Cześć,
w tym tygodniu mamy obudowy Fractal Design taniej do 25% Aby skorzystać z promocji, należy użyć kodu rabatowego fractal
Wszystkie produkty objęte promocją znajdziecie tutaj
Przykładowe produkty, które znajdziecie w promocji:
Fractal Design Torrent Compact Black TG Dark zamiast za 799 zł zamówimy za 669 zł
Fractal Design Torrent TG Czarna Dark Tint zamiast za 1099 zł zamówimy za 899 zł
Fractal Design Define 7 Compact TG Biała zamiast za 669 zł zamówimy za 549 zł
Fractal Design Core 500 mini-itx zamiast za 369 zł zamówimy za 299 zł
Fractal Design Torrent TG Czarna Light Tint zamiast za 1099 zł zamówimy za 959 zł
Promocja obowiązuje do 24.08.2022 r. lub do wcześniejszego wyczerpania limitu produktów i nie łączy się z innymi promocjami. Jedna osoba może zakupić tylko jedną sztukę każdego produktu promocyjnego.
Pozdrawiamy,
zespół x-kom
😲... czyli te 2 dodatkowe HeatPipe które wcisnęli nieźle robią robotę (wymiary radiatora chyba wręcz te same - bo dopiero ELITE jest większy, więc dopiero tam nie tylko dodali HeatPipe, ale jeszcze powiększyli żeberka).
To są te same telewizory, różnica polega tylko na kolorze. 12 ma chyba biały tył.
Największa różnica między Sony a LG to rodzaj matrycy.
OLED podświetla każdy piksel, więc czerń jest idealna. Po prostu jeśli masz czarne elementy na ekranie, to piksel się nie zapala. W Sony masz strefy, chyba 32, zobacz jak wygląda local dimming na Sony, w skrócie - czerń nie jest idealna. Oprócz tego na OLED jest znacznie mniejsze dse - dirty screen effect, w zasadzie może być niezauważalne, bo jakieś zawsze będzie. Widać to głównie na jasnych tłach, np na niebie w grach czy podczas oglądania piłki nożnej.
A w czym Sony jest lepsze? X90j jest jaśniejszy zarówno w sdr jak i HDR, znacznie lepiej radzi sobie w jasnych pomieszczeniach, np OLED w dzień przy oknie będzie nieczytelny i bez zasłon czy żaluzji nie da się nic na nim oglądać. No i na Sony nie ma ryzyka Burn in, czyli wypalania. O tym musisz sobie sam poczytać, bo to dość rozległy temat.
Moim zdaniem OLED oferuje obraz w dużo lepszej jakości, ale tylko w dość ciemnym pomieszczeniu. Do wieczornych seansów filmowych jest znacznie lepszy. Do oglądania telewizji czy korzystania w dzień przy odsłoniętych oknach x90j będzie dużo lepszy. Ja mam dwa tv, jeden LED do telewizji i OLED w sypialni do filmów. Jakbym miał wybrać uniwersalny tv, to jednak bym kupił LED. Ma gorszy obraz, ale można z niego korzystać nawet w słoneczny dzień i się nie wypali. OLED jest idealny do filmów, świetnie nadaje się do gier jeśli nie grasz po 5h dziennie, bo po dłuższym czasie nawet HUD z gry może się wypalić. Mówimy tu o tysiącach godzin ale jednak ryzyko jest.
Z led moim zdaniem lepszy jest tcl 825, ma naprawdę powalający HDR, ale nie wiem czy da się go jeszcze gdzie kupić.
Poczytaj o oledach zanim zdecydujesz się na zakup takiego tv, bo obraz jest naprawdę wspaniały, ale dla niektórych użytkowników LED będzie po prostu lepszym wyborem.
Ja bym tak nie pisał. Kupując oleda trzeba być świadomym jego ograniczeń. Nie wiemy, czy telewizor nie będzie stać w słonecznym salonie itp. Ja już miałem oleda c9 który był głównym tv do konsoli i się okropnie wypalił, HUD z gier i celownik już były permanentnie wypalone i nawet manualne czyszczenie nie pomagało. Teraz mam cx i służy tylko do filmów oraz do grania, ale już nie tak intensywnego. Po prawie dwóch latach zero wypaleń:)