@kalderon @SirHawk
Po prostu jeśli chodzi o SSD to z Samsungiem miałem jak dotąd same dobre skojarzenia, zwłaszcza dopóki nie zrezygnowali z kości MLC w serii Pro. Ale mimo to dobre wrażenie pozostało, a obecnie na rynku konsumenckim chyba żaden producent nie stosuje już MLC.
Odnośnie tej przyspieszonej degradacji z tego co wyczytałem to przyczyną był prawdopodobnie jakiś błąd w firmware i po aktualizacji problem rzekomo ustąpił:
Więc chyba trzeba jedynie pamiętać o tym aby najlepiej od razu po zakupie dysku zaktualizować firmware.
Może jest tu na forum ktoś kto doświadczył tego na własnej skórze i potwierdzi czy jest już wsio OK?
Generalnie miałem też zanikanie obrazu ale na około 1 sec z tym że kabel HDMI był zabytkowy i nawet HDR nie działało na nim. Kupiłem nowy kabel i wszystko działa na tv mam 2k 120hz a na monitorze mam 2k 200hz. No jak odepnę monitor to na 100% na TV wszystko działa bez żadnego problemu. Jak miałem GF 1060 to na tym samym TV też wszystko działało jak trzeba teraz mam 3060. Z tym że nie było problemu z tym że mam 2 wyświetlacze podpięte ale monitor też miałem inny na starym sprzęcie. Irytuje mnie strasznie jak chce wieczorem sobie pograć na padzie w łożku i musze wstac i odpiąć monitor zeby normalnie pograć.
Oczywiscie ceny sa porabane w serii 4000 ale jak tu cos pisac jak ludzie sami tego bronia i dostaje sie tym co pisza prawde.
Ja nie rozumiem jak moze kogos satysfakcjonowac ze 4070 bedzie miec wydajnosc 3080 w 2 lata po premierze, za wyzsza cene. Jedyny plus to mniejszy pobor pradu i ten cały SER którego nikt nie chce impementowac.
Ja bym zostawil w spokoju ten bios w PNY 4090 bo ta karta ma najbardziej obciete bebechy w historii obcinania bebechow
Bez przesady, przecież 99.99% społeczeństwa nie jest głucha.
Jak karta mocno gra i zmienia jeszcze tony to zdecydowana większość to usłyszy.
Tutaj jest tylko kwestia, że ludzie, albo nie trafili nigdy na mocno grające GPU, lub kupowali w poprzednich generacjach gpu co waliły pod 2k rpm i to faktycznie może zagłuszyć nawet głośne cewki tak samo jak głośne wentyle w budzie na wysokim rpm Do tego jak ktoś przez większość swojej zabawy z gamingiem miał doświadczenie głównie z tymi tańszymi GPU z mniejszym TDP i słabszymi sekcjami to ryzyko głośnych cewek jest po prostu mniejsze.
Cena znośna, przespałem się z myślami kosmatymi i finalnie dokonałem zakupu. Do ideału zabrakło systemu. Minis Forum preinstaluje Win11, ale OS jest nieaktywowany. Wspomniany M2 Mini ma sofcik w pakiecie, ale znowu jak się patrzę na biedną ilość portów i ich rozmieszczenie - meh.
Format i tak leci obowiązkowo, cholera ich wiele, ile keyloggerów w gratisie od chińczyka się dostaje z tym windowsem Sterowniki na ich stronce przekierowują na stronki typu mediafire itp stronki do dzielenia się plikami. Nie wzbudza to jakiegoś zaufania.
RX6400 przyjemne ceny osiągnął ostatnio, warto by mu było zapewnić wsparcie PCI-E 4.0 - dlatego raczej bym tu myślał o B550 + Ryzen 3600 za 320zł. ALe to tylko gdybanie, bo mi potrzebny jest sprzęt, który zmieści się pod TV (8cm prześwitu).