Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Vulc

Dead Space 3

Rekomendowane odpowiedzi

Dead Space 3 na pewno nie będzie takie straszne :P Najpewniej w ogóle :E Swoją drogą ja już mam swoją kopię od EA :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak, obadał ktoś z was pełną wersję? Recenzjami nie zamierzam się sugerować, bo rozbieżność ocenowa jest dość duża, a poziom hate'u na wielu forach również wydaje się przesadzony... Co sądzicie o tej grze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak, obadał ktoś z was pełną wersję? Recenzjami nie zamierzam się sugerować, bo rozbieżność ocenowa jest dość duża, a poziom hate'u na wielu forach również wydaje się przesadzony... Co sądzicie o tej grze?

Hejt w dużej mierze jest nieuzasadniony(jak to hejt), bo do dawna było wiadomo, że twórcy mają zamiar położyć większy nacisk na akcję. W DS3 próżno więc szukać gęstego klimatu z jedynki, pod tym względem gra wypada też słabiej od dwójki. Przeciwników jest więcej, nie ma miejsca na powolne budowanie atmosfery. Czy to znaczy, że klimat całkowicie się ulotnił? Nie, nadal mamy go pod dostatkiem, choć wynika głównie z designu poziomów i settingu. Czy warto kupić? IMO tak, choć niekoniecznie już teraz. Ja to zrobiłem, bo nie ma za bardzo w co grać ostatnio, a samą serię bardzo lubię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Misje na porozbijanych statkach mają klimacik fajny natomiast te lodowe -- ehh, nie wiem kto wpadł na taki genialny pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to trochę pojechałeś szczerze mówiąc, fakt, nie jest tak dopieszczona jak DS2 i tak klimatyczna jak DS1 ale to wciąż jeden z najlepszych strzelanych horrorów od premiery ostatniej części. Pomyśl sobie, że EA mogło pójść śladami RE6 :mad2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można przejść kampanię w trybie coop ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra dostała 4/5 na Poly ;) Odkąd zagrałem w demo to wiedziałem, że gra będzie świetna. Chciałem zakupić na dniach Far Cry 3/Dishonored, ale chyba wybór padnie na Dead Space 3 jak potanieje do 120-130 zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekam w takim razie n jakąś przecenę :) W każdy bądź razie sprawdzę na pewno, bo jestem fanem serii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj wreszcie zagrałem w pełną wersję gry. Jestem w IV rozdziale i demo nie oddało nawet 30 % klimatu, który wylewa się z pełnoprawnej gry.

Jestem wielkim fanem serii, Dead Space przypadł mi do gustu innowacyjnością, ciekawą fabułą. Druga część była moim zdaniem bardzo dobra, ale minimalnie słabsza od jedynki (grałem na PC). O trzecią część się bałem, że autorzy postawią tylko i wyłącznie na zabijanie wrogów.

Owszem, akcja jest, ale Dead Space 3 to idealne wyważenie klimatu grozy, osamotnienia i niepewności z akcją, której w drugiej części było momentami aż za dużo. Bałem się, że grze będzie bliżej do Lost Planet ale nic bardziej mylnego. To stary, dobry Dead Space, przede wszystkim poprawiony i zrobiony z większym rozmachem. Fabuła jest świetna, jesteśmy bardzo fajnie wprowadzeni w historię (jeśli ktoś dawno temu grał w Dead Space to gra rozpoczyna się streszczeniem historii z dwóch poprzednich części). Wszystko jak dotąd przyciąga i się podoba.

Gra wygląda rewelacyjnie, bezapelacyjnie jedna z najlepiej wyglądających gier na konsolę, ostre tekstury, świetne oświetlenie.

Mam wrażenie, że AI przeciwników poprawiło się względem poprzednich części. Gram na normalnym poziomie trudności i nie ma łatwo, wrogowie kombinują, nie stoją jak kołki tylko próbują wykorzystywać nasze chwile nieuwagi, wymuszone na przykład przeładowaniem broni. Skaczą w bok, po ścianach.. po prostu rewelacja jak dla mnie.

Trybu współpracy nie mam zamiaru sprawdzać, bo dla mnie Dead Space to zawsze była tylko kampania, multiplayer w dwójce w ogóle mnie nie interesował. Dead Space dla mnie był zawsze grą, w której starałem wczuć się w rolę Isaaca i całą otoczkę osamotnienia. Dlatego z opcji Co-Op nie skorzystam. Kłoci się to trochę z motywem gry jak dla mnie. Jak grę ukończę postaram się w jakiś sensowny sposób ocenić. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie oglądam napisy końcowe. Jeśli miałbym podsumować całą serię:

Dead Space - 10/10

Dead Space 2 - 8/10

Dead Space 3 - 8,5/10

Nie żałuję wydanych pieniędzy i spędzonych niespełna 14 godzin rozgrywki. Nie jest to typowy survival horror ale nie jest to też typowa gra akcji TPP. Gra stara się mniej więcej wyważyć element strzelania, którego w dwójce było aż za dużo i survival horroru. Czy to się udało ? Szczerze mówiąc w grze jest odrobinkę więcej akcji niż zwiedzania korytarzy. Są momenty, w których chodzimy i świecimy po kątach przez dobre kilka minut, ale to już nie to samo co w pierwszym Dead Space. Jeśli pojawiają się nekromorfy, a momentami potrafią się pojawić w dużych ilościach, jest ciężko i gra wówczas staje się strzelaniną TPP. Nie jest to wada, bo strzela się w tej grze całkiem przyjemnie.

Gra ma klimat i nie można temu zaprzeczyć. Grając w nocy, z założonymi słuchawkami wsłuchiwałem się w każdy szmer, trzask czy tupot nóg. Efekty dźwiękowe stoją na najwyższym możliwym poziomie. Oprawa wizualna to majstersztyk, tekstury są ostre i wyraziste. Gra w ostatnim rozdziale chrupnęła mi dwa razy, co nie jest złym wynikiem - przez całą rozgrywkę Dead Space 3 utrzymywał stałą, płynną animację.

AI wrogów stoi na bardzo wysokim poziomie, nawet na normalnym poziomie trudności gra potrafi sprawić problemy w niektórych momentach. Przeciwnicy są zwinniejsi, szybsi i wykorzystują chwile naszej nieuwagi.

Warstwa fabularna jest bardzo dobra jak na dzisiejsze standardy gier akcji. Wszystko zostało fajnie wyjaśnione, mamy tutaj momenty wzruszające jak i chwile grozy i współczucia.

Nie podobało mi się zakończenie, jak na zakończenie serii spodziewałem się troszeczkę innego zakończenia w stylu "i żyli długo i szczęśliwie" ;)

Mam nadzieję, że twórcy nie pójdą w ślad Ubi Softu i nie będą w jakikolwiek sposób próbowali na siłę kontynuacji, nawet w formie DLC. Zniszczyło by to serię Dead Space, która moim zdaniem jest jedną z najlepszych w ostatnich latach. Niestety serie typu Assassin's Creed czy Gears of War zaczynają się trochę przejadać.

Cóż więcej mogę powiedzieć - jeśli ktoś jest fanem serii to polecam, bo warto w tą grę zagrać nie tylko dlatego, żeby poznać całą historię. Gra się przyjemnie, zarówno fani strzelania jak i klimatu grozy powinni znaleźć coś dla siebie.

Oceniam grę na 8,5/10. Jest lepsza od dwójki ale pierwsza część zostaję tą najlepszą. Mimo wszystko za parę lat może wrócę do pierwszej, drugiej i trzeciej części, bo jakoś mam do niej sentyment. Wreszcie powstała gra, która nie jest krótka i jest wymagająca. W której mamy elementy strzelaniny, grozy a także łamigłówek - małych, bo małych ale jednak. Osobiście grę polecam.

Hehe, wyżej pisałem, że mam nadzieję, że twórcy nie pójdą w ślady konkurencji. Wnioskując po scenie końcowej po napisach jednak uważam, że będzie czwarta część. No ale mogę się mylić i szczerze mam wielką nadzieję, że EA nie będzie na siłę starała się szukać nowych wątków. To by zniszczyło tą serię. Przejadła by się jak wyżej wymienione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...