Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

e02718269d28253b8941585cde5a4c2f0c98d44f

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie czy Ukraińcy wystarczą, czy będzie diversity quota na tych których nikt nie chce. :lol2:

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak nieudacznicy z pisu się nie upomną o te pieniądze, więc nie macie się nad czym zastanawiać.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, diggerx napisał:

I tak nieudacznicy z pisu się nie upomną o te pieniądze, więc nie macie się nad czym zastanawiać.

Mogą dawać kasę pomijając rząd centralny dając np Warszawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, zdunzdun napisał:

Póki co działa to wyśmienicie, ale każdy pracuje, nie tworzy dziwnych odosobnionych grupek zamkniętych w swoim świecie. 

No ale jak to tak? Pracują, a nie gwałcą, mordują i zajmują się terroryzmem? No według niektórych tutaj nie do pomyślenia, na granicy by ich wygonili skąd przyszli. Oczywiście to co napisałem to sarkazm i ironia w jednym.

30 minut temu, crush napisał:

Pytanie czy Ukraińcy wystarczą, czy będzie diversity quota na tych których nikt nie chce. :lol2:

Przeczytaj propozycje ustawy to się dowiesz, a nie wymyślasz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, JDX napisał:

Ukraińska wdzięczność xD

Ale jak to jest z wami drodzy konfiarze ? Czy wy jesteście Wolnościowcami od Korwina czy Narodowcami od Bossaka ? Bo się pogubiłem... Przecież Korwin od 50 lat krzyczy, że tylko liczy się wolny rynek ! Zboże z Ukrainy jest o wiele tańsze niż polskie co ma przełożenie na ceny pieczywa i właściwie wszystkiego co codziennie kupujemy w biedrze ? Chcecie płacić więcej i "pomagać" polskim rolnikom czy płacić mniej ? Sama w sobie konfa jest sprzeczna i szczerze mówiąc nie da się pogodzić idei narodowego socjalizmu z kapitalizmem. Choć chyba na dzisiaj to oni wolnościowców powoli wyrzucają więc szykuje się nam kolejna partia socjalistyczna ? :)

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@LeBomB Jednak sprawa ma się trochę inaczej, jeżeli spojrzymy na skalę tego zjawiska. Przede wszystkim to nie są jakieś tabuny ludzi (pomijając wschodnich sąsiadów) i nie ma nawet zalążka do tworzenia się społeczności, która uwierałaby (w jakikolwiek sposób) tutejszych miejscowych.
Kolejna kwestia, Ci ludzie są naprawdę niesamowicie ogarnięci. Jak sobie myślę, że ja jestem tym Azjatą, który przyjechał tutaj z zupełnie innego świata, innego kulturowo, totalnie odmiennego językowo i jeszcze założył biznes to chylę czoło i jestem pełen podziwu. Takich ludzi potrzebujemy i chcemy. Ci ludzie pewnie też szukali lepszego sposobu na życie, ale raczej nie robili tego w sposób o jaki chodzi @JDX@crush. Ja tutaj nie widzę jakiegoś bardzo dużego powiązania.

Nie ukrywam, że ja również nie jestem (lekko mówiąc) zwolennikiem tabunu wszelkiej maści odmiennych kulturowo przybyszów. Pewna jednak ich ilość, zupełnie w niczym nie przeszkadza, tym bardziej zważając jak sobie świetnie radzą, zakładają biznesy i w ogóle nie robią problemów. Tutaj naprawdę wszystko gra, ale daleko mi do bycia zapalonym obrońcą uciśnionych dalekowschodnich imigrantów, którzy mają wbijać tutaj w ilościach widzianych np w Malmo. Według mnie na zachodzie ten system się nie sprawdził i w sumie nie miał prawa się sprawdzić. Relokowanie na siłę to absurd. Europa się starzeje, ale jestem daleki od bycia optymistą, co do przyjmowania wszystkich jak leci (za wyjątkiem tych podejrzanych z czarną przeszłością). Wiem, że problem nie jest łatwy, a jego skala się będzie pogłębiać, ale moim zdaniem multi kulti na wielką skalę zupełnie nie działa.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Do usunięcia. Jednak nie będę reklamował.

Edytowane przez sabaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, hubio napisał:

Zboże z Ukrainy jest o wiele tańsze niż polskie co ma przełożenie na ceny pieczywa i właściwie wszystkiego co codziennie kupujemy w biedrze ?

I nie spełnia naszych standardów.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, LeBomB napisał:

No ale jak to tak? Pracują, a nie gwałcą, mordują i zajmują się terroryzmem? No według niektórych tutaj nie do pomyślenia, na granicy by ich wygonili skąd przyszli. Oczywiście to co napisałem to sarkazm i ironia w jednym.

A ilu ich masz w stosunku do Niemiec, UK czy Szwecji? Tyle w temacie.

Ukraińców jest od groma i oni pokazali, że są w stanie zasymilować ze społeczeństwem i być jego użytecznym trybikiem.

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hubio napisał:

Co widzę takie informacje o tych dopłatach do budżetówki, o 800+ itp no nóż w kieszeni mi się otwiera bo mają wywalone na przedsiębiorców. polski ład mnie doprowadził do sytuacji, że... szkoda słów... ale jest bardzo ciężko... Jak już pisałem wielokrotnie w tym temacie: PiS mimo deklaracji ochrony najmniejszych przedsiębiorców doprowadził do (s)tworzenia raju dla wielkich korporacji i zniszczenia mikro i małych przedsiębiorców... Wszystkie te podatki bankowe czy handlowe to banki czy biedra ogarnęły tak doskonale, że mają miliardowe zyski, a mali przedsiębiorcy giną i znikąd pomocy... Samo zwiększanie minimalnej dla etatowców nakręca spiralę ZUSu.. NIE ZROBILI NIC DLA PRZEDSIĘBIORCÓW !!! Niech sobie podwyższają minimalną - ja nie mam nic przeciwko temu bo ludzie w magazynach też tyrają za grosze, ale dlaczego nie zmienili tego powiązania z ZUS ? O wielu innych rzeczach nie chcę i nie mogę pisać, ale PiS po prostu depcze w ziemię najmniejszych przedsiębiorców.

Budżetówka rozrasta się przez politykę rządu. Ktoś musi obsłużyć te programy socjalne, do tego jest masa konkursów do rozstrzygnięcia na różne programy rządowe. Rząd narobił pierdylard programów np. na budowę dróg lokalnych, więc kolejne etaty się mnożą. Do tego podnoszą płace minimalną i nikt w budżetówce nie chce robić za takie małe pieniądze. Gdzieś  czytałem, że połowa konkursów kończy się brakiem wyłonienia kandydata (kandydaci nie zgłaszają się). Zamiast upraszczać procedury, stawiać na profesjonalizm urzędników to oni budą armię słabo opłacanych ludzie, gdzie pewnie dubluje się zadania. Mniej urzędników = większa pensja. Widać ile mamy ministrów, podsekretarzy stanów i dyrektorów w ministerstwach. PiS bije w tym rekordy. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, hubio napisał:

Ale jak to jest z wami drodzy konfiarze ? Czy wy jesteście Wolnościowcami od Korwina czy Narodowcami od Bossaka ? Bo się pogubiłem... Przecież Korwin od 50 lat krzyczy, że tylko liczy się wolny rynek ! Zboże z Ukrainy jest o wiele tańsze niż polskie co ma przełożenie na ceny pieczywa i właściwie wszystkiego co codziennie kupujemy w biedrze ? Chcecie płacić więcej i "pomagać" polskim rolnikom czy płacić mniej ? Sama w sobie konfa jest sprzeczna i szczerze mówiąc nie da się pogodzić idei narodowego socjalizmu z kapitalizmem. Choć chyba na dzisiaj to oni wolnościowców powoli wyrzucają więc szykuje się nam kolejna partia socjalistyczna ? :)

Ja nie jestem konfiarzem. Nigdy na nich nawet nie głosowałem i nie zamierzam. To raz. Dwa, cła po coś istnieją, podobnie jak granice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@ghostdog Byłem naprawdę niezłym kandydatem, spełniającym wymagania podstawowe i dodatkowe, z długim doświadczeniem i mnie właśnie odrzucono do budżetówki, ale może dlatego, że pensja była wysoka: z dodatkami ok 6k :) I myślę, że parę kandydatów się zgłosiło :) Właśnie szukam obecnie pracy i wcale to tak nie wygląda wspaniale jak myślałem... Niby ofert jest dużo i to potwierdza niskie bezrobocie, ale 80% z nich to zawody fizyczne za minimalną lub oscylującą wokoło tego. Trochę ofert np do prowadzenia sekretariatu czyli robienie wszystkiego lub z wyższym wykształceniem prawniczym do czarnej roboty w kancelarii adwokackiej. Oczywiście za 3k :) Zresztą lider konfy Mentz ma zarzuty, że zatrudniał ludzi u siebie poniżej minimalnej za 1700zł a on na to, że w Toruniu to tak dobra praca, że się o nią zabijają :) To generalnie na inny temat odnośnie rynku pracy w Polsce, ale jest generalnie lipa :) Lepiej niż w 1999 - 2004 póki nie weszliśmy do UE bo wtedy nawet praca w media markt jako doradca klienta to była marzeniem, ale obecnie dobrych ofert pracy nie ma na pracuj.pl itp. Pewno takie są dostępne jak dawniej - przez znajomości.

Edytowane przez hubio
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
53 minuty temu, crush napisał:

Szczegółów się będziesz czepiał

🙃 nagel się zdrowego jedzenia zachciało 😏

Edytowane przez Klakier1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, JDX napisał:

Ja nie jestem konfiarzem. Nigdy na nich nawet nie głosowałem i nie zamierzam. To raz. Dwa, cła po coś istnieją, podobnie jak granice.

Hmm no to jak nie jesteś za konfą i nie przepadasz za PiS to na kogo chcesz głosować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, crush napisał:

No właśnie mimo obostrzeń jakie unia nakłada na naszych rolników względem produkcji rolnej których oni nie muszą stosować i nie stosują - podobno przechodzi z wynikiem pozytywnym badania. Jesteśmy jak bohaterowie Marvela, którzy swoją głupotą najpierw sami tworzą swoje nemezis, a potem z nim walczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, hubio napisał:

Hmm no to jak nie jesteś za konfą i nie przepadasz za PiS to na kogo chcesz głosować ?

Na PO, bo to jedyna szansa pdsunięcia PiS od władzy. Ale wielokrotnie pisałem tutaj, że nie podoba mi się trzymanie Ochojskich i Franków, bo to aktywiści, a nie ludzie poważni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, hubio napisał:

Na nikogo. Nie ma na kogo. I pewnie nigdy nie będzie.

Tak więc jak zwykle przeciwko PiS, czyli na *ha tfu* PO.

Godzinę temu, JDX napisał:

Czarny marksista z UK”.

No i fajno. Może sobie posrać na Twitterze. Nie było reparacji, nie ma i nie będzie. 🖕🏿

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość ludzi w Polsce nie ogarnia, że oprócz PiS-u i PO istnieją także inne partie polityczne :E. A później narzekają, że nie ma na kogo głosować albo wcale nie chodzą na wybory, a co za tym idzie, mają gdzieś przyszłość tego kraju oraz nie chcą pomóc odsunąć PiS i Kaczora od władzy.

Przecież partii w Polsce jest tyle, że do wyboru, do koloru :D. Niechciana przez nas Konfa, Trzecia droga w postaci PL2050 + PSL, Lewica, AgroUnia, Porozumienie, Bezpartyjni Samorządowcy itd. Jeszcze jakąś partię pominąłem, która ogłosiła zamiar startu w tegorocznych wyborach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, hubio napisał:

Tobie sie caly czas myli anarchia z wolnym rynkiem. Umow nalezy dotrzymywac. Ogarnij sobie slownik tych wyrazow i wtedy wroc do dyskusji. Jezeli natomiast chodzi o narodowcow i wolosciowcow to jak widzisz Konfederacja jest najlepszym przykladem tego, ze mozna wspolpracowac razem dla dobra kraju. W zasadzie te ich wyposrodkowane wspolne stanowisko to jest cos co odpowiada wiekszosci ludzi. Problem w tym, ze to stanowisko rzadko przebija sie do glownego nurtu.
Jeszcze @JDX za krytyke ukraincow od konfiarzy wyzywa :szczerbaty:

1 godzinę temu, hubio napisał:

Zresztą lider konfy Mentz ma zarzuty, że zatrudniał ludzi u siebie poniżej minimalnej za 1700zł a on na to, że w Toruniu to tak dobra praca, że się o nią zabijają

Mowisz o jakichs urojonych oskarzeniach fundacji Szumlewicza "Związkowa alternatywa" :szczerbaty: (Szumi nie rozumi :P). Czyli cos pokroju lewackiej "nigdy wiecej" ale na pracodawców?
P.S nie wiem czy wiecie ale Szumlewicz tez jest uchodzca bo uchodzi za debila :P

Edytowane przez Michaelred

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Michaelred napisał:

Mowisz o jakichs urojonych oskarzeniach fundacji Szumlewicza "Związkowa alternatywa"

No nie są urojone bo sam Mantz przyznał, że tyle płaci i jeszcze mu dziękują za to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, hubio napisał:

No nie są urojone bo sam Mantz przyznał, że tyle płaci i jeszcze mu dziękują za to.

Ale to nie było za cały etat.

Dominisia niedawno zrezygnowała z dalszej edukacji, pracować też się nie chce. To nowa ścieżka dla nierobów zaraz obok zostania influencerem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, crush napisał:

Oczywiście że spełnia, dlatego od wielu lat jest importowane do państw UE.

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi