Skocz do zawartości
qjin

Cyberpunk 2077

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Twój przykład nie ma nic wspólnego z ostrością, identyczny pokazali w materiale DF. Zmienia się tu kwestia cieni oraz oświetlenia. 

Wrócę z wakacji to sam zrobię porównania bo widzę ze poza materiałem z sieci nikt nie potrafi wrzucic własnych przykładów ;) 

15 minut temu, caleb59 napisał:

Początki tej "technologii", DLSS na początku też miał swoje odpały.

Dzisiaj cały ten PT jest w fazie beta, coś tam starają się to usprawniać robiąc 5 krokow do przodu i dwa kroki w tył jeśli chodzi o błędy. Jednak cały czas do przodu to idzie.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 2
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy odpalić grę bez żadnych protez w natywnej rozdzielczości i to jest referencja. Tak ma gra wyglądać.
Na porównaniu @Smogsmok zabrakło tylko natywnego renderu który wyglądałby najbardziej naturalnie ze wszystkich.

Może ktoś się pokusi o takie porównanie w gifach tych trzech ustawień (Native, DLSS, RR), bo na ustach Pam masakrycznie źle ten RR wygląda.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Popatrz na skórę na policzkach, lub wargi. Zależy od oświetlenia tutaj nie ma jakich dużych różnic, ale wczoraj jak grałem w innym oświetleniu różnica była znacząca.

RR on

RAYiIx2.jpg

RR off

DJSMb3z.jpg

Edytowane przez tomekpcl
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na filmiku DF praktycznie ze na każdym porównaniu coś było nie tak z RR, a to na teksturach znikały detale, a to przesadne wyostrzenie które często powodowało ze albo coś wygląda nienaturalnie albo dodaje jakieś detale które w ogóle nie powinny być tam tak widoczne. Aż mnie dziwiło że oni tego nie komentowali nie bieżąco bo bardzo się to w oczy rzucało.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Zielony21122 napisał:

Od 20:31 minuty w materiale DF :

Cyberpunk 2077 2.0 - PC Tech Review - DLSS 3.5 Ray Reconstruction Deep Dive - YouTube

Właśnie mówi o tym (dla mnie obrzydliwym i nie do zniesienia) efekcie przestrzenia.

Więc myślę Panowie że w tej kwestii wyjaśnione zostało już wszystko.  

Pewnie jakiś moder się za to weźmie bo podejrzewam ze jest to kwestia ustawień parametrów. Z DLSS zawsze mówiło się ze jest mydło i brak ostrości, z RR za ostre :D Jak żyć 😁

• Like 1
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, tomekpcl napisał:

Popatrz na skórę na policzkach, lub wargi. Zależy od oświetlenia tutaj nie ma jakich dużych różnic, ale wczoraj jak grałem w innym oświetleniu różnica była znacząca.

Brałbym tą z góry, ale ta z dołu też nienajgorsza.

• Like 2
  • Haha 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, kadajo napisał:

Na filmiku DF praktycznie ze na każdym porównaniu coś było nie tak z RR, a to na teksturach znikały detale, a to przesadne wyostrzenie które często powodowało ze albo coś wygląda nienaturalnie albo dodaje jakieś detale które w ogóle nie powinny być tam tak widoczne. Aż mnie dziwiło że oni tego nie komentowali nie bieżąco bo bardzo się to w oczy rzucało.

Czy na tych filmikach DF nie stosują przypadkiem 4k DLSS performance + PT + FG + RR?

Ta buźka, co ją @tomekpcl , pokazał wydaje mi się idealna. Może chodzi o jakość materiału wyjściowego? Im lepszy tym artefakty mniej istotne? Muszę się przyjrzeć wieczorem (4k DLSS Q + PT + FG + RR). Z pewnością mam dużo płynniej z PT niż na 1.6x, jakość ogólnie wydaje się lepsza, choć może jest za ostro (ostrość DLSS mam ustawioną na "0"). Sprawdzę jeszcze jak to wygląda z bliska.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, z tego co kojarzę było DLSS Performance, problem w tym ze zwiększenie rozdzielczości wejściowej nie pomaga w usunięciu tych problemów RR. Osobiście jeśli włączam RR to ostrość DLSS ustawiam na 0, wtedy te problemy z ostrością nie rzucają się już tak w oczy.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem już czemu włączenie Ray Reconstruction przy zwykłym RT powoduje spadek wydajności.

Najkrótsza odpowiedź to po prostu śledzenie promieni wtedy jest obliczane w pełnej rozdzielczości, bez użycia szachownicy. Profiler pokazuje, że śledzenie promieni przy obliczaniu oświetlenia i odbić zajmuje 2 razy dłużej.

Użycie szachownicy przy RT polega na tym, że dla połowy pikseli oblicza się oświetlenie a dla drugiej połowy odbicia.

Odszumianie REBLUR, używane do tej pory w Cyberpunk 2077, jest przystosowane do szachownicy. Wychodzi na to, że Ray Reconstruction nie, dlatego śledzenie promieni musi być obliczane w pełnej rozdzielczości.

To wszystko nie dotyczy Path tracingu. W tym trybie od początku jego zaimplementowania w grze śledzenie promieni jest obliczane w pełnej rozdzielczości.

• Like 6
  • Thanks 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takich technicznych ludzi nam trzeba! 😁

• Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatek zaczynamy po przejściu głównego wątku, czy jak? 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czyli mamy odpowiedz dlaczego dali RR tylko do PT bez robienia z tego spisków jak to tu niektórzy pisali :D 

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 3
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, joloxx9 napisał:

Dodatek zaczynamy po przejściu głównego wątku, czy jak? 

W trakcie, po przejściu misji z voodoo boys, czy jak tam oni się nazywają.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można tez od razu z głównego menu włączyć dodatek. 

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Phoenix. napisał:

Czyli mamy Odp dlaczego dali RR tylko do PT bez robienia z tego spisków jak to tu niektórzy pisali :D 

Dobra, dobra - karty RTX 4xxx muszą się sprzedawać, to nie spisek tylko fakt! :E 

• Like 1
  • Haha 2
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie pliki dla dodatku zostały już zaimplementowane wraz z patchem 2.0 czy dopiero 26 września będzie kolejny patch i wtedy będzie dopiero dodatek zaimplementowany ?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, voltq napisał:

Dlatego zalecali grę od nowa xD , coś tak czułem że będą problemy

Wszystko już jasne, był u mnie młodociany kumpel i zaczął ostatnią misję robić i olał po niedługim czasie jeszcze będąc w obozie a sejvy porobiły sie :) no i wtedy nie ma opcji szybkiej podróży, wezwania fury itd :)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Zielony21122 napisał:

Panowie pliki dla dodatku zostały już zaimplementowane wraz z patchem 2.0 czy dopiero 26 września będzie kolejny patch i wtedy będzie dopiero dodatek zaimplementowany ?

W dniu premiery Phantom Liberty DLC trzeba będzie pobrać.

36 minut temu, tomekpcl napisał:

W trakcie, po przejściu misji z voodoo boys, czy jak tam oni się nazywają.

Dokładnie - od tego momentu lub w dowolnym późniejszym momencie przed tzw. Punktem bez powrotu czyli misji "Komu bije dzwon" .
Na szczęście mam save gdzie skończyłem wszystko co możliwe (zadania poboczne, dodatkowe misje itd.) oraz mam praktycznie postać na maksa, ale to wszystko przed "Komu bije dzwon".

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, kadajo napisał:

Może ktoś się pokusi o takie porównanie w gifach tych trzech ustawień (Native, DLSS, RR), bo na ustach Pam masakrycznie źle ten RR wygląda.

Zrobiłem coś takiego ale sama jakość GIF dla mnie jest fatalna i w sumie mija się to z celem. No ale wstawię

https://i.imgur.com/nFpp2EJ.gifv

Edytowane przez skypan
  • Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Phoenix. Dziękuję Ci dobry człowieku.

Po instalacji pokazuje wersję sterowników jako: 23.20.11.04
Publikacja 21.09.2023

Edytowane przez Lameismyname
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę mało informacji o implementacji OMM a to chyba pierwsza pozycja z tym.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to jest OMM?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria40 dostała nowe funkcje dla jednostek RT. OMM przyspiesza obliczenia w miejscach gdzie jest dużo drzew. W materiale DF na samym końcu jest o tym wspomniane, daje boost 11 FPS w Central Park 

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi