Skocz do zawartości
qjin

Wiedźmin 3: Dziki Gon

Wiedźmin 3: Dziki Gon Next Gen Update  

99 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jesteś zadowolony/zadowolona z aktualziacji wydanej przez CDPR

• Tak
      48
    • Nie
      51
  2. 2. Czy zmiany graficzne dodane z opcją RT usprawiedliwiają tak duży spadek wydajności ?

• Tak
      19
    • Nie
      80
  3. 3. Czy aktualizacja spowodowała że masz chęć przejść watek fabularny ponownie ?

• Tak
      58
    • Nie
      41
  4. 4. Czy wraz z pojawieniem się aktualizacji zagrałeś w Wiedźmina 3 pierwszy raz ?

• Tak
      10
    • Nie
      89
  5. 5. Czy gra w wersji DX11 (4.00) wygląda i działa gorzej od wersji DX11 (1.32)

• Tak
      41
    • Nie
      58
  6. 6. Czy ufasz CDPR że stworzą Wiedzmina 4 conajmniej tak dobrego jak "3" ?

• Tak
      39
    • Nie
      60

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, Element Wojny napisał:

Dobra, zjechałem ustawienia z Uber+ na wysokie i wywaliłem RT i znowu mam stałe 60 fps'ów. 

A jak to wygląda w tej nowej wersji ? Jest .../wysokie/uber/uber+, czy .../wysokie/uber+ ?

Jeszcze nawet nie odpalałem bo kończę Uncharted Zaginione Dziedzictwo.

Edytowane przez skunRace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, skunRace napisał:

A jak to wygląda w tej nowej wersji ? Jest .../wysokie/uber/uber+, czy .../wysokie/uber+ ?

Tak sobie grzebię by znaleźć jakieś optymalne ustawienie pod RT, ale się nie da. Nawet jak przez chwilę chodzi w miarę stabilnie w 40-42 klatkach, to wystarczy się ze 2 razy obrócić i spada na 25-30 fps'ów. 

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, amsztel napisał:

Btw. to nie wiem skad wzieliscie wspomnienia, ze karty 15 lat temu byly tanie jak barszcz. 8800GTX na premiere kosztowal 700€...

768MB VRAM ;) 

Bo mieliśmy w Polsce mega farta, kryzys tamtych lat nas totalnie ominął i dolar bardzo długo był poniżej 3zł.

Gdyby teraz dolar był za 2.80 to podejrzewam że znacznie więcej ludzi by brało te 4080

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, skunRace napisał:

Jeszcze nawet nie odpalałem bo kończę Uncharted Zaginione Dziedzictwo.

Moja rada.

Kończ jak najdłużej ;)

• Haha 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czemu dolar mialby być po 2 ,8? Po o do UE wstąpiliśmy aby zlotowa była mocniejsza a nie słabsza ?

• Confused 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Element Wojny napisał:

@Ryszawy

Byłbyś w stanie wrzucić screeny porównawcze next-gena i najlepiej zmodowanej wersji W3 jaką posiadasz ? Pamiętam że zamieszczałeś kiedyś naprawdę piękne screenshoty z gry, warto by było zerknąć jak to wygląda na porównaniu 1:1. 

Nie chce mi się tych prawie 60GB pobierać teraz a potem dociągać kolejne 30GB poprawek. Poczekam, może w rok uda im się to połatać. Bo jeżeli te wszystkie informacje, które docierają do mnie są prawdziwe, to jest gorzej niż myślałem, że będzie.

Po drugie, po ostatniej awarii PC wcięło mi pliki konfiguracyjne z Wiesława i większość sejwów. Musiałbym to odbudowywać, a to już lata minęły od kiedy się tym zajmowałem i nie bardzo już pamiętam co i jak.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Amadi89 napisał:

Nie gra tylko implementacja RT bo te uber + bez RT to tam zero wymagań ma.

8 minut temu, Amadi89 napisał:

Coś ktoś bredzi. U mnie na 1660 Super różnica to 6-8 fps bo ten fps w wieśku jest mocno skaczący. 75 na Uber i 81-83 w porywach na Uber +.

Przy mocniejszym sprzęcie pewnie te różnice są jeszcze niższe. Tą grę zabija tylko RT.

To Ty musisz mieć jakąś wersję Super Hiper Pro tego GTXa, wcześniej pisałeś, że masz tyle samo klatek na Uber+, co na starym Wieśku na Uber :E Jak same mody biorą jakieś 25% wydajności (zasięg rysowania, tekstury, roślinność), oczywiście bez RT. Ten Twój GTX 1660 śmiga na poziomie RTX 3070 według testów, oczywiście oni mają nie wiem po co włączone HW x8, ale coś Cie ponosi z tymi klatkami.

https://www.purepc.pl/wiedzmin-3-dziki-gon-next-gen-test-wydajnosci-kart-graficznych-potworne-wymagania-sprzetowe-z-ray-tracingiem?page=0,6

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, jurekk napisał:

a czemu dolar mialby być po 2 ,8? Po o do UE wstąpiliśmy aby zlotowa była mocniejsza a nie słabsza ?

Ty tak na poważnie? Czy trollujesz ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, skunRace napisał:

ale coś Cie ponosi z tymi klatkami.

Ułańska fantazja :E  

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Ryszawy napisał:

Nie chce mi się tych prawie 60GB pobierać teraz a potem dociągać kolejne 30GB poprawek. Poczekam, może w rok uda im się to połatać. Bo jeżeli te wszystkie informacje, które docierają do mnie są prawdziwe, to jest gorzej niż myślałem, że będzie.

Po drugie, po ostatniej awarii PC wcięło mi pliki konfiguracyjne z Wiesława i większość sejwów. Musiałbym to odbudowywać, a to już lata minęły od kiedy się tym zajmowałem i nie bardzo już pamiętam co i jak.

Spoko, myślałem że nadal masz dysku i przy nim dłubiesz ;) 

O co chodzi z tymi informacjami ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, voltq napisał:

Ty tak na poważnie?

Jak ci pewnego dnia przeliczą zlowke na euro to sie dowiesz jak bardzo z ciebie frajera zrobili ?

Edytowane przez jurekk
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kadajo napisał:

Nie grałem w 1 i 2 Wiedźmina :E

Nie masz prawa nosić znaczka ?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, skypan napisał:

Nie masz prawa nosić znaczka ?

Dobrze że obywatelstwa nie zabierają 

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

Moja rada.

Kończ jak najdłużej ;)

:lol2:

Już raczej dzisiaj skończę, chyba ze 3-4 akty zostały, ale do ogrania jeszcze sporo. Właśnie się zastanawiam w oczekiwaniu jak połatają Wieśka, czy brać się za Cyberpunka, czy Death Stranding, zwłaszcza ten drugi mnie mocno zastanawia, czy się nie odbije.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, skunRace napisał:

Właśnie się zastanawiam w oczekiwaniu jak połatają Wieśka, czy brać się za Cyberpunka, czy Death Stranding, zwłaszcza ten drugi mnie mocno zastanawia, czy się nie odbije.

:cool2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, skunRace napisał:

:lol2:

Już raczej dzisiaj skończę, chyba ze 3-4 akty zostały, ale do ogrania jeszcze sporo. Właśnie się zastanawiam w oczekiwaniu jak połatają Wieśka, czy brać się za Cyberpunka, czy Death Stranding, zwłaszcza ten drugi mnie mocno zastanawia, czy się nie odbije.

Ja wlasnie wrocilem do Death Stranding, gierka chodzi jak masełko na PC, szkoda ze na druga czesc trzeba bedzie czekac pewnie z rok conajmniej.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Element Wojny napisał:

Ta gra jest zwalona na amen - z włączonym RT zrobiłem wszystkie ustawienia graficzne na LOW i mam 47 fps'ów - przełączyłem wszystkie na WYSOKIE i nadal mam 47 fps'ów.

A teraz włączyłem wszystko na UBER+ bez RT i mam stałe 60 fps'ów, choć 10 minut temu to było możliwe tylko przy ustawieniach WYSOKICH. 

Magia Panie Magia.

U mnie nawet jakbym chciał sobie pograć z RT w tych 30-40 fps to i tak nie da rady, bo po 10 min grania zapycha się VRAM niezależnie od ustawień i zaraz mam spadki do 10 fps. Coś jest konkretnie skopane.

Podobny problem jest z odbiciami RT. Pobiegam przy wodzie zaraz po wejściu do gry i jest ok. Chwilę potem każde miejsce gdzie jest woda i mam ogromne spadki fps, niezależnie od tego ile VRAMu mam obecnie zajęte.

Najśmieszniejsze że nawet bez RT frame pacing leży.

Edytowane przez Isharoth
  • Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kadajo napisał:

Nie grałem w 1 i 2 Wiedźmina :E

I trójka też nie ograna.  Zabrać obywatelstwo najpierw, ale to mało w tym przypadku. 

MqXeuug.jpg

:cool:

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Amadi89 napisał:

No przecież widzę, ślepy nie jestem. Gra chodzi dobrze bez RT, a uber i uber+ to żadna róznica prawie. Wrzucę filmik. Plus oni testowali DX11, a ja DX12, choć wątpię by to była różnica.

U mnie jedynie wyłączony blur. Dać HW jeszcze na 4 i git całkiem.

A może wszyscy mają fatalnie zoptymalizowane PC, tylko ja taki kox :P 

No chyba że mam źle ustawienia zrobione?

To miejsce testowe, bo stojąc przy budynkach w Novigradzie to karta za wiele do roboty nie ma :E Oni testują tutaj:

14_wiedzmin_3_dziki_gon_next_gen_test_wy

14_wiedzmin_3_dziki_gon_next_gen_test_wy

Ale to, że u Ciebie nie ma różnic w wydajności między Uber i Uber+ to co jest grubo nie tak, bo każdy to potwierdza. Do tego nawet ten patch nie jest potrzebny, bo jak sam wrzuciłbyś z nexusa te mody na roślinność, rysowanie i tekstury, to wydajność spada znacznie i to jest logiczne.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Kelam napisał:

I trójka też nie ograna.  Zabrać obywatelstwo najpierw, ale to mało w tym przypadku. 

Moim zdaniem należy odpowiednio go ukarać, stosownie do przewinienia:

Beating GIFs - Get the best gif on GIFER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, Element Wojny napisał:

Ta gra jest zwalona na amen - z włączonym RT zrobiłem wszystkie ustawienia graficzne na LOW i mam 47 fps'ów - przełączyłem wszystkie na WYSOKIE i nadal mam 47 fps'ów.

A teraz włączyłem wszystko na UBER+ bez RT i mam stałe 60 fps'ów, choć 10 minut temu to było możliwe tylko przy ustawieniach WYSOKICH. 

Magia Panie Magia. 

Co prawda pierwszy raz mi się zdarzyło i to gdzieś już na 100+ wczytań save bo robię sobie non stop testy.

Ale podczas tego jednego wczytania trawa wyglądała tak:
ujL5oQv.jpg

A powinna wyglądać tak :E
iCOHN6i.jpg

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Kelam napisał:

Zabrać obywatelstwo i "moderatorstwo" :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Amadi89 napisał:

Ktoś pomoże czemu dystans rysowania cieni jest tak krótki u mnie? Patrzcie na domek.

I skalowanie interfejsu coś jest nie tak, bo kursor znika na dół i prawo, a lewo i góra nie do końca jest przesunięte.

Pisałem o tym w noc premiery - na przykładzie cieni na dachach domków chłopstwa w kasztelu Wrońce. LoD ogólnie też tragiczny.

Edytowane przez Kelam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Element Wojny napisał:

Tak sobie grzebię by znaleźć jakieś optymalne ustawienie pod RT, ale się nie da. Nawet jak przez chwilę chodzi w miarę stabilnie w 40-42 klatkach, to wystarczy się ze 2 razy obrócić i spada na 25-30 fps'ów. 

Ja niby wczoraj znalazłem, ustawienia średnie, RT globalne oświetlenie, DLSS równowaga, cap na 30 fps :D Gram w 1440p. Dzisiaj jeszcze się pobawię dla samej zabawy.

Edytowane przez xtn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi