Forum PCLab.pl: [Netburst]Pentium 4 HT/EE, Pentium D/XE + Fermi vs. Crysis, Crysis 2, Crysis 3, Battlefield 3, Assassins Creed III, World of Tanks, Bioshock Infinite - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Netburst]Pentium 4 HT/EE, Pentium D/XE + Fermi vs. Crysis, Crysis 2, Crysis 3, Battlefield 3, Assassins Creed III, World of Tanks, Bioshock Infinite - granie tylko dla Orłów. [update : 19.08.2013]

#21 Użytkownik jest niedostępny   santro 

  • Propaguję treści
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 645
  • Dołączył: Pt, 28 Sty 11

Napisany 25 Styczeń 2013 - 01:31

Jeszcze, żeby wykluczyć wpływ małej ilości ramu wyposaż się w SSD :P

Jeszcze jakbyś mógł sprawdzić wyniki w SunSpider, to było by chyba na tyle. Ja na na moim Pentiumie 4 Northwood HT 2.8Ghz 130nm osiągam 595.8ms. Świetna robota, oby tak dalej :)

Ten post był edytowany przez santro dnia: 25 Styczeń 2013 - 01:44


#22 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14009
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 25 Styczeń 2013 - 01:41

SSD nie ma sensu, ponieważ płyta ASRock obsługuje standard SATA1 (czyli maks jaki jestem wstanie wyciągnąć z odczytu/zapisu sekwencyjnego to <150MB/s :(). SSD pomoże tylko z dostępem do danych, ale RAM-u nie zastąpi.

Co do Pentiuma D :
Nie posiadam takowego (kiedyś miałem model 915, ale już dawno poszedł na sprzedaż).
Dodatkowo nie jestem przekonany do testowania wersji 90nm na tej płycie.
Ale fakt, fajnie by było mieć do porównania...

Od siebie : Według oficjalnych testów (z 2006roku :P), Pentium XE 965 - czyli dwa testowane przeze mnie Cedar Mill'e - to mniej-więcej poziom C2D E6300-E6400 (wersje 65nm z 2MB cache'a L2).

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 25 Styczeń 2013 - 01:49


#23 Użytkownik jest niedostępny   eagle 

  • עם ישראל חי
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 2237
  • Dołączył: Pn, 05 Kwi 04

Napisany 25 Styczeń 2013 - 18:16

Zobacz postagent_x007, o 25 Styczeń 2013 - 01:41, napisał(a):

SSD nie ma sensu, ponieważ płyta ASRock obsługuje standard SATA1 (czyli maks jaki jestem wstanie wyciągnąć z odczytu/zapisu sekwencyjnego to <150MB/s :(). SSD pomoże tylko z dostępem do danych, ale RAM-u nie zastąpi.

Co do Pentiuma D :
Nie posiadam takowego (kiedyś miałem model 915, ale już dawno poszedł na sprzedaż).
Dodatkowo nie jestem przekonany do testowania wersji 90nm na tej płycie.
Ale fakt, fajnie by było mieć do porównania...

Od siebie : Według oficjalnych testów (z 2006roku :P), Pentium XE 965 - czyli dwa testowane przeze mnie Cedar Mill'e - to mniej-więcej poziom C2D E6300-E6400 (wersje 65nm z 2MB cache'a L2).


Czyli w sumie nie źle.

#24 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14009
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 25 Styczeń 2013 - 19:41

Zobacz postsantro, o 25 Styczeń 2013 - 01:31, napisał(a):

Jeszcze jakbyś mógł sprawdzić wyniki w SunSpider, to było by chyba na tyle. Ja na na moim Pentiumie 4 Northwood HT 2.8Ghz 130nm osiągam 595.8ms.
Test SunSpider 0.9.1 :
414,1ms :
http://www.webkit.org/perf/sunspider-0.9.1/sunspider-0.9.1/results.html?{%22v%22:%20%22sunspider-0.9.1%22,%20%223d-cube%22:[24,22,24,24,26,23,40,27,23,23],%223d-morph%22:[17,15,16,16,27,17,27,16,17,16],%223d-raytrace%22:[38,33,35,40,36,35,56,34,35,34],%22access-binary-trees%22:[4,4,5,5,4,4,8,8,4,4],%22access-fannkuch%22:[10,11,10,11,19,11,26,19,11,10],%22access-nbody%22:[8,8,7,8,7,7,8,7,7,6],%22access-nsieve%22:[5,5,6,9,7,5,5,5,6,4],%22bitops-3bit-bits-in-byte%22:[1,1,1,1,1,2,2,1,1,1],%22bitops-bits-in-byte%22:[6,6,6,6,9,9,6,6,6,6],%22bitops-bitwise-and%22:[7,7,7,7,8,8,7,7,7,7],%22bitops-nsieve-bits%22:[8,8,8,8,10,20,7,7,7,7],%22controlflow-recursive%22:[3,3,4,4,7,3,4,4,4,4],%22crypto-aes%22:[19,20,20,33,28,20,20,20,19,19],%22crypto-md5%22:[11,15,11,12,13,12,12,12,12,12],%22crypto-sha1%22:[6,6,5,6,5,6,6,6,6,5],%22date-format-tofte%22:[29,29,31,29,34,35,29,30,29,29],%22date-format-xparb%22:[25,26,30,34,40,31,27,25,26,26],%22math-cordic%22:[8,7,8,7,10,10,8,7,8,7],%22math-partial-sums%22:[36,35,36,36,52,35,35,35,36,38],%22math-spectral-norm%22:[8,7,10,9,9,8,8,7,7,8],%22regexp-dna%22:[16,16,17,21,17,16,17,17,20,16],%22string-base64%22:[10,10,10,11,10,10,10,10,10,10],%22string-fasta%22:[11,12,10,11,12,11,11,11,12,11],%22string-tagcloud%22:[31,31,29,29,31,29,30,29,29,30],%22string-unpack-code%22:[39,34,37,38,34,37,36,43,34,34],%22string-validate-input%22:[14,15,15,14,14,18,18,15,14,14]}

Screen : LINK

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 25 Styczeń 2013 - 19:47


#25 Użytkownik jest niedostępny   Palladino19 

  • ...Palladyn...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2077
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 21 Marzec 2013 - 18:54

Co do uruchomienia Crysisa 2 na jednowątkowym procesorze, to moze na celeronie sie nie da, ale na sempronie LE 1250 @ 3.0Ghz działał nawet przyzwoicie w niskich detalach, wiem bo kiedys testowalem u kolegi wlasnie na takim sempronie i karcie 8800GTS 320MB.

#26 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14009
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 23 Marzec 2013 - 17:50

Na Moim i7 3820@4,625GHz (po wyłączeniu 3 rdzeni oraz technologii HT), także się da :).
Przepuszczam, że problem leży w wydajności (musiałbym dość długo czekać, aż się gra załaduje), albo jest to błąd gry na tej konkretnej konfiguracji (Celeron D + VIA PT880Pro + GTX570, to dość nietypowe połączenie).
Aha i co ciekawe : W takim samym ustawieniu 3820-tki (1 rdzeń, jeden wątek),
Crysis 3 zawiesza się podczas próby załadowania pliku z zapisem... 

PS. W niedalekiej przyszłości (tj. maks dwa tygodnie) zamierzam zaktualizować temat dodając wyniki z Crysisa 3 oraz Bioshock'a Infinite ;) (zakładając, że będą działać :E).

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 23 Marzec 2013 - 18:58


#27 Użytkownik jest niedostępny   Palladino19 

  • ...Palladyn...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2077
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 23 Marzec 2013 - 21:40

Ciekawiił by mnie test takiego pentiuma D, była to chyba wersja EE, która miała dwa rdzenie, i odblokowane HT. Jakby mu obnizyc mnoznik, i lepiej wykręcic FSB, bo na tym opierala sie komunikacja rdzeni w tym procesorze, to moglby byc ciekawy test. Tylko ze taki pentium jest chyba trudny do zdobycia wogole.To byl chyba Pentium D EE 965.

Ten post był edytowany przez Palladino19 dnia: 23 Marzec 2013 - 21:42


#28 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14009
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 24 Marzec 2013 - 00:48

Jak już pisałem, maks. FSB jakie wyciąga ta płyta to 300MHz (nie jest to duży wzrost z domyślnych 266MHz), co najwyżej mógłbym kręcić przez mnożnik (EE od czasów Prescotta mają odblokowany mnożnik :)).
Fakt : Pentium EE 965 jest b. ciężki do zdobycia (albo jego zdobycie kosztuje krocie, bo trzeba sprowadzać np. z Tajwanu).

#29 Użytkownik jest niedostępny   King Nothing 

  • Internetowy Napinacz.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5339
  • Dołączył: Nd, 16 Mar 08

Napisany 24 Marzec 2013 - 08:40

Jestem pod wrażeniem ogromu testów, że tez Ci się chciało... ;) Jestem ciekaw wydajnosci procesorów AMD, Panowie moze jakas zrzuta na sprzęt dla kolegi ? :E
Teraz to takie komputery są wolne i do niczego nie nadające się, a kiedyś... Kiedyś to kumple sie do mnie zwalali na granie bo mialem Celerona 1,7 GHz a oni stare P3 i P2... :E A teraz ? Teraz na takim kompie nawet głupi onet by płynnie nie chodził bo reklamy mają wieksze zapotrzebowanie niz gry sprzed 10 lat...
Wczoraj odkurzyłem starego lapka z P2 366 MHz. To jest dopiero prędkość... :E

#30 Użytkownik jest niedostępny   unknown_solider 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7151
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 11

Napisany 24 Marzec 2013 - 11:49

Zobaczmy moze diablo 3 i wowa. W koncu w takie gry ludzie czesto probuja zagrac na tego rodzaju maszynach. athlona 64 x2 dosc latwo zdobyc, ciekawie byloby zagrac na nim. Test bardzo dobry, ale szkoda troche ze na fermim, a nie na np. 4850.

Ten post był edytowany przez unknown_solider dnia: 24 Marzec 2013 - 11:52


#31 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14009
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 24 Marzec 2013 - 17:05

Nie posiadam oryginalnego Diablo 3/WoW'a (a piracić nie zamierzam).
Mógłbym udostępnić na określony czas Pentiumy 4 z tego artykułu np. redakcji PCLaba, aby zrobili testy w większej ilości gier/programów i dorzucili kilka Athlonów XP/64.

Użyłem Fermiego, ponieważ jest najmocniejszą grafą jaką mam pod ręką.
Radków nie posiadam. Poza tym, na 4850-tce, czy GTS-ie 250, nie mógłbym uruchomić BF3-ki na "Ultra", a Crysis 3 pewnie nie chciałby się nawet zainstalować :E

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 25 Marzec 2013 - 04:49


#32 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14009
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 11 Sierpień 2013 - 16:07

Half-Year Prologue : K.I.A. After Mission Raport. 
1) GTX570 zaczął walić BSODA-mi po instalacji dowolnych sterów od NV -
został zastąpiony wersją "HD SC" poprzez wymianę gwarancyjną w serwisie EVGA.

2) Zasilacz Spire'a... działał, ale nie chciałem go zbytnio obciążać wiedząc jak wyglądają jego kondensatory.
Jakiś czas temu oddałem go w dobre ręce i zastąpiłem "odzyskanym" Corsairem TX750 :)

3) BOX Intela nie dawał sobie rady w te upały, został zastąpiony przez SPC Fortis HE1225.

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 16 Sierpień 2013 - 16:23


#33 Użytkownik jest niedostępny   Skayfer 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 65
  • Dołączył: Cz, 02 Sie 12

Napisany 11 Sierpień 2013 - 16:51

Chyba nie było łatwo wyczaić tego Gallatina ;) ?

#34 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14009
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 11 Sierpień 2013 - 17:07

@up Coś w tym jest...
Nie słyszałem/widziałem, aby na allegro pojawił się ponownie (tam go kupiłem).  

Po zakupie natomiast martwiłem się, że nie ruszy na mojej płycie (nie jest on wpisany na listę obsługiwanych CPU).
Ale ruszył bez problemów tak więc :) 

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 11 Sierpień 2013 - 17:15


#35 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14009
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 17 Sierpień 2013 - 00:59

UPDATE 3
Słowo wstępu po pół roku :
Minęło pół roku od czasu, gdy testowałem Pentiumy 4.
Generalnie sporo się wydarzyło od tego czasu (szczegóły w moim wcześniejszym poście „Half-Year Prologue”).
Jeżeli ktoś przeczytał uważnie temat, to zapewne zauważył, że kilka osób prosiło o testy Pentiuma D.

Pierwotnie nie chciałem robić testów Pentiuma D, z kilku powodów :

1) Grzeją się niemiłosiernie, przez co standardowe (BOX) chłodzenie które posiadałem, mogło nie dać sobie z nimi rady (zwłaszcza w te letnie upały).
2) Sekcja zasilania płyty użytej do testów jest… nie najwyższych lotów, tak więc używanie Preslera/Smithfielda (TDP 130W, a maks. pobór energii ~150W), to proszenie się o kłopoty.
3) Dodatkowo postawiłem sobie za cel robienie testów tylko tym procesorom,które (według mnie) są warte uwagi (jak już ktoś ma wydawać kasę na złom, to niech chociaż będzie on dobrej jakości ;)).
4) Nie nazywają się „Pentium 4” :E

Słowo wyjaśnienia, czym tak właściwie jest ten "Pentium D” :
W skrócie, to nic innego, jak dwa Pentiumy 4 pod jednym dachem.
Konkretniej : Dwa rdzenie, położone na wspólnym podłożu i połączone szyną FSB.

Wspomniany „Smithfield”, to dwa procesory Prescott zamknięte pod jedną „pokrywką” i ułożone tuż obok siebie (niektórzy twierdzą nawet, że są to dwa rdzenie leżące obok siebie na waflu, przed procesem „wycinania”). Ich cechą szczególną jest b. wysoki pobór energii oraz wysokie temperatury pracy.

„Presler” to dwa rdzenie Cedar Mill (dwa 65nm Pentiumy 4).
Jako ciekawostkę napiszę, że pierwsza wersja Preslera (rev. B0), posiada błąd w strukturach odpowiedzialnych za oszczędzanie energii, przez co używanie technologii C1E/EIST, może skończyć się na nich BSOD-em. Problem został naprawiony w rewizji C1 rdzenia i późniejszych.

Natomiast pierwszym procesorem korzystającym z rev. C1 jest Pentium Extreme Edition 965, który to jest jednocześnie najszybszym Pentiumem D jaki powstał (taktowanie domyślne na poziomie 3,73GHz stawia go na równi z P4EE „Prescott” oraz o ~70MHz niżej, od najszybszych produkowanych masowo Pentiumów 4 : modelów 570 oraz 670).

Po tym wstępie nadszedł czas na prezentację (jak poprzednio z nutką Tolkiena ;)), przedstawiam zatem :

"Boromir" : LINK

3DMark11 : LINK


GRY :

Battlefield 3 : Gra się bardzo ładnie na wysokich detalach.
25-35FPS w czasie typowego łażenia i średniej zadymy. Potrafi spaść do 17FPS,ale przypuszczam, że problemy robi RAM. Można teoretycznie grać w Ultra, ale spadki są częstsze i potrafią uprzykrzyć rozgrywkę. Nie polecam.

Crysis : Generalnie całkiem nieźle. HT włączone, detale maksymalne rozdz. 1920:1200. 20-25 klatek, przy średnich potyczkach. Maksymalnie co zdążyłem zobaczyć to~50FPS. Potrafią jednak spaść do 15-17 w cięższych momentach. Da się grać nawet na maksymalnych detalach, ale jeżeli ktoś preferuje 30 i więcej klatek, to będzie musiał obniżyć detale do „Wysokich”. Testowałem na Paradise lost oraz Reckoning (po ubiciu Dużego statku Cepidów).

Crysis 2 : Wysokie detale - Gra działa znakomicie 50-60FPS, czasami spada do 30. Po podwyższeniu do B. wysokich jest 5 klatek mniej. Przy ekstremalnych/Ultra odczuwa się znaczący spadek płynności. Testowano z DX11 oraz w 1920:1200.

Assassin’s Creed III : 20FPS przy absolutnie minimalnych detalach i rozdzielczości 800:600 wciąż nie rozwiązują problemu spadków do15FPS w niektórych miejscach (zwłaszcza podczas ruchu). Granie jest bardzo uciążliwe.

World of Tanks : Cóż WoT nie lubi Pentiumów 4, ale na minimalnych w Full HD można grać. FPS od 30 do 50 FPS. Zależne od mapy. Na Niskich mamy okolice 30FPS, co przy celowaniu w ruchu jest nie do przyjęcia.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
UZUPEŁNIENIE 18.08.2013 : 

Crysis 3* : 20-30 klatekm,  na ustawieniach średnich 1920:1200 można przejśćpoczątek gry. W kopule klatki spadają do 12. Po obniżeniu do Niskich, gra staje się jako-tako grywalna, ale FPS potrafi spaść do 15FPS w niektórych momentach. 
Generalnie jednak utrzymuje się w okolicach 20.
Można grać ale następują chwiulowe spadki spłynnośći (prawdopodobnie doczytywanie powodowane brakiem RAM-u) AF x16, no AA.
HT Off : FPS dolatuje do maks 25 klatek i często spada do 20. Minimalny natomiast spada do niecałych 10 klatek. Dzieje się głównie w trakcie strzelania w ruchu oraz szybkiego biegania. Gra NIE JEST przyjemna, ale jest możliwa. 

Bioshock Infinite* : 30-60 FPS zależne od lokacji. Można bez przeszkód grać na średnich detalach w 1920:1200. 

Według wbudowanego benchamarka (wynik końcowy) :
81.94, 49.30, 10.79, 133.21, Ogólne

Kolejne cyfry : Czas trwania sceny (w sekundach), średnia liczba wyświetlanych klatek, Minimalna ilość klatek, Maksymalna ilość klatek, Nazwa sceny.

HT off
: Gra ZAUWAŻALNIE zwolniła, zacinki są znacznie częstsze i dłuższe. Tutaj wynik z benchamarka w takich samych jak poprzednio ustawieniach : 
81.74, 31.73, 5.90, 274.91, Ogólne
Jak widać ilość klatek poleciała w dół jak kamień.

Po obniżeniu detali w benchmarku do B. niskich, udało się ponownie ustabilizować FPS : 
81.79, 37.93, 10.71, 237.97, Ogólne
Ale nadal według mnie jest gorzej jak przy włączonym HT.
*Do testów Crysis 3 oraz Bioshock Infinite został użyty sterownik NV w wersji 320.49.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podsumowanie :
W 2005 roku zastanawiano się ile czasu zajmie wprowadzenie optymalizacji wielordzeniowej do typowego oprogramowania. Teraz możemy powiedzieć, że zajęło to 7-8 lat.
Co prawda są nowe programy (w tym gry), które wciąż działają na "starożytnych" jedno-rdzeniowych procesorach, ale osiągana wydajność jest tak niska, że w praktyce nie da się z nich korzystać.

Z tej perspektywy Pentium D zdecydowanie poprawia płynność rozgrywki we wszystkich grach (nie zależnie od tego czy jest grywalna, czy nie). Ponadto Pentium D umożliwia URUCHOMIENIE Crysis'a 3 oraz jako-taką rozgrywkę (bolesną dla ok. 70% pytanych :P), można to nazwać filmem z elementami pokazu slajdów.
A zatem w co można grać na najszybszym procesorze Pentium D z aktywnym HT ? 

AC3 - Nie ma szans.
BF3 - Z problemami, ale można,
Bioshock Infinite - Bez problemów.
Crysis 1 - Bez problemów.
Crysis 2 - Z małymi i średnimi problemami, ale można.
Crysis 3 - Większe problemy, nie jest przyjemnie (NIE POLECAM)
WoT - Można grać, ale wydajność CPU wywiera negatywny wpływ na naszą grę (Tylko dla desperatów). 

ENG version :
Thank U for reading, Your reward :)
What games I can play on Pentium D :  
AC3 - No way, its too painful.
BF3 - With difficulties, but it's possible.
Bioshock Infinite* - Yes, but only on Low details (medium details if U got HT).
Crysis 1 - No problems.
Crysis 2 - With problems but it's doable.
Crysis 3* - Major problems, NOT recommended, only for Hardcore players (HT in Pentium XE, will give U some "edge" in tough moments, but it still only average ~20FPS).
WoT - U can play, but sub-par 1-threaded perfomance will effect Your playstyle (ie. U must be really desperate, to play this game on Pentium 4/D).
(*Pentium D with Hyper Threading is a must-have for this games).
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Uwagi do testów : 
Zastosowałem stare sterowniki (310.70)*, technologia HT była włączona** i ustawiłem GPU na domyślne taktowanie (732/1464/3800).
Nie wiem jak bardzo łącze PCIe 1.0 o prędkości "x4", wpływa na osiągane wyniki.
*wyjątkiem są Crysis 3 oraz Bioshock Infinite.
**Testy oznaczone jako "HT off" odbywały się po wyłączeniu Hyper Threadingu. 

Dla dociekliwych : 
Wyłączenie technologii HT powoduje spadek ilości FPS o ok. 5FPS w Crysis 2 i 2-5FPS w Crysis 1. 
HT nie ma znaczenia przy AC3 (12-20FPS, można próbować grać, co nie ?) oraz WoT-cie (który to korzysta z tylko jednego wątku).

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 03 Sierpień 2014 - 21:51


#36 Użytkownik jest niedostępny   Palladino19 

  • ...Palladyn...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2077
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 17 Sierpień 2013 - 08:33

Czyli ogólnie nie jest źle, w takiego crysisa czy BF3 mozna zagrac płynnie na srednio wysokich detalach, możliwe ze teraz kiedy gry korzystają z wielowątkowosci to HT w tym procesorze na cos sie przydaje. Ale wiadomo pobór prądu i ilosci wydzielanego ciepla to masakra. Ciekawe co by było gdyby intel zastosował HT w serii Core 2 Duo ale tego nie dowiemy sie juz nigdy :)

#37 Użytkownik jest niedostępny   Pawelek6 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7135
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 17 Sierpień 2013 - 08:51

@up

Interes nie kręciłby się, bo i5 nie miałoby sensu wtedy. Dalej w użyciu pewnie byłoby s775. :lol2:

Ten post był edytowany przez Pawelek6 dnia: 17 Sierpień 2013 - 08:51


#38 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14009
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 17 Sierpień 2013 - 12:48

Teoretycznie wiemy co by było, wystarczy popatrzeć na Nehalema :)
Core 2 Duo z HT był nie możliwy do zrobienia w 2006 roku z kilku powodów :
1) Architektura nie była robiona aby go wspierać (bazowała na Pentiumie III)
2) Dodanie "na siłę" kolejnej rzeczy do i tak długiej listy "nowości" w Conroe mogło się źle skończyć.
3) Procek musiał być wypuszczony "na czas", a nowe funkcje tylko by to opóźniły.

i5 nawet wtedy miałoby sens, ponieważ mają wbudowany kontroler pamięci. 
Na LGA775 nie można zintegrować kontrolera pamięci.

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 17 Sierpień 2013 - 12:49


#39 Użytkownik jest niedostępny   hubek916 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Cz, 06 Mar 14

Napisany 06 Marzec 2014 - 16:36

Hmmmm. A czy Win 7 nie zżerał czasem za dużo zasobów? (Wybaczcie odkop)

#40 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14009
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 06 Marzec 2014 - 20:38

Dobre pytanie.


Odpowiedź :
Nie miało to znaczenia, ponieważ do testów DX10/11 Win 7 był najlepszy (alternatywa - Vista 32-bit, ponieważ Windows 8 nie zadziałałby na P4EE 3.46GHz).
Specjalnie użyłem 32-bit wersji, która jest nieco oszczędniejsza pod względem np. RAM-u.
Oprócz tego ograniczyłem ilość programów do minimum.

Oczywiście wyniki na Win 7 zawsze będą niższe od tych z XP-ka.
Ale według mnie różnica między systemami nie sprawi, że dana gra nagle stanie się grywalna.
Pamiętajmy także, że większa część gier w których przeprowadziłem testy (4/7), w ogóle nie zadziała na Win XP (są to : AC3, Bioshock Infinite, Crysis 3, BF3).

PS. Twój odkop to nic. Widziałem kilka razy "odkopy" wyglądające w porównaniu jak "Grand Canyon" :E

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych