Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Vulc

Dishonored

Rekomendowane odpowiedzi

_-Dishonored-Xbox-360-_.jpg

Premiera: 12 października 2012

Producent: Arkane Studios

Wydawca: Bethesda Softworks

Gatunek: FPS/Action/Stealth

Język: Angielski/Polski

Dishonored to innowacyjna mieszanka typowego FPS-a i skradanki, w której ogromną rolę odgrywają wybory graczy wpływające na przebieg rozgrywki i otoczenie bohatera. Fikcyjny świat gry, który zwiedzimy w czasie naszych przygód, czerpie ze steampunkowej i XIX-wiecznej estetyki.

Za produkcję gry odpowiedzialne jest francuskie studio Arkane, założone przez Rafa Colantonio, twórcę takich tytułów jak Arx Fatalis czy Dark Messiah of Might & Magic. Doświadczony zespół Colantonio wspiera także Harvey Smith, współtwórca dwóch pierwszych części Deus Ex oraz Viktor Antonov, który odpowiadał za koncepcje i projekty City 17, znanego z Half Life 2.

W Dishonored gracze wcielają się w postać Corvo, legendarnego ochroniarza cesarzowej zamordowanej w zamachu stanu, za którym stał skorumpowany Lord regent. Ten, aby odwrócić uwagę od przygotowanego przez siebie spisku, fałszywie oskarża o tę zbrodnie głównego bohatera. Nie zdaje sobie jednak do końca sprawy z tego, że Corvo jest jednym z najniebezpieczniejszych ludzi na świecie, doświadczonym wojownikiem, który bez problemu potrafi zniknąć z oczu nieprzyjaciół. Mistrzem walki, korzystającym z szeregu wymyślnych gadżetów (bomby przylepne, automatyczne pułapki, strzałki usypiające itp.). W Corvo drzemią także nadnaturalne zdolności oraz moce (np. super-prędkość, teleportacja, podwójny skok). Niesłusznie skazany wojownik szybko ucieka więc z więzienia i rozpoczyna metodyczną zemstę.

Kluczowym elementem rozgrywki w Dishonored jest wykonywanie starannie zaplanowanych zabójstw. Twórcy zainspirowani serią Thief przygotowali dopracowane elementy składankowe, postawili też na swobodę ruchu bohatera, wykorzystanie jego nadludzkich zdolności i gadżetów, interakcję z otoczeniem oraz sztuczną inteligencję przeciwników. Mimo tego, gra nie wymusza cichego i dyskretnego przechodzenia kolejnych misji i nic nie stoi na przeszkodzie, by każdemu wykonywanemu zadaniu towarzyszyła krwawa jatka. Wszystko zależy od preferencji grającego.

Każdą z mocy bohatera można łączyć z innymi, osiągając rozmaite efekty. Możemy na przykład zatrzymać na chwilę czas, a następnie użyć innej z mocy i zrzucić różne rzeczy ze stołu, wywołując tym samym hałas. To zwróci uwagę strażników, podczas gdy my przekradniemy się niezauważeni. To tylko jedna z opcji jakimi dysponujemy - każdy napotkany problem ma wiele rozwiązań i to my decydujemy, które nich wybrać.

Gra śledzi nasze zachowania, badając jak bardzo jesteśmy agresywni i jak wiele zostawiamy po sobie szkód, ofiar i ogólnego zamieszania. W zależności od wywołanego wokół nas chaosu, system ten wpływa w widoczny sposób na fabułę i zmiany w otaczającym świecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawie zapowiadająca się gra, chociaż oglądając ten gameplay mam obawy, czy twórcy czasami nie przekombinują i czy taki wypasiony Thief trafi do gracza. Przytłacza to rozbudowane pole wyboru, te czarodziejskie sztuczki z wizją, przemieszczaniem się i zatrzymywaniem czasu. Ale nie ma co, będę obserwował, co się z tym tytułem dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie się to prezentuje... Szykuje się być może gra roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Internet się zachwyca kolejnymi trailerami, a na PCLabie cisza... mimo, że premiera już niedługo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie zainteresowanie tym tytułem znikome, a IMO wyróżnia się on na tle innych pozycji, które jeszcze w tym roku ujrzą światło dzienne. Mam tylko nadzieję, że twórcy nie przedobrzą z tymi wszystkimi bajerami i nie wyjdzie z tego niegrywalny miszmasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przesadzajcie, to, że nikt nie pisze, nie znaczy, że nie ma zainteresowania. ja osobiście jestem napalony i dużo od tego tytułu oczekuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tylko nadzieję, że twórcy nie przedobrzą z tymi wszystkimi bajerami i nie wyjdzie z tego niegrywalny miszmasz.

:thumbup:

nie przesadzajcie, to, że nikt nie pisze, nie znaczy, że nie ma zainteresowania.

:thumbup:

Ja również czekam, ale podchodzę z małym dystansem - poprzednie gry studia (Arx Fatalis i Dark Messiah) też fajne były "na papierze", ale praktyka wywołała u mnie mieszane odczucia. Zwłaszcza rozczarowany byłem tym drugim. W przypadku Dishonored nietrudno będzie o przedobrzenie, patrząc na opis i filmiki z rozgrywki, ale liczę, że do tego nie dojdzie (pierwsze wrażenia osób, które w to grały, nastrajają pozytywnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to będzie najlepszy, a przynajmniej najbardziej interesujący tytuł tego roku. Taki Thief nowej generacji to coś czego mi potrzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przesadzajcie, to, że nikt nie pisze, nie znaczy, że nie ma zainteresowania

Nie powiedziałem, że nikt się tym tytułem nie interesuje, po prostu trochę pusto w tym wątku, a przecież gra - przynajmniej na papierze - prezentuje się świetnie. Z pewnością wiele osób śledzi jej losy, może po prostu nie chce im się na ten temat pisać. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pooglądałem trochę trailerów i jeśli faktycznie gra będzie taka otwarta jak mówią/piszą, będziemy mieli tyle możliwości... to jestem na tak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie jakoś dziwnie ta gra kojarzy się z Bioshockiem. Oczywiście tytułu nie skreślam, Bioshock średnio mi się podobał, ale liczę na jakąś wersję demo, gdyż na chwilę obecną nie jestem przekonany do tego tytułu.. No, ale nie takie gry niepozorne już nas zaskakiwały ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie wszędzie piszą, że to taki Bioshock pomieszany z Thiefem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w ogóle nie czuję powiązania z Bioshockiem. No chyba, że z tym nowym Bioshock Infinite...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiedziałem, że nikt się tym tytułem nie interesuje, po prostu trochę pusto w tym wątku, a przecież gra - przynajmniej na papierze - prezentuje się świetnie. Z pewnością wiele osób śledzi jej losy, może po prostu nie chce im się na ten temat pisać. ;)

popiszemy w wątku jak wyjdzie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w ogóle nie czuję powiązania z Bioshockiem. No chyba, że z tym nowym Bioshock Infinite...

Pod względem rozgrywki wydaje się dość podobna - w Dishonored nie chodzi o prucie byle do przodu, tylko raczej planowanie przed atakiem. BioShock poza tym też nie był szybkim FPS-em, a na taki sie zapowiada tutaj poruszany (dzięki Bogu, bo ostatnio takich strzelanek brakuje). Do tego moce rozwiązane podobnie jak w BioShockach (tyle że w Dishonored twórcy poszli dalej i postawili w sumie większy nacisk). Styl artystyczny też wywołuje podobne odczucia, co produkcja Irrational Games (chociaż Dishonored to taki misz-masz, bo dużo tam przypomina Half-Life'a 2 - nie bez przyczyny zresztą...).

Dishonored to dla mnie takie połączenie BioShocka, Deus Eksa, Thiefa i poprzednich gier studia. Na koniec posypane trochę autorskimi rozwiązaniami. Powinno to dać świetny tytuł - i oby tak było. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I właśnie dlatego jako 'lover' serii Bioshock - jest to dla mnie must have :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza recenzja 9,5. Plusy to totalna wolność, świetnie wykreowany świat i klimat, świetnie sprawdza się zarówno jako gra akcji i skradanka. Minusy to nadmiar NPC spowalniający nieco fabułę, trzeba poświęcić sporo czasu na naukę zdolności. Z innej beczki ktoś chwalił się, że przejście gry zajęło mu 4h ale sądzę, że to totalny speedrun. Inna osoba napisała, że przejście cichaczem to 22h bez zaglądania w każdy zakamarek i po wcześniejszym przejściu czyli znajomości tego co trzeba robić. Ogólnie podobno GOTY jak nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już zaczynają się lamenty, że kolejna gra na 4h. :E

http://www.dsogaming.com/news/first-dishonored-review-score-leaked-game-finished-by-some-people-under-four-hours/

Swoją drogą aż dziwna jest taka rozbieżność. 4 a 22h? Seriously? Nie przejmowałbym się tym zbytnio. To na pewno nie było "normalne" ukończenie - o ile w ogóle to prawda.

Pierwsze 15 minut z gry: http://www.youtube.com/watch?v=xFR2hkS2t_w&feature=youtu.be

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą aż dziwna jest taka rozbieżność. 4 a 22h? Seriously? Nie przejmowałbym się tym zbytnio. To na pewno nie było "normalne" ukończenie - o ile w ogóle to prawda.

Dlatego kompletnie się tym nie przejmuję. :) Pojawią się kolejne recenzje to będzie się można zając określaniem długości zabawy. Co do oceny - oczywiście cieszy, ale też nie ma się co nadmiernie ekscytować. Choćby na Neogafie zdążyli już zauważyć, że ten sam site dał 8/10 najnowszemu Residentowi. Z drugiej strony co to ma do rzeczy, przecież gra grze nierówna. Ja cały czas jestem dobrej myśli, raczej na pewno kupię w dniu premiery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja cały czas jestem dobrej myśli, raczej na pewno kupię w dniu premiery.

ja już mam preorder - mam nadzieję, że się nie przejadę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa jest jasna, dziś zamawiam preordera. :D

Gra już jest u mnie bigsmile.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra już jest u mnie bigsmile.gif

No to super. :D

Niech Cię piekło pochłonie. :E

Moja kopia niby dzisiaj miała wyjechać, ale jeszcze od kuriera maila z potwierdzeniem nie dostałem. Pewnie więc dopiero w piątek zagram. Nieaktualne. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...