Skocz do zawartości
qjin

Cyberpunk 2077

Jak oceniasz CP2077 po dwóch latach od premiery ?  

340 użytkowników zagłosowało

1. 1. W skali od 1 do 10

• 1
      1
    • 2
      11
    • 3
      37
    • 4
      55
    • 5
      35
    • 6
      35
    • 7
      38
    • 8
      60
    • 9
      50
    • 10
      16
  2. 2. Czy gra jest ciekawa jeśli chodzi o główny wątek fabularny ?

• Tak
      177
    • Nie
      161
  3. 3. Czy jej stan techniczny nadal pozostawia wiele do życzenia ?

• Tak
      201
    • Nie
      137
  4. 4. Ostatecznie czy CP2077 w aktualnej wersji jest gra na którą czekaliśmy.

• Tak
      86
    • Nie
      252
  5. 5. Kiedy pierwszy raz zagrałeś/ukończyłeś CP2077

• Na premierę
      159
    • Dopiero po większości poprawek
      113

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Element Wojny napisał:

Fabuła główna w CP2077 średnio mi się podoba

Mam to samo. Samo rozpoczęcie "intrygi" poprzez uduszenie ojca jest strasznie słabe i po prostu głupie. Dodając do tego świat w jakim wykreowana jest gra czyli wszędobylska permanentna cyfrowa inwigilacja główny wątek w ogóle mi nie siada.

Syn dusi ojca, cesarza świata, sprzedaje bajer że został otruty i ? OK. Ogłaszam czerwony alarm i szukamy czego ? Jak został otruty ? Gdzie ? No bo przecież nie w tym hotelu gdzie ogłosili alarm

:) Ale spoko. Bum. Główny wątek rusza jak rakieta. Niektóre poboczne wątki miały więcej sensu niż główny. 

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
25 minut temu, skypan napisał:

Mam to samo. Samo rozpoczęcie "intrygi" poprzez uduszenie ojca jest strasznie słabe i po prostu głupie. Dodając do tego świat w jakim wykreowana jest gra czyli wszędobylska permanentna cyfrowa inwigilacja główny wątek w ogóle mi nie siada.

Jest w niej sporo słabych motywów, a tak naprawdę najlepszą robotę wokół niej robią postacie poboczne i ich wątki - Judy i quest Evelyn (miazga!), River i quest z porwanymi dzieciakiami (znowu miazga!), Panam i questy z Nomadami, niektóre motywy z Rogue czy Alt. Muszę też podkreślić kwestie romansowe, świetnie zrobione, a romans z Judy (włączając w to miasto pod wodą) jest wręcz przeuroczy. No ale oczywiście to kwestia gustu, kto inny powie Ci się motywy Silverhanda, Kerry'ego, ich zespołu, Arasaków itd. to najlepsze co nas spotkało w historii gamingu. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 4
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wam też po wejściu w tryb fotograficzny, fps leci w dół gdzieś o połowę? Na starej wersji działało normalnie. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz PT wlaczone w tym trybie a normalnie nie?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, voltq napisał:

Ktoś jeszcze na starym save z wymaxowana postacią 50/50 , może sprawdzić czy działa mu wszczep kereznikov i jaki ma poziom umiejętności Shinobi, łowca głów itd ?

@tgolik jesteś ekspertem od cyberpunka możesz mi odpowiedzieć?

Kerenzikov nie działa tylko przy użyciu katan i noży xD , zwykła broń palna działa brawo cdpr kolejny bug do kolekcji

Działa mi spowolnienie czasu ale w tej chwili nie wiem, czy tylko przy broni palnej, czy także przy nożach, sprawdzę później. Korzystam obecnie z noży do rzucania i skradania. Mam kamuflarz optyczny i perka, który włącza mi ten kamuflarz przy szybkim skradaniu. Wykończenie nożem, też fajna sprawa.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, tgolik napisał:

Działa mi spowolnienie czasu ale w tej chwili nie wiem, czy tylko przy broni palnej, czy także przy nożach, sprawdzę później. Korzystam obecnie z noży do rzucania i skradania. Mam kamuflarz optyczny i perka, który włącza mi ten kamuflarz przy szybkim skradaniu. Wykończenie nożem, też fajna sprawa.

edit to nie jest bug CDPR usunał kereznikova dla bronii białych noży katan itd xD co za idioci

Korektor refleksu (Reflex Tuner) nie działa jest zbugowany

Edytowane przez voltq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Element Wojny napisał:

Jest w niej sporo słabych motywów, a tak naprawdę najlepszą robotę wokół niej robią postacie poboczne i ich wątki - Judy i quest Evelyn (miazga!), River i quest z porwanymi dzieciakiami (znowu miazga!), Panam i questy z Nomadami, niektóre motywy z Rogue czy Alt. Muszę też podkreślić kwestie romansowe, świetnie zrobione, a romans z Judy (włączając w to miasto pod wodą) jest wręcz przeuroczy. No ale oczywiście to kwestia gustu, kto inny powie Ci się motywy Silverhanda, Kerry'ego, ich zespołu, Arasaków itd. to najlepsze co nas spotkało w historii gamingu. 

Redzi tak jakoś mają, że lepiej im wychodzą mniejsze zamknięte historie. Serca z kamienia były doskonałe, wątek Barona w W3 był świetny jak i sporo pobocznych zadań ale główne historie w W2, W3, CP77 jako całość nie były porywające i miały wiele słabostek.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No i musiałem na stałe pożegnać się z RT w tej grze, jednak nadal potrafi chodzić jak gówno, byłem na bazarku za barem, gdzie spotykamy się z Takemurą i wystarczyło pokręcić się tam ~1 minutę by zaczęło dosyć ostro przymulać grę, a jak potem zadzwoniłem do Judy to w ogóle zmuliło grę totalnie, memory leak jak nic.

Na zwykłej rasteryzacji i ultra nie ma tego problemu tak więc jeśli ktoś twierdzi, że wszystko poniżej RTX 3070 jest dobre do RT w tej grze ten powinien natychmiast wsadzić głowę do kibla i spuścić wodę na oprzytomnienie.

Edytowane przez caleb59
  • Like 1
  • Haha 3
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Sheenek napisał:

Pewnie masz PT wlaczone w tym trybie a normalnie nie?

Pt czy rr off czy on to klatki po włączeniu trybu foto lecą ze 100 do 60 

Dobra chyba już mam przyczynę, fg nie działa w trybie fotograficznym. 

Edytowane przez tomekpcl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
48 minut temu, bleidd napisał:

Redzi tak jakoś mają, że lepiej im wychodzą mniejsze zamknięte historie. Serca z kamienia były doskonałe, wątek Barona w W3 był świetny jak i sporo pobocznych zadań ale główne historie w W2, W3, CP77 jako całość nie były porywające i miały wiele słabostek.

Nie wiem dokładnie jak to jest rozłożone u REDów, ale na w takich grach na ogół wątki główne i poboczne + postacie są podzielone na co najmniej kilku scenarzystów - możliwe że z Sercami i Baronem po prostu trafiło na tych bardziej uzdolnionych i lepszymi pomysłami, a główny wątek trafił już w ręce tych nieco mniej utalentowanych. Pamiętam że śledziłem kiedyś proces pisania fabuły do Dragon Age Inkwizycji, gdzie jeden ze scenarzystów bardzo fajnie opisał cały proces. W Inkwizycji też było strasznie dziwne, że jedna postać i jeden wątek potrafił być mega fatalny - chociażby Sera, jej postać i jej questy (tak wkur...zającej i beznadziejnej postaci dawno nie widziałem), a z kolei Blackwall był bardzo fajnie napisany i miał zaskakująco dobry quest poboczny. 

Zapewne Phantom, jako że opowiada w miarę krótką i zamkniętą historię, będzie oferował wysokiej jakości fabułę, ale czy dobije do poziomu Serc to raczej wątpię, bo tam było czuć powiew geniuszu, chyba jeden z najlepszych dodatków jaki w życiu grałem. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, caleb59 napisał:

No i musiałem na stałe pożegnać się z RT w tej grze, jednak nadal potrafi chodzić jak gówno, byłem na bazarku za barem, gdzie spotykamy się z Takemurą i wystarczyło pokręcić się tam ~1 minutę by zaczęło dosyć ostro przymulać grę, a jak potem zadzwoniłem do Judy to w ogóle zmuliło grę totalnie, memory leak jak nic.

Na zwykłej rasteryzacji i ultra nie ma tego problemu tak więc jeśli ktoś twierdzi, że wszystko poniżej RTX 3070 jest dobre do RT w tej grze ten powinien natychmiast wsadzić głowę do kibla i spuścić wodę na oprzytomnienie.

Niestety 8GB Vram w cyberku to tragedia z RT. Z 12GB na 4070ti tez rewelacji nie ma. Po 2h grania trzeba restart robic, bo 20fps w plecy sie robi ;)

• Like 3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No jakiś tam cień nadziei miałem tym bardziej, że gra chodziła ogólnie spoko z RT ultra poza tymi najcięższymi miejscówkami w podstawce ale nie oszukujmy się, nawet jakbym przymknął na to oczy i grał dalej z RT to i tak trzeba by było to wyłączyć bo w DLC dopiero będzie sieczka co zresztą zwiastowały przedpremierowe testy wydajności.

Edytowane przez caleb59
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, caleb59 napisał:

w DLC dopiero będzie sieczka

Dogtown nie jest bardziej wymagające niż cisnące sprzęt lokalizacje w podstawce ;)

• Like 1
  • Thanks 2
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale trzeba siać te bzdurki jak to caleb robi 🤣 

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 minut temu, caleb59 napisał:

No jakiś tam cień nadziei miałem tym bardziej, że gra chodziła ogólnie spoko z RT ultra poza tymi najcięższymi miejscówkami w podstawce ale nie oszukujmy się, nawet jakbym przymknął na to oczy i grał dalej z RT to i tak trzeba by było to wyłączyć bo w DLC dopiero będzie sieczka co zresztą zwiastowały przedpremierowe testy wydajności.

Z tego co pamiętam te testy były przed tym jak Nvidia/AMD wydały sterowniki beta dedykowane pod CP2077PL.
Na swoich ustawieniach (1440p high + FSR Q) na oko ani w klatkarzu nie widzę różnicy między CP2077 w wersji 1.63 a 2.0.
Phantom Liberty to przecież rozszerzenie do 2.0 - tam może być w Dogtown parę popisowych lokalizacji jak te z dużą ilością świecących logotypów co by oko nacieszyć nowymi smaczkami zielonych, jednak nie sądzę aby był jakiś mega drop. 

Edytowane przez Lameismyname
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, tgolik napisał:

juz ogarnąłem to kereznikov nie działa na katany i noże w patchu 2.0 , korektor reflexu jest u mnie zbugowany ,

mam nowy build pod karabin fenrira i kereznikova i policja na 5 gwiazdkach nic mi nie może zrobić bo fenrir wyłącza wszczepy wroga a ja mam cały czas zwolnienie czasu i leczenie hp

https://cyberpunk.fandom.com/wiki/Fenrir

Edytowane przez voltq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Lameismyname napisał:

Z tego co pamiętam te testy były przed tym jak Nvidia/AMD wydały sterowniki beta dedykowane pod CP2077PL.

Nic nie zmieniły te stery wydajnościowo w jednym i drugim przypadku. Radki dostały kopa na 23.9.2 (jeszcze te nie pod aktualizację Cyberpunka), ale to są te same poprawki, co wcześniej miały RX 7700 XT i RX 7800 XT w dedykowanych dla siebie sterownikach i pewnie nie stricte związane z Cyberpunkiem.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

HuSUJmu.jpg

JuWfHSV.jpg

poprawili co nie co wcześniej bylo bardziej rozmazane

Edytowane przez z1k
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam jeszcze takie ciekawostki o tym Ray Reconstruction.

Po pierwsze to w Cyberpunk 2077 można włączyć RR również dla odbić SSR, w taki sam sposób jak dla RT.

Po drugie to pomimo tego, że NVIDIA jeszcze nie wypuściła SDK to bibliotekę nvngx_dlssd.dll, odpowiedzialną za RR, można łatwo użyć ponieważ działa bardzo podobnie jak DLSS tylko wymaga dodatkowych tekstur z danymi. Mi już udało jej się użyć w moim programie. Domyślam się, że niedługo pojawią się mody do innych gier dodające RR. Jak myślicie, w której grze oprócz Cyberpunk 2077 najbardziej by się to przydało i poprawiłoby to jakość grafiki?

Edytowane przez SebastianFM
  • Like 4
  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Element Wojny napisał:

Nie wiem dokładnie jak to jest rozłożone u REDów, ale na w takich grach na ogół wątki główne i poboczne + postacie są podzielone na co najmniej kilku scenarzystów - możliwe że z Sercami i Baronem po prostu trafiło na tych bardziej uzdolnionych i lepszymi pomysłami, a główny wątek trafił już w ręce tych nieco mniej utalentowanych.

Ale Baron to jest główny wątek.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, tomcug napisał:

Dogtown nie jest bardziej wymagające niż cisnące sprzęt lokalizacje w podstawce ;)

To bardzo dobra wiadomość, wierzę na słowo.

• Like 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, SebastianFM napisał:

Jak myślicie, w której grze oprócz Cyberpunk 2077 najbardziej by się to przydało i poprawiłoby to jakość grafiki?

Wszystkich z płaskim światłem.
Myślę, że TLOU mogłoby wyglądać kosmicznie.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, 5hogun napisał:

Ale Baron to jest główny wątek.

Tak, masz rację. Chodziło mi o to, że ten wątek BARDZO wyróżnia się na tle całej reszty pod względem wagi opowiadanej historii (maltretowanie żony, gwałty po pijaku, poronienie, zbrodnia i kara itd.) - było to pokazane z klasą i ogromnym wyczuciem. Wątki Anny, Tamary i Barona pisał ktoś naprawdę utalentowany. Później coś na podobnym poziomie odnalazłem dopiero w Sercach z Kamienia, nie zdziwiłbym się gdyby w pisanie obu tych historii były zaangażowane te same osoby. Zresztą przypominając sobie ten dodatek nadal mam ciary, tam zagrało chyba wszystko - mroczny klimat, opowiadana historia, dubbing (Dariusz Odija jak Gaunter O'Dim to klasa światowa) i przerażająca muzyka. 

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Element Wojny napisał:

Tak, masz rację. Chodziło mi o to, że ten wątek BARDZO wyróżnia się na tle całej reszty pod względem wagi opowiadanej historii (maltretowanie żony, gwałty po pijaku, poronienie, zbrodnia i kara itd.) - było to pokazane z klasą i ogromnym wyczuciem. Wątki Anny, Tamary i Barona pisał ktoś naprawdę utalentowany. Później coś na podobnym poziomie odnalazłem dopiero w Sercach z Kamienia, nie zdziwiłbym się gdyby w pisanie obu tych historii były zaangażowane te same osoby. Zresztą przypominając sobie ten dodatek nadal mam ciary, tam zagrało chyba wszystko - mroczny klimat, opowiadana historia, dubbing (Dariusz Odija jak Gaunter O'Dim to klasa światowa) i przerażająca muzyka. 

Sasko pisał quest o Baronie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi