nie wiem, musisz sprawdzić
recovery normalnie, o ile pamiętam, przywracało się z przywracania na danym komputerze, tzn startowało się przywracanie (np z napraw komputer) i tam wybierało przywrócenie z partycji recovery - ale wszystko na ten sam dysk i na ten sam komputer; działa to w ten sposób, że wszystkie potrzebne dane są zapisane w pliczku konfiguracji rozruchu, czyli pliczku bcd (boot configuration data), w którym są dane, gdzie jest system, tzn na jakiej partycji, i na jakiej partycji jest recovery - więc wszystko odbywa się automatycznie
w twoim wypadku musiałbyś podać ręcznie, gdzie jest recovery, tzn na której partycji dysku usb, i na jaką partycję tego dysku trzeba ją przywrócić - nie wiem, czy możliwe; system na usb nie działa?, że nie możesz użyć recovery z niego? - jeśli nawet nie działa spróbuj wystartować z niego (musisz przestawić bootowanie na usb) i na samym starcie użyć klawisza recovery (F8? - tryb awaryjny), może załaduje się recovery i z napraw komputer można wtedy użyć przywracania - do przywracania system nie musi się ładować, wystarczy, że załaduje się bootloader = opcje trybu awaryjnego
możesz spróbować i z komputera - może zapyta, skąd przywrócić i na jaką partycję; ewentualnie też z instalatora systemu, z płytki lub z pena - w każdym wypadku działa tylko przywracanie, czyli tzw winre (windows recovery), nie system
Ok czyli jeżeli jest uruchomiony system z dysku zewnętrznego E: to on powinien wtedy działać i widzieć partycję na której jest zainstalowany jako C? jeżeli zapiszę jakiś plik na pulpicie pod systemem uruchomionym z E: to on powinien się pojawić na dysku C?
Bo nie wiem jak to sprawdzić. Jeżeli uruchomię system z dysku E: to wszystko co zapisuję na pulpicie jest zapisywane na dysku E: czyli zewnętrznym. C jest dalej zarezerwowane dla partycja na dysku wewnętrznym.