Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, offensive napisał:

Dobra, obejrzalem inne zlepki wszystkich filmikow z zamachu.

Nie mam logicznego wytlumaczenia czemu nie reagowali tak dlugo, ciezko mi uwierzyc w az taka niekompetencje 🙃

Teraz każdy ma wywalone na wszystko. Do tego wszelkie lewackie poprawności. Myślę, że pani Żukowska, Scheuring-Wielgus i inni myślący inaczej choćby o naszej granicy bardzo ładnie ci to wyjaśnią bo możesz sobie nagrabić. Lepiej beknąć za zaniechanie czy nie dopełnienie obowiązków niż być czochranym za wejście w czyjeś kompetencje czy urazę jakiegoś zaimka,  rasizm, nietolerancję, antysemityzm itp. itd. Jedyne co mogli zrobić to najpierw pogadać z prawnikiem czy mogą choćby zerknąć. Przecież pani od napojów (szefowa) mogła by się obrazić. Jeżeli tam faktycznie nie mieli nawet drona z marketu to ...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@grzegorz75

Może broń gdzieś schował dzień wcześniej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, offensive napisał:

Nie mam logicznego wytlumaczenia czemu nie reagowali tak dlugo, ciezko mi uwierzyc w az taka niekompetencje 🙃

Pewnie jakby trafił to CNN i inne podobne media zaczęły by wybielać napastnika, że walczył z faszyzmem, onucyzmem itp. Nie zdziwiłbym się. Teraz jest problem bo praktycznie wszyscy jednocześnienie dali dupy i trzeba to wyjaśnić - jakiekolwiek odpowiedzi pewnie dopiero po wyborach. Patrząc ile krwi na rękach mają amerykańskie służby to nie można wykluczyć nawet najbardziej absurdalnej opcji

Edytowane przez FataIity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kubikolos napisał:

Zebrane nagrania z timerem jak ludzie pokazują ustawiającego się gówniarza na dachu

Tak jak pisałem, że sprawa wali odorem na odległość, mieli ponad 2 minuty czasu a nikt nie zareagował.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@skypan Mieszkam na wsi pod lasem i nawet ja bym wpadł na to by takie budynki w takiej odległości przeszukać. To nawet na podstawie paru filmów sensacyjnych można mieć choć trochę pomysłów jak zabezpieczyć, reagować nawet nawet gdy Sołtys przyjedzie. Sąsiad nawet ma drona. Po pierwszym sygnale, że żul albo golas wchodzi z kijem, flaszką na dach moment powinny tam być jakieś służby i pociągnąć choćby granatem dymnym, hukowym, błyskowym cokolwiek. Sam nie wierzę w to co widzę. W sumie nie mamy sprawdzonych informacji tylko dezinformację.

Nie dziwię się że ludzie pierdoły wypisują ale że są tak głupi by się podniecać na podstawie aż rażącej dezinformacji. Nie wiedzą nawet na pewno czy było 120 czy 200 metrów i co trafiło w końcu w to ucho o całej reszcie nie wspominając. Bez jaj. Ogłupienie całkowite. Tu już nie ma myślenia, instynktu. Tu są tylko zbędne emocje. Do niedzieli zapomną a zacznie się oczekiwanie nowych wrażeń. W  mediach jeszcze parę dni gadające głowy nawet nie mające pojęcia o trzymaniu psa czy kota będą pitolić co im ślina na język przyniesie aż do porzygu byle wyeksploatować temat.

Edytowane przez grzegorz75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, skypan napisał:

@grzegorz75

Może broń gdzieś schował dzień wcześniej ?

Nie, była relacja świadka że wchodził z nią na plecach po drabinie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, offensive napisał:

Tłumaczył to wczoraj jakiś ekspert od stosunków międzynarodowych, że policja ma inne kompetencje i inne zadania niż ochroniarze prezydenta. Albo może zadziałał mechanizm jak w bajce o chłopcu i wilku, że ludzie zgłaszali policji tak często bzdury, że przestali na nich zwracać uwagę. Może pomyśleli, że ktoś się kładzie na dachu, by mieć lepszy widok.

Co do zamachowca moim zdaniem albo to kolejny Breivik (autoindoktrynacja mediami, choć niby to się wyklucza), albo ktoś go zindoktrynował i namówił, by strzelał.  Czyli tło polityczne. Chyba że zemsta za coś na Trumpie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W tym układzie faktycznie cywilizacja białego człowieka upada.

Jeszcze grubsze parę lat temu gdyby mi ktoś powiedział, że Biden zostanie prezydentem (nic tylko dać mu walizkę od atomówki), po ulicach będą biegać feministki, LPG, zielone świry itd. to bym nie uwierzył ale tak naprawdę od dziesięcioleci widać postępy, że przestępca ma większe prawa niż poszkodowany czy policjant, strażnik. Za prawdę można dostać po dupie karnie, majątkowo. Masz kasę, władzę, znajomości to możesz rozrabiać bo masz lepszego prawnika a prawda to pierdoły dla ogłupiałego ludu. W mediach można kłamać bezkarnie. "Naukowcy" tworzą wyniki pod zamówienie. W wszelkich mediach serwowane są steki bzdur i syf. To nic mnie nie dziwi. Jestem jedynie trochę zaskoczony bo po prostu dużo zapomniałem z tego co przewidywano dawno temu. Wiedzieć choćby ogólnikowo a być świadkiem tego to zupełnie inna perspektywa. Walka o byt, bombardowanie medialnym syfem z każdego zakamarka, wpływ otoczenia nawet bierny ogranicza możliwość zdrowej percepcji. Najpierw szumnie wprowadzono wszelakie śmieci (reklamówki, jednorazówki itp.)  bez pojęcia lało się paliwo, prąd, wodę. Dewastuje się środowisko a teraz przeproś, że żyjesz, płacz i płać.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Romanowski zatrzymany przez ABW

• Like 2
  • Haha 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No i to jest dobra wiadomość ,zaorać tych szulerów z solidarnej/suwerennej Polski czy jak tam sie ,ta banda teraz nazywa.

Edytowane przez Fikołek
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zatrzymali dziada i dobrze, mam nadzieję, że te kilkadziesiąt godzin nagrań od Mraza to będzie ich krzyżyk na drogę.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, grzegorz75 napisał:

Mieszkam na wsi pod lasem i nawet ja bym wpadł na to by takie budynki w takiej odległości przeszukać. To nawet na podstawie paru filmów sensacyjnych można mieć choć trochę pomysłów jak zabezpieczyć, reagować nawet nawet gdy Sołtys przyjedzie.

Wspominałem wcześniej o akcji przy strzelaninie w szkole. Tam panował chaos. Ile takich sytuacji było w USA ? Bardzo dużo. I co wynieśli z tych przykrych lekcji ? Nic. Znowu wyszedł brak koordynacji różnych służ. Jaką mamy pewność, że ochrona Trumpa miała jakąś łączność z Policją itp. Może każdy robił swoje a nie wiedzieli co robią inne służby w myśl - to nie nasze kompetencje. My chronimy ViP-a na scenie a reszta ochrania teren. Jak przyszło co do czego to nagle zdziwienie, że nikt nic nie wiedział o gostku na dachu. No i tu wracamy do sedna - brak koordynacji służb, chaos organizacyjny, rutynowe podejście do tego typu imprez.

1 godzinę temu, Camis napisał:

Nie, była relacja świadka że wchodził z nią na plecach po drabinie. 

No i to jest dowód, że jej wcześniej nie schował ? Miał ją "schować" na dachu ? Przecież przed wejściem na drabinę mógł ją wyciągnąć np. ze sterty liści leżących przy drabinie.

Edit.

Jest jeszcze drobny szczegół. Skąd sprawca wziął drabinę ? Przyszedł z nią i nikt nie zauważył ? Stała tam ? @CamisJest relacja świadków, że wszedł z nią na teren ?

https://i.postimg.cc/x8yrw0Mq/Kontrola-na-wiecu.gif

Edytowane przez skypan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, jagular napisał:

Jego wygrana to katastrofa dla wielu, być może też dla jego własnego kraju (to podsycanie wojny amerykańsko-amerykańskiej czym się może skończyć?), ale cechy przywódcy ma. Co nie musi się pokrywać z cechami przywódcy, jakie byśmy chcieli widzieć u kolesia, który dowodzi największym gospodarczo i militarnie krajem. Cóż, nadchodzą "ciekawe" czasy.

Uprzejmie przypominam że Trump już raz był prezydentem i żadnej katastrofy nie było. Nie rozpętał żadnej nowej wojny. Pośredniczył w rozmowach pokojowych pomiędzy Izraelem a Sudanem. Jako jedyny prezydent USA poleciał na rozmowy do Korei Północnej. Spadło bezrobocie, a średnie zarobki wzrosły. 

Ale nie, Trump to hitler bo zaczął budować mur na granicy z państwem-kartelem i ma chamskie odzywki. A jak straszyli, że taki człowiek jak trump będzie miał kody do broni atomowej. Już bardziej bym się obawiał że dziadek Biden ma kody i przez pomyłkę wyśle coś do nas zamiast na ruska. Chociaż możemy spać spokojnie bo on tych kodów już dawno nie pamięta 😆

No i kto krytykował Niemcy, że robią interesy z Putinem:

Cytat

"What good is NATO if Germany is paying Russia billions of dollars for gas and energy?" Trump wrote. "The U.S. is paying for Europe’s protection, then loses billions on Trade. Must pay 2% of GDP IMMEDIATELY, not by 2025," he added.

Natomiast co do podsycania wojny wewnątrz amerykańskiej to przodują w tym media wraz z celebrytami a później długo długo nic.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, grzegorz75 napisał:

Pytanie do wysokiej klasy specjalistów. Ile w końcu było tych metrów

Odpowiedź mistrza Polski w strzelaniu snajperskim: https://wiadomosci.onet.pl/swiat/ekspert-przeanalizowal-probe-zamachu-na-donalda-trumpa-wskazal-wazny-czynnik/27k0rjc - jak widać 4-6 cm dokładności przy 100 m. Więc w najlepszym przypadku dokładność to 5 cm bez wiatru, a draśnięcie ucha wymaga dokładności 2-3 mm (z boku da się trafić, ale to dziurawi czaszkę).

1 godzinę temu, offensive napisał:

Teorie są takie, że myśleli że to ktoś od nich, ich snajper. Np. w PL starszy człowiek upada przy krawężniku i długo umiera, a przechodnie mają to gdzieś, każdy myśli to niech to ktoś inny zgłosi lub pewnie zgłosił. Zresztą zamachy w Czechach i na Słowacji to dużo większy hardcore niekompetencji (tyle, że w USA każdy świr ma broń, dlaczego nie wolno mieć RPG? nie wiem, ale chyba snajperki też zabronione, szczególnie te super-dokładne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, jagular napisał:

Jego wygrana to katastrofa dla wielu, być może też dla jego własnego kraju.

Jakis argument, jakies fakty? 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście nie jestem w stanie podać faktów z przyszłości, ale wyżej wspomniano o murze na granicy z Meksykiem. To chyba dobry przykład (+ sprawa We build the Wall) :) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
36 minut temu, sino napisał:

Odpowiedź mistrza Polski w strzelaniu snajperskim:

Nic się nie zmieniło. Nadal gdybanie i to media podają ogólną odległość a ekspert gdyba na podstawie ogólników.

Cytat

Zamachowiec, którym był 20-letni Thomas Matthew Crooks, oddał strzały w kierunku Donalda Trumpa z dachu zakładów przemysłowych, oddalonych ok. 120–150 m od sceny.

To jest 30 metrów różnicy a gdzie kąt, różnica wysokości. Była mowa też o 200 metrów. Prędkość wiatru, temperaturę na dachu, wilgotność to wylosował czy wróżył. "Ekspert" podaje ogólniki bez wiedzy o użytej amunicji, stanie przyrządów celowniczych. Klasyczna muszka i szczerbinka czy kolimator, holograf. Co wiemy o umiejętnościach strzeleckich strzelającego. Tu nie ma nic co by się nadawało do poważniejszego gdybania. Cały czas grzanie pierdół dla plebsu bez konkretów. Ekspert jak się patrzy.
Możesz w stu procentach podać ilość oddanych strzałów i gdzie poszły kule ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, jagular napisał:

Oczywiście nie jestem w stanie podać faktów z przyszłości, ale wyżej wspomniano o murze na granicy z Meksykiem. To chyba dobry przykład (+ sprawa We build the Wall) :) 

To podaj przykłady z przeszłości. Trump był prezydentem przez 4 lata. Chyba musiał coś zrobić żeby mówić o katastrofie?

No i co jest złego w budowie muru na granicy z państwem-kartelem?

mur.jpg

źródło: https://www.cnbc.com/2023/10/05/white-house-waives-26-laws-for-us-mexico-border-wall-construction.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, kanon7 napisał:

Milion razy było powiedziane że świńska grypa i covid to była odmienna sytuacja zagrożenia:

- świńska grypa - śmiertelność 0,1 na 1000 osób 
- covid - śmiertelność 3,4 na 1000 osób (34 razy większa, niż świńska grypa)
- świńska grypa - były leki przeciwwirusowe które łagodziły, przebieg choroby (nie leczyły, ale łagodziły)
- covid - nie było leków które ani nie łagodziły, ani nie leczyły.

Widzisz różnicę? Bo dla ciebie jest znak równości między nimi - taka sama choroba jota w jotę.
Z punktu widzenia medycznego covid był dużo bardziej  groźny dla ludzi - skala zachorowań, powikłań i śmiertelności.

PS. Gdyby jednak Kopacz się pomyliła, to byś teraz siedział cicho, jak mysz pod miotłą. Fajnie się popiera decyzję kogoś JUŻ PO FAKCIE.

Nie, też jestem krytyczny względem KO (PO), ale liczyłem się z tym że nie spełnią dużo postulatów i z praktyki wiedziałem że będzie tak jak teraz.
Lecz, mam wiele negatywnych opinii do PO: chęć uchwalenia kredytu 0% czy tam 2%, mieli podatek zdrowotny z powrotem wpisać do odliczenia od podatku dla pracujących, komisje do rozliczeń nie przygotowane, rozliczenia mogli zrobić szybciej i dokładniej, wciskanie 300m do wiatraków w innej ustawie, koalicja nie umie się dogadać w różnicach za kuluarami, tylko na twiterze między sobą robią afery i wiele innych.
Suma sumarum, wolę teraz KO, niż poprzednie rządy PiS'u, ale tylko dlatego że PO i Tusk SAMI nie mogą przepchać wszelkie ustawy, a muszą mieć zgodę PSL, 3 drogi, Lewicy. Oj nie, samodzielną większość dla PO nie chciałbym. 

Pani Ewa Kopacz się nie pomyliła bo znała się na swojej robocie przede wszystkim była lekarzem i skończyła uniwersytet medyczny 

Dlatego ufałem jej osądowi i gdyby ona zalecała wtedy szczepienia to bym się zaszczepił 

Dziś ministrem zdrowia jest osoba która w ogóle nie ma pojęcia w tym zakresie dlatego jego źle w tym temacie 

Pana Niedzielskiego pomine bo to była jeszcze większa kompromitacją 

Edytowane przez voltq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Fikołek napisał:

zaorać tych szulerów z solidarnej/suwerennej Polski czy jak tam sie ,ta banda teraz nazywa.

Zaorać to jednak cały PiS włącznie z Kaczką.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, elcaco napisał:

No i co jest złego w budowie muru na granicy z państwem-kartelem?

To że nie działa.

59 minut temu, elcaco napisał:

Uprzejmie przypominam że Trump już raz był prezydentem i żadnej katastrofy nie było. Nie rozpętał żadnej nowej wojny. Pośredniczył w rozmowach pokojowych pomiędzy Izraelem a Sudanem. Jako jedyny prezydent USA poleciał na rozmowy do Korei Północnej. Spadło bezrobocie, a średnie zarobki wzrosły. 

Trump zdradził Kurdów, zbłaźnił się rozmowami z dyktatorami jak Kim, imponowała mu ich władza mimo że to brutalni dyktatorzy, którzy potem go kompromitowali i olewali ustalenia (np. Kim organizując kolejne testy broni). W kraju wsławił się obniżkami podatków dla najbogatszych i podwyżkami dla zwykłych ludzi, bezrobocie i zarobki były wypadkową stano gospodarki przed pandemią. Tymczasem Biden musiał się mierzyć z pandemią i jej skutkami, a następnie wojną na Ukrainie i wynikającą z niej zwyżką cen węglowodorów. Ogólnoświatowa fala inflacji w USA była jedną z łagodniejszych, zawirowania zatrzymały wzrost płac który wrócił na ścieżkę wzrostu jeszcze w 2021. Wyniki ekonomiczne Bidena nie są gorsze niż Trumpa.

saupload_median-household-income-in-21st-century-200001-202301.png

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Cyferki mowia co innego:

Year Total U.S. born Foreign born
2000 20,900,000 12,200,000 8,700,000
2010 32,900,000 21,200,000 11,700,000
2021 37,200,000 26,600,000 10,700,000

Nie trzeba robic phd ze statystyki, zeby zauwazyc, ze ilosc imigrantow z meksyku, urodzonych poza granicami USA zmalala miedzy 2010 - 2021 (czyli koncowka Trumpa) Przypomne, ze w tamtym roku (2023) nawet 250k osob przekraczalo granice w 1 miesiac. 

To jest prosta matematyka 🙃

source: https://www.pewresearch.org/race-and-ethnicity/fact-sheet/us-hispanics-facts-on-mexican-origin-latinos/
source: https://www.pewresearch.org/short-reads/2024/02/15/migrant-encounters-at-the-us-mexico-border-hit-a-record-high-at-the-end-of-2023/

Edytowane przez offensive

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kundle z republiki sie teraz zapłaczą że im rozwalili mikrofon, chociaż za to jak szczują to dawno powinni w puzon zarobić. 19f1a001525ae1869bdc099982fa01efc082e05b

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli mówimy o zdradach tych czy tamtych to trzeba pamiętać o wycofaniu wojsk USA z Afganistanu. Czy ktoś kogoś tu zdradził ?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi