Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

@lukadd   od wuja z warmińsko-mazurskiego który mówił mi że pracodawcy wolą zatrudniać ukraińców a nie polaków 

Łyso?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak dany Polak ma bardziej dwie lewe ręce niż Ukrainiec to wiadomo :E Ale to już nie wina Ukraińca :E

Jak ogarnia to może przebierać w pracy.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
42 minuty temu, Yahoo86 napisał:

Kiedyś gdzieś widziałem metalowe , trzeba będzie poszukać.

Tu masz jakiś metalowy ale beznarzędziowy i z tego co widzę to jest trochę negatywnych opinii o nim

https://allegro.pl/oferta/digitus-wtyk-rj45-ftp-stp-kat-6a-kat-7-kat-7a-bezn-10938585358

Jak znajdę coś zaciskanego to też podlinkuję

Edytowane przez Kris194
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem :E

A w Niemczech mimo, że zjechało w ostatnich latach z milion Ukraińców i do tego ich gospodarka zwalnia w statach dalej masa ludzi potrzebna do pracy. Niemal na co drugim aucie firmowym oprócz logo firmy mają dodatkowo reklamę typu "poszukujemy do pracy" i tutaj elektryków, monterów, budowlańców, stolarzy, kierowców, hydraulików itd. :E W sklepach brakuję sprzedawców, brakuję również wykwalifikowanych pracowników w  niemal każdym dziale gospodarki. Więc jak w PL źle to zapraszam do Niemiec :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@lukadd 
Mówimy o Polsce a nie DE :E

Szach mat :D

Edytowane przez Killer85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, lukadd napisał:

i wszyscy mają problem z brakiem pracowników, a szczególnie ogarniających pracowników.

Bo nie potrafisz odczytać tego co ci przekazują :lol2: Im nie brakuje pracowników tylko brakuje absurdalnie tanich pracowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Kris194

Gdyby wpadły Tobie w oko takie z długimi dźwigienkami (1,5-2cm) to było by super.

Nie mam obecnie czasu aby poszukać samemu na TME/Mouser i dziękuję za linka.

Zaciskane/beznarzędziowe , nie ma dla mnie różnicy - starą zaciskarkę mam w piwnicy z czasów 486.

Edytowane przez Yahoo86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 minut temu, kubikolos napisał:

Bo nie potrafisz odczytać tego co ci przekazują :lol2: Im nie brakuje pracowników tylko brakuje absurdalnie tanich pracowników.

Czy ja wiem :E Na betoniarni + kamień u znajomego przy np. obróbce kamienia płacą od 4 do ~7k na rękę.  Minimalna to jakoś 3k z groszem.

16 minut temu, Killer85 napisał:

Mówimy o Polsce a nie DE :E

Szach mat :D

Przecież pisałem o Polsce :E Ale jak napisałem, jak się nie podoba to zapraszam do Niemiec tu też na maksa brakuję pracowników :E Ale trzeba ogarniać, bo jak nie ogarniasz to nigdzie nie dostaniesz dobrej pracy za dobry hajs i wiecznie będzie narzekanie, że inni zabierają prace, a pracodawca za mało płaci :E

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Święta prawda

Ale tutaj jest mowa  o obywatelach UA z takimi samymi kwalifikacjami jak nasi i taki jest kontekst że pracodawcy wolą UA

Nie chcesz rozumieć czy nie ogarniasz ? :E

I co znowu szach i mat ? :D

@Zhao
Przepraszam
Edit.
Mogłem nic nie napisać a Ty się śmiejesz ?
Ładnie to tak Panie Moderatorze ?

@Killer85

Masz serducho na zgodę i nie grzesz więcej :E

Edytowane przez Zhao
Cytowanie - szach mat :E
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kubikolos napisał:

Im nie brakuje pracowników tylko brakuje absurdalnie tanich pracowników.

Też ale ogólnie brakuje pracowników. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Killer85 napisał:

Ale tutaj jest mowa  o obywatelach UA z takimi samymi kwalifikacjami jak nasi i taki jest kontekst że pracodawcy wolą UA

Nie chcesz rozumieć czy nie ogarniasz ? :E

I co znowu szach i mat ? :D

Mowa była ogólnie jeśli już :E

I nie to, że wolą czy nie wolą. Nie raz po prostu nie mają wyboru, bo pracowników brakuje na rynku. Często biorą nawet Ukraińców bez znajomości lub z bardzo słabą znajomością języka polskiego i z niższymi kwalifikacjami niż pożądane na danym stanowisku, bo są zmuszeni obsadzić stanowiska i przyuczać z różnymi skutkami nie mając innej alternatywy. Co następnie generuje dodatkowe problemy, błędy w np. produkcji bo ktoś źle coś zrozumie, ktoś coś nie tak przetłumaczy, wytłumaczy itd. :E Żadna przyjemność kierować takimi ekipami.

I nie wiem co ty masz z tymi szachami. To nie doda powagi twoim wypowiedziom, najwyżej śmieszy :E

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 godzin temu, kubikolos napisał:

Albo takich z CV z cyklu superfantastic również do prac typu sprzątanie/zamiatanie.

My też potrzebujemy właśnie do sprzątania zamiatania, ale albo takiego z CV superfantastic aby nadawał się do wszystkiego, albo takiego co będzie robił za pół stawki podanej pod stołem na umowę "rzeźbienie figurek" oraz warował przy telefonie w domu kiedy nie jest potrzebny odżywiając się energią słoneczna i zdolnego pojawić się w pracy na gwizdnięcie jak głodny pies.

Tak że zapotrzebowanie na pracowników jest. Tylko niekoniecznie na takich jakich rynek jest wstanie zaoferować.

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, lukadd napisał:

Jak dany Polak ma bardziej dwie lewe ręce niż Ukrainiec to wiadomo :E Ale to już nie wina Ukraińca :E

Jak ogarnia to może przebierać w pracy.

Ukraińcom chce się pracować. 

Jak ktoś nieznający języka zabiera Ci pracę to powinieneś się sam nad sobą zastanowić. Najpewniej jesteś mega słabym pracownikiem. 

UA zajmują raczej najniższe stanowiska. Najczęściej pracują znacznie szybciej za niższe stawki. 

Pracownicy wykwalifikowani póki co nie są zagrożeni, bo o ile takie osoby z UA na polskim rynku są to jest ich bardzo mało. 

Edytowane przez michasm
  • Upvote 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Miałem okazję jak co roku bawić u Teściowej w Niemczech... mam nowe spostrzeżenia:

- widać, że coraz więcej Arabów

- właściwie w Niemczech droższe mięso, a reszta... czasem szokujące różnice... słodycze i chemia raczej już 2x taniej niż u nas, zdziwiła mnie cena Pora... w Biedrze 16,99 za kg, tam za 6 zł za kilogram.

- Kebab... bardzo dobry Kebab za 6 ojro.

- Moja Teściowa miała podwyżkę najmu/czynszu z 500 na 550 ojro. Za 2 pokojowe mieszkanie.

Do pełni szczęścia potrzebowałbym kwoty minimalnej netto za prace w Niemczech, bo z brutto ciężko mi wywróżyć.

Edytowane przez Szambo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Szambo napisał:

Do pełni szczęścia potrzebowałbym kwoty minimalnej netto za prace w Niemczech, bo z brutto ciężko mi wywróżyć.

Kumpel samotny bez dzieciaka coś mówił o 1450-1500 EUR na rękę. Ile w tym prawdy to nie wiem może @lukadd wie i się wypowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No coś takiego wychodzi na rękę przy minimalnej, są różne kategorię podatkowe. W małym mieście gdzie mieszkania są tanie i kawalerke wynajmie za ~400euro jakoś wyżyje.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
34 minuty temu, lukadd napisał:

No coś takiego wychodzi na rękę przy minimalnej, są różne kategorię podatkowe. W małym mieście gdzie mieszkania są tanie i kawalerke wynajmie za ~400euro jakoś wyżyje.

W Polsce na minimalnej raczej nie da rady pociągnąć w takim mniejszym mieście. Wynajmując kawalerkę chociażby.

Powiedzmy, że u nas taki całkowity koszt wynajmu kawalerki w mniejszych miastach to tak 1500 zł minimum. (liczę najem+czynsz+opłaty)

Edytowane przez Szambo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, michasm napisał:

Ukraińcom chce się pracować. 

Jak ktoś nieznający języka zabiera Ci pracę to powinieneś się sam nad sobą zastanowić. Najpewniej jesteś mega słabym pracownikiem. 

UA zajmują raczej najniższe stanowiska. Najczęściej pracują znacznie szybciej za niższe stawki. 

Pracownicy wykwalifikowani póki co nie są zagrożeni, bo o ile takie osoby z UA na polskim rynku są to jest ich bardzo mało. 

Taa chce się pracować...u mnie w robocie zaraz po wojnie przyjmowali UA...i widziałem jak im się chce pracować... Większość to może nie dwie lewe ręce, ale niechęć do pracy niesamowita, nie powiem niektórzy są pracowici ale większa część to obiboki i nawet podstaw języka nie chcieli się uczyć, niepojemauj i wuj...  Już nie mówiąc o tym jak agencje działały na początku wojny, gdzie w polskiej firmie polak były gorzej traktowany od ukraińców o których wyżej wspominam, ale dlaczego polski pracodawca na to pozwalał? Bo mieli za to porządne $ i wychodziło że woleli przyjmować i zwalniać Ukraińców niż trzymać polaka z doświadczeniem... Także są różne punkty widzenia. 

19 minut temu, Szambo napisał:

W Polsce na minimalnej raczej nie da rady pociągnąć w takim mniejszym mieście. Wynajmując kawalerkę chociażby.

Powiedzmy, że u nas taki całkowity koszt wynajmu kawalerki w mniejszych miastach to tak 1500 zł minimum. (liczę najem+czynsz+opłaty)

Wszystko zależy jak się trafi, kawalerki mają chore ceny, mi się można powiedzieć poszczęściło i za kwotę którą wymieniłeś wynajmuję piętrowe mieszkanie ok.110m i jeszcze mi z tego zostaje 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teściowa w Niemczech wynajmuje prosto od Miasta 2-pokojowe także omija właściwie opłatę dla landlorda.

U nas coś takiego nie funkcjonuje dla osób zarabiających.

Są komunalne dla jakiejś niewielkiej ilości obiboków :) Z wyłączeniem tych co naprawdę potrzebują.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi