Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, TheMr. napisał:

I nawet nie masz bladego pojęcia o strukturach funduszy Europejskich. Kuc jakich mało. 

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Tyle-Polska-trzymala-z-UE-Bilans-czlonkostwa-na-plus-8737233.html#:~:text=245%2C5 mld euro to,do końca grudnia 2023 r.

Chociaż nie spodziewam się że zrozumiesz tekst czytany. 

A konkretnie co zyskałem osobiście jak ty to piszesz bracie "za darmo" ? Wszystko co mam zawdzięczam swojej ciężkiej pracy ,  wg mnie przy opodatkowaniu na poziomie 55-60% powinienem żyć w luksusie na poziomie Billa Gatesa ,.w tej chwili nie mogę się normalnie zarejestrować nawet do dentysty gdzie już opłaciłem składkę ,  a teraz będę drugi raz płacił składkę w postaci zapłacenia kolejnego za wizytę prywatną, to po co mi to ubezpieczenie skoro nie działa? ,  dentysta który też utrzymuje bandę nierobów i pasożytów żeby opłacał mu się ten interes weźmie ode mnie kilkakrotnie więcej za usługę

Nie ma logiki bracie w waszej narracji dlatego to się sypie

Z tych wszystkich fanatyków KO jedynie @LeBomB argumentuje sensownie swoje stanowisko 

@TheMr. @Themr.2 @themr co w tym śmiesznego ? Jeżeli pominąłem jakieś twoje multikonto to jak zawsze przepraszam 

Edytowane przez voltq
  • Haha 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie masz pojęcia jak działają podatki, na co płacisz podatki, czym jest administracja, czym jest zarządzanie podatkami, a chcesz wypowiadać się na te tematy i co ma robić rząd? To jest właśnie poziom Konfederacji i "wywracania stolika", to jest właśnie poziom czytania nagłówków. Może twoja Konfederacja nauczy się kiedyś robić poprawki do budżetu państwowego i poprawnie wypełni wniosek o ulgi podatkowe :E No ale jaka partia, tacy wyborcy. Mnie nie dziwi. 

• Like 2
  • Confused 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie uspokójcie się ;) - Chyba że chcecie dołączyć do Franza

@voltq

Rozczaruję,ale @Themr.2 To nie jest multi kolegi @TheMr.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:rotfl:

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Zhao napisał:

Chyba że chcecie dołączyć do Franza

Pozostali Konfiarze tylko na to pracują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Zhao napisał:

Ty Franz Co Ty tam palisz?

Widzę,że chcesz urlop od Bienia za takie teksty i prosisz się już od dawna ;)

Miłego urlopu przyda Ci się

Proponuję wydłużyć na czas nieokreślony gdyż to zapasowe konto (uprzednio zbanowane) @Michaelred :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Prawda czy fałsz ?
Nie...nie jestem konfiarzem tylko obserwatorem

Edytowane przez Killer85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chociażby @LeBomB pisał na ten temat. Musisz się cofnąć o parę stron.

Edytowane przez lokiju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzięki,nie jestem w temacie więc pytam

A no tak

"

Mógłbym tak opisać cały dokument, ale i tak łykniecie co wam Konfa każe. Sorry, ale teraz pokazaliście że to jest fakt.

A sposób w jaki został procedowany i przyjęty ten dokument umożliwiła umowa podpisana w 2016 roku przez PiS i w tych co rządzili w listopadzie 2004 roku, bodajże SLD-UP. "

"Nie, nie tylko po naszej stronie. Weź przeczytaj te 24 strony. Tam jest np. mowa o wspólnym udziale w odbudowywaniu Ukrainy, o tym, żeby Ukraina po wojnie dążyła do stworzenia możliwości i warunków do inwestycji Polski w przemysł militarny w Ukrainie itp. Tam nie ma wyłącznie jednostronnych założeń. Jednostronne są tylko te, które dotyczą pomocy w trakcie wojny. "

Edytowane przez Killer85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdzisiu

-Przeczytałeś co zalinkowałeś? obejrzałeś choć obrazki (wykresy) ?

Bo z tego wynika że za poprzednich rządów Tuska ceny nieruchomości były stabilne a nawet taniały, natomiast za ostatnie 8 lat rządów Kaczyńskiego ceny nieruchomości w Polsce podwoiły się.

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Kowal napisał:

Proponuję wydłużyć na czas nieokreślony gdyż to zapasowe konto (uprzednio zbanowane) @Michaelred :)

Przez tego Pana dostałem bana na rok właśnie w offie politycznym :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dziadziowi znowu sie cos pomieszalo :(

Edytowane przez hwdp43
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wiadomo kiedy KO odbierze dostęp skarbówce do inwigilowania obywateli gdy im się nudzi w pracy? Tyle kwiku o to było, a teraz cisza. 

Edytowane przez Klakier1984
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Zhao bez paniki nikt tutaj nie łamie regulaminu i nie obraża się , zwykła dyskusja tyko ożywiona bo tematy polityczne 

@LeBomB to jak wyjaśnisz? Odnośnie tego prądu ? Też nie ma racji ? A na Ukrainie przesył pójdzie z naszego węgla za nasze pieniądze 

Edytowane przez voltq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś ten dzień, czekam na fikołki konforuskich. 

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, voltq napisał:

to jak wyjaśnisz? Odnośnie tego prądu ? Też nie ma racji ?

1. Było dawno mówione że te 500 zł ceny maksymalnej to jest netto, więc większość z tych różnic wynika po prostu z liczenia 23% VAT od kwot wyższych niż poprzednio.

2. Też mam z tego samego rejonu energetycznego i to co ten gość ma jako opłata zmienna całodobowa ja mam jako "składnik zmienny"

3. Ja mam już prognozy po nowych stawkach i składnik zmienny na pierwszej prognozie mam po 0,23180 zł na drugiej (sierpień-październik) już po 0,38140 zł za kWh. To co mam na prognozach zgadza się z dokumentami PGE

https://pgedystrybucja.pl/strefa-klienta/informacje-dla-konsumenta/taryfy-i-cenniki

Trzeba pobrać plik z pierwszego linku "taryfa 2024 (tekst jednolity)"

Tu link bezpośredni do pobrania:

https://pgedystrybucja.pl/content/download/24407/file/taryfa-2024_v29-tekst-jednolity-.pdf

i tam na stronie 61 są wspomniane składniki zmienne. Dla G11 wynosi 0,3500 do tego doliczasz 0,0314 stawki jakościowej i wychodzi 0,38140 zł składnik zmienny, czyli tyle ile mam na drugiej prognozie. Jak patrzyłem na taryfę 2023 również suma składnika zmiennego i stawki jakościowej dała 0,23180 zł co jest zgodne z tym co mam na rachunku i na pierwszej prognozie.

Dlaczego on ma już teraz, ja dopiero od sierpnia, nie wiem. Nie zmienia to faktu, że to są składniki, które są ustalane przez danego dostawcę, a nie wynikają z ustalenia ceny maksymalnej. 

4. Od 2 lat piszę tutaj że osobiście uważam, że ceny prądu zostały sztucznie zawyżone i winne nie jest ETS czy inne tego typu opłaty, a parcie na maksymalizację zysków, jaka miała miejsce kilka lat temu. Niestety w Polsce mamy tak, że jak coś zdrożeje to potem albo nie tanieje, albo proces ten jest powolny a i tak nie przywróci poprzedniej ceny.

5. Co do spalania węgla i produkcji prądu z przeznaczeniem na Ukrainę, to formalne pominięcie ETS jest niemożliwe. Wnioskować o zawieszenie ETS też nie ma sensu, bo UE się nie zgodzi. Tylko teraz zobacz czym jest w ogóle ETS. W momencie gdy ETS pochodzi od firm prywatnych to jeszcze ma jakikolwiek sens, bo ta kasa trafia do budżetu państwa i miała ona iść na modernizację energetyki krajowej, czyli korzyść dla wszystkich. W momencie gdy ETS dotyczy dostawców i producentów prądu, którzy są spółkami należącymi do Skarbu Państwa cały proces staje się bezsensowny jeżeli dana spółka jest dotowana lub funkcjonuje z kasy państwowej. Zatem tutaj dochodzimy do słowa kluczowego, czyli pominięcie ETS. Da się to zrobić jeżeli na papierze ETS za wyprodukowanie tej energii pokryje się z budżetu państwa lub kasy unijnej. 

Tylko to będzie proces, który ma zgadzać się jedynie formalnie czyli na papierze, bo w praktyce to będzie przelew z budżetu państwa do budżetu państwa. Bezsensowne, ale z drugiej strony całkiem sprytne. Gdyby nie fakt, że ETS w skali krajowej energetyki to gigantyczne pieniądze, to pytanie czy nie dałoby się tego zrobić ogólnie i obniżyć cenę prądu o tę wartość. Tylko takie działanie mogłoby być możliwe mając odpowiednie pieniądze w budżecie likwidując np. część socjali typu 800+, a i tak nie wiem czy by wystarczyło.

6. Teoretycznie jeżeli produkcji na Ukrainę nie będzie realizowała jedna elektrownia mająca bezpośrednią linię za granicę, tylko będzie to realizowane blokiem/blokami krajowego systemu, to jeżeli Ukraina nie odbierze całości tego prądu, ale będzie on regularnie i stale produkowany w określonej ilości, to nam powinna spaść cena opłaty mocowej, bo elektrownie i tak będą miały albo nadwyżkę produkcyjną, albo większą gotowość mocową niż nam standardowo potrzebna. 

Edit:

No i 7. czyli wywalenie zalegającego węgla którego nikt nie chce, żeby kopalnie mogły coś tam jeszcze podłubać, żeby górnicy w tym roku nie wyszli na ulice. Coś na zasadzie że masz produkt, którego nikt nie chce ale musisz się go pozbyć, bo ci pracownicy dobiorą się do tyłka. 

Edytowane przez LeBomB
  • Like 1
  • Thanks 2
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 godzin temu, voltq napisał:

A konkretnie co zyskałem osobiście jak ty to piszesz bracie "za darmo" ? Wszystko co mam zawdzięczam swojej ciężkiej pracy

No tak, na pewno z niczego nie korzystasz - dzięki byciu w UE. 
Na szybko wypisałem 26 pkt., a gdybym miał dużo czasu to byłoby ze 100-120 pkt.

1. Brak granic wewnątrz UE, brak kontroli granicznych - oszczędność czasu.
2. Zniesienie opłat roamingowych w UE.
3. Możliwość pracy i studiowania w UE.
4. Uznawanie zdecydowanej większości dokumentów polskich w UE.
5. Darmowe ubezpieczenie zdrowotne w UE z kartą EKUZ.
6. Dwa lata rękojmi dawanej przez sklep, dla kupującego.
7. Prawie wszystkie budowy, remonty, drogi itp. w PL masz z dotacją UE, czasami sięgające do 90% - tablice przy obiektach.
8. Wymiana taboru komunikacji miejskiej współfinansowane z UE 40-90%.
9. Ochrona klienta (transport / wakacje; hotel) przy niezgodności, lub upadłości biura podróży która organizowała wycieczkę.
10. Program "Erasmus+" dla studentów.
11. Wymuszenie wspólnego  standardu ładowania usb-c.
12. Zakup towarów w UE bez cła i kontroli celnej - szybciej i taniej.
13. Przepływ towarów i środków pieniężnych w UE bez dodatkowych opłat.
14. Jednolita etykieta energetyczna na produktach RTV/AGD aby łatwo odczytać zużycie energii przez urządzenie.
15. Zwrot towarów 14 dniowy przez zakup internetowy - bez podania przyczyny.
16. Cena promocyjna z opisem najniższej ceny z ostatnich 30 dni.
17. RRSO - rzeczywista roczna stopa oprocentowania - wiesz od razu ile zapłacisz.
18. Jednolita norma bezpieczeństwa żywności w UE.
19. Jednolity wymóg bezpieczeństwa produktów (zabawki etc.) sprowadzanych do UE.
20. Zmiana operatora w jeden dzień.
21. Ustalenie minimalnego standardu usług telekomunikacyjnych np. Internet światłowodowy.
22. Miliardowe dotacje do budowy światłowodów na terenie całej UE.
23. RODO - ochrona własnych danych osobowych i łatwy sposób ich edycji, zmiany, usunięcia itd.
24. Płynny przesył energetyki: zakup / sprzedaż między krajami w celu zaspokojenia braków i nadmiaru prądu - bez regulacji.
25. Infrastruktura musi być przygotowana pod osoby niepełnosprawne i dofinasowanie tych zmian architektonicznych.
26. Miliardowe dotacje do badań naukowych i starup'ów.

Edytowane przez kanon7
  • Like 2
  • Thanks 2
  • Upvote 10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@LeBomB i @kanon7

przestancie juz, bo sam bede wnioskowal o bana dla Was za te merytoryczna orke na volcie. 

Ile mozna? 🙃

• Thanks 1
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@offensive pytają to odpowiadam najlepiej jak potrafię starając się wyczerpać temat. 

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi