Forum PCLab.pl: Arch Linux - szkoła rodzenia - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (50 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Arch Linux - szkoła rodzenia Wszystkie sprawy związane z tą zacną dystrybucją Linuksa :E Oceń temat: ***** 4 Głosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   EntereX 

  • Killing Machine
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1389
  • Dołączył: Cz, 23 Sie 07

Napisany 08 Kwiecień 2013 - 18:37

W celu polepszenia dostępu do zamieszczanych tutaj informacji poszczególne działy będą ukryte jako spoiler. Aby zobaczyć/schować interesujący Was dział, należy użyć przycisku Show/Hide znajdującego się obok napisu Spoiler pod tytułem wybranego działu.

Poradnik ten jest tworzony przy współpracy z użytkownikiem wesolyzbigniew.


Obrazy instalacyjne Archa dostępne są do pobrania tutaj: https://www.archlinux.org/download/

Po pobraniu obrazu najlepiej wypalić go na pendrve i z niego instalować system. Najlepszym sposobem na zrobienie bootowalnego pendraka pod linuksem jest użycie programu dd. W tym celu należy uruchomić terminal, a następnie jako root wykonać poniższą komendę:

dd if=/sciezka/plik.iso of=/dev/sdx

gdzie /dev/sdx to numer urządenia będącego waszym pendrakiem. Żeby sprawdzić, które urządenie jest pendrivem wystarczy po podłączeniu pendraka jako root wydać w terminalu polecenie:
fdisk -l

Należy dokładnie sprawdzić, które urządzenie to pendrive, ponieważ pomyłka grozi utratą danych.

Przykład użycia polecenia dd
Spoiler

Uwaga! Podczas kopiowania obrazu iso na pendraka konsoloa nie pokazuje żadnej informacji o postępie tegoż zadania. Dla tego nie należy odłączać pendrive czy też zamykać terminala myśląć, że nic się nie dzieje. Należy spokojnie czekać na zakończenie zadania, o czym terminal was poinformuje, tak jak można zobaczyć w powyższym przykładzie.

Natomiast do wykonania bootowalnego pendrivea pod Windowsem najlepiej jest użyć programu Universal USB Installer -> http://www.pendrivel...-easy-as-1-2-3/


1. Instalacja systemu
Spoiler

TYM poście natomiast znajduje się metoda instalacji za pomocą specjalnego skryptu.

2. Pacman - menedżer pakietów Arch Linux
Spoiler

3. AUR - Arch User Repository
Spoiler

4. Zarządzanie demonami (usługami)
Spoiler

5. Środowiska graficzne
- KDE
Spoiler

- GNOME
Spoiler

- XFCE
Spoiler

- LXDE
Spoiler

- CINNAMON
Spoiler

6. CUPS - drukowanie w Archu
Spoiler

7. Własnościowe sterowniki do kart graficznych
- NVIDIA
Spoiler

- AMD
Spoiler

8. Tips & Tricks
- Przyspieszanie samego procesu bootowania
Spoiler

- Przyspieszenie procesu bootowania, uruchamiania środowiska graficznego oraz programów
> readahead
Spoiler

> e4rat
Spoiler

- Konfiguracja czcionek
Spoiler

- Kolorowanie wyjścia Pacmana
Spoiler

- Terminal
> pokazywanie pełnej ścieżki położenia
Spoiler

Ten post był edytowany przez EntereX dnia: 09 Luty 2015 - 16:39


#2 Użytkownik jest niedostępny   BeCoolMen 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 998
  • Dołączył: Wt, 08 Cze 10

Napisany 08 Kwiecień 2013 - 21:03

Będziesz kontynuował wątek?:)

#3 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 08 Kwiecień 2013 - 21:07

Napisz do jakiegoś moda by to podkleił.

#4 Użytkownik jest niedostępny   miomol 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4842
  • Dołączył: Wed, 11 Mar 09

Napisany 08 Kwiecień 2013 - 21:16

Jako stary debianowiec boję się pacmana.
Chciałem spróbować ale nie mam zbytnio czasu, może za jakiś czas się tym pobawię.
Wiem że instalacja jest łatwa, bo kiedyś instalowałem. Tylko przy pacmanie poległem.
Teraz kilka lat starszy ruszę do boju i zobaczymy jak wyjdzie ;)
Takie pytanie - to jest poradnik instalacji z płyty/usb? Bo zdaje mi się że jakoś inaczej to leciało :hmm:
Niemniej jednak dzięki, przyda się.

#5 Użytkownik jest niedostępny   wesolyzbigniew 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 761
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 12

Napisany 08 Kwiecień 2013 - 21:19

Zobacz postmiomol, o 08 Kwiecień 2013 - 21:16, napisał(a):

Takie pytanie - to jest poradnik instalacji z płyty/usb? Bo zdaje mi się że jakoś inaczej to leciało :hmm:

To jest opis instalacji z płyty/usb/z działającego archa(z arch-install-scripts). Płytka nie ma już instalatora.

Co do poradnika - użytkownika EFI nieużywającego CSM trzeba odesłać do archowego wiki znacznie wcześniej, bo potrzebuje nie tylko innego bootloadera, ale też innych partycji.

Ten post był edytowany przez wesolyzbigniew dnia: 08 Kwiecień 2013 - 21:22


#6 Użytkownik jest niedostępny   fufus 

  • capoeira is my life
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1265
  • Dołączył: Wt, 21 Paź 08

Napisany 09 Kwiecień 2013 - 00:25

Pisałem Ci w innym temacie o tym, ale może warto by było dodać dla "nowych", jak dodać w pełni automatyczne odpalanie środowiska graficznego itd. jak to ma miejsce w "distrach dla ludzi" :P
Przy instalacji środowiska graficznego, można dodać punkt o instalacji jakiegoś sterownika grafiki np. otwartego co by fajniej działało :)

Ten post był edytowany przez fufus dnia: 09 Kwiecień 2013 - 00:28


#7 Użytkownik jest niedostępny   Jaycob 

  • 2b or not 2b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10878
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 09 Kwiecień 2013 - 09:31

Krótko i na temat. :thumbup: Dla początkujących w sam raz.

#8 Użytkownik jest niedostępny   EntereX 

  • Killing Machine
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1389
  • Dołączył: Cz, 23 Sie 07

Napisany 09 Kwiecień 2013 - 10:55

Zobacz postBeCoolMen, o 08 Kwiecień 2013 - 22:03, napisał(a):

Będziesz kontynuował wątek?:)

Tak. Mam zamiar uzupełnić go o informacje dotyczące podstawowej obsługi pacmana czy systemd.

Zobacz postmiomol, o 08 Kwiecień 2013 - 22:16, napisał(a):

Jako stary debianowiec boję się pacmana.

Nie ma się czego bać. Pacman w mojej opinii niszczy całego apt'a z debiana :E

Zobacz postwesolyzbigniew, o 08 Kwiecień 2013 - 22:19, napisał(a):

Co do poradnika - użytkownika EFI nieużywającego CSM trzeba odesłać do archowego wiki znacznie wcześniej, bo potrzebuje nie tylko innego bootloadera, ale też innych partycji.

Nie wiem wszystkiego :E Nigdy nie instalowałem żadnego systemu na sprzęcie z EFI. Dla tego jeżeli mógłbyś pomóc w tworzeni tego tutka to prosiłbym o PM'ki z jakimiś twoimi sprawdzonymi poradami np. z instalacją dedykowanej karty graficznej (też tego nigdy na archu nie robiłem - integra intela :E) to dodam je do pierwszego postu. Nie mam pojęcia tylko jaka pojemność posiada taki jeden post :E

Zobacz postfufus, o 09 Kwiecień 2013 - 01:25, napisał(a):

Pisałem Ci w innym temacie o tym, ale może warto by było dodać dla "nowych", jak dodać w pełni automatyczne odpalanie środowiska graficznego itd. jak to ma miejsce w "distrach dla ludzi" :P
Przy instalacji środowiska graficznego, można dodać punkt o instalacji jakiegoś sterownika grafiki np. otwartego co by fajniej działało :)

Polecenie pacman -S xorg domyślnie instaluje całego xorga razem ze wszystkimi otwartymi sterownikami.

Ten post był edytowany przez EntereX dnia: 09 Kwiecień 2013 - 10:56


#9 Użytkownik jest niedostępny   BeCoolMen 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 998
  • Dołączył: Wt, 08 Cze 10

Napisany 09 Kwiecień 2013 - 14:17

Tak z ciekawości, ile zabiera Arch RAMu z jakimś najmniejszym środowiskiem graficznym?:)

#10 Użytkownik jest niedostępny   wesolyzbigniew 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 761
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 12

Napisany 09 Kwiecień 2013 - 16:33

Zobacz postEntereX, o 09 Kwiecień 2013 - 10:55, napisał(a):

Nie wiem wszystkiego :E Nigdy nie instalowałem żadnego systemu na sprzęcie z EFI. Dla tego jeżeli mógłbyś pomóc w tworzeni tego tutka to prosiłbym o PM'ki z jakimiś twoimi sprawdzonymi poradami np. z instalacją dedykowanej karty graficznej (też tego nigdy na archu nie robiłem - integra intela :E) to dodam je do pierwszego postu. Nie mam pojęcia tylko jaka pojemność posiada taki jeden post :E

Tego EFI wolałbym nie opisywać, bo nigdy nie przeprowadziłem pomyślnej instalacji archa na płycie z EFI :E. Tzn instalowałem tylko raz, a EFI było dla linuksów wyjątkowo nieprzyjazne więc ostatecznie używam CSM. A przepisywanie archwiki nie będzie miało tu chyba sensu, tym bardziej że temat jest dość skomplikowany. IMO wystarczy zasygnalizować które kroki wykonuje się inaczej (partycjonowanie, instalacja bootloadera) i odesłać do odpowiednich stron archwiki (UEFI, Beginner's guide) i google, bo warto poszukać czegoś o instalacji linuksa na konkretnej płycie/laptopie.

Natomiast w tworzeniu poradnika chętnie pomogę, wyślę jakieś PM jak coś napiszę.

#11 Użytkownik jest niedostępny   EntereX 

  • Killing Machine
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1389
  • Dołączył: Cz, 23 Sie 07

Napisany 09 Kwiecień 2013 - 16:34

Na starym kompie z LXDE dobijałem do 60MB zaraz po uruchomieniu systemu. Poszukaj sobie screenów w temacie "Pokaż pulpit" :E

#12 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 09 Kwiecień 2013 - 16:45

Ciężko powiedzieć ile będzie dokładnie zabierać, ponieważ dużo zależy od tego jakie programy sobie zainstalujesz (np. wymagajace bibliotek kde). Ja mam u siebie xfce (kompozycje: ON) i 300MB pokazuje mi w htop`ie.

Bardzo ładnie rozpisane kroki instalacji. Proponowałbym również dodać informacje o sposobie szyfrowania całego dysku/partycji (po co się później męczyć z kopiami :P ).

#13 Użytkownik jest niedostępny   BeCoolMen 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 998
  • Dołączył: Wt, 08 Cze 10

Napisany 09 Kwiecień 2013 - 17:20

Zobacz postEntereX, o 09 Kwiecień 2013 - 17:34, napisał(a):

Na starym kompie z LXDE dobijałem do 60MB zaraz po uruchomieniu systemu. Poszukaj sobie screenów w temacie "Pokaż pulpit" :E



To by było dobre, bo mam starego kompa z Pentiumem III i 128 MB RAMu :E

#14 Użytkownik jest niedostępny   Loofah 

  • Inkwizytor
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 9685
  • Dołączył: So, 05 Kwi 08

Napisany 09 Kwiecień 2013 - 21:59

Temat przyklejam

#15 Użytkownik jest niedostępny   xede 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7732
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 06

Napisany 11 Kwiecień 2013 - 13:55

wlasnie dzisiaj postanowailem postawic na troche starszym lapku jakas dystrybuje linux'a
chetnie zobacze jak to dziala :)
wielkie dzieki

chcialbym zapytac, na ktory katalog dac najwiecej miejsca jak bym chcial postawic klienta torrenta?

wpisywanie tej komendy
pacman -S wireless_tools wpa_supplicant wpa_actiond dialog

wyskakuje blad ze nie zainicjalizuje alpm library


pomimo wpisania poprawnie komendy na useradd zaden nie chce mi sie logowac :/
probowalem restartowac haslo na roota, nwet to nie pomoglo powniewaz "etc/passwd" locked

Ten post był edytowany przez xede dnia: 11 Kwiecień 2013 - 22:38


#16 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 11 Kwiecień 2013 - 21:00

Zobacz postxede, o 11 Kwiecień 2013 - 14:55, napisał(a):

wlasnie dzisiaj postanowailem postawic na troche starszym lapku jakas dystrybuje linux'a
chetnie zobacze jak to dziala :)
wielkie dzieki

chcialbym zapytac, na ktory katalog dac najwiecej miejsca jak bym chcial postawic klienta torrenta?

wpisywanie tej komendy
pacman -S wireless_tools wpa_supplicant wpa_actiond dialog

wyskakuje blad ze nie zainicjalizuje alpm library

kde-l10n-pl

tego tez nie ma < nie zauwazylem tam l :E


Dziwne, u mnie poszło to bez problemów.

Co do miejsca - tam, gdzie będziesz mieć download :E

#17 Użytkownik jest niedostępny   wesolyzbigniew 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 761
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 12

Napisany 11 Kwiecień 2013 - 21:20

Na /home, chyba że chcesz dodatkową partycję którą możesz nazwać dowolnie :E.

#18 Użytkownik jest niedostępny   xede 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7732
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 06

Napisany 12 Kwiecień 2013 - 08:47

to powiedzcie czemu pomimo zdefiniowania uzytkownikow (2) jednego nawet nie ma w passwd a na drugiego nie moge sie w ogole zalogowac? :/

#19 Użytkownik jest niedostępny   EntereX 

  • Killing Machine
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1389
  • Dołączył: Cz, 23 Sie 07

Napisany 12 Kwiecień 2013 - 11:02

Na pewno robiłeś wszystko poprawanie? Właśnie sprawdziłem i komenda:
useradd -m -g users -s/bin/bash nazwa_użytkownika

działa poprawnie. Nadawanie hasła za pomocą passwd również.

Ewentualnie usuń tych użytkowników:
userdel -r nazwa_użytkownika

i spróbuj ponownie ich stworzyć.

Ten post był edytowany przez EntereX dnia: 12 Kwiecień 2013 - 11:12


#20 Użytkownik jest niedostępny   xede 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7732
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 06

Napisany 12 Kwiecień 2013 - 11:30

komenda dziala bo uzytkownik jest w passwd ale nie moge sie zalogowac przez interfejs graficzny :/

szczerze to sprawdzre sobie jeszcze ubuntu :)

  • (50 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych