Mówisz? Bo ja wiem...
Przy zapotrzebowaniu rzędu (w moim domu) 6800 kwh/rok z CWU włącznie to ile chcesz zapłacić dokładnie?
Bo mi wychodzi, że po 0,24 groszy za 1kwh gazu (obecnie mniej, ale to tylko przez obniżony vat) to jest 1632 zeta za gaz plus opłaty stałe które wynoszą 700zł rocznie (abonament plus stałe i zmienne opłaty przesyłowe).
2332 złote na rok, 194 zeta na ogrzewanie i cw miesięcznie. Źle?
Woda w bloku i domu kosztuje z grubsza tyle samo w obrębie tego samego województwa (zakładając wodociąg), kanalizacja też, zużycie prądu - no to już zależy od potrzeb.
Mi konsekwentnie wychodzi, że ZAWSZE będę płacił kwotowo MNIEJ za utrzymanie domu (przecież widzę, jakie czynsze płacą znajomi) niż mieszkania o takim samym metrażu, ale nie upieram się, możliwe, że czegoś jeszcze nie wiem. Życie to nie tylko kwh/m2/rok i weryfikuje. Pogadamy za rok-dwa.
Da się kupić w miarę sensownie działkę w obszarze administracyjnym Warszawy, Krakowa, Wrocławia i nie zbankrutować. Stamtąd często masz symboliczny "dojazd" do centrum, często jak z bloku (np. samochodem kilka minut do P+R i stamtąd metrem czy pociągiem w kwardrans jesteś w mieście).
Kwestia okazji.
Ja akurat miałem pecha, bo trafiłem na szał zakupów działek w okresie 2019-2020. Ze wszystkm w życiu się spóźniam, a akurat urodziłem się tak, że powinienem ze wszystkim w życiu trafiać. No, ale wybrzydzało się na mieszkania w 2014, to się teraz ma...
Ja wspolczuje Tez ostatnio sprzedawalem kilka podzespolow bo mi sie nazbieralo tyle, ze moge drugiego i trzeciego kompa z nich zlozyc. Kazdy jeden czlowiek co sie zglaszal to jakis jakby nie z tego swiata, ofc pelno wiadomosci "ojojojoj strasznie drogo, dam 50zł". Oddam chyba wszystko co mam do jakiegos komisu po kosztach lub na gieldzie krakowskiej opyle bo nie mam nerwow i czasu do olx. Powodzenia
Czyli wszystko jest tak samo jak czytałem na chińskim forum. To dalej czekam na konkretnego klienta na zestaw :). Jakby jednak było lepiej z tymi B2 to bym rozważył sprzedaż osobno płyty i procka, a tak to poczekam :).