Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

eagle

AMD FX 8320 na 2700K czy warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

No ja tez i to ostatni moj post o "%"

I to jest to - baza FX czyli ile wiecej kasy procentowo trzeba doplacic ceny FXa do i7. Wszystko sie zgadza.

PS.

Sa bardzo fajne wynalazki na allegro tylko trzeba poszukac.

http://allegro.pl/show_item.php?item=2871189692

INTEL XEON E3-1240 4c\8t OEM = 680PLN

@maxforcess - to jest 61% ceny sklepowego i7 :E

I tak się zgadza ale nie tak jak to napisałeś

stad tez w/w i7 ma 123% wydajnosci w/w FXa kosztujac 175% ceny

Sorki moon teraz reszta twoja ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do miłośników AMD nie docierają takie fakty że fx wcale nie jest tańszy.

Aby miał akceptowalną wydajność w grach i aplikacjach 1-4 wątkowych zegar szybuje do 4.7.

Tylko że ja taki clock miałem przy

- mugen 2 z dwoma wiatrakami

- firmowy zasilacz

- płyta z dobrą sekcją zasilania

- przewiewna obudowa.

Gdy ktoś liczy pieniądze kupi sobie śmieciową płytę główną, i5 i bez kręcenia ma taką samą wydajność

jak FX.

Koszt wyjdzie dużo większy niż intel.

Przy małej ilości gotówki i zamiłowaniu do kręcenia można kupić poprzednią generację i7 na 1366 jak np. Henus7.

Zestaw będzie tańszy i szybszy od tego fx-a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 350zł jest np Xeon 4c8t nowy, z 36mies gwarancji na 1366. Taniocha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodano 3dstudio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SunTzu

IMO porównywanie takich procesorów z tak różnych półek cenowych to już bardzo spore naciągnięcie testu.

Po prostu walka jest z góry nie równa, na dodatek nieuczciwa.

FXa można porównywać co najwyżej do i5, bo to jego rynkowy rywal.

Ale czekam na uzupełnienie.

Gdyby FX był lepszy też kosztowałby więcej. To jest TOP, AMD i pewnie gdyby AMD miało coś lepszego Mooon by to kupił i przetestował, a że nie ma... Trudno.

Do miłośników AMD nie docierają takie fakty że fx wcale nie jest tańszy.

Aby miał akceptowalną wydajność w grach i aplikacjach 1-4 wątkowych zegar szybuje do 4.7.

Tylko że ja taki clock miałem przy

- mugen 2 z dwoma wiatrakami

- firmowy zasilacz

- płyta z dobrą sekcją zasilania

- przewiewna obudowa.

Gdy ktoś liczy pieniądze kupi sobie śmieciową płytę główną, i5 i bez kręcenia ma taką samą wydajność

jak FX.

Koszt wyjdzie dużo większy niż intel.

Przy małej ilości gotówki i zamiłowaniu do kręcenia można kupić poprzednią generację i7 na 1366 jak np. Henus7.

Zestaw będzie tańszy i szybszy od tego fx-a.

Zapomniałeś dodać, że przez 2 lata jak komp chodzi 24/7 to i prądu się nazbiera. Też tak uważam, że cena FX-a jest za wysoka i średnio opłacalna dla kogoś kto z tego procesora naprawdę będzie korzystać...

... dobra dla niedzielnego użytkownika komputera. Ale stanowczo za wysoka. Ten procesor nawet niezbliża się w typowych zadaniach do 2500k procesora sprzed x lat nie wiele droższego.

550zł byłoby moim zdaniem ceną adekwatną....

U mnie w renderingu Vishera jest nawet szybsza zegar/zegar od IB. Ale to jedno z nielicznych zadań gdzie się ten procesor sprawdza... A i tu np. w blenderze najnowszej wersji scena renderowała się 10min vs 4min 2500k. Blender wyprawia cuda to wiemy nie od dziś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w blenderze najnowszej wersji scena renderowała się 10min vs 4min 2500k. Blender wyprawia cuda to wiemy nie od dziś.

To jest właśnie główna bolączka fx-a. Spadki wydajności znacznie powyżej średniej. Tak jest w teście sprzętowej fizyki w Mafii 2. Prawie 2 razy gorzej. Taka sytuacja posiadacza fx-a spotkać może zawsze i naprawdę można zwalać na wszystko. Wątek nawet ivy nie jest 2 x szybszy. To potrafi wystąpić w grze, aplikacji, scenie w programie 3d ponieważ zapomniałeś dodać że nowy blender nie w każdej scenie będzie tak wolny na amd.

Te procesory jak dla mnie są zwyczajnie nadal nie dopracowane i o ile spadek wydajności mieszczący się w średniej do mnie dociera, to takie cuda jak w blenderze i mafii już nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie bajkopisarze wynik testu przeprowadzonego przez jeden z zagranicznych serwisów:

W dalszym ciągu nie byliście w stanie wyjaśnić gdzie ta ogromna przepaść w wydajności ? :cool:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie bajkopisarze wynik testu przeprowadzonego przez jeden z zagranicznych serwisów:

W dalszym ciągu nie byliście w stanie wyjaśnić gdzie ta ogromna przepaść w wydajności ? :cool:

I co z tego ?? To, że w jednej grze jest porównywalny do niekręconej i5, to nie znaczy, że tak jest we wszystkich.

Zresztą to jest beta i nie można zrobić równego testu na MP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ można - a nawet trzeba ! :thumbup:

P.S

Myślę, że trochę lepiej od niekręconego i5 :cool:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wojna kompilatorów? A co to da oprócz kroku w tył? Architektura intela jest i była o wiele wydajniejsza, nawet jak AMD wypuściłoby coś wydajniejszego to max pół roku i intel znowu wróci, to już jest monopol, a na to niebieski nie może sobie pozwolić oficjalnie więc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ można - a nawet trzeba ! :thumbup:

P.S

Myślę, że trochę lepiej od niekręconego i5 :cool:

Jakieś bajki wklejasz. Chciał bym mieć takie wyniki na i7 jak oni.

FX zalicza takie same dropy w crysis 3 jak w reszcie gier. Ja dziękuję tej serii AMD.

Chcesz kupuj.

Druga sprawa poproszę o wykres a nie jakiś słupek. Na takich słupeczkach i3 również dobrze wypada.

Jednak w grze nie jest już tak różowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny Fx-a mają spaść o 15%. Jest to dobre info dla tych którzy chcą go kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiadomo mniej więcej kiedy? W sumie to FX-6300 po obniżkach byłby już całkiem ciekawą alternatywą dla i3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiadomo mniej więcej kiedy? W sumie to FX-6300 po obniżkach byłby już całkiem ciekawą alternatywą dla i3.

Info było na wielu portalach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...