Forum PCLab.pl: Ograniczanie GPU przez CPU - prawda czy mit? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (51 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ograniczanie GPU przez CPU - prawda czy mit? Oceń temat: -----

#41 Użytkownik jest niedostępny   Orgiusz 

  • AGOIA
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11405
  • Dołączył: Cz, 02 Mar 06

Napisany 18 Lipiec 2011 - 16:52

Zobacz postkielon5, o 18 Lipiec 2011 - 17:39, napisał(a):

@FredPL
Dzięki za wyniki, jak widać GPU Score bez zmian po OC procka. Wszystkie pozostałe zgodne z oczekiwaniami.


A czemu miałby być inny testując Vantage? Syntetyki dla extreme i marketingu, realna grywalność dla graczy.

@sideband
Pytaniem jest czy LGA775&AM2/3 jest hamowane sprzętowo czy jakieś nieciekawe praktyki w oprogramowaniu? ;(

#42 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21291
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 18 Lipiec 2011 - 17:25

Zobacz postOrgiusz, o 18 Lipiec 2011 - 16:52, napisał(a):

Pytaniem jest czy LGA775&AM2/3 jest hamowane sprzętowo czy jakieś nieciekawe praktyki w oprogramowaniu? ;(

Raczej sklaniam bym sie do tego , ze ukazuje to wydajnosciowa ulomnosc tych podstawek.

#43 Użytkownik jest niedostępny   Orgiusz 

  • AGOIA
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11405
  • Dołączył: Cz, 02 Mar 06

Napisany 18 Lipiec 2011 - 17:57

Zobacz postsideband, o 18 Lipiec 2011 - 18:25, napisał(a):

Raczej sklaniam bym sie do tego , ze ukazuje to wydajnosciowa ulomnosc tych podstawek.


W takim razie czemu radki jeszcze ciągną te trupy? :>
Może moje 4 jajka wytrzymają wejście do HD7xxx

#44 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21291
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 18 Lipiec 2011 - 18:00

Radki 58xx i 68xx nie potrzebuja az takich mocnych cpu(stery) , ale takze nie wykluczam nastawienia sie na nv glownie na 1155/56/1366.

Na 69xx masz odmienna sytuacje , stery sa spartaczone i obciazenie cpu jest wyrazne wyzsze niz na nv.

#45 Użytkownik jest niedostępny   kielon5 

  • Kto pyta, nie błądzi.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20056
  • Dołączył: Nd, 25 Lip 10

Napisany 18 Lipiec 2011 - 18:02

Stare quady są ciągle jare. A nagonka na nowe procesory i ich podstawki jest najczęściej od tych, którzy widzą różnicę między 60 a 100 fps. I to gołym okiem. ;)

#46 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 18 Lipiec 2011 - 18:09

Zobacz postkielon5, o 18 Lipiec 2011 - 19:02, napisał(a):

Stare quady są ciągle jare. A nagonka na nowe procesory i ich podstawki jest najczęściej od tych, którzy widzą różnicę między 60 a 100 fps. I to gołym okiem. ;)


nie wszyscy wykorzystują moc procesora do gier, wystarczy porównać moc obliczeniową w programach np. graficznych, wtedy widać dzielące procesory "epoki"
to ze w danej grze bez różnicy jest czy ma procesor i5 , i7 czy starego quada na 775 to nie znaczy ze to wina twórców procesora.
a raczej programistów gier,czy firm produkujących karty graficzne i sterowniki do nich, bo mało jaka gra w pełni potrafi wykorzystać moc ówczesnych procesorów i to na 4 czy 6 jajek

Ten post był edytowany przez Thorns dnia: 18 Lipiec 2011 - 18:13


#47 Użytkownik jest niedostępny   Orgiusz 

  • AGOIA
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11405
  • Dołączył: Cz, 02 Mar 06

Napisany 18 Lipiec 2011 - 18:13

kielon5
Z miłą chęcią przeprowadziłbym na Tobie test 10 tytułów przy takich samych ustawieniach i taktach przy 3-4 platformach - Q9550, PII X6, 2600K oraz i7 920.
Oczywiście bez informacji nad czym spędziłeś 2-3h rozgrywek...

#48 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 18 Lipiec 2011 - 19:46

Jeśli kogoś będzie interesowało to mogę wstawić wyniki QX9650 @ 4,00GHz + GTX580 vs. i7 950 @ 4,00GHz + GTX580

ALE w DX9

Ten post był edytowany przez Sobol dnia: 18 Lipiec 2011 - 19:47


#49 Użytkownik jest niedostępny   Pitol321 

  • Mały, ale wariat...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1424
  • Dołączył: So, 08 Sty 11

Napisany 19 Lipiec 2011 - 07:57

Co do rewelacji odnośnie silnika Codemasters, to muszę to sprostować. Testując GTX 570 HD w Dirt 3 uzyskiwałem wyniki bardzo podobne do testów innych osób na prockach i5/i7, więc nie widzę tu miejsca na kolejne (kilkanaście czy dziesiątki) FPS ze względu na teoretyczną ułomność Quadów, nie mówiąc już o 30%-40% różnicy w wydajności jaką podał Sideband...

Tak, nowsze procki są wydajniejsze. W grach, a dokładniej w szczególnych momentach tych gier, gdzie taka wydajność jest kluczowa, będzie wyższy FPS, ale nie jest to równoznaczne z popularnym ostatnio blokowaniem kart przez CPU.


Bez OC i z OC procka, oraz bez i z OC karty: zawsze miałem wymierną różnicę w wydajność. W bardzo wymagających grach i benchmarkach gtx570 miał GPU obciążone w okolicach 100%, więc nie wiem w jaki sposób karta miałaby wznieść się ponad 100% swoich możliwości na danych zegarach... jak już Kielon pisał: jedyną różnicą będą te momenty w grach, które wyłącznie bardzo wysokiej wydajności CPU wymagają, co nie oznacza, że na dobrych Quadach dana gra jest niegrywalna lub dużo mniej komfortowa.

Ten post był edytowany przez Pitol321 dnia: 19 Lipiec 2011 - 08:50


#50 Użytkownik jest niedostępny   kielon5 

  • Kto pyta, nie błądzi.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20056
  • Dołączył: Nd, 25 Lip 10

Napisany 19 Lipiec 2011 - 10:29

@Orgiusz
Pomyślimy i nad tym ale na razie zbieram informacje z benchmarków. No i z czasem na testy 10 tytułów może być problem.

@Sobol
Dawaj te wyniki, każde będą przydatne.

@Pitol321
Jak też nie zauważam jakiegoś dyskomfortu, jedynie co, to w Crysisie1 nie mam poprawy szybkości działania w stosunku do Radeona 5850.
Oczywiście jakbyś miał 6970, to wrzuć wyniki.

#51 Użytkownik jest niedostępny   Pitol321 

  • Mały, ale wariat...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1424
  • Dołączył: So, 08 Sty 11

Napisany 19 Lipiec 2011 - 10:41

Dziś dojedzie radek. Jak będzie czas na testy to coś wrzucę.

Mogę napisać jeszcze coś:
Przed quadem miałem c2d e7300@3,7GHz (reszta bebechów identyczna). I w tym przypadku gtx470 był ograniczany, czy to częściowo przez słynne stery przy c2d czy nie, tego nie wiem. Objawiało się to 100% zużyciem CPU, a bardzo wahającym się wykresem zużycia GPU. Często FPS cap, nie pozwalał karcie osiągnąć znacznie lepszych wyników niż miałem na poprzedniej karcie - hd4850. Takiej sytuacji nie mam obecnie... jest powiedzmy odwrotnie.

Ten post był edytowany przez Pitol321 dnia: 19 Lipiec 2011 - 11:23


#52 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21291
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 19 Lipiec 2011 - 11:25

Zobacz postPitol321, o 19 Lipiec 2011 - 07:57, napisał(a):

Co do rewelacji odnośnie silnika Codemasters, to muszę to sprostować. Testując GTX 570 HD w Dirt 3 uzyskiwałem wyniki bardzo podobne do testów innych osób na prockach i5/i7, więc nie widzę tu miejsca na kolejne (kilkanaście czy dziesiątki) FPS ze względu na teoretyczną ułomność Quadów, nie mówiąc już o 30%-40% różnicy w wydajności jaką podał Sideband...

Na 775 to mozesz pomarzyc o dobrej wydajnosci na win7 , dopiero na i5 gry staly sie jako tako grywalne. Na xp to ci wystarczy nawet leciwy q6600 , nie liczac pewnych wpadek pod 775 w sterach nv.

#53 Użytkownik jest niedostępny   Pitol321 

  • Mały, ale wariat...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1424
  • Dołączył: So, 08 Sty 11

Napisany 19 Lipiec 2011 - 11:30

Ja nie będę się z Tobą kłócił jak dziecko. Masz prawo do swojego zdania/przekonania obojętnie czym je podpierasz.
Ja wiem co miałem, co mam obecnie i jak to wszystko działa. Nie mam powodu aby kłamać, najmniejszego. Gdyby to co piszesz w moim przypadku było prawdą, dawno już bym zmienił bebechy na i5 2500k, bądź dalej latał w epoce kamienia łupanego na XP.

#54 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21291
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 19 Lipiec 2011 - 11:35

Link

Daje to pewien obraz , jak ktos lubi grac z rwaniem obrazu/zabkowanie etc. i niezlymi spadkami wydajnosci prosze bardzo mozna siedziec na 775. Dyskusja zawsze toczy sie w ten sam sposob , takze ktos jest obiektywny albo nie , ale zazwyczaj broni wlasnej platformy i przeklamuje rzeczywistosc.

#55 Użytkownik jest niedostępny   Pitol321 

  • Mały, ale wariat...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1424
  • Dołączył: So, 08 Sty 11

Napisany 19 Lipiec 2011 - 11:41

Dzięki za link.
Nie wiem dlaczego masz mnie za masochistę. Gdybym doświadczał tego o czym piszesz, to części miały by już nowego właściciela z ebay'a. Możesz mi wierzyć, jeśli kiedykolwiek trafię na objawy (byłyby naprawdę denerwujące) o których piszesz, zobaczysz w mojej sygnaturce po kilku dniach nowe części. Przecież tak jak wszyscy piszą, obecnie zmiana platformy z dobrego quada na i5 nie jest problemem, kwestia malej dopłaty. Dla mnie to po prostu strata czasu, ale jak doświadczę tych problemów, będzie to już wystarczający powód do zmian. Obecnie go nie mam! Ja na tym kończę dyskusję. POZDRO.

#56 Użytkownik jest niedostępny   kielon5 

  • Kto pyta, nie błądzi.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20056
  • Dołączył: Nd, 25 Lip 10

Napisany 19 Lipiec 2011 - 11:42

Zobacz postsideband, o 19 Lipiec 2011 - 11:35, napisał(a):

Link

Daje to pewien obraz , jak ktos lubi grac z rwaniem obrazu/zabkowanie etc. i niezlymi spadkami wydajnosci prosze bardzo mozna siedziec na 775. Dyskusja zawsze toczy sie w ten sam sposob , takze ktos jest obiektywny albo nie , ale zazwyczaj broni wlasnej platformy i przeklamuje rzeczywistosc.

Tak trudno ci zrozumieć, że tu nie chodzi o "obronę" własnej platformy, tylko o ustalenie sensu wymiany na nowszą? Nie każdy ma kasę, gest lub ochotę bawić się wymianę sprzętu zawsze, jak pojawi się coś nowego, tym bardziej, że jego obecny w zupełności wystarcza? W tym przypadku twoje słowa brzmią dokładnie tak samo, jak moje, czy Pitola321, bronisz swojej platformy, i to jak lew.

#57 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21291
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 19 Lipiec 2011 - 11:47

Niczego nie bronie , bo jak wspominam sygnatura nie aktualna i dostales test , ktory ci pokazuje to i owo, Ale nadal nie dociera , miedzy 775 a 1156 jest kosmiczna roznica!!!!!!!!! Wielokrotnie od kilku miesiecy tlumacze , 775+nv odpada!!!!!!

Ja Wam tylko dobrze radze , ale konkretne decyzje zostawiam Wam i nie zamierzam w zaden sposob na nie wplywac.

Ten post był edytowany przez sideband dnia: 19 Lipiec 2011 - 11:47


#58 Użytkownik jest niedostępny   kielon5 

  • Kto pyta, nie błądzi.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20056
  • Dołączył: Nd, 25 Lip 10

Napisany 19 Lipiec 2011 - 11:55

Zobacz postsideband, o 19 Lipiec 2011 - 11:47, napisał(a):

Niczego nie bronie , bo jak wspominam sygnatura nie aktualna i dostales test , ktory ci pokazuje to i owo, Ale nadal nie dociera , miedzy 775 a 1156 jest kosmiczna roznica!!!!!!!!! Wielokrotnie od kilku miesiecy tlumacze , 775+nv odpada!!!!!!

Ja Wam tylko dobrze radze , ale konkretne decyzje zostawiam Wam i nie zamierzam w zaden sposob na nie wplywac.

Już ci pisałem, twoja sygnaturka może być nieaktualna, ja wcale nie mam takiej sygnaturki. Problemem jest to, że wmawiasz ludziom, że mają problemy. Taki trochę anty psychoanalityk.

#59 Użytkownik jest niedostępny   Pitol321 

  • Mały, ale wariat...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1424
  • Dołączył: So, 08 Sty 11

Napisany 19 Lipiec 2011 - 11:57

JA........!
Sideband, lubisz się czepić czegoś :D Wiele razy, w wielu miejscach pisałem już: Moje problemy z kartami nV i dx11 nie są związane z resztą komponentów, ani z systemem. Dowiodłem to sobie sam - własnymi testami, czytając multum innych przypadków na całkowicie innych podstawkach, jak i potwierdzał za każdym razem serwis - karty uszkodzone. Wielkiego wyboru dalej nie miałem, stąd powrót do karty AMD. Gdyby nie ta sytuacja nadal używałbym gtx570.

Nie twierdze że 775 jest tak samo czy lekko mniej wydajne od nowych podstawek. Nie mam zamiaru przeczyć testom, sam tego nie doświadczyłem, ale na pewno przyjdzie i na to czas. Ja tylko pisze, że nie mam opisywanych przez Ciebie problemów i jeśli się tylko pojawią, to także dzięki Tobie, szybciej je zauważę i szybciej dokonam ewentualnej zmiany platformy. W tym momencie nie ma takich podstaw w moim przypadku.

Ten post był edytowany przez Pitol321 dnia: 19 Lipiec 2011 - 11:59


#60 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21291
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 19 Lipiec 2011 - 12:01

Z tym wmawianiem to norma , wielokrotnie sie spotykam z wspanialymi wypowiedziami jak to konkretna gierka dziala na sprzecie na ktorym nie ma prawa dzialac dobrze i lamenty , ze test jest z d....

Kolejny raz powtorze nv+775 odpada , radka 58xx i 68xx mozna zapodac.

Q9400@oc vs i5 750@stock boost 30-40% w grach nawet w 1680x1050 z AAx8 , nie bede wspominal o bugach wystepujach na 775 , zacieciach obrazu/zabkowaniu. W gruncie rzeczy dopiero i5@4ghz gierki na win7 zaczely dzialac jak nalezy.

Jak ktos ma niskie wymagania i jest w stanie przelknac pewnie problemy , dosyc czeste spadki wydajnosci to 775 jest dla niego. Na xp 775 wystarczy , ale wiekszosc i tak wydajnosc nie interesuje tylko cudne kolorowe "cukiereczki" pod win7 hhe.

Ten post był edytowany przez sideband dnia: 19 Lipiec 2011 - 12:08


  • (51 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych