Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szukasz czegoś z dobrym AF, nie dostaniesz tego w niskiej półce dslr Canona. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.11.2022 o 16:38, konowal07 napisał:

Heja, jakiś czas temu odkopałem z szuflady Canon 1000D, można opowiedzieć nowy. Kupiony i przeleżał w szufladzie paręnaście lat. Dokupiłem Yongnuo YN 50 mm f/1.8 II i było super do momentu jak syn zaczął raczkować. Ale do rzeczy, orientuje się ktoś, który Canon posiada AF w trybie Live view.  Szukam w przedziale używki OLX, za parę stów.  

Pozdrawiam 

Kazdy lepszy od 800D, tam juz jest dual pixel. Wlasciwie to szukaj czegos z dual pixelem.

Edytowane przez Zdebik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie stare stałki do portretu? D610 zamiótł pod dywan taku 50/1.8 i nk105/2.5 😢

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Chcę się przesiąść z nikona D7100 na D750. Mam Nikkora 50, więc jakieś szkło na początek już jest. 

Jakiego zooma używanego do pełnej klatki polecacie. Teraz mam 18-105 i ten zakres mi odpowiada. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro odpowiednik 27-160 jest ok, to szukaj przykładowo jakiegoś Nikkora, albo Sigmy 24-105mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybkie pytanie, czy jest sens pakowania się w nowy bezlusterkowy korpus nikona posiadając obiektywy nikkora DX?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.07.2024 o 01:26, Halfi napisał:

Szybkie pytanie, czy jest sens pakowania się w nowy bezlusterkowy korpus nikona posiadając obiektywy nikkora DX?

Z tego co piszą to pakowanie się ogólnie w nikona to zły pomysł. Choć jakieś tam były nowe premiery więc może...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe Nikony to całkiem przyjemny sprzęt. W pierwszych modelach trochę kulał AF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką kwotę polecacie przeznaczyć na pierwszy aparat? Może konkretne modele czy też na co zwracać uwagę? Używany lub nowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da się odpowiedzieć na to pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
45 minut temu, Wercyngoteryx napisał:

Jaką kwotę polecacie przeznaczyć na pierwszy aparat? Może konkretne modele czy też na co zwracać uwagę? Używany lub nowy?

Jaki typ fotografii interesuje użytkownika? Statyczne krajobrazy, obiekty w ruchu, odległe obiekty w ruchu, skupienie się na danych przedmiotach lub osobach, czy po prostu zdjęcia pamiątkowe?
Chce się uczyć podstaw fotografii, czy od razu wskoczyć na model, który będzie wybaczał nawet duże błędy?
Zdjęcia będą nieruszane po zrobieniu, czy jednak chce również spróbować edycji w RAW lub chociaż dopieścić ustawienia aparatu pod siebie z czasem, czy jednak zrobić zdjęcie i zapomnieć?
Więcej przycisków fizycznych, czy pakiet minimum i korzystanie z menu na ekranie?
Kieszeniowy, mały w zgrabnym nosidle, czy torba ze szkłami do wymiany?

Ja kupiłbym dobry, używany aparat kompaktowy lub lustrzankę dla doświadczenia lustra lub pójście w fujifilm lub olympusa 4/3.
Olympus XZ2, Sony rx100 II / III, Nikon p7700,
Pentax K5 / lub popularniejsze inne, do krajobrazów, nauki i tanich szkieł jeden z trafniejszych wyborów.
Fujifilm wedle uznania i budżetu, XT1, XT2, XE2, jakieś XA z promocji lub używane....
Olympus epl-7 ma prawie wszystko co nowsze aparaty tej serii, pod względem jakości obrazu, bez wad wcześniejszych.

Zakres cen zaczyna się od 200 zł do nieskończoności. 

Edytowane przez musichunter1x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiadając na powyższe. Chciałbym aby w aparacie można było ustawiać parametry, niekoniecznie musi wybaczać błędy. Jak zdjęcie początkowo nie będą się udawać to nie szkodzi. Raczej przyciski fizyczne.

Zakładam, że zdjęcia jednak były poddawane obróbce (może nie wszystkie, ale większość). 

Wielkość aparatu raczej kompaktowa, nie musi wchodzić do kieszeni, ale aby nie był niewygodny.

Jeśli chodzi o fotografowane obiekty - ludzie, zarówno statycznie jak i dynamicznie. W tym wydarzenia sportowe. Jeśli jednak chciałbym tym samym aparatem fotografować architekturę i naturę, to zakłądam że będzie to możliwe.

Dziękuję za propozycje, przejrzę je i zapewne wrócę z dalszymi pytaniami. A powyższe powinno zawęzić zakres ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy aparat z wymienną optyką spełni tak określone oczekiwania. Nie kupowałbym lustrzanki, zdecydowanie bezlusterkowca. Lustrzanki to jest już przeszłość, nisza dla tych, którzy wiedzą że chcą lustrzanki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi