x3d jest przede wszystkim skierowany do innego odbiorcy, takiego który wrzuci w mobo, pobawi się curvą albo i nie zostawiając wszystko na automacie, włączy xmp/expo lub co najwyżej przeklepie od kogoś timingi i gra...tylko gra, bo poza grami jest mocno przeciętny dostając baty od swoich braci bez kaszy.
Ryzyko raczej nie takie duże, zyskasz może 100-200mhz. Poza ramka musisz mieć chłodzenie które pasuje przy direct die. Bo po delidzie z normalnym będzie dziura czyli albo custom loop albo noctua ma takie coś np:
https://noctua.at/en/noctua-introduces-nm-dd1-direct-die-kit-for-delidded-amd-am5-processors
Sensu wg mnie nie ma obniżanie temperatury dla samego obniżenia bez sensu te CPU są przystosowane do tego żeby w tych nawet 95 stopniach działały 24h przez lata.
Ja od premiery jadę na tym płatnym FG z patronite + to co linkowałem na zdjęcie limitu FPS z filmów i zero problemów. 4K/DLSS/RT+wszystko Ultra i jest 100-120FPS.
No zniknal ten mod na 21:9 i fps unlock... Dobrze, ze zdazylem zamontowac.
Ja jestem juz w hotelu i jedyne leki jakie mam to kiedy gra mi sie wywali xD Sprawdzilem 100 metod i zadna nie dziala, randomowo mi gre wywala na overflow stack czy device missing, acces violation... Nigdy w zadnej grze tyle wywalen i dziwnych bledow nie mialem xD Ze strachem pedze do czerwonej kartki zeby zdazyc zapisac.... Czasem gra dziala 2h i wywala a czasem po 5 minutach...
Sama w sobie gra jest mega, klimat i atmosfera miazga... Jeszcze ta latarka jest za jasna, moze kiedys mod na to wyjdzie... Storoje z oryginalu zmodowane tez fajne...
Kiedys jak juz nie bedzie u mnie wywalac to zagram jeszcze raz bo to psuje immersje jak latasz to tu to tam i bum desktop i error...
Ostatnia gra ktora mi wywalalo to Observation w 2019 roku na silniku Unity...