Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Vulc

Metro: Last Light

Rekomendowane odpowiedzi

KnYHX.jpg?1]

Premiera: Q1 2013

Producent: 4A Games

Wydawca: THQ

Gatunek: FPS/Survival

Język: Angielski

Metro: Last Light to pierwszoosobowa akcji stworzona przez studio 4A Games, czyli autorów poprzedniej części. Fabułę oparto na motywach serii powieści rosyjskiego autora Dimitrija Głuchowskiego.

Akcja toczy się w niedalekiej przyszłości, w świecie zniszczonym przez nuklearną apokalipsę. Większość miast została zrównana z ziemią, a ich mieszkańców spotkała śmierć. Ocalała jedynie garstka ludzi, w tym kilkutysięczna grupa, która gdy spadły bomby akurat znajdowała się w moskiewskim metrze, będącym największym w historii schronem przeciwatomowym. W następnych latach stworzyli oni pod ziemią własną samowystarczalną społeczność. Natomiast na powierzchni promieniowanie zmutowało zwierzęta, zamieniając je w monstra, które coraz częściej atakują ostatnie bastiony ludzkości. Ponownie wcielamy się w Artema, czyli bohatera pierwszej części. Metro 2033 miało dwa różne zakończenia. Na potrzeby kontynuacji twórcy musieli zdecydować, które z nich okaże się prawdziwe. Ostatecznie wybrano bardziej pesymistyczny z finałów.

Metro: Last Light to gra akcji rozgrywana z perspektywy pierwszoosobowej. Przez większość czasu naszym zadaniem jest przedzieranie się przez liniowe poziomy i strzelanie do wrogów. Jednocześnie zabawę urozmaicają sekcje skradankowe, w których najlepszą taktyką jest ciche eliminowanie nieprzyjaciół. Dodatkowo twórcy czerpali inspirację z gatunku survival horror. Oznacza to, że często brakuje nam amunicji, a sporo poziomów zaprojektowano tak, by wywoływały strach u graczy.

W porównaniu z pierwszą częścią pojawiło się więcej dużych lokacji, w których możliwe jest zastosowanie różnych taktyk i wybranie kilku dróg do celu. Ulepszeniu uległy również sekwencje składankowe, sztuczna inteligencja przeciwników oraz dynamika starć. Rozszerzono także arsenał dostępnego uzbrojenia. Warto dodać, że emocjonujące starcia nie dominują jednak nad sekwencjami typu survival horroru znanymi z poprzedniego Metra. Proporcje pomiędzy tymi dwoma stylami pozostały takie same jak w pierwszej części.

Całość powstała w oparciu o ulepszoną wersję silnika 4A-Engine, czyli potężnej technologii wykorzystanej do stworzenia poprzedniej części. Jednym z nowych elementów graficznych jest naturalnie rozprzestrzeniający się ogień. Każdy materiał pali się właściwą sobie intensywnością, więc przykładowo płomienie szybciej trawią tekturowe kartony niż drewno. Ponadto Metro: Last Light w przeciwieństwie do poprzedniej części oferuje nie tylko kampanię dla pojedynczego gracza, ale również tryb multiplayer.

Źródło: Gry-Online

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda fenomenalnie. Oby technicznie była lepsza od jedynki, o fabułę i klimat jestem spokojny. Jeden z must have przyszłego roku.

Mam nadzieję, ze kiedyś Stalker zagości na konsolach..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie miałem żadnych kłopotów technicznych z Metro 2033, a zaliczyłem ją dwa razy: raz na PC, raz na X360. Definitywnie w moim rankingu FPS wszech czasów to kolejna gra elity obok Call of Duty 2, Half-Life'a 2 i Halo. Jak zachowają klimat oryginału to jestem spokojny o Last Light.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy problemy THQ nie przeszkodzą w spokojnym wydaniu tej produkcji...? Oby nie, bo szykuje się ciekawy tytuł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz po Tomb Raider i Watch Dogs najbardziej oczekiwany przeze mnie tytuł przyszłego roku. :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale podstawy - dynamiczne oświetlenie, fizyka i sztuczna inteligencja - wszystko, co ma kluczowy wpływ na zabawę jest identyczne na wszystkich platformach.

No, no. Kto wie, może jedna z ostatnich na prawdę dobrych gier tej generacji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na pewno. Ja nawet oczekuję po tym tytule czegoś więcej. Niepokoją mnie tylko problemy THQ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trailer naprawdę świetny, klimatyczny, definitywnie jeden z najlepiej zapowiadających się tytułów w przyszłym roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie to na pewno druga z najładniejszych gier. Później przez kolejne lata będziemy czekać na ładniejszą grafikę. Natomiast klimat Metro piękna sprawa. Coś dla mnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie to na pewno druga z najładniejszych gier. Później przez kolejne lata będziemy czekać na ładniejszą grafikę. Natomiast klimat Metro piękna sprawa. Coś dla mnie :)

W Metro nie chodziło nigdy o grafikę, lecz klimat, podobny moim zdaniem do Stalkera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodzę się teamdoxem. Metro klimatem i licencją stoi nie grafiką...

Ale pamiętajmy, że na PC to chyba była pierwsza gra z prawdziwego zdarzenia, która miała pokazać DX11 i moc Fermi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby technicznie była lepsza od jedynki

Co z nią nie tak od strony technicznej?

Zakupiłem wczoraj w/w tytuł ( całe 30 zł, używka allegro )

Czegoś mam się spodziewać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z nią nie tak od strony technicznej?

Zakupiłem wczoraj w/w tytuł ( całe 30 zł, używka allegro )

Czegoś mam się spodziewać?

Zdarzają się spadki animacji, bugi..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdarzają się spadki animacji, bugi..

Dam radę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dam radę

Bez przeczytania książki, ani się waż zaczynać ... naughty.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Jestem w trakcie ( Metro 2033 ) a że było w takiej cenie to wziąłem.

Lektura iście obowiązkowa :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra nigdy nie miała być odzwierciedleniem książki :) Rozumiem, że w Twoim przekonaniu nie dorasta ona książce do pięt :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra nigdy nie miała być odzwierciedleniem książki :) Rozumiem, że w Twoim przekonaniu nie dorasta ona książce do pięt :P

Nie, nie trafiłeś - ta gra jest fajną wizualizacją książki. Po przeczytaniu, przyjemnie odwiedza się znajome kąty, porównuje się z własnym wyobrażeniem tego universum i doświadcza w grze więcej bo o wiele więcej wiadomo o tym świecie. Moim zdaniem książka jest bardzo dobra a gra nie jest zła. Jedna z lepszych adaptacji do świata gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teamdox, kiedy ty grałeś w to Metro na X360? Ja grałem pod koniec zeszłego roku po kilku patchach i naprawdę nie miałem żadnego problemu z płynnością, a i z błędami też się raczej nie spotkałem...

Czytałem tez recenzje wersji na X360 i tam też czasami widzę podobne uwagi... Może miałem szczęście?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie trafiłeś - ta gra jest fajną wizualizacją książki. Po przeczytaniu, przyjemnie odwiedza się znajome kąty, porównuje się z własnym wyobrażeniem tego universum i doświadcza w grze więcej bo o wiele więcej wiadomo o tym świecie. Moim zdaniem książka jest bardzo dobra a gra nie jest zła. Jedna z lepszych adaptacji do świata gier.

Spotkałem się kiedyś z opinią negatywną gry, ponieważ nie trzymała poziomu książki. Ktoś oczekiwał tego samego co w książce. Również zgadzam się z tym, że gra to dobra wizualizacja lokacji i postaci.

bartosyy.

Według mojego gamertagu to "Last played at Mon, 26 Sep 2011"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w sumie graliśmy w zbliżonym w dość zbliżonym terminie. Tym bardziej dziwne, że ja nie miałem żadnych problemów z grą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze pamiętam to gra nie chodziła u mnie cały czas płynnie, zdarzały się spadki animacji, szczególnie w końcowych fragmentach gry i na powierzchni. Bugi też się pojawiały, jak przenikające przedmioty, ale tego typu błędy zdarzają się w najlepszych produkcjach, więc przenikanie zostawmy. Jest kilka tytułów, które chętnie bym odkurzył, Metro się do nich zalicza, chętnie zrobiłbym w tej grze 1000 GS, ale boję się, że nie przetrwam najtrudniejszego poziomu trudności :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...