Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

Czyli na pół bani ich ograł.

To ma być sukces egzekucyjny? :hmm:

Nie. Pół bańki było prawidłowo rozliczone z jego podróży a resztę naciągnął i musiał to zwrócić. 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

Ale to otwiera oczy na to, jakim szmalem obraca byle osrany europoseł nic_nie_wnoszący do niczego.

Bo politycy to powinni być milionerzy z zasady, tj. pensje powinny być adekwatne do posiadanej władzy.

Nie da się mieć takiej władzy i być biednym ale lud nie może tego zaakceptować i oficjalnie muszą zarabiać jakieś ochłapy.

Jedyne co mnie śmieszy to że gość ma milion sposobów na dorobienie się, fantastyczne kontakty i po prostu władzę a i tak musi wycisnąć ostatni grosz z kilometrówek xD

3 godziny temu, Spl97 napisał:

realnie, jak proces zostanie doprowadzony do końca, to dostanie może 5.

Realnie to za jakiś czas będziesz płakał że dostał całe 0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, forfun napisał:

Czarnecki kradnie od ~30 lat(kariera tego gościa przypomina Stonogę, tyle że ten nie wypowiada się w ten sposób, a po prostu podnosi rękę kiedy trzeba) i włos z głowy mu nie spadł. Będzie pogrożenie paluszkiem i tyle w temacie(a najlepszym razie wyrok w zawieszeniu). Pieniędzy nikt nie odzyska, a ja od tego bym zaczął.

Już się tłumaczy, że to jego asystenci wypełniali kwity z delegacji. Do tego zwrócił kasę niesłusznie pobraną. Najgorsze, że ludzie traktują go jako wioskowego głupka. W  firmie każda złotówka jest oglądana po kilka razy, jak coś trzeba rozliczyć np. nocleg to księgowość czepia się wszystkiego. A tutaj brak kontroli, wyszło dopiero jak uzbierała się astronomiczna kwota.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, kubikolos napisał:

Bo politycy to powinni być milionerzy z zasady, tj. pensje powinny być adekwatne do posiadanej władzy.

Nie da się mieć takiej władzy i być biednym ale lud nie może tego zaakceptować i oficjalnie muszą zarabiać jakieś ochłapy.

Jedyne co mnie śmieszy to że gość ma milion sposobów na dorobienie się, fantastyczne kontakty i po prostu władzę a i tak musi wycisnąć ostatni grosz z kilometrówek xD

Realnie to za jakiś czas będziesz płakał że dostał całe 0.

Tutaj większa rolę odgrywa mentalność. Jak ktoś jest pazerny to nawet z pensją np. 50k  będzie kombinował i się szmacił o najdrobniejszy grosz. Czasami na wyjazdach służbowych widzę, jak kierownictwo pcha w siebie jedzenie, bo za darmo. Zje jakieś badziewie, zamiast pójść do dobrej restauracji i zjeść coś dobrego.

• Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Myślałem, że nic zabawniejszego od reasumpcji nie zobaczę w w naszej polityce przez długi czas, a tu proszę mamy kontrasygnate wycofaną 🙃😅

Ładny kabaret...

Edytowane przez Klakier1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polska kupiła amunicję kontrakt za czasów PiSu na 11 mld zł. Cały czas w realizacji.
1 nabój na rynku kosztuje 4k euro bez obniżek a Polska zapłaciła 8k euro.
Bogaty kraj.

• Haha 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Może i zgniły zachód ma problemy z demografią ale za to w Rosji, ostoi normalności, jest jeszcze gorzej: Okropniak on X: "@JanR210 To i tak lepiej niż w Polsce." / X

Na ten wykres warto patrzeć przez pryzmat, że muzułmańska część z okolic Kaukazu dalej leci z dzietności powyżej 3.0. Ogólnie muzułmanie w Rosji stanowią ok 20% ich mieszkańców.

EDIT:

Jest! Mamy to! Polska najlepsza w Europie! Jest top1 pod względem najniższej dzietności!

Krzysztof Szczawinski 🇵🇱 on X: "Mamy rekord! Polska wyprzedziła już Hiszpanię i Włochy jeśli chodzi o spadek dzietności - mamy teraz najniższą dzietność w Europie - 1,10 dziecka na kobietę. Cała rozwinięta ludzkość przestała się rozmnażać i będzie wymierać (oprócz Izraela!), ale my wyprzedzamy większość…" / X

Wystarczyło 8 lat prawicy u sterów aby ubić demografię kraju.

Edytowane przez RimciRimci
  • Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest właśnie "sukces" PiS-u ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, RimciRimci napisał:

Wystarczyło 8 lat prawicy u sterów aby ubić demografię kraju.

Myślę, że nie ważne kto by rządził to i tak byłoby podobnie. Chyba, że musielibyśmy mieć zupełnie inną politykę przez ostatnie 16-20 lat to może co by wyglądało inaczej.

Ale poczekajmy kilka lat. Obstawiam, że przynajmniej tymczasowo odbijemy delikatnie, za to wzrośnie liczba samotnych matek z murzyniątkami :szczerbaty:

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie demografii, jakoś za komuny nie było różowo z mieszkaniami, a dzieci się rodziły. Tak więc nie o mieszkania chodzi. 500+ też nie pomogło, więc też nie o pieniądze chodzi. Trochę można zwalić winę na obecny model życia, kiedy kobieta też robi karierę, a jak już się dorobi, to okazuje się, że jest bezpłodna i nawet in vitro nie pomaga. Ale bezpłodność w wyniku rozwoju cywilizacyjnego to też tylko cząstka prawdy. Szczerze mówiąc to nie wiem, czy można odgórnie wpłynąć, aby z powrotem był model rodziny 2+2 albo 2+3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wamak

Izrael jakoś daję radę. Kazachstan również zwiększył dzietność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RimciRimci tylko czy Izrael coś specjalnie robi, aby była dzietność? Może Żydzi po prostu lubią duże rodziny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Izrael to kompletnie inna religia, i kultura. Kazachstan to samo. Zresztą wiadomo że państwa wysoko rozwinięte mają problem z dzietnością. Trzeba spojrzeć na państwa w Europie i porównać różne dane. W Polsce nie pomógł wyrok TK, wręcz przeciwnie, więc to zdecydowanie zależy od tego kto rządzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcą ludzie dzieci bo nie . Prosta odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem generalnie przeciwnikiem bezradnego rozkładania rąk, tylko zawsze szukam szans. W przypadku dzietności mam pełne przekonanie, że się to u nas nie uda. Ale powiedzmy gdyby mi powiedzieli co bym zrobił żeby jednak się udało, bo inaczej mnie zabiją. To bym maksymalnie ściął socjale emerytalne i utrzymał pro-dzieciate (realnie jestem czegoś takiego przeciwnikiem, no ale wolałbym żyć niż nie żyć).

Tylko strach może tu zadziałać wg mnie. Przed biedną i samotną starością.

• Like 1
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jaki tam strach :) Młodzi o takich głupotach nie myślą - oni nawet nie planują co bedzie jutro a co dopiero za 6 dekad ...

Brak dzietności to norma gdzie promuje się wygodnictwo i silne feminy które mają co chcą , gdzie chcą i z kim chcą .. Dziecko się w to wszystko nie wpisuje .. 

Współczesne młode kobiety nie ogarniają nawet psa i siebie (bałagan) a Ty byś chciał żeby jeszcze dzieci rodziły i wychowywały ?? 

Rodzi więc patolka (dla socjalu) i imigranci (dla socjalu i ekspansji) - dziecko to tylko narzędzie co ma się samo ogarnąć :szczerbaty:

Inne religie (bo co raz wiecej ateistów mamy) nie mają z tym problemu i mają wpojone zasady cichej espansji i gratyfikacja od rządów TYLKO za posiadanie dzieci .. 

Dlaczego w US i A  nie rodzi się wiecej dzieci ? Nauka nie jest darmo i nie ma żadnej gwarancji że pozniej dostaniesz dobrą robotę żeby spłacić dług .. 

Edytowane przez Yedi
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Plan na zwiększenie dzietności:

1) Likwidacja emerytur dla ludzi, którzy mają obecnie poniżej 35 roku życia

2) Masowy program socjalny aby każdy miał mieszkanie, którego nie może wynając lub sprzedać

Albo robisz dzieci albo na starość zdychasz z głodu bo nie ma cię kto utrzymać :szczerbaty:

A poważnie: myślę, że wiele ludzi bagatelizuje problem rynku mieszkaniowego. Jedyne racjonalne wyjście do przeniesienie 90% socjalu w jakiś sposób na mieszkalnictwo socjalne.

Edytowane przez FataIity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Co do mieszkań - niech będzie wiecej programów dla garstki i da to kolejnego kopa na podwyżki typu 50% to wtedy bedziesz miał nadmiar mieszkań bo nikt inny ich nie kupi .. 

Mieszkania socjalne .. Kto je wybuduje , gdzie i kiedy ? I kto na tym zarobi z 300% ???

CO do wczesnych emerytur .. Na chwilę obecną nie widzę opcji na zmianę dla służb mundurowych .. Ale mamy jeszcze rolników, sądowników, prokuratorów i górników .. 

Musiało by być jakieś odcięcie i osobne konta dla tych z nowym systemem ..

Co do emerytur .. Ja już sie cieszę ze bede mial 25% ostatniej wypłaty gdzie w dowolnym innym kraju będzie to 70-80% .. NIe motywuje mnie żeby tu nadal  pracować .. A już tym bardziej młodym mobilnym z językami obcymi .. Skoro sie tu druga Afryka robi ..

Edytowane przez Yedi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 minuty temu, Yedi napisał:

CO do wczesnych emerytur .. Na chwilę obecną nie widzę opcji na zmianę dla służb mundurowych .. Ale mamy jeszcze rolników, sądowników, prokuratorów i górników .. 

Myślę, że koledze @Fatality chodziło, by osoby, które mają na dziś dzień mniej niż 35 lat wylatują z obecnego systemu emerytalnego a jego utrzymanie na starość przejmują jego dzieci. Dobrze myślę?

Edytowane przez RimciRimci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi