Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Vulc

[Modernizacja] 1000 zł/Gry/B-OC/Główne/1155

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w tytule, robię delikatną modernizację sprzętu, dotyczącą płyty głównej, procesora i pamięci(~550 zł). Obecnie posiadam Athlona X2 3600+, 2gb DDR2 800, całość na płycie Gigabyte GA-MA770-DS3(AM2+), więc chyba nie będzie problemem znaleźć coś lepszego. Do tego Radeon HD 4670 1Gb DDR3 128 bit, ale karta na razie zostaje. Sprzęt nie będzie kręcony, nie mam też żadnej, upatrzonej gry, która miałaby na tym chodzić(może Diablo 3 czy jakieś mniej wymagające tytuły). Zdaję sobie sprawę z tego, że w tej cenie nic mocnego nie dostanę, ale i nic takiego nie potrzebuję. W grę wchodzi też pozostawienie obecnej płyty i wymiana wyłącznie pamięci, oraz procesora, choć wolałbym mieć już coś pod Intela i5, tak na przyszłość. Na allegro można znaleźć odpowiadające mi zestawy:

http://allegro.pl/asus-p8h61-m-lx2-si-intel-g620-geil-4gb-1600-i2331723492.html

http://allegro.pl/gigabyte-ga-h61m-d2-b3-intel-g620-geil-4g-1600-i2331723597.html

http://allegro.pl/gigabyte-ga-h61m-d2-b3-intel-g620-geil-8g-1600-i2331723609.html

Warto pchać się w coś takiego, czy składać osobno? Wtedy dochodzą ewentualne koszty wysyłki, jeśli nie znajdę u tego samego sprzedawcy. Prosiłbym o jakieś propozycje, sprzęt musi być nowy.

Edit: Zmiana budżetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polece ci tak jak wielu na forum intela g 530, pewnie bedziesz i tak przesiadal sie puzniej na i5. wiec celeron wystarczy w zupelnosci to tego plytka z mozliwoscia zmiany bclk, czyli zawsze troche ocniesz procka.

polecam ci cos takiego: mozesz zawsze wziasc 4 gb ramu zamiast 8 w zupelnosci wystarczy a zawsze 70 zostaje na gpu

http://www.morele.net/inventory/info/U2koZv/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OC mnie nie interesuje, nie ma takiej potrzeby. No i 4 gb będzie ok, więc wolałbym dorzucić do procka właśnie. Chodzi mi po głowie G620, a nawet G840. Warto dopłacać do tego drugiego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek: Intel Pentium G620 - 230zł

Płyta: MSI B75MA-P45 - 239zł

RAM: GoodRam 4GB 1333MHz CL9 - 79zł

Jeśli na przyszłość miałaby się tu znaleźć i5 to G840 nie ma sensu wg. mnie.

Dostajesz płytę nawet po Ivy, ale co wg. mnie najważniejsze masz PCI-E na najwyższej pozycji w tego klasie płyt. Co oznacza, że (ja popełniłem błąd niestety) możesz w budzie klasy mATX [Tacens NOA, czy Aerocool QS-200] wsadzić długą kartę z dwuslotowym chłodzeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta problemem nie będzie, więc nie lepiej wziąć tańszego Gigabyte'a lub Asusa, a różnicę dorzucić do G840? Zależy mi na tym, żeby złożyć jak najmocniejszy sprzęt na chwilę obecną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, bo w przypadku B75 masz chipset pod Ivy już tworzony, a nie zgodny.

Takie przynajmniej ja mam zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzednia modernizacja do skutku nie doszła ostatecznie, więc obecna uwzględnia także kartę graficzną. Budżet ~1000zł. Na szybko złożyłem taki zestaw:

http://www.morele.net/inventory/info/PC5k8t/

Do tego zasilacz Chieftec GPS-400AA-101A, choć nie mam pewności czy podoła, oczywiście jeśli nie to również do wymiany. Jakieś propozycje zmian w powyższym zestawie? Może GTX 460 używkę zamiast tego radka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej się rozglądnąć za jakimś Radkiem, nie wiem o ile % GTX 460 jest wydajniejszy od 7770 (wg techpowerup trzyma poziom podkręconego 7770), jednak nawet jeżeli to by było kilkanaście % to przez obciążenie 2 jajek różnica by się zmniejszyła. Inna sprawa czy zobaczył byś różnicę bo nie każdy do tego przykłada dużą uwagę.

Zestaw jak najbardziej ok, nie boisz się używek, więc jeżeli kładziesz duży nacisk na wydajność a chcesz wydać jak najmniej to możesz też rozważyć kupno używanego procka (może nie g860, ale nieco słabsze g8x0 wyrwiesz za mniej niż 200 zł) i "słabszej" płyty (jeżeli nie przeszkadzają Ci np. ograniczenia h61), zaoszczędzone pieniądze możesz odłożyć do skarpety, dorzucić do lepszego GPU czy kupić chłodzenie na GPU jeżeli kładziesz duży nacisk na kulturę pracy.

Dodałem odnośnik do recenzji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zastanawiałem się czy nie dorzucić trochę do procesora, na przykład Core i3 mieści się w akceptowalnych przeze mnie granicach(lub używka i5), o ile różnica w wydajności jest warta dopłaty. Jeśli chodzi o kartę to jest jeszcze jedna ewentualność - GTX 650 Ti za ~120 zł więcej. Według większości testów wyraźnie szybszy od 7770.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to już lepiej kupić używanego i5. Oczywiście, znajdą się szybsze karty od 7770, kwestia tego czy chcesz do nich dorzucić pieniądze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...