Skocz do zawartości
qjin

Wiedźmin 3: Dziki Gon

Wiedźmin 3: Dziki Gon Next Gen Update  

97 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jesteś zadowolony/zadowolona z aktualziacji wydanej przez CDPR

• Tak
      48
    • Nie
      49
  2. 2. Czy zmiany graficzne dodane z opcją RT usprawiedliwiają tak duży spadek wydajności ?

• Tak
      18
    • Nie
      79
  3. 3. Czy aktualizacja spowodowała że masz chęć przejść watek fabularny ponownie ?

• Tak
      57
    • Nie
      40
  4. 4. Czy wraz z pojawieniem się aktualizacji zagrałeś w Wiedźmina 3 pierwszy raz ?

• Tak
      10
    • Nie
      87
  5. 5. Czy gra w wersji DX11 (4.00) wygląda i działa gorzej od wersji DX11 (1.32)

• Tak
      40
    • Nie
      57
  6. 6. Czy ufasz CDPR że stworzą Wiedzmina 4 conajmniej tak dobrego jak "3" ?

• Tak
      39
    • Nie
      58

Rekomendowane odpowiedzi

Porażka gra dostaje jakichś spazmów, FR spada poniżej 10... restartujesz grę i nagle wszystko śmiga perfekt i tak w kółko.

• Like 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem już w Velen, jak czytam tego typu posty to zastanawiam się czy jest sens grać dalej. :E Śmiecie z cdp red w formie i znowu wyszło na to, że jestem debilem bo czekałem na patcha, który psuje więcej niż poprzedni.

• Like 1
  • Haha 2
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, kadajo napisał:

Porażka gra dostaje jakichś spazmów, FR spada poniżej 10... restartujesz grę i nagle wszystko śmiga perfekt i tak w kółko.

Nie zapycha się przypadkiem pamięć karty? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, caleb59 napisał:

Jestem już w Velen, jak czytam tego typu posty to zastanawiam się czy jest sens grać dalej. :E Śmiecie z cdp red w formie i znowu wyszło na to, że jestem debilem bo czekałem na patcha, który psuje więcej niż poprzedni.

GRAJ i oceń - nie dywaguj na zapas. ;)
Może u Ciebie będzie cacy (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łudzić się w dzisiejszych czasach, że będzie spokój, kiedy inni narzekają że coś jest jawnie nie tak. Mam masę negatywnych doświadczeń związanych z nowymi grami i bardziej wierzę opiniom graczy niż developerom i ich aktualizacjom. Nie podoba mi się to ale też nie mam na to wpływu niestety.

Póki co u mnie wszystko ok ale jak będzie dalej? No właśnie...

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, ju-rek napisał:

Nie zapycha się przypadkiem pamięć karty? 

Nie

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, power1 napisał:

Czy komus też się gra wywala ?

R7 5800x i rx7900xt 

Jest jakiś trik na crahe

Szwagier miał wywalenia do pulpitu co parę minut. Winnym okazało się OC pamięci ram, które pomimo że we wszystkich grach i aplikacjach jest w pełni stabilne to w Next Genowej wersji DX12 powoduję crashe. 

Odkręcił ram i problemy całkowicie ustały. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, DjXbeat napisał:

Winnym okazało się OC pamięci ram, które pomimo że we wszystkich grach i aplikacjach jest w pełni stabilne

Bardzo wrażliwą grą na podkręcane radeony serii 6000 jest Horizon Zero Dawn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, ju-rek napisał:

Bardzo wrażliwą grą na podkręcane radeony serii 6000 jest Horizon Zero Dawn.

Zeby to mozna jeszcze bylo nazwac OC pamieci bo u mnie +200MHz krzaczylo juz gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, voltq napisał:

A jak konsolę? , Poprawił czy pogorszył ? 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg tego filmu na konsolach chodzi lepiej , na PlayStation spada tylko do 55 fps więc jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu zainstalowałem, ale coś mnie ominęło, czy nowy Wiesław ma sporo wyższe wymagania odnośnie pamięci RAM? 
Chrome zazwyczaj chodzi u mnie non stop (z mniejszą bądź większą liczbą zakładek, ale zawsze coś) no i moje 16 GB (+4 GB swap) nie wystarczają - gra się wiesza i Chrome zamyka kilka z zakładek, z komunikatem brak pamięci...

Czas kupić 32 GB, póki tanie? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4GB page file to mało, winda przez to może świrować jak się odpala wymagające gierki.  Ja mam zawsze na auto niech sobie winda robi co chce i wtedy nie ma problemów.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, rzymo napisał:

W końcu zainstalowałem, ale coś mnie ominęło, czy nowy Wiesław ma sporo wyższe wymagania odnośnie pamięci RAM? 
Chrome zazwyczaj chodzi u mnie non stop (z mniejszą bądź większą liczbą zakładek, ale zawsze coś) no i moje 16 GB (+4 GB swap) nie wystarczają - gra się wiesza

Nie bądź mądrzejszy od OSa.  ;)
Zluzuj swapa - niech sam przydziela - a problem może zniknąć.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bez przesady - 4 GB to jest sporo.

Problem oczywiście nie zniknął - brakuje fizycznej pamięci. Czyli odpalam albo bez włączonego czegokolwiek w tle, albo kupuję pojemniejsze moduły...

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 16GB swapa i nie miałem problemów z pamięcią, a mam coś nie coś odpalone w tle, czasem przeglądarka z kilkoma zakładkami- firefox.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, rzymo napisał:

Chrome zazwyczaj chodzi u mnie non stop (z mniejszą bądź większą liczbą zakładek, ale zawsze coś) no i moje 16 GB (+4 GB swap) nie wystarczają - gra się wiesza i Chrome zamyka kilka z zakładek, z komunikatem brak pamięci...

To dzis jeszcze ktos robi swapa ? LOL

To tylko proszenie sie o klopoty i niczemu dobremu nie sluzy ;)

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
25 minut temu, rzymo napisał:

To jakiś twór z przeszłości, który się za nami ciągnie z przyzwyczajenia.
Kto dziś zagląda i dłubie w pojemności swap? A jeżeli to robi - to w jakim celu?

25 minut temu, rzymo napisał:

Problem oczywiście nie zniknął - brakuje fizycznej pamięci. Czyli odpalam albo bez włączonego czegokolwiek w tle, albo kupuję pojemniejsze moduły...

Mam 16GB od dawna i do tej pory NIGDY nie poczułem dyskomfortu z brakiem ramu w grach.

Mam kumpelę w pracy, co ma 64GB ramu do shopa, i co jakiś czas sapie do informatyka nadwornego, by jej dokupił.
On przychodzi - jak jej nie ma - zamyka jej chroma na niewygaszanym od kwartału kompie (z 2000 zakładek) i mówi następnego dnia - dorzuciłem - będzie działać. ;)

22 minuty temu, Reddzik napisał:

Ja mam 16GB swapa i nie miałem problemów z pamięcią, a mam coś nie coś odpalone w tle, czasem przeglądarka z kilkoma zakładkami- firefox.

Dokładnie.
Softy diagnozujące w tle, bardzo często chrome i jakieś komunikatory i na tym... gra.
Wszystko bangla.

Edytowane przez *** ChOpLaCz ***

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, rzymo napisał:

A możesz mi powiedzieć z ciekawości po co Ci ten swap na 4GB a nie auto ? Przecież takie cuda to się robiło ponad 10 lat temu, przy obawach o życie dysków SSD, gdzie dobre 512GB kosztowało ponad 1500zł.

Godzinę temu, rzymo napisał:

To coś masz grubo nie tak, mam 16GB od dawna do grania, nie raz po kilkadziesiąt zakładek Chrome i jeszcze mi nigdy nie brakło.

Z ciekawości odpaliłem teraz Wieśka w 4K przy 42 zakładkach Chrome i zjada 11,2GB RAM, bez Chrome bierze 9GB RAM.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zmień procesor i płytę główną i szybszy ram będzie śmigać na full bo twoja opcja wybacz jest za niska grafika ok ale reszta dławi graficzną , ja ma rx 6650 xt i śmiga na Uber , nie myl z Uber+ bo do tego to ja muszę zmienić procesor bo mam problem z ustawieniem ramu na pełnych obrotach na B550 i R5 5600G z wyłączonym GPU w procesorze .Mam wliczone Sam iControl nawet czasem się zacina na pełnym ustawieniu .

Edytowane przez Łukasz82.82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do paru osób wyżej - stąd moje pytanie i wątpliwości, bo sam jestem mocno zdziwiony. Stary Wiesiek 3, Cyberpunki i cała reszta gier działa normalnie, z innym softem i chromem odpalonym w tle.
Wczoraj wieczorem ściągnąłem Wiesława "po nowemu", zainstalował się normalnie, stare sejwy działają, ale mam właśnie problem z pamięcią...

A czemu nieduży swap - a bo Windows ma takie specyficzne zarządzanie pamięcią, że żeby móc wykorzystać fizyczne np. 15.5 GB (z 16 GB dostępnych) to niewielki plik wymiany być musi. Tak ten system jest napisany, po prostu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem ludzi grających w trybie RT. Jest on zbędny. Różnicy praktycznie nie widać. Niech się skupią na jednym trybie, ale zrobią go porządnie. To nie jest Horizon, gdzie Guerilla potrafi ogarniać swoje gry w mistrzowski sposób.

• Like 1
  • Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnice widać i jest ona bardzo wyraźna, sęk w tym, że częściowo przez to, że wykastrowano AO bez RT. 

• Like 2
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi