Forum PCLab.pl: Msi Cyclone 6850 - problemy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Msi Cyclone 6850 - problemy no signal, artyfakty full screan Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Abihabi87 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 398
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 11

Napisany 16 Marzec 2012 - 19:18

Witam

Konfiguracja:
- OCZ ModStream 500W
- i5 2500K
- Asrock p67 B3
- win 7 home 64 bit.

Od 2 dni walcze z MSI Cyclone 6850.
Wyżej wymieniona konfiguracja przeszła pomyślnie test 30 minutowy w programie Orthos.
Temperatury idle procesora to około 25 - 30 st. (program Core temp.)
GPU-Z pokazuje 31 st. w idle na gpu.

Problemy występują przy pracy w windowsie, przeglądanie stron www.
Wywalany jest jednolity kolor na ekran i nic nie można zrobić, trzeba resetować.
Inna sytuacja z jaką się spotkałem to brak sygnału z monitora.

Powyższe sytuacje powtażają sie co około 30 min. użytkowania na windzie.

W grach sprawa wygląda ok. testowałem w half-life 2 na maks. detalach , nie ma żadnych problemów, brak artyfaktów i zacinek.

Podejrzewam ,że to wina sterowników ,ale po sciągnięciu najnowszych ze strony amd nic nie pomogło.
Wszystko było by jasne jak by w grach te problemy występowały ale nie występują, więc ciężko mi zdjagnozować dokładną przyczyne problemu.

Może w win 7 należy coś ustawić ?

proszę o pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   qdyn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1206
  • Dołączył: Wed, 07 Mar 12

Napisany 16 Marzec 2012 - 19:25

Ustaw jako admin lub rozwiąż problem ze zgodnością to pod PPM
Jak nieto pisz emaila do serwisu może coś poradzą
ostateczność to oddanie na gware i opis usterki

#3 Użytkownik jest niedostępny   Abihabi87 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 398
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 11

Napisany 16 Marzec 2012 - 20:11

Zobacz postqdyn, o 16 Marzec 2012 - 19:25, napisał(a):

Ustaw jako admin lub rozwiąż problem ze zgodnością to pod PPM
Jak nieto pisz emaila do serwisu może coś poradzą
ostateczność to oddanie na gware i opis usterki

jak możesz to napisz bardziesz szczegółowo gdzie wejść

#4 Użytkownik jest niedostępny   maguu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 760
  • Dołączył: Pn, 09 Maj 11

Napisany 17 Marzec 2012 - 00:23

ściągnij sobie 12.1, u mnie działa wszystko poprawnie.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Abihabi87 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 398
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 11

Napisany 17 Marzec 2012 - 09:16

Zobacz postmaguu, o 17 Marzec 2012 - 00:23, napisał(a):

ściągnij sobie 12.1, u mnie działa wszystko poprawnie.

mam catalyst 12.3

#6 Użytkownik jest niedostępny   .mst 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 569
  • Dołączył: So, 13 Gru 08

Napisany 17 Marzec 2012 - 10:18

Te stery są walnięte.
Pobierz 12.1

#7 Użytkownik jest niedostępny   Abihabi87 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 398
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 11

Napisany 17 Marzec 2012 - 13:43

Po zmianie sterowników na 12.1 występują w różnych momentach w windowsie, chwilowe gaśnięcie i komunikat:
"sterownik ekranu amd driver przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność".

#8 Użytkownik jest niedostępny   qdyn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1206
  • Dołączył: Wed, 07 Mar 12

Napisany 17 Marzec 2012 - 15:35

Wchodzisz prawym przyciskiem myszy i daj rozwiazywanie problemów ze zgodnością
jeżeli to nie pomoże to uruchom jako administrator(też pod PPM)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Abihabi87 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 398
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 11

Napisany 17 Marzec 2012 - 20:36

w między czasie miałem kilka blue screnów ze wskazaniem na plik atikmpag.sys

Póżniej podmieniłem kartę w zestawie na 3650 i jak dotąd nie ma żadnych nie pokojących objawów.
Tak więc moim zdaniem karte Msi Cyclone 6850 ,którą mam jest uszkodzoana.

Czekam na potwierdzenie mojej opini na w tej sprawie pozostałych userów.

#10 Użytkownik jest niedostępny   maguu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 760
  • Dołączył: Pn, 09 Maj 11

Napisany 17 Marzec 2012 - 21:43

Ja bym dla pewności postawił czysty system sprawdził na tych sterach 12.1 jak na czystym Ci będzie sypało bsodami to oddaj na gwarancje. Spróbuj jeszcze obniżyć taktowania karty do referencyjnych 775/1000 i sprawdzić czy będzie bardziej stabilnie. Z tego co czytałem jest to częsty problem OC'nietych 6850'tek, freeze/black screeny/etc.

Ten post był edytowany przez maguu dnia: 18 Marzec 2012 - 01:08


#11 Użytkownik jest niedostępny   Abihabi87 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 398
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 11

Napisany 18 Marzec 2012 - 09:24

Zobacz postmaguu, o 17 Marzec 2012 - 21:43, napisał(a):

Ja bym dla pewności postawił czysty system sprawdził na tych sterach 12.1 jak na czystym Ci będzie sypało bsodami to oddaj na gwarancje. Spróbuj jeszcze obniżyć taktowania karty do referencyjnych 775/1000 i sprawdzić czy będzie bardziej stabilnie. Z tego co czytałem jest to częsty problem OC'nietych 6850'tek, freeze/black screeny/etc.


Ssytem stawiałem już 2 razy, sterownik 12.1 też miałęm zainstalowany jednak nic nie zmienił.
Taktowanie też obniżałem ale do 800/1000 i nic to nie zmieniło.

Ponadto testowałem GPU na fabrycznych taktowaniach 860/1100 programem FurMark 25 minut i żadnych artefaktów ani problemu z obrazem nie było.
Temperatury w stresie wynosiły 63 C ,a więc tyle ile podaje producent.

Moim zdaniem to ewidenta wina karty graficznej.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Hellion 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: So, 07 Maj 11

Napisany 25 Marzec 2012 - 17:38

Witam.
Również miałem problemy z tą kartą, kupiłem ją ok. 1.5 miesiąca temu. Już pierwszego dnia użytkowania zaczeły się znią problemy, po 5 godzinach gry w BF3 włączyłem Firefoxa coś tam przeglądałem i nagle wyskoczyły artefakty (czarny ekran w pionowe niebieske paseczki) reset zmiana sterów chyba 12.1 "sterownik przestał działać" nosz kur.. pierwszy dzień na nowej karcie %@#@#!#.. zmieniłem bios na ten http://www.techpower...-E&memSize=1024 (2011-04-27 02:29:00) i wszystko działa jak należy. Teoria jest taka, że najnowszy bios do cyclona może jest skopany i w okreslonych warunkach powoduje jakiś konflikt ? niewiem ważne , że wszystko już działa jak powinno radzę spróbować ;)

#13 Użytkownik jest niedostępny   Abihabi87 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 398
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 11

Napisany 25 Marzec 2012 - 18:41

Zobacz postHellion, o 25 Marzec 2012 - 17:38, napisał(a):

Witam.
Również miałem problemy z tą kartą, kupiłem ją ok. 1.5 miesiąca temu. Już pierwszego dnia użytkowania zaczeły się znią problemy, po 5 godzinach gry w BF3 włączyłem Firefoxa coś tam przeglądałem i nagle wyskoczyły artefakty (czarny ekran w pionowe niebieske paseczki) reset zmiana sterów chyba 12.1 "sterownik przestał działać" nosz kur.. pierwszy dzień na nowej karcie %@#@#!#.. zmieniłem bios na ten http://www.techpower...-E&memSize=1024 (2011-04-27 02:29:00) i wszystko działa jak należy. Teoria jest taka, że najnowszy bios do cyclona może jest skopany i w okreslonych warunkach powoduje jakiś konflikt ? niewiem ważne , że wszystko już działa jak powinno radzę spróbować ;)

dzięki kolego za info
jeszcze nie wysłalem karty na gwarancje więc spróbuje twojego sposobu

#14 Użytkownik jest niedostępny   Hellion 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: So, 07 Maj 11

Napisany 25 Marzec 2012 - 19:34

Oki, możesz też spróbować wpisów do rejestru (ja w napadzie furii/złości użyłem wszystkich środków ;) ) "W Menu Start -> Uruchom wpisujemy "regedit.exe" i uruchamiamy edytor rejestru i przechodzimy do sekcji:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControSet\Control\GraphicsDrivers (GraphicsDrivers musi być podświetlone!)W prawym oknie Prawy przycisk myszy Nowy -> Wartość DWORD (32-bitowa).Po dodaniu w nazwie wpisujemy "TdrLevel" klikamy dwa razy w ten nasz nowy wpis i wpisujemywartość 0." Zainstaluj też sterowniki bez ccc HDMI itd tylko same stery.
Powodzenia.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Abihabi87 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 398
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 11

Napisany 26 Marzec 2012 - 15:50

Zobacz postHellion, o 25 Marzec 2012 - 19:34, napisał(a):

Oki, możesz też spróbować wpisów do rejestru (ja w napadzie furii/złości użyłem wszystkich środków ;) ) "W Menu Start -> Uruchom wpisujemy "regedit.exe" i uruchamiamy edytor rejestru i przechodzimy do sekcji:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControSet\Control\GraphicsDrivers (GraphicsDrivers musi być podświetlone!)W prawym oknie Prawy przycisk myszy Nowy -> Wartość DWORD (32-bitowa).Po dodaniu w nazwie wpisujemy "TdrLevel" klikamy dwa razy w ten nasz nowy wpis i wpisujemywartość 0." Zainstaluj też sterowniki bez ccc HDMI itd tylko same stery.
Powodzenia.

Bios jak zmieniałeś ?
Z windy czy z dosa. Napisz jakim programem to zrobiłeś

#16 Użytkownik jest niedostępny   Abihabi87 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 398
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 11

Napisany 29 Marzec 2012 - 17:35

Tak jak Helion napisał tak rozwiązałem mój problem.
Zmiana biosu pomogła wszytsko chodzi tak jak należy.

Jeszcze raz wielkie dzięki za bezcenne info.

#17 Użytkownik jest niedostępny   maguu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 760
  • Dołączył: Pn, 09 Maj 11

Napisany 30 Marzec 2012 - 21:34

Czy zmiana biosu na starszy nie powoduje utraty gwarancji?

#18 Użytkownik jest niedostępny   Abihabi87 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 398
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 11

Napisany 31 Marzec 2012 - 09:43

Zobacz postmaguu, o 30 Marzec 2012 - 21:34, napisał(a):

Czy zmiana biosu na starszy nie powoduje utraty gwarancji?

jeżeli bios od producenta karty to podobno nie

#19 Użytkownik jest niedostępny   Akira23 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2235
  • Dołączył: Wt, 02 Mar 04

Napisany 09 Kwiecień 2012 - 08:35

Siemka
Właśnie wymieniłem mojego galaxy 8800gt na msi 6850 cyclone. Wszystko pieknie cacy przez trzy dni, obecnie karta losowo sypie błedami w obrazie, czarno-białe pasy na całym ekranie przy przeglądaniu internetu. Chciałbym zmienić bios na ten o którym pisał Hellion, jedank nie wiem jak to zrobić, nigdy się tak nie bawiłem. Pierwsza karta od Ati/Amd i już jakies problemy:(

Ten post był edytowany przez Akira23 dnia: 09 Kwiecień 2012 - 08:35


#20 Użytkownik jest niedostępny   Luqe191 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1470
  • Dołączył: Nd, 23 Paź 11

Napisany 10 Kwiecień 2012 - 16:48

Siemka.
Także mam problem z tą kartą, a mianowicie w grach FIFA12, SKYRIM wywalają mi się na monitorze paski po całej szerokości ekranu (naturalnie na całą wysokość). Wychodzę z gry, i muszę ponownie uruchomić kompa, żeby wróciło do normy. Ktoś zna problem?
Problem pojawia się i przy monitorze LG FLATRON, podłączonym do przejściówki VGA i przy TV Samsung podłączonym do HDMI. Czasem pojawiają się także jakieś plamy na części ekranu typu pozamieniane ze sobą pixele.
Sterowniki AMD 12.4 BETA.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych