Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sgh

Athlon II x4 631 vs C2Q q6600 krótki test

Rekomendowane odpowiedzi

A na stockowych napieciach do ilu da sie x4 631 na tym Gigabyte podkrecic? 3.1 Ghz poleci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na stockowych napieciach do ilu da sie x4 631 na tym Gigabyte podkrecic? 3.1 Ghz poleci?

wpis #46

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również prosiłbym o testy w grach, chociaż 2-3 które lubią 4 jajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie składam komputer dla rodziców i pytanie: Czy ktoś wie gdzie można dostać Procesor: Athlon X4 631 ale o TDP 65W? Wszędzie gdzie patrze,morele czy agito są wersje 100W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imho to jakieś "białe kruki" podobnie jak athlon 638. nie widziałem nawet testów tych rewizji a co dopiero znaleźć coś takiego w sklepie :)

niemniej należy pamiętać że tdp to nie wartość wat jaką pobiera procesor a jedynie klasyfikacja termiczna. dodatkowo procesor ma w sobie zintegrowany mostek północny co podwyższa jego tdp ale suma sumarum pobór całej platformy nie jest duży gdyż płytka główna pobiera mniej W z racji tego NB w CPU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie składam komputer dla rodziców i pytanie: Czy ktoś wie gdzie można dostać Procesor: Athlon X4 631 ale o TDP 65W? Wszędzie gdzie patrze,morele czy agito są wersje 100W.

Spokojnie możesz kupować zwykłego x4 631 bo w idle to bardzo oszczedny procesor I porównywalny pobór energii co 2-rdzeniowe SB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze dwie ważne wady rozwiązania z procesorem x4 631:

1) jeżeli będziemy chcieli skorzystać z tryb sata ahci, np mamy ssd, to można zapomnieć o oc cpu, max 5-7%

2) jeżeli zdecydujemy się na gpu nvidii też mogą być problemy z oc cpu. na gf 9600gt max 10% udało mi się osiągnąć, potem już grafika była nietstabilna w trybie 3D. więc jak planujemy oc procesora to lepiej z gpu od ati

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.hwcompare.com/10698/geforce-gt-440-1-5gb-vs-radeon-hd-6670-oem/

To wlasnie jest ta slynna karta na rynek OEM. Prawdziwe gt440 maja wyzsze taktowania jakos tak 800/1600/3600-128b (nie chce mi sie sprawdzac) kolega ma 600/1200/1600-192b. Skoro dziala tak samo dobrze jak 6670, to pewnie ta 6670 rowniez byla z jakiejs specjalnej serii typu ddr3-64bit. W normalnych testach 6670 ddr5 jest nieco szybsza od gt440 ddr5.

Zgodzie sie tylko z tym, ze w bf3 4850 = 6670 ddr. Przy czym na pierwszej karcie 512mb gdyby komus zamarzylo sie podziwianie widokow w SP na wyzszych detalach to niestety ale braknie pamieci i beda freezy, na 6670 ddr5 subiektywne odczucia moga byc lepsze w wysokich trybach. Ale to sa karty, zeby sobie pograc w 720p, a nie do tego zeby ladowac ultra i porownywac czy freezuje czy jedynie widac ruch robaczkowy przez klatkowanie.

AIIX2@3.7GHz,4Gb HD4850 512 625/993 = 42,5 FPS

http://i.minus.com/iTKNFgbUfhki7.png

G530@2,4GHz + GT440-OEM = 45 FPS

http://i.imgur.com/iB76s.jpg

takze GT440-OEM jest mocniejszy LUB porownywalny do HD4850 ktora uwazam za slaba karte obecnie, w BF3 HD4850 jest cienki jak barszcz, porownywalem do HD5670 DDR3 i ten byl zauwazalnie szybszy

X4 631 jak to x4 - super do battlefield 3, do komputera na codzien juz niespecjalnie, rzuca sie w oczy brak dobrej wydajnosci na 1-2 watkach, np. taki quake live dostaje ostrej zadyszki na kazdym AMD jakim mialem w rekach - ostro skrecony e3200 dawal nieporownywalnie wyzszy framerate i mniej spadkow niz stockowy x4 640 (czyli odpowiednik x4 631)

oczywiscie g530 i g840 (ktorego mialem/mam) jest na rowni w 1-2 watkach z najlepszym AMD a g840 go przegania

koniec koncow AMD zostaja jako CPU do hmm wyspecjalizowanych zastosowan - np. tani komputer do BF3, obrobki danych itd. jako do domu nie polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Halwiefal

jak z glosnoscia boxowego chldozenia po undervoltingu i bez podkręcania? a jesli strasznie glosne, to jakie najtansze pod ten procesor zeby wyrabialo przy malym OC ~3GHz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ujdzie, nawet underload z tym że dobrze wentylowana budo to w tym wypadku mus. Co do czujnika to niestety tak, zaniża tempy o około 25st. .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam procesor Athlon II X4 641 (Standardowe napiecie) i temperatury pokazywane w Windowsie są złę natomiast w BIOS'ie jest już wszystko ok. Update biosu naprawia ten problem , ale tylko w biosie.

moje temp w idle (BIOS) to 32 C

w stress 54 C

Moje chłodzenie to SilentiumPC Spartan PRO HE924 z wentylem na 1450 RPM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...