Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
18 minut temu, Klakier1984 napisał:

Ilu z was zgodziło się na związek z trans byle mieć kontakt z kobietą...???

No nie wierzę 🤣

no homo . ale jak kamiyan lubi w kakaowe oko to jego sprawa ....

Edytowane przez hwdp43
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, Klakier1984 napisał:

Ilu z was zgodziło się na związek z trans byle mieć kontakt z kobietą...???

No nie wierzę 🤣

Wazne aby z kobieta trans byc tym z tylu :E

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdobyła medal na igrzyskach, ale reprezentuje Konfę. Jestem zmieszany [:|].

Cytat

Start w wyborach samorządowych

W 2024 roku Julia Szeremeta próbowała swoich sił w polityce. Startowała w wyborach do sejmiku województwa lubelskiego z listy Konfederacji i Bezpartyjnych Samorządowców.

Zdobyła 1 409 głosów (1 proc.) i nie udało jej się zdobyć mandatu.

https://www.rmf24.pl/raporty/raport-igrzyska-paryz-2024/polacy/news-zaczynala-od-karate-swoich-sil-probowala-w-polityce-julia-sz,nId,7754022#crp_state=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
4 godziny temu, lokiju napisał:

No nie, od kiedy pamiętam to ciągle ludzie piszą, że TVN to telewizja platformy a teraz się dowiaduję, że popierają tego kto im się bardziej opłaca w danym momencie. To jak to w końcu jest.

No to doprecyzuję - antyprawicowa telewizja, popierająca to, co się opłaca(z wyjątkiem wymienionych)

Godzinę temu, RimciRimci napisał:

Wazne aby z kobieta trans byc tym z tylu :E

Ohydne w ogóle rozważać bycie z transem 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Spl97 napisał:

Zdobyła medal na igrzyskach, ale reprezentuje Konfę. Jestem zmieszany [:|].

^ Typowy przykład przedawkowania polityki. ;)

• Like 3
  • Upvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Panie, ale sam fakt zmiany obozu z PiS na cokolwiek innego, to jeszcze nie jest oznaka normalnosci :)

U niego jest sroga dwubiegunowka - Świerczewski finansuje sobie z prywatnej firmy wlasna druzyne, jest zle. SSP placa grosze za mkt i sponsoring, tez zle. Podajesz bledy logiczne w jego argumentacji - jestes glupi. Mowi cos o dowodach, a nie chce zrodla podac :D

Serio, chcialbym widziec jak Stano gada do Borka za czasow KS: Wiesz co Mati, zrobie sobie maly przewal z SSP, ale cala kasa dla mnie. Mati tylko sie usmiecha i mowi: no problemo maj friend, wszystko dla Ciebie.

Miniaturka ideollo :)

Edytowane przez rybek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy bezrobotni?

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rybek Polecam żebyś jeszcze odniósł się do drugiej części mojego posta, właściwie ważniejszej bo dotyczącej braku stosowania tych samych standardów przez Stanowskiego do pisowskiego establishmentu jak do innych jego rozmówców.

Co do płatności na rzecz organizacji w których działał Stanowski od SSP i jednostek państwowych - to tak, uzyskiwanie takich funduszy przez dziennikarzy/redakcje jest co najmniej podejrzane, jeżeli nie odbywa się w sposób całkiem transparentny. Wszystkie te pseudodzienniki typy wSieci czy inne wydawane przez Sakiewicza utrzymywały się dzięki reklamom, które wykupywały u nich SSP. Czy na papierze było to legalne? Tak. Czy celem SSP był wówczas faktyczny marketing (przy nakładach tych gazet po kilka tysięcy) czy jednak utrzymywanie rzeszy sprzedajnych dziennikarzy? Moim zdaniem zdecydowanie to drugie. Z tego powodu nie mam zaufania do Stanowskiego i jego dziennikarskiej godności.

EOT

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, i to mi sie podoba. Kazdy z uprzywilejowanych zawodow (utrzymywanych w duzym stopniu przez Panstwo) 

25 minut temu, wii napisał:

Kiedy bezrobotni?

Pytanie kiedy gornicy? 

• Like 2
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 minut temu, Człowiek Legenda napisał:

@rybek Polecam żebyś jeszcze odniósł się do drugiej części mojego posta, właściwie ważniejszej bo dotyczącej braku stosowania tych samych standardów przez Stanowskiego do pisowskiego establishmentu jak do innych jego rozmówców.

Co do płatności na rzecz organizacji w których działał Stanowski od SSP i jednostek państwowych - to tak, uzyskiwanie takich funduszy przez dziennikarzy/redakcje jest co najmniej podejrzane, jeżeli nie odbywa się w sposób całkiem transparentny. Wszystkie te pseudodzienniki typy wSieci czy inne wydawane przez Sakiewicza utrzymywały się dzięki reklamom, które wykupywały u nich SSP. Czy na papierze było to legalne? Tak. Czy celem SSP był wówczas faktyczny marketing (przy nakładach tych gazet po kilka tysięcy) czy jednak utrzymywanie rzeszy sprzedajnych dziennikarzy? Moim zdaniem zdecydowanie to drugie. Z tego powodu nie mam zaufania do Stanowskiego i jego dziennikarskiej godności.

EOT

nie chce mi sie tego czytac :) Odpowiedz masz w filmie od samego autora

Edytowane przez rybek
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Kamiyan napisał:

Ja bym powiedział, że to jest po prostu telewizja antypisowska i wynika to z czystej pragmatyki – władza z autorytarnymi zapędami nie jest dobra dla prywatnej telewizji.

Inaczej to wygląda w Polsacie, gdzie właściciel siedzi w interesach zależnych od rządu, więc po prostu się dostosowuje do warunków.

W % spadku, nie % dzietności ogółem. To trochę inne tematy.

Ogólna dzietność za 2023:

Tak więc w stosunku do Czechów jesteśmy w znacznie głębszej dupie.

Tylko mam wrażenie, że we wszelkich analizach pomija się też pewien istotny fakt – mężczyznom coraz trudniej o kobiety. Śruba jest dokręcona tak mocno, że część nawet zgadza się na związek z osobą trans, żeby w ogóle mieć jakikolwiek kontakt z kobietą. Ot, debilna narracja w social mediach robi robotę. Powoli wyjdzie nam z tego też wojna płci, bo mizoginia jest coraz bardziej powszechna i mnie to nie dziwi. Kobiety są znacznie bardziej uprzywilejowane niż mężczyźni.

A druga sprawa to też to, że coraz więcej kobiet w ogóle nie chce mieć dzieci. Sporo moich koleżanek nie ma i nigdy nie zamierzało mieć dzieci. Choć fakt faktem część z nich to po prostu feministki.

Likwidacja zasiłków socjalnych, wszelkich dopłat , prywatyzacja np telewizji państwowej itd rozwiąże większość sztucznie wykreowanych problemów 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
24 minuty temu, rybek napisał:

nie chce mi sie tego czytac :) Odpowiedz masz w filmie od samego autora

Gratuluje poziomu dyskusji, nie ma to jak nie mieć argumentów i odsyłać do jakiegoś gównofilmiku.

Edytowane przez Człowiek Legenda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dlaczego ja mam tlumaczyc podejscie autora do wywiadu?  w filmie masz dosadnie odpowiedz, ale widocznie wolisz to pomijac, to ja pomijam czytanie.

@Spl97  ja dalej czekam na te legendarne kwity, ze ziobro go utrzymywal.

Edytowane przez rybek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, addept napisał:

Faktycznie,  te internety robią taką robotę indoktrynacyjną, że potem aż trudno uwierzyć, że ktoś na poważnie pisze takie teksty jak twój, a w szczególności wyróżniony fragment:boink:

No to żart się udał. Choć fakt faktem, jak spojrzysz w statystyki, to mamy plagę kawalerów. Coś dziwnie się te internetowe teorie pokrywają w statystykach :szczerbaty:

PS: a ogólnie to widziałem ostatnio wypowiedzi jakichś trans, że mają coraz mniejsze problemy ze znalezieniem faceta. Chociaż to pewnie kwestia zmian społecznych.

5 godzin temu, FataIity napisał:

To że cały ten most można oprawić w ramkę jako najbardziej debilny to pomijam. Ale przeczytaj jeszcze raz co napisałeś to co jest na czerwono. Przecież to się wyklucza. Popraw, na kontakt z chłopem i wtedy git

Eee, dobrze zrobiona transka to nawet od baby trudno odróżnić. A seks analny i tak jest lepszy od klasyka. Ciaśniej.

Edytowane przez Kamiyan
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Kamiyan napisał:

No to żart się udał. Choć fakt faktem, jak spojrzysz w statystyki, to mamy plagę kawalerów. Coś dziwnie się te internetowe teorie pokrywają w statystykach :szczerbaty:

PS: a ogólnie to widziałem ostatnio wypowiedzi jakichś trans, że mają coraz mniejsze problemy ze znalezieniem faceta. Chociaż to pewnie kwestia zmian społecznych.

Eee, dobrze zrobiona transka to nawet od baby trudno odróżnić. A seks analny i tak jest lepszy od klasyka. Ciaśniej.

dziwnym trafem duzo wiesz w tym temacie i bardzo sie interesujesz... :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Klakier1984 napisał:

A świstak siedzi....

Wpisz se na wykopie #ładnetranski

15 minut temu, rybek napisał:

dziwnym trafem duzo wiesz w tym temacie i bardzo sie interesujesz... :E

Trochę mimowolnie, bo przeważnie mi to na wykopie wyskakuje w powiązanych tagach.

A druga uwaga to już anegdotka. Jak ktoś jeszcze nie próbował z babą seksu analnego, to zdecydowanie polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Kamiyan napisał:

Eee, dobrze zrobiona transka to nawet od baby trudno odróżnić.

Nie za bardzo rozumiem argument.
Jak jestes hetero, to cie chlopy nie interesuja. Trans NIE jest kobieta.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 minut temu, Kamiyan napisał:

Trochę mimowolnie, bo przeważnie mi to na wykopie wyskakuje w powiązanych tagach.

Ekhm, chciałem wejść z ciekawości i miałem ten tag już zablokowany od lat. Tak jak i 150 innych w tym z 50 z pato MMA :szczerbaty:

Więc jak chcesz to i na wykopie ci się nic takiego nie wyświetli. 

IUhMQHS.png

Włamali się do sztabu Trumpa i skopiowali podobno masę dokumentów np na Vance.

Na dniach może być ciekawie :szczerbaty:

Cytat

We received internal Trump documents from ‘Robert.’ The campaign just confirmed it was hacked.
The campaign suggested Iran was to blame. POLITICO has not independently verified the identity of the hacker or their motivation.

Former President Donald Trump’s campaign said Saturday that some of its internal communications had been hacked.

The acknowledgment came after POLITICO began receiving emails from an anonymous account with documents from inside Trump’s operation.

The campaign blamed “foreign sources hostile to the United States,” citing a Microsoft report on Friday that Iranian hackers “sent a spear phishing email in June to a high-ranking official on a presidential campaign.” Microsoft did not identify the campaign targeted by the email and declined to comment Saturday. POLITICO has not independently verified the identity of the hacker or their motivation, and a Trump campaign spokesperson, Steven Cheung, declined to say if they had further information substantiating the campaigns’ suggestion that it was targeted by Iran.

“These documents were obtained illegally from fo...

https://www.politico.com/news/2024/08/10/trump-campaign-hack-00173503

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/wyciek-wiadomosci-donalda-trumpa-sztab-obwinia-iran/73dgcyw

1723295922279-png.7701720

F3uVXaQ.png

Dalej: https://www.skyscrapercity.com/threads/stany-zjednoczone-polityka-ekonomia-i-stosunki-polsko-amerykańskie.1476941/post-189583842

Edytowane przez Camis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

@Bono[UG] Ale nadal, jaki to ma związek z recyclingiem, skoro to po prostu wywalanie odpadów gdzie popadnie.

Spuszczenie śmieci w rzekę, to nie jest gospodarowanie odpadami, a tym bardziej recycling.

Uproszczę , "Recykling" w Azji prawie nie istnieje , a największe składowisko odpadów to ocean (dlaczego "ich" zachowanie ma wpływać na globalny stan środowiska).

Chyba się nie rozumiemy , zasoby wodne to 97% woda słona , słodka 3% (2/3 to lodowce/pokrywy lodowe):

Cykl_hydrologiczny.png

Cytat

@Bono[UG] Do wód głębinowych przenikanie będzie odbywać się pewnie przez setki lat.

Częściowym problemem są zasoby głębinowe, które mogą się wyczerpać lub ich po prostu w okolicy nie ma.

Miałeś raczej na myśli wody gruntowe (warstwy wodonośne) , wody głębinowe (reliktowe/termalne/mineralne) nie uczestniczą w cyklu hydrologicznym i są zasobem nieodnawialnym , traktowanym jako kopaliny. Skażenie/zanieczyszczenie (dowolnego rodzaju chemiczne/biologiczne) gruntu/warstwy wodonośnej

"Częściowy problem" oraz "mogą" - są dużym problemem ponieważ w końcu się wyczerpią.

Cytat

@Bono[UG] Skażenie oceanów nie jest problemem dostępności wody pitnej.

Ekosystem jest powiązany i powyższe twierdzenie sugeruje ignorancję lub braki w wiedzy , częściowo zgadzając się z "problemem są zasoby powierzchniowe (rzeki, jeziora), które są zasilane bieżącymi opadami".

Krótka lista na przykładzie oceanów i mórz (przyczyna i skutek) które są ogromnym rezerwuarem i parownikiem , historia jak wiadomo lubi zatoczyć koło , tutaj jest podobnie:

1. zakwaszenie , nasilające przez kwaśne deszcze i spływ nawozów (zwiększone pochłanianie CO2=kwas węglowy , obniżenie pH to większa rozpuszczalność metali , w szczególności glin).
  2. mniejsza efektywność pochłaniania CO2.
  3. większa emisja gazów cieplarnianych to wyższa temp. i zwiększona efektywność LZO (w tym H2O para/chmury).
  4. kwaśne deszcze trafiające do gleby i zbiorników wodnych (dzięki dużej zawartości CO2 oraz SO2 w powietrzu , oraz dodatkowo wiąże i transportuje LZO).

Obecnie mamy zanieczyszczenie nano/mikro plastikiem (woda/ziemia/powietrze - długotrwałe skutki nie są znane) , oraz postępujące zakwaszenie wraz z opadem LZO mające wpływ na glebę i wodę , podsumowując , pozyskiwanie/magazynowanie/oczyszczanie wody zdatnej będzie coraz trudniejsze i droższe.

Gdyby zacząć sadzić na skale globalną masę drzew , które z czasem przejmą rolę globalnego pochłaniacza odciążającego oceany , to sytuacja z jakością i kosztem pozyskiwania wody uległy by poprawie. Oczywiście Azja i im podobne musiały by zaprzestać obecnego wykorzystywania oceanów jako składowisko odpadów.

Zmiany zakwaszenia jezior tatrzańskich w wyniku opadów kwaśnych na tle wyników badań w innych krajach.

Transformacja opadów atmosferycznych w wybranych geoekosystemach w Górach Świętokrzyskich.

Zakwaszenie oceanów.

20 faktów o zakwaszaniu oceanów.

Cytat

@Bono[UG] Nie, destylacja jest najdroższym sposobem pozyskiwania wody pitnej, a przynajmniej jednym z najdroższych.
Najtańsze to wody źródlane, potem głębinowe. Powierzchniowe wymagają już większego nakładu na uzdatnienie (oczyszczanie biologiczne, filtracja mechaniczna i chemiczna).

Znowu się nie zrozumieliśmy , mój błąd , nie chodziło o wodę słodką (powierzchniowe/gruntowe/recykling/itp...) tylko słoną i Destylacja wieloefektowa (MED).

Cytat

@Bono[UG]Skoro fotosynteza wymaga zakresu 350-400-700/750nm, to mieści się w zakresie światła widzialnego. Gdzie tutaj rola uv?

Rośliny wykorzystują niewielkie ilości światła ultrafioletowego. Istnieją trzy różne typy światła UV w podziale na długość fali:

UV-A: 315 do 400 nm – przy regulowanym podawaniu pomaga roślinom w silnym wzroście.

UV-B: od 280 do 315 nm – w małych ilościach zapobiega atakowaniu i rozprzestrzenianiu się infekcji grzybiczych na roślinach. Długotrwały kontakt może prowadzić do zmiany DNA rośliny i zahamować proces fotosyntezy.

UV-C: 100 do 280nm – jest szkodliwe dla roślin. Warstwa ozonowa Ziemi zatrzymuje promieniowanie UV-C przedostające się do atmosfery.

Wiem że powyższa odpowiedz nic nie wnosi , ale opracowanie które bardzo dawno temu czytałem było poświęcone roślinom tropikalnym , stąd moje założenie o UV i czerwonych/fioletowych liściach i owocach.

Cytat

@Bono[UG] Jakoś nie kojarzę, żeby drzewa wydzielały metan. Rozkładające się resztki roślinne owszem, ale nie żyjące rośliny.

Nigdzie nie pisałem aby produkowały metan , z wyjątkiem gnijących pozostałości (liście/owoce).

Aby doprecyzować , bakterie te pobierają metan z otoczenia , jak znajdę artykuł który czytałem to dam linka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, kubikolos napisał:

^ Typowy przykład przedawkowania polityki. ;)

Nie, to nie jest objaw przedawkowania polityki, to stwierdzenie faktów. Zresztą u mnie, kobieta popierająca Konfederację bądź która jest w Konfederacji ma minusa, potężnego minusa. Analogicznie jest też z kobietami, które popierają PiS lub w PiS-ie są.

9 godzin temu, rybek napisał:

U niego jest sroga dwubiegunowka - Świerczewski finansuje sobie z prywatnej firmy wlasna druzyne, jest zle.

To jest fakt a nie dwubiegunówka, że Świerczewski finansuje pieniędzmi z x-komu klub, którego jest właścicielem pomimo tego, że sam Świerczewski ma ponad 1 mld zł majątku i jego stać na finansowanie klubu z własnej kieszeni, ale tego właśnie nie robi według wiewiórek. Powiem na przestrzeni lat, że x-kom kiedyś był tańszym sklepem, ale od kiedy Raków wszedł do Ekstraklasy zauważyłem korelację taką, wzrost cen w x-kom nastąpił od momentu pojawienia się Rakowa w Ekstraklasie i x-kom w ciągu kilku lat stał się drogim sklepem, z którego mało co się opłaca od nich brać, a reszta sklepów w Polsce taki sam towar jest w stanie zaoferować za niższą cenę, niekiedy sporo taniej. Pojawiły się sukcesy w Rakowie, to trzeba zwiększać budżet, a jak zwiększyć budżet, to trzeba podnieść ceny w x-kom :E, bo inni sponsorzy tylko jakieś grosze dali i dają, teraz może zondacrypto daje coś więcej, ale to nadal drugie miejsce za x-kom rzecz jasna. Na początek Ekstraklasy Raków miał powiedząc 10-15 mln zł i to było niezbędne minimum, żeby można było się utrzymać i nie spaść z ligi po sezonie, w następnych latach zwiększył się budżet i w zeszłym sezonie budżet Rakowa był ~70 mln zł i na obecny sezon pewnie jest w takiej samej wysokości, skąd brać takie pieniądze, skoro Świerczewski nie finansuje z własnej kieszeni, a pozostali sponsorzy nie są tacy hojni? Ano, z x-kom :E, przerzucając koszty sponsoringu na klienta, bo tak jest najłatwiej i kasa musi się zgadzać. Jeszcze gdzieś wrzucałeś linka z opiniami o x-kom, od pracowników, którzy pracują bądź pracowali w tej firmie. Takie opinie, a nie inne, to o czym świadczą? Świadczą o tym, że jest tam ślepy pogoń za pieniędzmi i słupki w Excelu muszą się zgadzać i być na zielono, jak zresztą w każdej korporacji.

Żeby nie zapominał, kwestia stadionu, jak dobrze wiemy, stadion, który wcześniej był skansenem, a teraz jest kurnikiem należy do miasta, miasto wraz z dofinansowaniem ze strony państwa dostosowało stadion do wymogów Ekstraklasy i jest obiektem III kategorii UEFA, a Raków tylko wynajmuje czy dzierżawi stadion, w ubiegłym roku po zdobyciu mistrzostwa przyjechał sam Pinokio i gadał, że da 40 mln zł po wyborach na modernizację tego kurnika tak, że po modernizacji stadion będzie miał IV kategorię UEFA i jak się doczłapie do europucharów, to nie będzie musiał grać w takim Sosnowcu jak w ubiegłym sezonie. Tam chyba wszyscy jak Pinokio to ogłosił łyknęli jak pelikany, że to są pewne pieniądze i chyba akcja z podarowaniem czeku jeszcze była :E. Jakie zdziwienie musiało tam w Rakowie być, jak się później okazało, że o te pieniądze trzeba się starać, składając wniosek do ministerstwa sportu o dofinansowanie z budżetu państwa i jak PiS utraciło władzę, to nowa władza wcale nie słyszała, że miały być pieniądze dla Rakowa na modernizację kurnika i bardzo dobrze, że nie chcą bez przejścia procedury o dofinansowanie dać tych 40 mln zł. Morał z tej akcji jest taki, że skoro Raków dał się złapać jak naiwny na polityczne gierki (taki sam casus jest także w Ruchu Chorzów, ale to taki szczegół), to dlaczego Świerczewski nie zasponsoruje modernizacji kurnika z własnej kieszeni, skoro z jego majątku wynika, że go na to stać, pomimo tego, że właścicielem kurnika jest miasto Częstochowa, a samo miasto nie ma takich pieniędzy w budżecie?

8 godzin temu, Człowiek Legenda napisał:

Gratuluje poziomu dyskusji, nie ma to jak nie mieć argumentów i odsyłać do jakiegoś gównofilmiku.

Argumenty to on dostaje od nas, których nie trzeba długo znajdować, ale jest głuchy. W zamian za to, oczekuje dowodów, które bardzo łatwo można samemu znaleźć, nawet jak się zagłębi w temat.

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki obliczeń wskazują, że powierzchnia nowego mieszkania dostępnego dla przeciętnie zarabiającego singla na kredyt z wkładem 10% i okresem spłaty 25 lat wynosiła:

• czerwiec 2021 r. - 44 mkw. (uśredniony wynik z 9 miast powyżej 300 000 mieszkańców);
  • czerwiec 2024 r. - 27 mkw. (uśredniony wynik z 9 miast powyżej 300 000 mieszkańców).

e97a6b8a5eef7e-948-898-0-0-1000-948.webp

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Polak-moze-kupic-duzo-mniejszy-metraz-niz-3-lata-temu-a-moglo-byc-jeszcze-gorzej-Co-nam-zjadlo-dostepnosc-mieszkaniowa-8792858.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi