Skocz do zawartości
qjin

Cyberpunk 2077

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, Borys-Tech napisał:

Głupie pytanie gdzie w opcjach się załącza FG i to nowe RR bo nie mogę tego znaleźć mam tylko DLSS i DLAA oraz RT i PT. Windows 10 RTX4070ti.

Wszystko jest w zakładce NVIDIA DLSS

Zrzut-ekranu-2023-09-23-204318.png

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 minut temu, ditmd napisał:

Wszystko jest w zakładce NVIDIA DLSS

Zrzut-ekranu-2023-09-23-204318.png

Już ogarnąłem, ale wstyd się przyznać że była ta opcja tylko wbiłem sobie do głowy nazwę po angielsku a nie rekonstrukcja promieni światła. Na dodatek skapnąłem się dopiero po chwili że może warto zrobić update sterownika bo miałem tą opcję szarą bez możliwości załączenia. Ogólnie dała wam ta opcja jakiś duży skok wydajności? W teście CP różnica średnia w klatkach to 132 bez i 136 z włączonym DLLS Q+PT+RR w rozdziałce FHD.

Tak przy okazji jaką wielkość monitora będzie lepsza do grania 32" 1440p czy 34" 1440p? Brat stoi przed wyborem i nie może się zdecydować czy iść w 16:9 czy 21:9.

Edytowane przez Borys-Tech
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba najlepsza postać
image.png

• Like 1
  • Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś sprawdzić u siebie czy mu też nie działa wszczep kereznikov? 

4 minuty temu, Reddzik napisał:

Chyba najlepsza postać
image.png

Jeszcze brakuje rękawic bokserskich xD ,  ale gość się dorobiła na obstawianiu przeciwko sobie i przegrywaniu walk

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
58 minut temu, voltq napisał:

Pytanie czy przechodząc grę od nowa nie nabijamy wyższego poziomu i wyższych poziomów umiejętności a przez to więcej pkt perkow oraz więcej lootu do upgradu wszczepów i bronii , mi się wydaje że mając max lvl robiłem jeszcze zadania za które dostawało się ex

Ja zrobiłem na 1.63 wszystko co się dało i co dawało XP.
Level mam wbity na maksa (50ty), przeorganizowanie dało mi wszystkie nowe perki w opór i dużo punktów zostało na zapas w razie czego.
Armor mam coś koło ~1100, jedynie nie mogę przebić się przez barierę wszczepów - drabinka blokuje mi się na 256.

13 minut temu, Borys-Tech napisał:

Tak przy okazji jaką wielkość monitora będzie lepsza do grania 32" 1440p czy 34" 1440p? Brat stoi przed wyborem i nie może się zdecydować czy iść w 16:9 czy 21:9.

Ja bym stawiał na 32" 1440p 16:9. Miałem kiedyś 21:9 i odradzam, bardzo nienaturalna proporcja.

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 minut temu, Lameismyname napisał:

Ja zrobiłem na 1.63 wszystko co się dało i co dawało XP.
Level mam wbity na maksa (50ty), przeorganizowanie dało mi wszystkie nowe perki w opór i dużo punktów zostało na zapas w razie czego.
Armor mam coś koło ~1100, jedynie nie mogę przebić się przez barierę wszczepów - drabinka blokuje mi się na 256.

Ja bym stawiał na 32" 1440p 16:9. Miałem kiedyś 21:9 i odradzam, bardzo nienaturalna proporcja.

Ja mam tak , 50 poziom postaci , 50 poziom reputacji , 31 łowca głów , 6 netrunner , 22 shinobi , 19 solo , 34 inżynier, i tylko 60 pkt atrybutów-perkow , 500 tysięcy kasy i wszystko kupione 

Jak tu u was wygląda ? Trochę to dziwne że grając całą grę z katana mam tylko 22 na 60 shinobi

Wszczepy mi nie działają takie jak kereznikov i reflex tuner , a mój cały build jest oparty na kereznikov i sandevistan 

P.s ten limit wszczepów będzie można zwiększyć tylko w dodatku dlc ?

P.s ten nowy ikoniczny sandevistan jest tak op że można go używać non stop jak się połączy z innymi wszczepami obniżającymi cooldown

Edytowane przez voltq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, voltq napisał:

Ja mam tak , 50 poziom postaci , 50 poziom reputacji , 31 łowca głów , 6 netrunner , 22 shinobi , 19 solo , 34 inżynier, i tylko 60 pkt atrybutów-perkow , 500 tysięcy kasy i wszystko kupione 

Jak tu u was wygląda ? Trochę to dziwne że grając całą grę z katana mam tylko 22 na 60 shinobi

Wszczepy mi nie działają takie jak kereznikov i reflex tuner , a mój cały build jest oparty na kereznikov i sandevistan 

P.s ten limit wszczepów będzie można zwiększyć tylko w dodatku dlc ?

P.s ten nowy ikoniczny sandevistan jest tak op że można go używać non stop jak się połączy z innymi wszczepami obniżającymi cooldown

Ja mam:
50 poziom postaci / 50 poziom reputacji / 60 łowca głów , 40 netrunner , 40 shinobi , 60 solo , 40 inżynier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, voltq napisał:

Może ktoś sprawdzić u siebie czy mu też nie działa wszczep kereznikov? 

Jeszcze brakuje rękawic bokserskich xD ,  ale gość się dorobiła na obstawianiu przeciwko sobie i przegrywaniu walk

Główny atrybut klepanie maty 🤣🤣

• Like 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Lameismyname napisał:

Ja mam:
50 poziom postaci / 50 poziom reputacji / 60 łowca głów , 40 netrunner , 40 shinobi , 60 solo , 40 inżynier

Ja przechodziłem dawno na patchu 1.5 chyba , więc musieli coś pozmieniać , dobrze mówili że trzeba od nowa xD

Edytowane przez voltq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja pierdziele, 2.0? to powinno być 0.5. Pierwszy raz od niepamiętnych czasów musiałem wczytać zapis w grze, bo skrypt nie wszedł i stałem sobie kilka minut w windzie w Jackiem, mając za zadanie pogadać z nim. Choć nie dało się tego zrobić. Ogólnie powiedziałbym że spoko, ale to sam początek gry. Do tego po wczytaniu chodziłem sobie z dość dużą bronią, zmiana na coś innego powoduje jej wyrzucenie na podłogę. No i spoko, ale za 3 razem broń znikła pod podłogą.

Edytowane przez sonio
  • Like 1
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, sonio napisał:

Ja pierdziele, 2.0? to powinno być 0.5. Pierwszy raz od niepamiętnych czasów musiałem wczytać zapis w grze, bo skrypt nie wszedł i stałem sobie kilka minut w windzie w Jackiem, mając za zadanie pogadać z nim. Choć nie dało się tego zrobić. Ogólnie powiedziałbym że spoko, ale to sam początek gry. Do tego po wczytaniu chodziłem sobie z dość dużą bronią, zmiana na coś innego powoduje jej wyrzucenie na podłogę. No i spoko, ale za 3 razem broń znikła pod podłogą.

Na moim starym save , wszczepy nie działają kereznikov i korektor refleksu , miałem wymaxowane  umiejętności , wysportowanie , broń biała , inżynieria , demolka itd tutaj mam shinobi 22 na 60 pomimo że gram katana od prologu , inżynierię 34 na 60 a wytwarzalem przedmioty żeby je sprzedawać na bugu , miałem wymaxowane wszczepy i katany tutaj mam generację 5 a nie mają 5+ , mam 120h gry i zaliczone wszystkie zadania i znajdzki , nabiłem nawet platynę itd , jeszcze nie myślałem nad kupnem dodatku czekam na recenzję a tutaj już takie idiotyzmy na początku 

Brawo cdpr

Edytowane przez voltq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wyczytałem, ze są 3 różne sposoby rozpoczęcia PL, albo od zera, albo od vodoo boys lub zadzwoni tel żeby rozpocząć PL nawet przy końcu gry. Ale czy ktoś wie czy jak zadzwonią przy końcu gry to PL rozpocznie się swoją wypasiona wyperkowana postacią z pełnym inventory broni?

Pytam bo ja dalej nie mogę skajac, strzelać ani używać fast travel lub wsiadać do samochodów po wgraniu obojętnie jakiego sejwa... Juz nawet wszystko przeinstalowałem, zero modów i nie wiem czy dalej z tym walczyć czy nie.... Ehhh

Edytowane przez aureumchaos
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak skończyłeś podstawkę tak zaczniesz swoją stara postacią. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
37 minut temu, aureumchaos napisał:

Wyczytałem, ze są 3 różne sposoby rozpoczęcia PL, albo od zera, albo od vodoo boys lub zadzwoni tel żeby rozpocząć PL nawet przy końcu gry. Ale czy ktoś wie czy jak zadzwonią przy końcu gry to PL rozpocznie się swoją wypasiona wyperkowana postacią z pełnym inventory broni?

Pytam bo ja dalej nie mogę skajac, strzelać ani używać fast travel lub wsiadać do samochodów po wgraniu obojętnie jakiego sejwa... Juz nawet wszystko przeinstalowałem, zero modów i nie wiem czy dalej z tym walczyć czy nie.... Ehhh

Może zacznij nową grę, upewnij się, że działa Ci wszystko i wtedy spróbuj wczytać starego save i potem go zapisać. I grać po wczytaniu tego zapisanego. Sprawdź w opcjach sterowania - może włączył Ci się jakiś alternatywny sposób sterowania - tak jest na padzie - włączył mi się styl, w którym nie mogłem kucać. W stylu klasycznym wszystko było po staremu.

Edytowane przez tgolik
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 minut temu, tgolik napisał:

...włączył Ci się jakiś alternatywny sposób sterowania - tak jest na padzie - włączył mi się styl, w którym nie mogłem kucać. W stylu klasycznym wszystko było po staremu.

Dziwne, u mnie też jest alternatywny ale mogę kucać bez problemu.

BTW gierka ma dalej nienaprawione potężne błędy typu chwilowe (na szczęście bardzo rzadkie) ostre spadki fps - np. w moim przypadku kiedy pierwszy raz odwiedzamy Judy w serwerowni obok otwierałem skrzyneczkę - zrobiłem to szybko - zebrałem loot i nagle gra zmuliła do ~10fps. Pomogło wejście do ekwipunku i wyjście - gra odetkała się i było znowu normalnie - pamiętam, że jest to bardzo stary błąd jeszcze z czasów premiery i może pojawiać się w różnych momentach, to jest coś podobnego do problemu jaki miał między innymi @Reddzik z mapą w grze.

https://steamcommunity.com/app/1091500/discussions/7/3878218563607233867/

Edytowane przez caleb59
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@caleb59 Gram na padzie Xone. Obłożenie przycisku B jest różne dla różnych styli sterowania.

Może chodzi o to, że wcześniej kucałem po przyciśnięciu B a teraz konieczne jest sekundowe przytrzymanie.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś wie jak wyłączyć automatyczne rozmontowanie przedmiotów klasy I? Nie znalazłem takiego perku ani żadnej opcji do tego. Broń wolę sprzedać niż rozmontować.

Dowiedziałem się, że jak wgram NPC najpierw przegrzanie a potem atak wirusowy to taki NPC wybucha.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 godzin temu, Lameismyname napisał:

czekam na Phantom Liberty :)

No ja jestem zapewne jedynym wyjątkiem w chwili obecnej w tym temacie, bo na Phantoma w ogóle nie czekam, powody opisałem dawno temu.

Może kiedyś, jak totalnie nie będę miał nic do grania a modami da się wyciąć Silverhanda...

Ale update 2.0 będę sobie bankowo testował. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Co do kucania, to zależy od układu przycisków na padzie, masz teraz 3 schematy do wyboru, sprawdzałem 2, w którym kółko(pad dualsensee) się kuca, albo drugi tryb gdzie kucamy prawym analogiem- klik, tzw R3, ale jak kojarzę, to jest 3ci schemat gdzie kucanie jest chyba do przytrzymania.

Co do spadków fps, to porobiłem kilka testów, bo zauważyłem, że bez RT z samymi detalami na ultra, nawet bez DLSS, odpalana mapa, menu jest z maks fps i nic nie zamula, jak powoli usuwałem po jednej opcji graficznej z RT, to doszedłem do momentu, gdzie dopiero wyłączenie odbić RT nie powodowało spadków FPS na mapie, ale co najlepsze, że danie zwykłych odbić- SSR na wyłączone, nie powodowało spadków fps na mapie przy włączonym RT. Ale z drugiej strony potem wszystko zostawiłem jak po staremu to odpalenie kilkukrotnie mapy, łażenie po niej było ok, te spadki mogą być losowe a nie od tego, co niby ja zauważyłem, to już miałem na gtx 1660ti gdzie grałem w 1080p i bez RT i do tego odbicia SSR low. Teraz mam więcej ram, lepszy proc, grafa a problem nadal występuje i niestety nie udało mi się go w grze naprawić, jedynie zostaje zapisać grę i zrestartować, bo inaczej będziemy grać w 30fps.

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, tgolik napisał:

Może zacznij nową grę, upewnij się, że działa Ci wszystko i wtedy spróbuj wczytać starego save i potem go zapisać. I grać po wczytaniu tego zapisanego. Sprawdź w opcjach sterowania - może włączył Ci się jakiś alternatywny sposób sterowania - tak jest na padzie - włączył mi się styl, w którym nie mogłem kucać. W stylu klasycznym wszystko było po staremu.

Wyglada na to ze wszystkie sejwy ktore sa przed noctua dzialaja a wszystkie po juz nie.... Czyli 30 h i wszystkie misje poboczne zrobione i to nie dziala.... Wyczytalem w necie ze to bug jeszcze z wersji 1.6 gra mysli ze ja caly czas w windzie jestem przed rozmowa z ta laska... Ale porazka tyle broni pozniej ogarnale w tym ten pistolet co gada... niech ich pieklo pochlonie w tym cdred.... 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co opisujesz to memory leak, który ja najczęściej u siebie widziałem łażąc po Jig Jig Street i bazarku po drugiej stronie ulicy. Mogę się założyć, że dziady z cdp red tego nie naprawili do tej pory i znowu jak piszesz trzeba będzie grę restartować w tamtych rejonach.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, nie jestem dobry w tych wszystkich opcjach graficznych, jak Waszym zdaniem najlepiej ustawić graficznie grę pod mój sprzęt?

Obecnie mam tak:

• Wstępnie ustawione
    • Szybkie ustawienie wstępne: własne
    • Jakość tekstury: wysoka
  • NVIDIA DLSS
    • Generowanie ramek DLSS: włączone
    • Super rozdzielczość DLSS: jakość obrazu
    • Ostrość DLSS: 0,30
    • Tryb rekonstrukcji promieni światła DLSS - włączone
    • NVIDIA DLAA: wyłączone
  • Skalowanie rozdzielczości
    • Dynamiczne skalowanie rozdzielczości: wyłączone
    • AMD FidelityFX Super Rozdzielczość 2.1: Wyłączona
    • Inter Xe Super Sampling 1.1: Wyłączone
  • Podstawowy
    • Pole widzenia: 100
    • Ziarno filmu: włączone
    • Aberracja chromatyczna: włączona
    • Głębia ostrości:  włączona
    • Odblaski - właczone
    •  Rozmycie w ruchu: wyłączone
  • Zaawansowany
    • Cienie kontaktowe: włączone
    • Ulepszona geometria oświetlenia twarzy: włączona
    • Anizotropia: 16
    • Jakość lokalnej siatki cieni: wysoka
    • Jakość lokalnego cienia: wysoka
    • Zasięg kaskadowych cieni: wysoka
    • Kaskadowe cienie Rozdzielczość: wysoka
    • Odległe cienie Rozdzielczość: wysoka
    • Wolumetryczna rozdzielczość mgły: ultra
    • Jakość chmury wolumetrycznej: ultra
    • Maksymalna liczba dynamicznych detali: Ultra
    • Jakość odbić przestrzeni ekranu: ultra
    • Jakość rozpraszania podpowierzchniowego: wysoka
    • Okluzja otoczenia: wysoka
    • Precyzja koloru: Wysoka
    • Jakość lustra: średnia
    • Poziom szczegółowości (LOD): Wysoki
    • Gęstość tłumów: duża
    • Ray Tracing
    • Ray Tracing: włączone
    • Patch Tracing: włączone
    • Patch tracing w trybie fotograficznym: wyłączone

Nie mogę znaleźć takich opcji, które są podane na stronie z najlepszymi ustawieniami:

Śledzenie promieni

Śledzenie promieni: włączone

Odbicia oparte na ray tracingu: wyłączone

Cienie słoneczne śledzone promieniami: wyłączone

Lokalne cienie oparte na ray tracingu: wyłączone

Błyskawica śledzona promieniami: wyłączona

Śledzenie ścieżki: wyłączone

Śledzenie ścieżki w trybie fotograficznym: wyłączone

Sorki też za głupie pytanie ale która z tych nowych opcji to jest ten DLSS 3.5? Czy to jest ten tryb rekonstrukcji światła promieni DLSS czy coś innego?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tylko, że to mam na mieście, a nie w rejonie o którym piszesz. Dodatkowo na gtx 1660ti jak grałem, to pamiętam miejscówkę, gdzie odbierany pierwszą nagrodę od netranerki i dostajemy hacka czy co to było, nie pamiętam nazwy miejscówki, tam miałem dosyć często te spadki na mapie i tam robiłem filmik, screeny i opisywałem tę przypadłość dla CDP 

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czemu pozbijałeś większość detali na wysokie/niektóre efekty RT wyłączone mając RTX 4080? Przecież to hańba - spokojnie pełne ultra wyciągniesz na tej karcie a jeszcze grasz z DLSS i FG włączonymi.

@Reddzik wiem gdzie bo tam nas Dex wysadza ze swojej limuzyny. Nie jestem w stanie nic Ci doradzić bo sam jestem na etapie "badania" wydajności tej gry.

Edytowane przez caleb59
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, caleb59 napisał:

Czemu pozbijałeś większość detali na wysokie/niektóre efekty RT wyłączone mając RTX 4080? Przecież to hańba - spokojnie pełne ultra wyciągniesz na tej karcie a jeszcze grasz z DLSS i FG włączonymi.

Też musiałem niektóre detale dać na wysokie, bo przy ultra momentami spadało poniżej 60fps. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi