W PL żyjąc w dużym mieście na wynajem jakiegoś ludzkiego standardu pójdzie lekko 2500, możliwe, że więcej. Do tego trzeba doliczyć media, internet, telefon, potencjalnie benzynę lub bilety.
Wychodzi minimum 3000. Teraz jedzenie, środki czystości, jakiś ciuch bez fanaberii - lekko 4000. Dojdą nieprzewidziane wydatki typu lekarz, naprawa auta i inne i średnia krajowa netto przepuszczona.
A przecież trzeba jeszcze odkładać na wkład własny + emeryturę bo tej od państwa nie będzie.
Oczywiście że może być gorzej. Na Ukrainie wciąż jest prąd. Po większych atakach na cele w Rosji, z dużym prawdopodobieństwem nastąpiłyby zmasowane ataki na ukraińskie elektrownie i kluczowe elementy sieci przesyłowej.
Druga sprawa to eksport ukraińskiego zboża. Muszą opróżnić silosy by było miejsce na tegoroczne zbiory. Potrzebują też pieniędzy za to zboże.
Kupiłem Arctic Freezer 7X za 59zł w Proline we Wrocławiu i dołożyłem na bok obudowy wiatrak Arctic P12 SLIM (120x120x15) - też był w Proline za 28zł W sumie 87zł, wszystko weszło do obudowy i na ten moment na ustawieniach default przy graniu w metro mam temperatury 67-72 stopnie. Karta graf dalej trzyma swoje 61-63 na karcie i 71-74 na złączu. Założyłem jeszcze w obudowie w jednym miejscu stary wiatrak 120x120x25 którego zmieniłem na Arctic P12 SLIM. Czekam na przejściówkę MOLEX żeby go podłączyć i zobaczę czy uda się też zbić kilka stopni. Generalnie jestem zadowolony ale i tak grając w Metro widzę, że na procesorze cały czas wali napięcie 1,3V przy zużyciu procesora 25-35% i taktowaniu 3,7-4,3GHz. Więc tak czy siak chcę napięcia trochę obniżyć żeby temperatura dalej poszła w dół.
Ceny poszly w gore, wymagania itd tez, ale kto broni kupic klocka/pleya za 2.5k i bawic sie cala generacje w podobnej jakosci i klatkarzu?
Kiedys konsole odstawaly duzo bardziej od pc a przy tym ceny byly znacnzie bardziej porownywalne, teraz jak postep technologiczny zwolnil a do tego producenci jednak kroja gry glownie z mysla o konsolach to o dziwo rozrzut w cenie stal sie jeszcze wiekszy wiec de facto zabawa w gmaingowy komputer jest jak kazde hobby, jak sie chce bawic w najmocniejszebajery to trzeba wydac na to sporo. Czy ten very high wzgledem high i dodatkowe klatki sa warte ogromnej roznicy w kasie to pytanie na ktore kazdy musi sobie sam odpowiedziec.