Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jakiś czas temu oglądałem dokument na temat strzelaniny w szkole https://tvn24.pl/go/programy,7/filmy-dokumentalne-odcinki,74501/odcinek-3205,S00E3205,1287175 . Na miejsce dość szybko przyjechało pierdyliard służb różnych "frakcji" - biuro szeryfa, antyterroryści i cholera kto tam jeszcze wie. Generalnie konkluzja była taka: panował totalny chaos, każdy robił swoje i zabrakło jednej osoby co by to wszystko koordynowała. Nawet wychodziło, że nikt za bardzo nie chciał wziąć na siebie takiej odpowiedzialności.  Ale wracając do incydentu z Donaldem to właściwie mam wrażenie, że mamy identyczną sytuację. Jest kilka służb na miejscu, każda robi swoje. Do końca nikt nie wie gdzie jest i czym się zajmuje. Mamy sytuację, że ludzie wskazują na dydka leżącego na dachu. No ale przy takim chaosie organizacyjnym każda ze służb może myśleć, że to jest z tej innej służby no i mamy to co mamy.

Tam w szkole za całą akcję poleciał szeryf. Nie wiem jakie są tam procedury ale widać jedno. Żadnych wniosków nie wyciągnęli. Znajdą jakiegoś kozła ofiarnego a problemem są tu rozwiązania systemowe. Jasne i proste. Kto rządzi na takich imprezach. Śmiem twierdzić, że u nas jest podobnie i zazwyczaj po wszystkim zbiera się sztab kryzysowy a całą sprawą zajmą się specjaliści z nad kubka kawy

Edit. Link znaleziony.

Edytowane przez skypan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, forfun napisał:

Absolutnie. Widziałem efekty takiego postrzału(na materiałach szkoleniowych) + odbyłem trochę rozmów z żołnierzami. Wyszukiwarka google, wpisz 7.62 mm + exit wound. To nie jest film :D.

Nie znalazłem czegoś, co by pokazało "pół pleców wyrwane" na wylocie 7.62 (standardowy). Z jakimi żołnierzami rozmawiałeś? Ilu ludzi zabili z 7.62 i oglądali ich plecy? Zalinkuj te "materiały szkoleniowe" (tylko stronę z tymi wyrwanymi plecami za pomocą zwykłego 7.62)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Kris194 napisał:

Akurat Duda to sobie zasłużył na wszelkie pomyje, które się na niego wylewają. Póki co to wygląda nawet na to, że powinien zostać usunięty z funkcji prezydenta. To co robił w kwestii konstytucji to jedno ale ochranianie Szatkowskiego, u którego musi być tak grubo, że nawet pisowskie SKW zdecydowało się sporządzić oficjalną notatkę to już podchodzi pod zwykłą zdradę.

Masz rację , jeszcze gdybyś był tak samo obiektywny w stosunku do Koalicji Obywatelskiej i Donalda Tuska któremu również należy się TK i TS za ostatnia umowę z Żeleńskim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, kanon7 napisał:

Jestem daleki od teorii spiskowych, ale sam pentagon daje duuużo znaków zapytania z OFICJALNYCH danych rządów USA.
Najważniejsze, wokoło było kilkanaście kamer, w tym kilka kamer ze stacji paliw bezpośrednio na pentagon. FBI zarekwirowało te nagrania i pokazało tylko jedno nagranie na którym nie widać nic, tylko kłęby dymu - brak ani 1 klatki filmu z jakikolwiek obrysem samolotu.
Z samolotu prawie nic nie pozostało, ale znaleźli paszport zamachowca w samolocie itd.
Otwór uszkodzeń na pentagonie mniejszy niż średnica kadłubu samolotu + brak uszkodzeń po bokach gdzie uderzyły by skrzydła itd. 
Jedno nagranie udostępnili by z kilkunastu zarekwirowanych nagrań kamer, bezpośrednio ustawione na pentagon - miejsca ataku i sprawa teorii pentagonu by się wyjaśniła - albo i nie :E

1. Na tym nagraniu co pokazano widać na jednej klatce coś dużego przed uderzeniem i jest to za duże na rakietę.

2. Pentagon ma 23m wysokości, B757 ma rozpiętość 38, w tym kadłub o średnicy 3,5m. Zniszczenia pasują do samolotu przy założeniu że końcówki skrzydeł narobiły mniejszych szkód:

main-qimg-69bd92f496d182e2ec71a763da16c8

Tutaj jeszcze z przed zawalenia:

main-qimg-2d26af33a5ea218f6afad05f3cd455

3. Pentagon jest w środku dużego zabudowanego obszaru mieszkalnego i biurowego ciągnącego się kilometrami. To były czasy przed aparatami cyfrowymi więc można zrozumieć że nikt nie uchwycił lecącej maszyny (gdyby było inaczej takie zdjęcia by wyciekły). Ale żeby wyjaśnić czy to był samolot wystarczyło by pojechać do Waszyngtonu i zrobić wywiady z mieszkańcami obszarów nad którymi leciał lub rzekomo leciał samolot, powinno być tysiące ludzi którzy go widzieli lub nie. Dzisiaj na to za późno ale przez wiele lat nikt tego nie zrobił. Przecież rząd USA nie będzie udowadniał że sam to zrobił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Kyle_PL napisał:

Nie znalazłem czegoś, co by pokazało "pół pleców wyrwane" na wylocie 7.62 (standardowy). Z jakimi żołnierzami rozmawiałeś? Ilu ludzi zabili z 7.62 i oglądali ich plecy? Zalinkuj te "materiały szkoleniowe" (tylko stronę z tymi wyrwanymi plecami za pomocą zwykłego 7.62)

Standardowy to pełny płaszcz, po takim pocisku otworek na wlocie i podobny na wylocie. Jest/było kilka innych typów amunicji 7.62 z częściowym płaszczem, i tu już mogło być różnie, ale nie tak, że pół pleców wyrwane. Skąd wiem ? A no na mojej służbie postrzelił się jeden gagatek z kbk akms i NIE BYŁO żadnych dziur wielkości pięści, była niewiele większa niż wlotowa, zmarł podczas operacji.

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

🤦‍♂️

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Praktykowanie wiary według PiS-u :hahaha::hahaha::hahaha:. Boga mają na języku za każdym razem, a tak naprawdę robią dobrze klerowi tylko ze względu na głosy od ludzi, którzy traktują słowa duchownych jak świętość.

• Upvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Gregryzzli napisał:

Standardowy to pełny płaszcz

Też, ale miałem przede wszystkim na myśli 7,62x39 (zwykły do kałacha) a nie np. 7,62x54 (ten od mosin'a, który ma większe p...e)

11 minut temu, Gregryzzli napisał:

na mojej służbie postrzelił się jeden gagatek z kbk akms

... jak? Poco? Dla czego? Sprawdzał, czy jest SupermaneM?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pewności co do źródła ale mimo wszystko wklejam

Jeśli to się potwierdzi to będzie grubo, bardzo grubo.

• Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest chyba oczywiste i normalne?

To sa sluzby specjalne, oni nie dzialaja na zasadzie H0 i ogien. Sprawdza sie rozne scenariusze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga:

LadyMeggi13

Madzia, cięta na piSSdzielców! #SilniRazem

Źródłem w sprawie dochodzenia FBI bo kolega jej powiedział :lol2::lol2::lol2:

• Haha 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Kris194

Ja właśnie rozmawiałem z kolegą w USA i mówił że ten zamach zorganizował 🎅 przy współpracy z klonem bidena tylko z racji zaawansowanego wieku i demencji obaj już o tym zapomnieli 

To jest tak samo wiarygodne jak informacja która podałeś 

Edytowane przez voltq
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, offensive napisał:

To jest chyba oczywiste i normalne?

To sa sluzby specjalne, oni nie dzialaja na zasadzie H0 i ogien. Sprawdza sie rozne scenariusze.

Wiesz, sam fakt ewentualnego rozpatrywania takiego scenariusza ma spore znaczenie. To pokazuje, że służby nie są w ciemię bite i wiedzą z kim mają do czynienia.

2 minuty temu, kubikolos napisał:

Źródłem w sprawie dochodzenia FBI bo kolega jej powiedział :lol2::lol2::lol2:

Co w tym tak zabawnego? Bardziej jestem w stanie uwierzyć takiej osobie na x, która wyrobiła sobie pewien poziom zaufania na Twitterze niż dzisiejszym mediaworkerom bo dziennikarzami się ich nie da nazwać. Przypominam, źe źyjemy w czasach gdzie tajne informacje potrafią wyciekać strumieniami...

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wez pod uwage, ze polskie sluzby tez rozpatruja takie scenariusze. To nie jest nic nadzwyczajnego i dziwnego, odpal sobie bylejaki filmik na yt/netflixie dokumentujacy prace sluzb, nawet w przypadku zwyklych wypadkow drogowych. Zwlaszcza przy tak medialnej sprawie jak teraz. 

Sprawdza sie 360*, a nie 'zamachowiec to XYZ, koniec'.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A chwilę temu miałeś problemy z zaufaniem do gościa bo informacja nie pasowała:

8 godzin temu, Kris194 napisał:

Wybacz ale jakoś mam problemy z zaufaniem w stosunku do gościa, który publikuje bzdury jakoby EU próbowała przekupić Elona a tak naprawdę dowalili się do niego w kwestiach związanych z DSA

Mimo że sam Elon potwierdził ale dalej miałeś problem z zaufaniem i potrzebowałeś dowodów :lol2:

Ale wystarczy że napisze LadyMeggi13 z informacją od kolegi i od razu widzisz jakąś szansę na sensację i zaufanie.

Te trolle są jeszcze głupsze niż myślałem :lol2: :lol2: :lol2: Jakby LadyPigi napisała że to kaczyński zlecił zamach to by też przybiegli na forum :lol2:

Edytowane przez kubikolos
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, kubikolos napisał:

Mimo że sam Elon potwierdził ale dalej miałeś problem z zaufaniem i potrzebowałeś dowodów :lol2:

Do Elona doczepiła się EU a ten próbuje wmówić, że chciała go przekupić. Dowody? Brak. Jakie to wygodne. Na miejscu przedstawicieli EU bym mu wytoczył pozew i niech cwaniak udowadnia swoje oskarżenia.

5 minut temu, offensive napisał:

Sprawdza sie 360*, a nie 'zamachowiec to XYZ, koniec'.

Rozumiem i czekam na oficjalne info. Ilość osób do przesłuchania jest pewnie ogromna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie działa, ale dzięki za podpowiedź, no nic. @Kris194

Edytowane przez Fikołek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniasz z "x.com" na "twitter.com" i śmiga ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5gp.gif

• Haha 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Kyle_PL napisał:

... jak? Poco? Dla czego? Sprawdzał, czy jest SupermaneM?

Częściowo narodowości romskiej, nie miał za lekko na unitarce... Czasy końcówki fali, ostatni pobór bibu i jednostka, która była wysuniętą placówką Orzysza (wtedy jednostka karna, najdłużej siedzącym w Orzyszu "żołnierzem" był koleś z tej jednostki). Chciał popełnić samobójstwo, przynajmniej tak mówił do lekarzy gdy leżał na stole, był przytomny do czasu podania narkozy. To nie jedyna śmierć, z jaką się zetknąłem podczas służby, inne czasy, inna polityka, inna świadomość ludzi. Kradzieże materiałów wybuchowych i broni z jednostek wojskowych, Tymiński z Wałęsą w drugiej turze na prezydenta, porywanie ludzi dla okupu, strzelaniny "na mieście", łapówkarstwo w pełnej krasie itp, itd.

Dla części młodszych ludzi to czysta abstrakcja, ale taka była rzeczywistość, o czym z ignorancji lub celowo raczy nie pamiętać kolejna część tu obecnych i wypisujących bzdury. Nie rozumiem, jak można sympatyzować ze wschodem, znając historię naszej "przyjaźni" i to, co robi z ludźmi ich mir... No popiera się bandytyzm kiedy samemu jest się bandytą, to jestem w stanie zrozumieć, ale może to ja jestem ignorantem :P

• Sad 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też coś dostałem od FBI :szczerbaty:

donek.gif

• Like 1
  • Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To 20 latek strzelał i z nazwiska i imienia jest już podany do publicznej wiadomości. Prócz niego zginą jeden z uczestniczących w tym monologu Trumpa. To nic śmiesznego by nawet się w taki trolling posuwać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Kris194 napisał:

Jeśli to się potwierdzi to będzie grubo, bardzo grubo.

Trudno jest znalezc 20 latka, ktory ze snajperska precyzja odstrzeli komus ucho i zgodzi sie na dozywocie w wiezieniu?

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, wii napisał:

To 20 latek strzelał i z nazwiska i imienia jest już podany do publicznej wiadomości. Prócz niego zginą jeden z uczestniczących w tym monologu Trumpa. To nic śmiesznego by nawet się w taki trolling posuwać.

Powiedz to np. tv republika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi