Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Kamiyan napisał:

Skąd więc przekonanie konfiarzy, że jest przewidywalny?

Nie wiem, zapytaj konfiarzy

12 minut temu, RimciRimci napisał:

W sensie USA podpisze z Polska jakas unie czy jak to ma wygladac? Czy na gebe ustali sie ze ten kraj w NATO lubimy a tego nie?

W obecnej perspektywie nie ma znaczenia. Teoretyczny atak Rosji odbył by się i tak na kraje bałtyckie czy Polskę, więc NATO by zadziałało ze wsparciem USA. Trumpowi chodziło o to, że jakby teoretycznie zaatakowali bezpośrednio Niemcy to im nie pomogą bo walę wała z 1% PKB na armie. Więc w praktyce nie ma to znaczenia na ten moment. Albo przynajmniej az tak wielkiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, LeBomB napisał:

Ogólnie to jest pakiet ustaw i w kwestii 800+ dotychczas była luka o której piszesz, ale obecnie jest zapis

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/pomoc-obywatelom-ukrainy-w-zwiazku-z-konfliktem-zbrojnym-na-19216115/art-26

Zatem jak sobie wyjedzie w roku szkolnym na Ukrainę na miesiąc czy dwa i potem wróci, to nie realizuje powyższego punktu.

Zapis jest. Ale on na razie nie działa. Ma zacząć działać od 1 września 2024. Czy cwani Ukraińcy czegoś na to nie wymyślą, dopiero się okaże.

Godzinę temu, RimciRimci napisał:

Tak naprawde wszystko zalezy od wynegocjowanego pokoju. Jak Rosja dostanie te 1/4 Ukrainy czy 1/5 a w zamian Ukraina nic nie dostanie to bedzie jedna narracja ze strony Ukrainy - zdrada. Rosja bedzie o ta 1/4 czy 1/5 Ukrainy blizej Polski. To nie bedzie pokoj tylko czasowe zawieszenie broni i szykowanie sie do drugiej rundy.

Podział po obecnej linii frontu byłby uznany za klęskę Rosji i Rosja nigdy się na to nie zgodzi. Tak że nie ma za bardzo sensu gdybanie, że Rosja bierze tylko 1/5 Ukrainy, bo weźmie więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, adashi napisał:

Zapis jest. Ale on na razie nie działa.

No wiem że nie działa, bo są wakacje, chyba oczywiste 😜 też nie wiadomo czy będzie działał od września, bo system wypłat jest okresowy i obejmuje okres od 1 czerwca, więc prawo musiałoby zadziałać wstecz, w związku z tym do końca roku może to być martwy zapis. Nie zmienia to faktu, że jest i przy najbliższym okresie składania wniosków, będzie już weryfikowany. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nawet nie chciałem o tym pisać, że może to wejść dopiero od czerwca 2025 jak się lobby pro-ukrowskie postara.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@adashi nie no, wiem o tym, zwracam jedynie uwagę, że w przypadku 800+ to są inne przepisy i inne określenia jeśli chodzi o pobyt na terytorium Polski, co daje znacznie większą swobodę przyznania świadczenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, adashi napisał:

Tak że nie ma za bardzo sensu gdybanie, że Rosja bierze tylko 1/5 Ukrainy, bo weźmie więcej.

Uff, uspokoiłeś mnie :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak bardzo się oczekuje legalnej aborcji w tym kraju, to jednak w Giertychu nadzieja ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
38 minut temu, adashi napisał:

Zapis jest. Ale on na razie nie działa. Ma zacząć działać od 1 września 2024. Czy cwani Ukraińcy czegoś na to nie wymyślą, dopiero się okaże.

Podział po obecnej linii frontu byłby uznany za klęskę Rosji i Rosja nigdy się na to nie zgodzi. Tak że nie ma za bardzo sensu gdybanie, że Rosja bierze tylko 1/5 Ukrainy, bo weźmie więcej.

Skąd wiesz że w ogóle coś weźmie ? Może nic nie dostanie mocarstwa takie jak USA Chiny Rosja Wlk Brytania dogadają się między sobą ponad głowami innych , Ukraina zostanie sprzedana i będzie musiała się dostosować 

Jak już wróżymy z fusów to ja stawiam na zabranie pasa zaznaczonego czarnym flamastrem 

https://ibb.co/ckfNyn9

Edytowane przez voltq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, Spl97 napisał:

Czy Ty się dobrze czujesz? Kamala ma jeszcze mniejsze szanse na wygranie wyborów niż Biden.

@kalderon tez tak pisał, ale okazuje się, że właśnie nie.

W skali całego kraju wiceprezydent USA ma średnio o dwa punkty procentowe mniejsze poparcie niż Donald Trump. Przegrywa z nim stosunkiem 46 do 48 proc. Jest to jednak lepszy wynik niż w przypadku Bidena, który miał 44 proc. poparcia w porównaniu do 47 proc. Trumpa.

https://www.o2.pl/informacje/donald-trump-kontra-kamala-harris-oto-wyniki-sondazy-7051759588063776a

2% to różnica statystyczna. Ja myślę, jak pisałem, że wygra z Trumpem.

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 2016 Clinton miała wyższe poparcie i zdobyła więcej głosów niż Trump. Wybory wygrał rudy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Spl97 napisał:

W USA dotychczas nie było kobiety prezydenta, więc jest to mocno na niekorzyść i myślę, że również Amerykanom się nie mieści w głowie, żeby najważniejsza osoba w państwie byłaby kobietą, podobnie jak u nas, szczególnie u wyborców tych partii jak PiS oraz Konfederacja nie mieści się w głowie, że kobieta mogłaby być prezydentem RP. Kiedyś taka Hillary Clinton miała szansę wygrania wyborów, ale tak przerżnęli kampanię, że ostatecznie wygrał Trump, dzięki temu, że wygrał w większej ilości stanów, a nie pod względem liczby głosów. Teraz Demokraci mogą powtórzyć drugi raz ten sam błąd.

A ja właśnie myślę, że obecnie w USA (i nie tylko) jest mocny trend pro kobiecy. Filmy, sztuka wszystko nakierowane na kobiety. To, że nigdy nie było właśnie może być atutem. Jakoś żony byłych Prezydentów do mnie nie przemawiają, ale polityczki już tak choć Hilary była jednym i drugim. No przekonamy się w listopadzie kto miał rację :) Lepiej dla Polski, Ukrainy i Świata, żeby Tamala wygrała. Biden to ledwo co chodził. Michelle Obama odmówiła kandydowania, gubernatorzy demokratyczni nie byli kompletnie rozpoznawalni po za swoimi stanami i została wyłącznie Kamala. Więc wybrali jedyną możliwą opcję. Ale ja wierzę, że wygra.

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Kamiyan napisał:

Skąd więc przekonanie konfiarzy, że jest przewidywalny?

Umówmy się, żaden normalny Polak i patriota nie chce Trumpa pełniącego funkcję Prezydenta USA. Przecież on mówi coś odwrotnego do tego jakie my mamy wyobrażenie, pragnienia i potrzeby. Obecna kadencja Bidena i rządy demokratów to spełnienie marzeń, czyli stała obecność(i to duża) wojsk amerykańskich, potężne wsparcie Ukrainy, duża obecność w Europie(w Niemczech dzieją się rzeczy), inwestycje strategiczne w UE, wzmocnienie flanki wschodniej, kontrakty zbrojeniowe. Nie może być lepiej. A Trump to człowiek, który swoją "wiedzę"(jeśli tak to można nazwać, bo każde jego wystąpienie to stek kłamstw, jak u Morawieckiego) czerpie z Russia Today.

• Like 1
  • Upvote 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
17 godzin temu, Katrin3 napisał:

"Wymogi, które musi spełnić obywatel Ukrainy, by otrzymywać polskie świadczenie emerytalne z ZUS:
- Odpowiedni wiek: 60 lat dla kobiet i 65 dla mężczyzn.

To ja może pokażę jak mają fajnie Ukraińcy w Niemczech z wiekiem emerytalnym :E

Rodowity Niemiec, aby przejść na emeryturę:
- musi mieć min. 35 lat składkowych
- ukończony wiek 65 lat i 11 miesięcy obecnie, lub 67 lat od 2029 r.
- otrzyma gwarantowaną emeryturę, nie mniej niż 1543 euro brutto tj. ok. 1080 euro netto (na rękę)

Ukraińcy?
- musi mieć min. 15 lat składkowych w Niemczech (okres z innego kraju się nie liczy)
- ukończyć 55 lat
- i otrzymuje minimalną emeryturę 1080 euro netto na rękę :E  a Niemiec na to samo musi robić 20 lat więcej + min. 10 lat więcej wiek emerytalny musi mieć :E

Edytowane przez kanon7
  • Like 1
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kubikolos napisał:

Niestety nie. W interesie USA nie jest powstanie takiego państwa i każdy prezydent USA będzie przeciwko, nawet jeśli będziemy sojusznikami i będziemy chcieli takiego super państwa - bo z punktu widzenia EU to od dawna trwają intensywne prace w tym kierunku.

Popieram w 100% , po II WŚ kto wpompował masę pieniędzy w odbudowę Niemiec stając się w praktyce kolonią amerykańską , teraz jest grożenie palcem aby DE nie marzyła się niezależność.

3 godziny temu, Kamiyan napisał:

Ja byłbym za. Szczególnie, że nasza klasa polityczna ma długą historię 'jakoś to będzie", a przy centralnym sterowaniu z Brukseli dałoby się dużo więcej załatwić. Nie musielibyśmy nawet dochodzić się o takie podstawowe pierdoły jak związki partnerskie.

Osobiście jestem na NIE.

Na początku to było coś na kształt unii gospodarczej , z czasem przekształcając się w coś więcej i od początku były "szurskie" teorie mówiące o dążeniu do ustroju scentralizowanego. To co nie udało się III Rzeszy jest w zasięgu UE. Gdyby to była pierwotna forma to nie miałbym z tym problemu , ale dążenie w kierunku Super Państwa już tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.07.2024 o 01:55, FataIity napisał:

Stan armii gdzie mamy zbyt wielkie braki osobowe , brak nowych chętnych, oddane masę sprzętu ukrainie + zrobione zamówienie gdzie zaczniemy coś dostawać w 2025 i 2026. Czy to dobrze? Jesteśmy rozbrojeni + logistycznie na szczeblu dowodzenia mamy burdel na 90%. Nie zapominajmy, że to co dostaliśmy już za pisu to głównie sprzęt defiladowy bez amunicji - potwierdzone info od amerykanów.

A wiesz jak to faktycznie wygląda od środka, czy tylko tyle co wypłynie rozdmuchane w mediach? :>
Są tematy, które rozgłosu nie lubią, a mimo to sprawy idą do przodu.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ci z PiS to są dopiero durnie, zamiast stale niż tylko do czasu obniżyć ceny paliw, kiedy byli u władzy, to woleli robić wały na Orlenie, a teraz kiedy są w opozycji domagają się tańszego paliwa :rotfl:, bo Tusk kiedyś gadał o paliwie za 5 zł. Gdyby nie oni, to nie byłoby takiego tematu lub nie mogliby grzać tego tematu.

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-paliwo-tansze-o-90-groszy-projekty-ustawy-poslow-pis,nId,7699512

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jest najlepszy moment na obietnice że strony PiS. Jak rząd nie wprowadzi to będzie, że rząd zły. Jak rząd wprowadzi, a rozdawnictwo spowoduje wzrost inflacji i deficyt budżetowy to też rząd zły. 

W PiS są naprawdę mądre osoby. Szkoda, że skupiają się na zdobyciu lub utrzymaniu władzy, a nie na poprawie życia w Polsce. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Yahoo86 napisał:

Osobiście jestem na NIE.

Na początku to było coś na kształt unii gospodarczej , z czasem przekształcając się w coś więcej i od początku były "szurskie" teorie mówiące o dążeniu do ustroju scentralizowanego. To co nie udało się III Rzeszy jest w zasięgu UE. Gdyby to była pierwotna forma to nie miałbym z tym problemu , ale dążenie w kierunku Super Państwa już tak.

A czym miałoby się to różnić od Stanów Zjednoczonych?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, kanon7 napisał:

To ja może pokażę jak mają fajnie Ukraińcy w Niemczech z wiekiem emerytalnym :E

Rodowity Niemiec, aby przejść na emeryturę:
- musi mieć min. 35 lat składkowych
- ukończony wiek 65 lat i 11 miesięcy obecnie, lub 67 lat od 2029 r.
- otrzyma gwarantowaną emeryturę, nie mniej niż 1543 euro brutto tj. ok. 1080 euro netto (na rękę)

Ukraińcy?
- musi mieć min. 15 lat składkowych w Niemczech (okres z innego kraju się nie liczy)
- ukończyć 55 lat
- i otrzymuje minimalną emeryturę 1080 euro netto na rękę :E  a Niemiec na to samo musi robić 20 lat więcej + min. 10 lat więcej wiek emerytalny musi mieć :E

Z tego co się orientuję to o czym piszesz to jest fake krążący po niemieckich netach.
https://www.deutsche-rentenversicherung.de/DRV/DE/Ueber-uns-und-Presse/Presse/Meldungen/2022/220520_rentenbeginn_fluechtlinge_ukraine.html

https://www.deutsche-rentenversicherung.de/DRV/DE/Ueber-uns-und-Presse/Presse/Meldungen/2024/240510-fakenews-rente-ukrainerInnen.html

Ale ogólnie fajnie, że ludzie się zmotywowali i w wątku pojawiła się masa informacji i dyskusja odnośnie polskiego systemu emerytalnego dotyczącego emerytur dla Ukraińców. Na razie tylko pobieżnie przejrzałem bo jestem po 2 tygodniowym remoncie chaty, który zakończyłem wczoraj, a dzisiaj wróciłem do pracy. Jestem zaorany jak koń po westernie :E

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Kamiyan napisał:

A czym miałoby się to różnić od Stanów Zjednoczonych?

UE nie posiada wspólnej konstytucji , rządu , polityki zagranicznej ustanowionej przez ten rząd , wspólnego systemu podatkowego i budżetu lub wspólnej armii.

Nie istnieje coś takiego jak wspólny system sprawiedliwości UE , nie wspominając o europejskim prokuratorze , który mógłby utrzymywać prawo Unii Europejskiej w europejskich sądach niezależnych od indywidualnych państw członkowskich.

Nie istnieją europejscy sędziowie , którzy poprzysięgli lojalność Europie zamiast państwom członkowskim , nie ma europejskich więzień.

Bez własnych sądów i więzień , zdolności UE do walki z korupcją w państwach członkowskich są bardzo ograniczone (zwłaszcza w porównaniu z federalnym rządem Stanów Zjednoczonych).

Różnice narodowe , kulturowe i historyczne.

Dlatego UE jest za wpuszczaniem migrantów w celu wymieszania (czym głupszy obywatel tym prościej nim sterować) , mamy być Europejczykami nie posiadającymi swojej narodowości/kultury/historii.

Konstytucja każdego Państwa należącego zostanie wymazana i zastąpiona wydmuszką UE.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie fake 8:E

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

H4OnkOXGNDaJQZiRkubkApeS6aQ6cTYf.jpg

fKDc7alfiNRS9aDkFh8uoBO7slz1QFxq.png

1pzX6jNBX0gyzMiwQgwHXbbceCSET5MR.png

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź