Co nie przeszkadza producentom i sprzedawcom chwalić się prędkością "3000 Mb/s" dla urządzeń klasy AX3000
https://www.x-kom.pl/p/1099149-router-mercusys-mr80x-3000mb-s-a-b-g-n-ac-ax.html
Realnie transfery na takim urządzeniu będą dochodzić do 1Gb/s, pomiędzy dwoma urządzeniami wifi na 5GHz 2x2 160Mhz paśmie, każe w idealnych warunkach dostanie połowę z 2400Mb/s. Po kablu są gigabitowe porty, więc też szybciej nie będzie.
Nalezy nadmienic ze np Dell daje gwarancje na specyficzne scenariusze tj powyzej 6 czarnych pikseli lub 1 bialego. Kwestia podejscia serwisanta i dana sytuacja , to tyczy sie wypalenia/uszkodzenia pimseli, natomiast poswiata czyli wypalenie statycznych obrazow to jest niestety loteria.
Panowie, jeszcze nawiązując do Black Crush, pamiętajcie ze nie da się ustawić panelu tak żeby w nocy i za dnia przy dużym świetle tak samo dobrze pokazywał near black level.
Jak kalibrujecie sobie monitor przy zerowym oświetleniu to "za dnia" zawsze będzie problem z dostrzeżeniem ciemnych elementów.
Planuje zmodernizować kompa o procesor, płytę główną i zapewne ram, najlepiej tak żeby w przyszłości dało się jeszcze zrobić jakiś upgrade na tej samej podstawce.
Obecnie posiadam: i3 10300 z fera 5 dual, płytę Gigabyte b560, pamięć ram 16gb ddr4 3200 MHz cl16, dysk m2 512 GB kingstona, zasilacz seasonic focus gold 650w, ostatnio kupionego rtx 4070 ti od pny.
Oczywiście procesor mocno blokuje kartę.
Myślę żeby wrzucić ryzena 7600/7600x, płytę MSI b650 gaming wifi i 32 GB ramu ddr5 jakieś 6000 MHz cl 30. Jest tylko taka kwestia że kompa wykorzystuje również do pracy, mam na nim ważne dane i chce pozostać przy aktualnym systemie. Czy windows 10 ruszy na tej platformie czy będę musiał robić format i od nowa windowsa?
Jeśli przy AMD am5 format konieczny to coś z Intela, może i5 13500?
Uzywam 2 tarcz i idę mocno w offense, armoru praktycznie nie mam więc tak, jak mnie zblokują i trafię na poison to ginę.
Tylko że druid nawet w takiej sytuacji przetrwał.