@Sidr @mimuszek
Skoro zostałem wywołany do tablicy, to informuję, że u mnie XMP na 5800x3D poszło bez problemu, ale na Pepperze znalazła się jedna osoba, która miała z tym problem. No cóż, zdarza się.
Jeśli chodzi o wyciśnięcie czegoś więcej, to miałem zostawić wszystko na XMP i może za rok się pobawić, ale skusiłem się i popróbowałem paru ustawień i wyszło mi na razie coś takiego dla Corsair Vengeance LPX 32GB (2 x 16GB) DDR4 3600 CL16 Dual Rank 1.35V (CMK32GX4M2D3600C16)
Oczywiście można jeszcze pewnie zacieśnić niektóre timingi (w planie może latem, w czasie długiego urlopu, ale wtedy też planuję wreszcie nowy bios wgrać oraz zaktualizować windowsa do 11, więc nie wiem, czy będzie mi się chciało jeszcze zabierać za OC pamięci), pobawić się mocniej i pewnie wejść na 3800 Mhz (komp wstaje normalnie, ale w TM5 sypie błędami), ale po prostu na razie szkoda mi na to czasu. Samo dokładne testowanie stabilności OC pamięci trwa już zdecydowanie długo przy 32GB.
Zresztą w różnych testach profesjonalnych zyski na 5800x3D dla tego typu zabaw będą w sumie już znikome, bo ten procek słabo reaguje według testów na pamięć i różnica pomiędzy 3733 Mhz CL16 a 3800 Mhz CL16 da marginalny przyrost wydajność w normalnym użytkowaniu np. w grach. Te 3733 CL16 w zupełności dla tego procka wystarczy.
siema jaka jest roznica miedzy roznymi okularami z filtrem niebieskim poza cena? warto wydawac wiecej??
ps tylko jakis "porzyteczny idiota" nie pisze ze ledy nieszkodza na oczy ...
Czyli nie zrobili niczego z kartą. Z resztą co mieli robić, skoro wyszło im "testy ok". A komunikat o cpu zgłosił przecież BIOS płyty głównej. Może dlatego, że przez kilka dni komputer stał niepodłączony do sieci.