Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kwietas

HD5850 dźwięk przez HDMI z karty Creative X-Fi Pro Gamer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam w/w grafe oraz w/w karte dzwiekowa. Chcialbym puscic dzwiek po HDMI, ale tak, by dzwiek szedl z karty Creativa. Ze zintegrowanej dzwiekowki na plycie glownej to dziala, ale jednak jest troche gorszy dzwiek.

1. Da sie to wykonac?

2. Potrzebuje jakis kabelek, a jesli tak to jaki, a jesli nie to jak poustawiac sterowniki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, że się da bitstream pójdzie tak samo jak z integry i tak samo jak z integry będzie cyfrowy i dźwięk będzie taki sam.

Kabelka potrzebujesz tylko przy starszych kartach NV amd ma zintegrowany kodek w kartę i nic oprócz przestawienia w systemie urządzeń nie potrzebujesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nic nie musze ustawiac? I skad bede wiedzial, ze sygnal leci akurat z dodatkowej karty dzwiekowej a nie z integry? Czy to ATi samo sobie jakos wybiera? :) Dzieki za szybka odpowiedz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee... kliknij PPM na ikonce głośnika w Win7 w pasku z prawej strony, obok zegara i wybierz... Urządzenia do Odtwarzania, tam będziesz miał do ustawienia domyślne źródła dźwięku etc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wiem, tam sie pojawia m.in. Creative, SPDIF i grafika wlasnie. Akurat nie jestem w domu to tego dokladnie nie sprawdze, ale chyba nawet wylaczylem ta zintegrowana dzwiekowke Realteka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyłacz realteka w biosie i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj chyba się nie rozumiemy. Zintegrowaną kartę dźwiękową z płyty głównej mam wyłączoną w BIOSie już dawno. Przełączyłem teraz dźwięk na HDMI i działa (w opcjach regulacji głośności widnieje jako AMD HDMI Output), jednak grafika nie bierze dźwięku z karty Creativa, tylko wychodzi na to, że Radeon ma możliwość wysłania dźwięku niezależnie od dźwiękówki. Po czym to stwierdzam? Otóż, gdy głośniki są podpięte kablem jack 3.5mm do Creativa to w sterowniku do tej karty dźwiękowej jest opcja krystalizacji dźwięku (X-Fi Crystalizer), po której jest znaczna poprawa w jakości dźwięku. Po puszczeniu dźwięku przez HDMI regulacja tej opcji mi nic nie daje. Dlatego założyłem temat, bo chciałbym, by sygnał z Creativa był przekazany grafice, która to wyśle sygnał przez HDMI, rozumiecie? :) Bo w "normalnych" warunkach wsio działa, tyle tylko, że w tej sytuacji Creative jest bezużyteczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem tak się nie da. Po to na grafice jest kodek dziękowy że to z niego idzie przez HDMI dzięk. Poza tym po co Ci dzwięk z karty Creative na głośnikach TV? JAk masz jakieś kino domowe to trzeba podłączyć to kino do karty muzycznej Creative a nie kombinować. Różnicy na głośnikach w TV nie usłyszysz między kartą muzyczną AMD a Creative.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego pytam czy się da, bo kodek z grafiki działa. :) Myślałem, że może właśnie da się to kabelkiem podłączyć i będzie hulało. Po co mi dźwięk? Mam w pokoju TV, do którego jest podłączony PC, Xbox i kablówka. Głośników telewizora oczywiście nie używam, bo to straszne pipidówki, a za nie mam głośniczki 2.1, które są podłączone przez wyjście słuchawkowe z telewizorem. Tak po prostu musi być i nie chce mi się tego tłumaczyć, dlaczego, itp. Chciałem się pozbyć trochę lipnego połączenia do głośników, bo przez rozgałęźniki czincz - 2x czincz jest podłączony jeden kabel do PC, a drugi do TV. Do tego momencie odpalenia PC i oglądaniu np. TV lub graniu na konsoli dźwięk z się lekko przycisza i muszę podgłaszać.

Ale skoro nie da się puścić sygnału z Creativa na grafę to trudno...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...