Forum PCLab.pl: Arch Linux - szkoła rodzenia - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (50 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Arch Linux - szkoła rodzenia Wszystkie sprawy związane z tą zacną dystrybucją Linuksa :E Oceń temat: ***** 4 Głosów

#21 Użytkownik jest niedostępny   wesolyzbigniew 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 761
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 12

Napisany 12 Kwiecień 2013 - 12:07

Nie masz przypadkiem polskich (/spoza ascii) znaków w haśle?

#22 Użytkownik jest niedostępny   xede 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7543
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 06

Napisany 12 Kwiecień 2013 - 12:26

wlasnie nie i sprawdzalem to, ale na roota w linii komend tez sie nie moge zalogowac :/

#23 Użytkownik jest niedostępny   EntereX 

  • Killing Machine
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1389
  • Dołączył: Cz, 23 Sie 07

Napisany 12 Kwiecień 2013 - 12:37

Spróbuj z chroota zresetować hasło roota :E

https://wiki.archlin...ssword_recovery

#24 Użytkownik jest niedostępny   xede 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7543
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 06

Napisany 12 Kwiecień 2013 - 12:39

widzialem, probowalem wersji z bin/bash ale nie poszlo, sprawdze pozostale, to moze zostane na tym systemie :)

#25 Użytkownik jest niedostępny   wesolyzbigniew 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 761
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 12

Napisany 12 Kwiecień 2013 - 12:41

Podajesz login root(/wpisujesz su), wpisujesz hasło i nic? Na pewno nie pomyliłeś się przy ustawianiu hasła? Może miałeś wciśniętego capsa?

Edit:Spóźniłem się :E.

Ten post był edytowany przez wesolyzbigniew dnia: 12 Kwiecień 2013 - 12:46


#26 Użytkownik jest niedostępny   xede 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7543
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 06

Napisany 12 Kwiecień 2013 - 16:50

przerzucam sie po krotkiej konsultacji z zaawansowanymi uzytkownikami na ubuntu, zobaczymy jak wyjdzie w wersji bez grafiki ;) ew. z mala pomoca

#27 Użytkownik jest niedostępny   Jaycob 

  • You're breathtaking!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10607
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 12 Kwiecień 2013 - 17:00

Mogę instalować na drugiej partycji obok Xubuntu? Nie będzie zgrzytów?

#28 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 12 Kwiecień 2013 - 17:05

Jeśli dobrze zrobisz format tej partycji, dobrze wskażesz ją, czyli nie walniesz się z wyborem miejsca do instalacji to problemu nie będzie. Nie instaluj gruba skoro masz xubuntu, w nim też jest pewnie jakiś bootloader, to go updejtniesz i tyle.

#29 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 14 Kwiecień 2013 - 09:03

Próbowałem zainstalować Archa na laptopie - wifi.

Odpalenie wifi-menu:

no such interface: wlan0

Ifconfig -a pokazuje, że mój wifi nazywa się: wlp3s0

Czytałem ten opis z linka do sieci, nie za bardzo wiem o czym oni piszą :|

#30 Użytkownik jest niedostępny   EntereX 

  • Killing Machine
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1389
  • Dołączył: Cz, 23 Sie 07

Napisany 14 Kwiecień 2013 - 10:39

a co pokazuje lspci?

Pewnie masz sieciówkę, która potrzebuje dodatkowego firmware :E

Zobacz też na ten opis https://wiki.archlin...lation#Wireless a tutaj więcej na temat ustawiania wifi https://wiki.archlin.../Wireless_Setup

Ten post był edytowany przez EntereX dnia: 14 Kwiecień 2013 - 10:53


#31 Użytkownik jest niedostępny   wesolyzbigniew 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 761
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 12

Napisany 14 Kwiecień 2013 - 10:57

Spróbuj ip link set wlp3s0 up
i sprawdź czy działa:
iwlist wlp3s0 scanning

Chociaż jeśli masz taką możliwość, najłatwiej instalować przy użyciu kabla, a później bawić się w ustawianie wifi.

#32 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 14 Kwiecień 2013 - 11:29

Zobacz postwesolyzbigniew, o 14 Kwiecień 2013 - 11:57, napisał(a):

Spróbuj ip link set wlp3s0 up


Nie działa, jest napisane coś ala : due to RF-kill. Ten sposób już próbowałem.

Cytuj

Chociaż jeśli masz taką możliwość, najłatwiej instalować przy użyciu kabla, a później bawić się w ustawianie wifi.

Nie, niestety, tylko wifi.

Gdyby był instalator graficzny, to zrobiłbym tak, jak w Slackware. Instalacja całości bez updejtu, a później już w trybie gui, ale z tego co rozumiem, nie da się bo ciągnie z sieci pakiety.

#33 Użytkownik jest niedostępny   wesolyzbigniew 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 761
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 12

Napisany 14 Kwiecień 2013 - 12:09

rfkill unblock all ? O ile livecd archa ma w ogóle rfkilla...

#34 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 14 Kwiecień 2013 - 12:49

Zobacz postwesolyzbigniew, o 09 Kwiecień 2013 - 16:33, napisał(a):

Tego EFI wolałbym nie opisywać, bo nigdy nie przeprowadziłem pomyślnej instalacji archa na płycie z EFI :E.

wystarczy wyłączyć Secure Boot, przeczytać ze zrozumieniem wiki. Nic więcej.

EntereX wszystko fajnie, chociaż znacznie lepiej jakby uaktualnić wiki Archa zamiast pisać takie poradniki. Tutaj złowisz tylko sezonowców LXDE, którzy zajarają się, chwile pobawia i tyle. Wiadomo, że dla Arch Linux wymaga się samodzielnego myślenia, znajomości google, angielskiego (lub translatora) w przeciwnym wypadku ciężko na tym systemie sobie poradzić. dlatego lepiej byłoby jakbyście wiki, AUR sie zajęli i pomogli użytkownikom Arch Linux zamiast pisać poradniki dla dzieci.

#35 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 14 Kwiecień 2013 - 12:55

Zobacz postwesolyzbigniew, o 14 Kwiecień 2013 - 13:09, napisał(a):

rfkill unblock all ? O ile livecd archa ma w ogóle rfkilla...

Szczerze mówiąc, nie wiem. Archa dopiero poznaję, w sumię uczę się na tyle, na ile mi czas pozwala, czyli obecnie bardzo niewiele, stąd nie będę udawać, że jestem od tego ekspertem.

#36 Użytkownik jest niedostępny   EntereX 

  • Killing Machine
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1389
  • Dołączył: Cz, 23 Sie 07

Napisany 14 Kwiecień 2013 - 12:59

Nie mam zamiaru łowić tutaj nikogo. Tworzę ten poradnik żeby przybliżyć ludziom proces instalacji oraz podstawowej konfiguracji. Jest to takie kompendium wiedzy, która potrzebna jest przy rozpoczynaniu przygody z Archem. Później trzeba już radzić sobie samemu.

#37 Użytkownik jest niedostępny   wesolyzbigniew 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 761
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 12

Napisany 14 Kwiecień 2013 - 13:37

Zobacz postdominbik, o 14 Kwiecień 2013 - 12:49, napisał(a):

wystarczy wyłączyć Secure Boot, przeczytać ze zrozumieniem wiki. Nic więcej.

Oczywiście, dlatego każdy zainteresowany sobie powinien poradzić, o ile sprzęt pozwoli.

Cytuj

dlatego lepiej byłoby jakbyście wiki, AUR sie zajęli i pomogli użytkownikom Arch Linux zamiast pisać poradniki dla dzieci.

Pewnie tak, ale pisanie "poradników dla dzieci" jest łatwiejsze i przyjemniejsze, a może kogoś to zainteresuje. Nawet jeżeli komuś system się nie spodoba, albo nie będzie umiał sobie z nim poradzić, to i tak się czegoś nauczy.

Zobacz postFirekage, o 14 Kwiecień 2013 - 12:55, napisał(a):

Szczerze mówiąc, nie wiem. Archa dopiero poznaję, w sumię uczę się na tyle, na ile mi czas pozwala, czyli obecnie bardzo niewiele, stąd nie będę udawać, że jestem od tego ekspertem.

Wpisz to co napisałem. I doinstaluj sobie pacstrapem rzeczy które mogą Ci się po chrootowaniu albo starcie zainstalowanego systemu, czyli m.in. rfkill.

Ten post był edytowany przez wesolyzbigniew dnia: 14 Kwiecień 2013 - 13:37


#38 Użytkownik jest niedostępny   Dugi 

  • dimethyltryptamine
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 626
  • Dołączył: So, 21 Wrz 02

Napisany 14 Kwiecień 2013 - 14:15

jak ktoś nei chce się "męczyć" z Archem od podstaw to jest wstępnie skonfigurowana dystrybucja o niego oparta - Bridge

#39 Użytkownik jest niedostępny   fufus 

  • capoeira is my life
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1265
  • Dołączył: Wt, 21 Paź 08

Napisany 14 Kwiecień 2013 - 15:57

Ja ze swojej strony polecam Cinnarch o ile komuś odpowiada cinnamon.

#40 Użytkownik jest niedostępny   `KazuT 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 355
  • Dołączył: Pn, 10 Sie 09

Napisany 15 Kwiecień 2013 - 12:49

Wystarczy wiki Archa w drugiej ręce i nie powinno być żadnych problemów.
Instalacja przez chroot jest dokładnie opisana na LiveCD, reszta na wiki.

I nie używajcie ifconfiga, bo od tego jest ip (man ip).

Ten post był edytowany przez `KazuT dnia: 15 Kwiecień 2013 - 12:52


  • (50 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych