Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

crystal84

podkładka dla g9x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W temacie o myszkach dla graczy wcześniej wybrałem g400, ale przemyślałem sprawę i biorę jednak g9x. Teraz pytanie jaką podkładkę wybrać.

Mysłałem o takich:

1. Razer Goliathus Speed

2. Razer Sphex

3. Roccat Sota

4. Steelseries QCK

Moim faworytem jest Goliathus Speed ale podobno pod laser lepiej wziąć jakąś twardszą? Słyszałem że w Sphex-ie bardzo szybko wysycha klej . Prawda to? Może w takim układzie lepiej wybrać Sote lub QCK?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Steelseries i jest git katowana w zimę opór była i przetrwała, trzeba się troszke przyłożyć do jej ewentualnego czyszczenia ale też jest bez dramatu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qck to dość kiepska jakość jak na szmacianą podkładkę. Jest popularna, ale są lepsze w porównywalnej cenie.

Z moich doświadczeń g9x nie miał najmniejszych problemów z np. goliathusem control (bardzo nieregularna i porowata powierzchnia), więc powinien poradzić sobie ze wszystkim.

Ten sensor radzi sobie bez problemu nawet na szkle typu icemat.

Goliathus to dobra podkładka materiałowa, tylko miej na uwadze że control > speed jeżeli chodzi o szybkość, jeżeli sugerujesz się nazwą. Speed jest gładka, bardziej zbita powierzchnia (przypomina everglide titan, czy nawet qck) i mysz porusza się po niej z większym oporem niż po wersji control.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Steelseries 4HD lub 9HD. Wybór zależnie od potrzebnego rozmiaru. Daje idealny ślizg nawet na długo używanych ślizgaczach Logi (ponad roczna G500) i nie zabija ich w szybkim tempie (co robiła skutecznie SteelSeries S&S).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał Steelseries Experience Gaming I-2 :) Moim zdaniem szklana podkładka jest the best. Wcześniej miałem aluminiową i cieszę się, że się jej pozbyłem, a jeszcze wcześniej mialem szmaciaka, który się brudził i jeździł po całym biurku - mam na myśli Steelseries QCk.

Icemat jest niezniszczalny, a opowieści jakoby szklana podkładka szybko zbierała kurz, co miało by w jakimś stopniu utrudniać rozgrywkę, są wyssane z palca. Ja myję ją zimną wodą co 3-4 tygodnie. Co jeszcze - trzyma się mocno blatu i wcale nie jest głośna.

Moim zdaniem szklana jest wystarczająco precyzyjna. Kursor ani trochę nie skacze, a co najważniejsze ślizg jest fantastyczny :D Mój G700 na niej pływa :)

G9x ma chyba teflonowe ślizgacze, więc nie powinno być problemów ze szybkim zużywaniem się ślizgaczy myszki.

No ale może zmienię icemata za jakieś 7-8 lat...jak mi się znudzi jego wygląd :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do HD, to różne są opinie, raczej że się wyciera dość szybko (zależy od wielu czynników). Bo to że plastik się zjedzie to możesz być pewny, pytanie tylko kiedy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pierdykam...

Weź Tracer'a L06 lub X02, bądź poczekaj parę dni, jak będzie dostępny Icemat 2nd.EDITION (na Allegro za 45 zł + przesyłka).

Nie wiem po co wydawać tyle kasy na plastiki (z wypromowanym logo), skoro i tak po jakimś czasie się je zajedzie?

Icemat i SteelSeries Experience to jeden pies. Za drugą płacisz + 100zł za logo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pierdykam...

Weź Tracer'a L06 lub X02, bądź poczekaj parę dni, jak będzie dostępny Icemat 2nd.EDITION (na Allegro za 45 zł + przesyłka).

Nie wiem po co wydawać tyle kasy na plastiki (z wypromowanym logo), skoro i tak po jakimś czasie się je zajedzie?

Icemat i SteelSeries Experience to jeden pies. Za drugą płacisz + 100zł za logo.

Popieram :) Steelseries I-2 to to samo co icemat, ale ja kupiłem Steelseries I-2 za 150 zł. bo chciałem koniecznie czarny kolor a na allegro nie było. Jak kolor Ci pasuje to bierz icemata z allegro bez wahania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Po jakimś czasie" w przypadku takich modeli jak S&S czy 4HD to "dwa lata używania po kilka-kilkanaście godzin dziennie". Nikt nie broni kupić taniej czegoś, co np. przyjedzie połamane, szybko zniszczy ślizgacze (dodaj koszt wszystkich zajechanych kompletów), samo się szybko wytrze (pomnóż cenę przez liczbę wymian w ciągu dwóch lat) albo będzie wiecznie zasyfione (każda szmacianka, miłego mycia co kilka dni, miłej loterii przy zakupie do lasera).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem, ja czytałem sporo opinii zjechanych 4hd po pół roku, kilka osób pisało że po 3 miesiącach. Zależy od ślizgaczy, sensitivity, pewnie też od tego jak się kto poci, jest wiele czynników.

Gdyby ta podkładka trzymała 2 lata, to by nie było wielką wadą, mowa jest o znacznie krótszym czasie, poniżej 6 miesięcy.

Icemat nie niszczy normalnych ślizgaczy, niszczy tą taśmę teflonową, która kiedyś była w modzie, normalne pełne ślizgacze z teflonu, nawet te firmowo stosowane w myszach nie są w stanie się zetrzeć przez wiele lat użytkowania.

Nie znacz że te podkładki są bez wad. Potrafią wydawać nieprzyjemny dźwięk, i główna wada są bardzo wrażliwe na zabrudzenia, kurz. Niektórzy nie są w stanie tego znieść i wolą mieć spokój na szmaciance (nie trzeba wycierać podkładki kilka razy dziennie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, że moje ulubione ustawienie ultrahigh-sens i popychanie myszy mniej zużywa powierzchnię niż śmiganie po całej podkładce z dociskiem. Druga rzecz to zrozumienie różnicy między napoczętą powierzchnią (i ślizgaczy, i podkładki miejscami), która wciąż dobrze działa i od roku nie zmienia stanu, a całkiem zajechaną powierzchnią, która zwyczajnie przeszkadza (czyli stanem, w jakim rozdałem S&S).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pierdykam...

popieram. Dopiszę może jeszcze o a4tech x7 800MP albo coś droższego: qpad heaton jeśli potrzebujesz większej powierzchni to do 100zł da się znaleźć bez problemu ale wszystkie te po roku będą już odczuwalnie wytarte. Icemat pod tym względem będzie najlepszy, ale za to najszybciej pożre ślizgacze - ja smaruje go raz na kilka dni kremem - jest cichszy i ma jeszcze lepszy ślizg ale warstwa kremu musi być extra minimalna (tylko delikatne smugi).

Sphex również nie był by zły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno nie bierz żadnego Razera do G9x. Głównie przez wadę konstrukcyjną (podczas ruchu myszki w kierunku lewego dolnego rogu często minimalnie zahaczasz podkładkę plastikiem) i szmacianka odchodzi do zaświatów po niecałym pół roku. Icemat będzie dobrym rozwiązaniem. Ja przy G9 mam Qpada CT i jestem zadowolony chociaż nie mam żadnego porównania więc nie mogę Ci jej doradzić. Poczytaj o niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

Wybrałem jednak Steelseries 4HD. Powinno być dobrze :) Szukałem Icemat 2nd ale nigdzie jeszcze nie było, a czekać mi się nie chiało (W hurtowniach takich jak AB, Action, ABC data, Incom -brak). Spex odpadł ze względu na to że klej bardzo szybko "traci swoje właściwości" (przynajmniej tak wynika z opinii użytkowników), a szmacianki Razera to z pewnością bardzo dobre podkładki ale myślę że 4HD będzie po prostu lepsza.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

icemat to tylko allegro, te podkładki już dawno nie są produkowane (wersja od steelseries jest jeszcze dostępna, ale droga)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz pojawią się 2nd.EDITION (czarne) za 45 zł + przesyłka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Steelseries 3HD? Czy ktoś wie coś więcej poza informacją na ich stronie "Coming soon"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do G9x używam Goliathus Speed i świetnie współdziałają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3HD wg strony SteelSeries to będzie najmniejsza wersja xHD -- z tą samą warstwą wierzchnią co 4HD i 9HD. Coś do ograniczonego miejsca i/lub bardzo dużej czułości (gdy nawet 4HD jest za duża). Do takich konkretnych zastosowań może być konkurencyjna cenowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze kombinują, bo zazwyczaj twardy pad - high sens, a do tego często potrzeba naprawdę małej podkładki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was takie pytanie. Chce kupić jakąś dobrą i solidną podkładkę pod mojego Logitecha G9x. Do tej pory miałem Sphexa, ale klej wysechł i jeździ wraz z myszką po całym biurku. Chciałbym kupić coś co wytrzyma zdecydowanie dłużej. Myślałem o steelseries i-2. Nie będzie sią na niej laser gubił? A może jest coś lepszego w tej cenie, albo taniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie się ścierać jak większość innych z aluminium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chodzi o SS, to jest to to samo, co icemat, najlepsze co może być dla ADNS9500

edit: ale nie przezroczysty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh... dopłacać 80zł za samo logo SteelSeries'a. :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...