Skocz do zawartości
BuLiNN

A ile godzin ma Twoj dysk przepracowanych?

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualizacja:

HDD przepracował łącznie 10 lat! 87600 godzin. Wynik niczego sobie. A gdyby nie leżał ze dwa/trzy lata nieużywany to może i 100 tys. by już pękło. Dobry egzemplarz i model.

2022-06-17_132712.png.9bf970ded507eb14ec1968523d435146.png

I SSD Goodram IRDM 120 GB przepracowane 4 lata bez 2 dni. 35000 tys. godzin, 42 TB zapisu, średnio 849 a max 896 zapisów na komórkę. Jak na stosunkowo awaryjny model mój egzemplarz trzyma się całkiem nieźle. Ciekawe kiedy zawiedzie. 

2022-06-18_023931.png.96a2b1675fbaaf5a4260a998f905fac5.png

Edytowane przez vitorapek2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem niedawno się pojawiły w moim posiadaniu takie używane dyski SSD (wszystkie na MLC,starałem się szukać takich z jak najmniejszymi liczbami zapisanych TB),jeden z nich już pracuje w innym kompie.

d7ea57004370b2e8.jpg

6de8ed0f4cb98c11.jpg

Ten dysk akurat ma trochę problem z liczeniem przepracowanych godzin,ale dla mnie to tylko drobny detal,ważne,że przebieg w postaci liczby zapisanych danych jest stosunkowo niewielki.

9ee97a569fd76a30.jpg

897f5e15217eb46b.jpg

I najnowszy nabytek,niemal jak nowy :E.

83c3c21b9fa86a58.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój 9letni mx100, śmiga :

mx100-w-2023.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MLC to dosyć pancerne jest,dlatego wiele takich dysków,o ile po drodze kontroler nie padł śmiga do dnia dzisiejszego. TLC z kolei żeby zajechać,to trzeba całkiem sporo zapisać. Dopiero przy QLC wychodzi,jakim jest w rzeczywistości chłamem :E.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mimuszek napisał:

mój 9letni mx100, śmiga :

Panie prawie nieużywany, ledwo 30TB zapisów. Zobacz tutaj prawie trzykrotnie przekroczyłem TBW 150TB a to wszytko w około pół roku ;)

adata.jpg

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie,430 TB zapisu na dysku z MLC i jeszcze nie chce paść. Trzyma ogólnie parametry zgodnie ze specyfikacją producenta (odczyt/zapis, zapisy/odczyty losowe na próbkach 4k)? Jeśli nie,to oznacza,że dysk jest na skraju wytrzymałości oraz może Ci z dnia na dzień zwyczajnie paść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Spl97 zapis spadł o jakieś 20MB/s ale demonem zapisu to nigdy nie był i jest zajęty w 50% :D

tadam.JPG.d106278dd199900b4f35f61de53d7fbe.JPG

Edytowane przez _Unix_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szykujesz coś specjalnego,jak Ci twoje HDD wybije 100000 tys. godzin przepracowanych?

Ostatnio dołączyły do mnie takie dyski.

3b5a12e2d48924bf.jpg

b6230a88af04d9e9.jpg

Ciekawy dla mnie jest Kingston powyżej,dla wersji 1 TB współczynnik TBW wynosi dokładnie 1600 TB,więc całkiem sporo. Szkoda,że takich dysków już nie robią,bo dzisiejsze nowe dyski SSD mają gwarantowany TBW na poziomie 600 TB bądź mniej dla pojemności 1 TB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Spl97 napisał:

bo dzisiejsze nowe dyski SSD mają gwarantowany TBW na poziomie 600 TB bądź mniej dla pojemności 1 TB.

Ależ robią. AORUS 2TB, ten z miedzianym radiatorem, ma TBW 3600 (1800/TB). Jednak wielu ludzi kupuje plankton pokroju 600/TB, bo coś tam, coś tam, albo mają to po prostu w D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wysokie TBW w przypadku Aorusa,który ma kości TLC może być bzdurą. Pamiętasz może dyski PNY,konkretniej model CS3030 czy coś takiego? Tam producent deklarował w specyfikacji tak wysokie wartości współczynnika TBW niezależnie od pojemności dysku względem konkurencji,lecz przyszedł później moment weryfikacji i wyszło z tego,że w rzeczywistości wytrzymują jednak sporo mniej niż przewidywał producent :E. Potem PNY "dostosowało" wartości współczynnika TBW,oczywiście na niekorzyść :E.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Spl97 napisał:

Potem PNY "dostosowało" wartości współczynnika TBW,oczywiście na niekorzyść :E.

Teraz to już nie mogą zmienić warunków gwarancji dysku, który został sprzedany :E Może padnie na gwarancji po zapisaniu 2500TB i ... należy się nowy, tudzież zwrot mammony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi