Roboty koszące są easy
https://www.gardena.com/pl/produkty/pielegnacja-trawnika/robot-koszacy/?gclid=CjwKCAjw7IeUBhBbEiwADhiEMe0hfnhme52F21nMyFEm-TkjybW68ki8OtkpQusxW3sEee_eW5skcxoCE3YQAvD_BwE
Widze że GARDENA nauczyła się myśleć,
Do tego trzeba specjalistów z doświadczeniem w tej dziedzinie a nie ludzi z forum komputerowego co naoglądają się gwiazd z YT a całą wiedzę opierają na przekłamanym przekazie medialnym.
Bedzie czerpal powietrze z nieogrzewanego garazu, ktory jest w bryle domu.
Wymiennik ciepla i tak bede montowal bo piec na ekogroszek sobie zostawie i chce spiac ze soba trzy zrodla ciepla w jedna instalacje. Nigdy nie wiadomo, czy w obecnych czasach gazu nie zabraknie (wystarczy akcja sabotujaca na Baltic Pipe i moze byc ciezko) a tona ekogroszku bedzie sobie w kotlowni lezec. Niestety dystrybucja cieplego powietrza ani przelokalizowanie kominka w poblizu klatki schodowej nie wchodzi w gre.
Instalacja obecnie jest otwarta ale chce ja zamknac. Rury w wiekszosci domu mam juz cienkie - miedziane.
Postaw sobie na komputerze 'serwerze' urBackup Serwer, później na hostach zainstaluj klienta i skonfiguruj zasady, foldery i wykluczenia, ilość kopii przyrostowych, częstotliwość, wyłącz tworzenie obrazów jeżeli są Ci niepotrzebne.
Używam od wielu lat co prawda prywatnie i w dockerze (serwer) ale miałem okazję przywaracać i stare pliki i obraz systemu po awarii dysku. Działa bardzo dobrze.