb

A oprocz tego sa ADATA vitesta 1600+ CL8 ktore leca na 1866 CL9 - 101zl 2x2gb

Po co na sile pchac sie w 8bg?

Ten post był edytowany przez mr.xxx dnia: 17 Luty 2012 - 10:57


#14 Użytkownik jest niedostępny   sgh 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 375
  • Dołączył: Pt, 16 Gru 11

Napisany 17 Luty 2012 - 11:04

Zobacz postmr.xxx, o 17 Luty 2012 - 10:56, napisał(a):

Ja nabylem 1866 geil corsa 2x2gb za 114zl , drogo?

Poza tym sa corsair 2000MHz CL10 za 120zl 2x2gb

A oprocz tego sa ADATA vitesta 1600+ CL8 ktore leca na 1866 CL9 - 101zl 2x2gb

Po co na sile pchac sie w 8bg?


nie na siłę ale jak ma być budżetowo to raczej się wybiera płytkę ga-a75m-s2v a ta ma dwa sloty ram, więc lepiej brać 2x4GB.

po co do athlona 631 pchać się na siłę w 1866 jak nie ma wzrostu wydajności cpu, a za cenę 4gb 1866 mamy 8gb 1600.

Ten post był edytowany przez sgh dnia: 17 Luty 2012 - 11:07


#15 Użytkownik jest niedostępny   mr.xxx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 778
  • Dołączył: Pn, 12 Gru 11

Napisany 17 Luty 2012 - 11:09

Zobacz postsgh, o 17 Luty 2012 - 11:04, napisał(a):

nie na siłę ale jak ma być budżetowo to raczej się wybiera płytkę ga-a75m-s2v a ta ma dwa sloty ram, więc lepiej brać 2x4GB.

po co do athlona 631 pchać się na siłę w 1866 jak nie ma wzrostu wydajności z za cenę 4gb 1866 mamy 8gb 1600.

Jest jakas tam roznica - jak to przy pamieciach, niewielka ale jest. Nawet jesli kolega nie znajdzie 1866 to i tak lepiej jest doplacic te 30zl do pamieci 1600 CL8 ktore sa szybsze.

#16 Użytkownik jest niedostępny   BuShMaN 

  • o(ړײ)o
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 10422
  • Dołączył: Pn, 16 Lis 09

Napisany 17 Luty 2012 - 11:11

Zobacz postmr.xxx, o 17 Luty 2012 - 10:56, napisał(a):

Poza tym sa corsair 2000MHz CL10 za 120zl 2x2gb

Ceny pamięci ostro poleciały w dół. Ja za swoje 2x2GB 2000MHz dałem 270 zł rok temu w kwietniu :E.

Zamiast 2x2GB lepiej byłoby zainwestować w jedną kośc 4GB, aby potem możliwe było dołożenie drugiej jak 4GB będzie niewystarczające.

#17 Użytkownik jest niedostępny   mr.xxx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 778
  • Dołączył: Pn, 12 Gru 11

Napisany 17 Luty 2012 - 11:12

No co Ty??!?!? Bez dual chanel?? :E

#18 Użytkownik jest niedostępny   bic44 

  • .
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7878
  • Dołączył: Cz, 16 Gru 10

Napisany 17 Luty 2012 - 11:12

Znaczy nie testowałeś?
No a kupować teraz to tylko 2x4 1600.

e: A co to za tragedia bez duala?

Ten post był edytowany przez bic44 dnia: 17 Luty 2012 - 11:13


#19 Użytkownik jest niedostępny   unknown_solider 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7420
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 11

Napisany 17 Luty 2012 - 11:18

Zobacz post777raf, o 17 Luty 2012 - 04:58, napisał(a):

I3 to nadal 2 rdzenie.


I jednoczesnie te dwa rdzenie niemal w kazdej grze w miejscu zaleznym od cpu daja znacznie wyzsza wydajnosc, niz phenom II @ 3.4ghz... Najpodlejszy quad to dobre rozwiazanie wylaczonie pod bf3.

#20 Użytkownik jest niedostępny   sgh 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 375
  • Dołączył: Pt, 16 Gru 11

Napisany 17 Luty 2012 - 11:23

Zobacz postunknown_solider, o 17 Luty 2012 - 11:18, napisał(a):

I jednoczesnie te dwa rdzenie niemal w kazdej grze w miejscu zaleznym od cpu daja znacznie wyzsza wydajnosc, niz phenom II @ 3.4ghz... Najpodlejszy quad to dobre rozwiazanie wylaczonie pod bf3.


i jednocześnie prawie każdy sensowny nowy tytuł skaluje się coraz lepiej na 3+ rdzeniach, więc dosłownie z dnia na dzień trend "niemal w kazdej grze w miejscu zaleznym od cpu daja znacznie wyzsza wydajnosc" ulega odwróceniu

  • (12 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych