Skocz do zawartości
misieq

Piłkarska blabla

Rekomendowane odpowiedzi

dfabd81b3a81e4c0f808cfe10a37885e.webp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś IV runda, losowanie.

Jagiellonia (el.LM)

Seeded
GNK Dinamo (CRO)
FK Crvena zvezda (SRB)
Winners of pairing 1: Malmö FF (SWE) / PAOK FC (GRE)
Winners of pairing 2: FC Midtjylland (DEN) / Ferencvárosi TC (HUN)
BSC Young Boys (SUI)

Unseeded
Winners of pairing 3: Qarabağ FK (AZE) / PFC Ludogorets 1945 (BUL)
Galatasaray A.Ş. (TUR)
Winners of pairing 4: ŠK Slovan Bratislava (SVK) / APOEL FC (CYP)
Winners of pairing 5: Jagiellonia Białystok (POL) / FK Bodø/Glimt (NOR)
Winners of pairing 6: AC Sparta Praha (CZE) / Fotbal Club FCSB (ROU)

Jagiellonia (el.LE)

Group 1
Seeded
Winners of pairing 1: Panathinaikos FC (GRE) / AFC Ajax (NED)
Pairing 1: Qarabağ FK (AZE) / PFC Ludogorets 1945 (BUL)
Winners of pairing 2: FK Partizan (SRB) / FC Lugano (SUI)
RSC Anderlecht (BEL)

Unseeded
Beşiktaş JK (TUR)
Winners of pairing 3: FC Dinamo Minsk (BLR) / Lincoln Red Imps FC (GIB)
Winners of pairing 4: FC Petrocub (MDA) / The New Saints FC (WAL)
Pairing 2: Jagiellonia Białystok (POL) / FK Bodø/Glimt (NOR)

Śląsk (el.LK)

Group 1
Seeded
1. F.C. Copenhagen (DEN) / FC Baník Ostrava (CZE)
2. 1. FC Heidenheim 1846 (GER)
3. RC Lens (FRA)
4. Omonoia FC (CYP) / Fehérvár FC (HUN)
5. Trabzonspor A.Ş (TUR) / SK Rapid Wien (AUT)

Unseeded
6. NK Osijek (CRO) / PFC Zire (AZE)
7. Kilmarnock FC (SCO) / Tromsø IL (NOR)
8. FC St. Gallen 1879 (SUI) / WKS Śląsk Wrocław (POL)
9. Panathinaikos FC (GRE) / AFC Ajax (NED)
10. BK Häcken (SWE) / Paide Linnameeskond (EST)

Legia (el.LK)

Group 2
Seeded
1. ACF Fiorentina (ITA)
2. NK Olimpija Ljubljana (SVN) / FC Sheriff Tiraspol (MDA)
3. Brøndby IF (DEN) / Legia Warszawa (POL)
4. FC Zürich (SUI) / Vitória SC (POR)
5. CS Corvinul 1921 Hunedoara (ROU) / FC Astana (KAZ)

Unseeded
6. PFC Botev Plovdiv (BUL) / HŠK Zrinjski Mostar (BIH)
7. FC Ararat-Armenia (ARM) / Puskás Akadémia FC (HUN)
8. St Mirren FC (SCO) / SK Brann (NOR)
9. FK Auda (LVA) / FC Drita (KOS)
10. HNK Rijeka (CRO) / IF Elfsborg (SWE)

Wisła (el.LK)

Group 3
Seeded
1. Chelsea FC (ENG)
2. FC Iberia 1999 Tbilisi (GEO) / İstanbul Başakşehir (TUR)
3. FK Mladá Boleslav (CZE) / Hapoel Beer-Sheva FC (ISR)
4. Ilves Tampere (FIN) / Djurgården (SWE)
5. Molde FK (NOR) / Cercle Brugge KSV (BEL)

Unseeded
6. NK Maribor (SVN) / FK Vojvodina (SRB)
7. SC Braga (POR) / Servette FC (SUI)
8. FC Spartak Trnava (SVK) / Wisła Kraków (POL)
9. Paksi FC (HUN) / FK Mornar (MNE)
10. St Patrick's Athletic (IRL) / FC Sabah (AZE)

O godzinie 12, 13 oraz 14 (dla LM, LE i LK).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszło tak:

Q4 LM Jagiellonia Białystok (POL) / FK Bodø/Glimt (NOR) - FK Crvena zvezda (SRB)
Q4 LE Jagiellonia Białystok (POL) / FK Bodø/Glimt (NOR) - Panathinaikos FC (GRE) / AFC Ajax (NED)
Q4 LK FC St. Gallen 1879 (SUI) / WKS Śląsk Wrocław (POL) - Trabzonspor A.Ş (TUR) / SK Rapid Wien (AUT)
            Brøndby IF (DEN) / Legia Warszawa (POL) - FK Auda (LVA) / FC Drita (KOS)
            FC Spartak Trnava (SVK) / Wisła Kraków (POL) - Molde FK (NOR) / Cercle Brugge KSV (BEL)

W dniu 30.07.2024 o 10:47, hwdp43 napisał:

Gacie ze Stolcem to jeszcze nic co można niekiedy znajdować w klubach w jeszcze niższych ligach typowo podwórkowych jak A-klasa czy B-klasa, jeszcze bardziej porąbane nazwy potrafią mieć te klubiki :E.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tam widzicie kolejną rundę eliminacji?

Jagiellonia to chyba typowe 50 na 50. Rywal ma jednak tę przewagę, że co roku gra w pucharach.

Legia trafiła trudny zespół. Brondby to solidny europejski poziom. Szczęście w tym, że rewanż przy Ł3. U siebie Duńczycy są mocniejsi, widzieliśmy jak zlali Pogoń i Lechię. Ale awans Legii będzie małą niespodzianką, tym bardziej, że zespół dopiero szuka formy i się zgrywa.

W przypadku Wisły nie liczę na nic szczególnego. Słowacy są na pewno wyraźnie mocniejsi. To jest chyba ta sama drużyna co rok temu wyeliminowała Lecha?

Śląsk imo bez żadnych szans. Ja tam nie widzę nawet jednego ciekawego piłkarza. Już to przejście Rygi to w ich przypadku sukces.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Sawyer1916 napisał:

Jak tam widzicie kolejną rundę eliminacji?

Jagiellonia nie jest i nie będzie faworytem. Od czasu przegranego dwumeczu z Legią Bodo z każdym rokiem poczyna postępy, w tym w europucharach. Trzon zespołu nadal taki sam, trener również cały czas ten sam. Po drodze jeszcze Lech grał z Bodo i wygrał jednym golem, ale już tam trzeba było wymęczyć triumf. Choć Jagiellonii nie przekreślam całkowicie i nie odbieram szans.

Legia od Pogoni czy Lechii, którzy jeszcze niedawno rywalizowali z Brondby jest sporo mocniejsza. Owszem, Brondby to solidny poziom, lecz w ostatnich latach bez sukcesów w europucharach. Myślę, że ostatecznie jednak Legia na teraz pyknie Brondby, a w zeszłym roku poradziła z Midtjylland (fakt, że dopiero po karnych, lecz to nie ma większego znaczenia), który jest na podobnym lub nawet lepszym poziomie co Brondby. W losowaniach ogólnie miała takiego pecha, w gronie potencjalnych rywali w drodze do fazy ligowej LK, jedynym poważniejszym rywalem, którego można było wylosować, to było właśnie Brondby :E, bo cała reszta to były jakieś ogórki do ogolenia, więc wyrobiony współczynnik pomaga. Dlatego, wcześniej napisałem po losowaniu, że dwumecz z Brondby może być pułapką, choć jestem optymistyczny.

Śląsk, gdyby miał napastnika i taki Exposito zostałby tam, to z Szwajcarami mogliby pokonać. St. Gallen to taki szwajcarski średniak, od czasu do czasu pojawiający się w europucharach. Trochę śledzę ligę szwajcarską, gdyż szwajcarska liga jest drugą ulubioną ligą dla mnie obok Ekstraklasy i tam Basel wpadł w dołek, mistrzostwo w ostatnich latach seryjnie z małym wyjątkiem wygrywa BSC Young Boys, a pozostałe czołowe drużyny z Szwajcarii to Zurich, Servette oraz Lugano. A tak w temacie Śląska, jeśli się zepną, to może być równa walka i wtedy wszystko możliwe.

Co do Wisły, to pamiętaj, że nadal mówimy o pierwszoligowym zespole, który sprawił psikusa wszystkim, wygrywając PP w tym roku i po pokonaniu Kosowian w pierwszej rundzie, Wisła cokolwiek ugra w następnych rundach, to będzie na plus. Jasne, faworytem z Trnavą absolutnie nie będzie, ale liczę na to, że na dwóch porażkach w dwumeczu się nie skończy. Jeśli chodzi o Trnavę, to dokładnie tak jak mówisz, to ten sam zespół, który w zeszłym roku wyrzucił Lecha za burtę europucharów. Skład praktycznie się nie zmienił, tam jest kilku piłkarzy z epizodami w Ekstraklasie, no i obecny trener Trnavy również ma na koncie grę w Ekstraklasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wiem czy ktoś widział mecz Śląska kontra St Gallen, ale jedyny komentarz to nasilające mi się na usta niecenzuralne słowa w kierunku arbitra tegoż meczu! Sam Magiera po meczu wspomniał, że sędzia z Chorwacji był negatywnie do nich nastawiony, od początku było z nim coś nie tak, po meczu Magiera zabrał płaczące dziecko do szatni trenerów zapytać się "jak mu to wytłumaczysz co zrobiłeś" a ten wyrzucił ich za drzwi z pomocą asystenta😡 To był jeden wielki skandal, będą składać protest, meczu się nie odwróci, to jest wyniku, ale o tym meczu musi być głośno i trzeba takich sędziów "wywalić" z sędziowania w Europie!

https://www.polsatsport.pl/wiadomosc/2024-08-15/slask-wroclaw-fc-st-gallen-skrot-meczu-wideo/

A tu Wisełka, awans po karny 12-11.
https://www.polsatsport.pl/wiadomosc/2024-08-15/wisla-krakow-spartak-trnawa-skrot-meczu-wideo/

Zapytacie się gdzie Legia? cudem to przeżyła, 1-1 z duńskim zespołem, mecz najsłabszy z tej trójki, bardzo słaby, gdyby nie Tobiasz była by klęska, a jedyne co warte uwagi, to obraza kibiców po meczu przez Fejo i jego "faki" w kierunku kibiców

Cytat

Rozgoryczenia po zakończeniu spotkania z St. Gallen nie ukrywał Jacek Magiera. - Protest? Może być złożony. Myślę, że nawet powinniśmy złożyć, żeby było bardzo głośno o tym spotkaniu i żeby eliminować tego typu interwencje arbitrów. Eliminować tego typu ludzi z prowadzenia takich spotkań. Byłem po meczu z jednym z chłopców, który płakał. Powiedziałem sędziemu, żeby pokazał co nabroił. Zatrzasnął drzwi z asystentem. Pokazał, że sam nie panował nad tym, co się działo - mówił trener Śląska na pomeczowej konferencji prasowej.

Edytowane przez Reddzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wczoraj oglądałem tylko Legię, pozostałych nie mogłem oglądać, ale doszły słuchy, że w meczu Śląska taka drukarnia przeciwko Śląskowi leciała, że wczoraj chorwacki zespół sędziowski przebił to, co dotychczas wyprawiali niektórzy polscy sędziowie drukarze :E. Spoglądałem, że jutro ma być na jednym z sportowych kanałów Polsatu powtórka tego meczu, to obejrzę, co tam się odjaniepawlało.

Edytowane przez Spl97

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem mecz Śląska, ogólnie to cyrk ale nie wszystko było winą sędziego. Tak się kończy jak piłkarze symulują w polu karnym. Jest kontakt ale trzeba dodać coś jeszcze od siebie. Sędzia w pewnym momencie już chyba nie panował, piłkarze mieli tak rozgrzane głowy, że tych kartek czerwonych mogło być więcej. Powtórzenie rzutu karnego było prawidłowe, bo brakarz Śląska nie był na linii. Właściwie to mecz tyle trwał co z dogrywką 😀. Teraz Śląsk chce się odwoływać, a skończy się na tym, że dostaną karę za rasistowskie zachowanie kibiców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu chodzi o to żeby sędziego "wywalić" z sędziowania, to on praktycznie zniszczył ten mecz, nie panował nad tym co się dzieje, raz pokazuje, że idzie do monitora VAR, po 2 krokach zatrzymał się i nadsłuchuje:rotfl:  normalnie parodia, co do symulki to był kontakt, ale jak nie chciał pokazać karnego to nie powinno być kartki, bo to nie było specjalnie, ja tak to odnoszę, sędziowie robili wszystko żeby Śląskowi zajść za skórę, oglądałem streama na necie, tam gdzie Szwajcarzy nie mogli to sędzie pomógł, całe motto z tego meczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Protest na sędziów, którzy drukowali mecz złożony.

Śląsk Wrocław składa do UEFA odwołanie. To pokłosie decyzji arbitra - Sport w INTERIA.PL

17 godzin temu, ghostdog napisał:

Teraz Śląsk chce się odwoływać, a skończy się na tym, że dostaną karę za rasistowskie zachowanie kibiców.

Wynik meczu jest nie do podważenia, powtórzenie meczu również nie wchodzi w grę, chodzi o to, żeby sędziowie ponieśli konsekwencje za to co narobili, gdyż te sędziowanie meczu, jakie było we Wrocławiu w czwartek ewidentnie nie było na poziomie, jakiego wymaga sama UEFA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj United wymęczyło wygraną w ostatnich minutach na otwarcie rozgrywek. Zaraz Liverpool będzie grał bez Jurgena na ławce. Ciekawe czy Slot wczoraj zasnął, presja musi być ogromna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieczny odpoczynek racz mu dać Panie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę myślałem, że Jagiellonia może być czymś nowym w polskiej piłce, zwłaszcza w pucharach. Młody trener, sporo ciekawych zawodników, jakiś taki wyczuwalny w tym wszystkim optymizm. Niestety, tej gangsterki pucharowej inaczej jak wstydem nazwać nie można. Nawet jak jesteś słabszy, nie możesz na każdym kroku łapać czwórki w łeb jako mistrz Polski.

Legia przechodzi drugi rok z rzędu trzy rundy eliminacji. W tyle zostawieni Brondby, Austria Wiedeń, Midtjylland - w polskich warunkach wynik niesamowity.

Wisłę zostawiam w spokoju, chociaż mogłoby to być chociaż ciut niżej przy tych porażkach. Nikt dziś już tak w Europie nie przegrywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Piękna to była przygoda z eliminacjami do europucharów w wykonaniu Wisły Kraków, która na co dzień gra na drugim szczeblu rozgrywkowym w naszym kraju, nie zapomnę jej nigdy xD.

Są koszyki przed losowaniem fazy ligowej LK u udziałem Legii i Jagiellonii. Legia w drugim, a Jagiellonia w piątym koszyku. Ogólnie koszyki w fazie ligowej nie mają aż takiego znaczenia jak to było wcześniej w formacie opartym o fazę grupową, gdyż każdy w LK dostanie 6 rywali z 6 koszyków, w tym z własnego koszyka. Losowanie w piątek, godzina 14:30.

NwYCSqe.jpeg

Edytowane przez Spl97

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Legia: Real Betis (D), Djurgardens IF (W), Omonia (W), FC Lugano (D), TSC Baćka Topola (W), Dinamo Mińsk (D)
Jagiellonia: FC Kobenhavn (W), Molde FK (D), NK Olimpija Lubijana (D), FK Mlada Boleslav (W), Petrocub Hincesti (D), NK Celje (W)

Średnie te losowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na drużyny to lajtowo powinni dać radę, znając życie będzie kompromitacja :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.08.2024 o 16:30, Sawyer1916 napisał:

Wisłę zostawiam w spokoju, chociaż mogłoby to być chociaż ciut niżej przy tych porażkach. Nikt dziś już tak w Europie nie przegrywa.

Nie no, zakończyła przygodę zdecydowanie z podniesioną głową. Nawet trochę w szoku jestem po tym jak to wygląda w lidze. Gdyby nie głupie straty w obronie i generalnie chwiejna linia defensywna to nie byłoby męczarni ze Spartakiem i w ogólnie mogłoby być ciekawej z Belgami. Cóż, szkoda. Fajnie, że zawsze coś strzelili i ubrali pkt do rankingu. 

Rodado po sezonie będzie raczej ciężki do utrzymania. Cud, że chciał dalej grać w Krakowie. 

Jaga ponadprzeciętnie beznadziejna. Wydawało się, że będzie zapewne słabo. Jak to Jaga w pucharach, ale żeby tak słabo? Cóż... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze w tej niezwykłej przygodzie pierwszoligowca z europucharami było podsumowanie z okraszeniem w postaci ostatniego gola strzelonego piętą w końcówce meczu :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, zdunzdun napisał:

Nie no, zakończyła przygodę zdecydowanie z podniesioną głową.

Pisałem to przed rewanżem z Belgami. Rozstrzał wynikowy Wisły rzadko spotykany. Przejście dwóch rund, odbiór gry pozytywny, a zarazem dwa razy szóstka w plecy.

Niezły to znak czasów w rozgrywkach europejskich. Te drużyny, z którymi teraz przyjdzie grać naszym zespołom to 20 lat temu mogły się trafić w pierwszej rundzie eliminacji ligi mistrzów lub Pucharu UEFA. Pamiętam za dzieciaka jako rywali Skonto Ryga, Vardar Skopje, Fylkir, Elfsborg, GKS Katowice grał nawet z klubem o nazwie Cementarnica 😁

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Sawyer1916 napisał:

Pamiętam za dzieciaka jako rywali Skonto Ryga, Vardar Skopje, Fylkir, Elfsborg, GKS Katowice grał nawet z klubem o nazwie Cementarnica 😁

No było trochę tego 🙂

Pamiętam jak Lech Poznań grał z Terek Grozny. Oczywiście odpadł :E

Valerenga Oslo, Primorje itp... Ehh stare czasy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Terminarze.

Legia:

3 października, 18:45
Legia Warszawa - Real Betis Balompié
24 października, 21:00
FK TSC - Legia Warszawa
7 listopada, 18:45
Legia Warszawa - Dinamo Mińsk
28 listopada, 21:00
AS Omónia Lefkossías - Legia Warszawa