Skocz do zawartości
qjin

Wiedźmin 3: Dziki Gon

Wiedźmin 3: Dziki Gon Next Gen Update  

99 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jesteś zadowolony/zadowolona z aktualziacji wydanej przez CDPR

• Tak
      48
    • Nie
      51
  2. 2. Czy zmiany graficzne dodane z opcją RT usprawiedliwiają tak duży spadek wydajności ?

• Tak
      19
    • Nie
      80
  3. 3. Czy aktualizacja spowodowała że masz chęć przejść watek fabularny ponownie ?

• Tak
      58
    • Nie
      41
  4. 4. Czy wraz z pojawieniem się aktualizacji zagrałeś w Wiedźmina 3 pierwszy raz ?

• Tak
      10
    • Nie
      89
  5. 5. Czy gra w wersji DX11 (4.00) wygląda i działa gorzej od wersji DX11 (1.32)

• Tak
      41
    • Nie
      58
  6. 6. Czy ufasz CDPR że stworzą Wiedzmina 4 conajmniej tak dobrego jak "3" ?

• Tak
      39
    • Nie
      60

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, caleb59 napisał:

DX12, 1080p, wszystko uber+, RT off (po tym co pisaliście o crashach czy nadal kiepskiej wydajności - olewam i nawet nie sprawdzam), DLSS jakość, HW on (HW AA "0" bo pisaliście, że DLSS ogarnia i rzeczywiście włosy są ładnie wygładzone).

Gram od początku i póki co przez jakieś 2,5h non stop grania nie było problemów ze stabilnością czy płynnością - jest masełko ale jestem dopiero na etapie polowania na Gryfa w Białym Sadzie.

Przecieram oczy i nie wierzę :) Czyli nie będzie pocisków :E  Nuda :E

Ps. Pisałem wcześniej że gra chodzi jak masełko ;)   Chociaż  po tym fix-ie nie sprawdzałem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, caleb59 napisał:

RT off (po tym co pisaliście o crashach czy nadal kiepskiej wydajności - olewam i nawet nie sprawdzam)

Po tym fixie RT możesz spokojnie testować.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Sheenek napisał:

Az pozniej sam jeszcze sprawdze, chociaz wczesniej nie widzialem nic nadzwyczajnego pod tym wzgledem.

Ja się zdziwiłem totalnie, w życiu jeszcze nie miałem temperatury powyżej 80 stopni na GPU, nawet podczas testów :D W pierwszej chwili zgłupiałem pomyślałem o kurde albo chłodzenie padło albo coś odwaliłem szybko przejrzałem aktywne procesy a tam nic, wygasiłem W3 na szybko i temperatury wróciły do normy. Nie mam pojęcia co tu się odwaliło, bez hotfixa jak testowałem RT temperatury były totalnie w normie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Element Wojny napisał:

Oczywiście, regularnie testuję. Nie mam żadnych problemów z kartą w żadnej grze, nawet jeszcze dziś odpaliłem Cybera z RT by się upewnić i wszystko w najlepszym porządku, tylko tutaj karta szaleje przy włączony RT. Po wyłączeniu RT temperatury wróciły momentalnie do normy. 

Malutki Quake II RTX i zobacz co się będzie działo. Metro z RT też ci ładnie dociśnie.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, lukadd napisał:

Malutki Quake II RTX i zobacz co się będzie działo. Metro z RT też ci ładnie dociśnie.

Minecraft też ładnie daje popalić :P

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tym fixie jak sie nie majstruje ustawieniami jest całkiem elegancko, fps skoczyl o dobre 20% na 3080, ale nie testuje jakos wnikliwie.

Ale jak sie majstruje ustawieniami, to trzeba sejwa przeładować. Przyklad z teraz - na skellige sobie patrze co i jak i po zabawie ustawieniami fps spadl do 30, a po załadowaniu sejwa na tych samych ustawieniach, 53fps.

To samo miałem po szybkiej podróży z Toussaint na Skellige. 15fps, save, a po reloadzie 55fps.

Edit: mówiąc "reload" mam na myśli wyjście do menu i załadowanie sejwa jeszcze raz, samo przeladowanie, bez wyjscia do menu mi nic nie daje, fps dalej nisko. Ale u innych moze być inaczej.

Edytowane przez assire
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Element Wojny napisał:

Ja się zdziwiłem totalnie, w życiu jeszcze nie miałem temperatury powyżej 80 stopni na GPU, nawet podczas testów :D 

Na RTX 3080 w 4k "wszystko na ultra" na starej wersji Wiedźmina 3 swego czasu chciałem osiągnąć 120 fps. Niestety nie udało mi się, bo ocierałem się o power limit (370W) i kończyło się crushami. Musiałem założyć blokadę na 95 klatek, żeby móc bezpiecznie grać.

Edytowane przez tgolik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

?

Chciałem sobie ulepszyć i grać na czysto, bo już dostawałem kociokwiku z configami stary / nowy.
skasowałem katalog, odinstalowałem grę, zainstalowałem na nowo i... Tadam!  ?

Od 30 min. się motam i nie mogę tego ogarnąć.

Untitled-1.thumb.jpg.f01800a33afacc602113547fa91c72d3.jpg

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

?

Chciałem sobie ulepszyć i grać na czysto, bo już dostawałem kociokwiku z configami stary / nowy.
skasowałem katalog, odinstalowałem grę, zainstalowałem na nowo i... Tadam!  ?

Od 30 min. się motam i nie mogę tego ogarnąć.

Untitled-1.thumb.jpg.f01800a33afacc602113547fa91c72d3.jpg

Nie rób kontynuuj,  wybierz wczytaj grę. A zainstalowałeś oba dodatki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, kadajo napisał:

Zrób porównanie z natywną rozdzielczością.

Na Native bez żadnego AA mam straszne ziarno.

Jeszcze dorzucę taki filmik z porównania DLSS Quality i Performance, ale wciąż się przesyła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, tgolik napisał:

Nie rób kontynuuj,  wybierz wczytaj grę. A zainstalowałeś oba dodatki?

To instalka sama tego nie robi i mam ręcznie "doinstalowywać DLC" ?
Nie mam żadnego wyboru. Nikt o nic nie pyta przy instalu z GOGa.
Myślałem, że to "pakiet".

Edytowane przez *** ChOpLaCz ***

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem pod wrazeniem w sumie, ze im sie udalo patcha tak szybko wydac w grudniu (wiele firm programistycznych juz ma "end of year wakacje" w tym momencie lub chociaz jakis okres dluzszych urlopow).

Ile fps jest na Xboxie w trybie bez RT i ile z RT?

Edytowane przez cyberpunk2020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Ekard napisał:

eszcze dorzucę taki filmik z porównania DLSS Quality i Performance, ale wciąż się przesyła.

Ja nie wiem co oni zrobili, może specyfika tego że gra jednak stara, ale totalnie nie widzę różnicy między 4K Quality a 4K Performance. Dopiero na Ultra Performace sie robi kiszka.

Natywna ma straaaszne ziarno, a ten nowy AA TUAAUAUAAUAUAU czy jakkolwiek to sie tam nazywa robi takie samo "mydło" jak DLSS a FPS słaby.

Edytowane przez assire

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, assire napisał:

Ja nie wiem co oni zrobili, może specyfika tego że gra jednak stara, ale totalnie nie widzę różnicy między 4K Quality a 4K Performance. Dopiero na Ultra Performace sie robi kiszka.

Natywna ma straaaszne ziarno, a ten nowy AA TUAAUAUAAUAUAU czy jakkolwiek to sie tam nazywa robi takie samo mydło jak DLSS a FPS słaby.

Kolosalna różnica jest między Quality a Performance w Full HD. 4k to, nawet jak performance zejdzie Ci półkę niżej z rozdzielczością, to ciągle obraz jest szczegółowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, assire napisał:

Natywna ma straaaszne ziarno, a ten nowy AA TUAAUAUAAUAUAU czy jakkolwiek to sie tam nazywa robi takie samo "mydło" jak DLSS a FPS słaby.

Dokładnie takie mam odczucia. Totalnie nie widzę różnicy między Jakość a Wydajność w normalnej grze. Dopiero na Ultra Wydajność faktycznie widać słabszą jakość obrazu.

Dlatego też zacząłem z tymi filmikami, bo gdyby nie FPSy to bym pomyślał, że te ustawienia DLSS nie działają. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Ekard napisał:

Dokładnie takie mam odczucia. Totalnie nie widzę różnicy między Jakość a Wydajność w normalnej grze. Dopiero na Ultra Wydajność faktycznie widać słabszą jakość obrazu.

Dlatego też zacząłem z tymi filmikami, bo gdyby nie FPSy to bym pomyślał, że te ustawienia DLSS nie działają. :P

Ultra wydajnosc to byl chyba tryb "projektowany" pod 8k, on chyba nie powinien byc nawet dostepny w rozdzielczosciach nizszych niz 4k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem pod ogromnym wrażeniem, że im się nawet GoG`owego patcha/hotfixa udało spieprzyć bo ten się u mnie nawet nie chce zainstalować;) i w logu wyskakują dziesiątki plików których nie mógł zmodyfikować. I nie, nie jestem sam bo na forum GoG jest już ktoś z tym samym problemem. Komedia to też dramat, tak tylko przypominam.

Edytowane przez MisterMaster
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, załadował się filmik.

Ktoś zauważy różnicę między Quality a Performance?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Ekard napisał:

Ok, załadował się filmik.

To jest w sumie ciekawe, bo sa gry gdzie DLSS daje spory spadek jakosci przy bardzo niskim zysku FPS, a tutaj prawie zerowy spadek jakosci i spory zysk FPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tgolik napisał:

Po tym fixie RT możesz spokojnie testować.

Absolutnie, włączyłem na test (miałem sejwa w środku lasu) i już na starcie wystarczyło tylko obrócić kamerą naokoło i był mega kisiel. :E Całkowicie niegrywalne na RTX 3070 w 1080p, kto twierdzi inaczej powinien wsadzić łeb pod kran z lodowatą wodą.

Wracam do RT off jak jaśnie pan...

Edytowane przez caleb59
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Ekard napisał:

Ciężko znaleźć 

4 minuty temu, caleb59 napisał:

Wracam do RT off jak jaśnie pan...

Pisałem że RT w tej grze nie dla Ampere 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale w Cyberpunku 2077 jak testowałem profil Ultra RT to działało to o wiele lepiej, było płynniutko i ponad 60fps poza oczywiście spartaczonymi miejscówkami jak Jig Jig Street. Tutaj to jest masakra ale może dlatego, że jest tak dużo roślinności do obliczeń.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, maras2574 napisał:

Pisałem że RT w tej grze nie dla Ampere 

Nie no 3090 tak prawie na styk da radę. :P

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, cyberpunk2020 napisał:

U mnie na RTX 3070 z RT na full w 1440p z DLSS na "wydajnosc", wyostrzanie DLSS na "niskie" i reszta na high jest 75 klatek tylko rwie. Po wlaczeniu Nvidia Reflex + Boost znika calkowicie rwanie i bardzo przyjemnie sie gra.

DLSS Wydajnosc wyglada jak 240p... okropienstwo :E 

1 minutę temu, Ekard napisał:

Nie no 3090 tak prawie na styk da radę. :P

Potwierdzam - daje rade na styk ale w 1440p. 4K - zapomnij ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi