Skocz do zawartości
Ethics

Jak grilować?

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam porad dotyczących grilowania rozumianego jako przygotowanie sprzętu, rozpalenie ognia itp.

 

1. Jaki najlepiej grill kupić na wypady na łono natury? Nie gazowy/elektryczny tylko tradycyjny. W miarę przenośny aby do samochodu można zapakować.

 

2. Czym palić i jak rozpalać?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja jako czynnika grzejącego używam węgla drzewnego o niebo lepszy od brykietu jak dla mnie.

 

Czym rozpalać? najlepiej benzyną :E

Edytowane przez GEN1992

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja jako czynnika grzejącego używam węgla drzewnego o niebo lepszy od brykietu jak dla mnie.

 

Czym rozpalać? najlepiej benzyną :E

 

:thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Grill tradycyjny- wszystko jedno. Różni się grubością blachy, średnicą, regulacją wysokości. Takie tanie przepalają się stosunkowo dość szybko, choć my już rok używamy (taki za 10zł) a grillujemy dość często i w sporym gronie.

 

Kiedyś był węgiel drzewny, a może brykiet w Biedronce w kształcie elipsoidalnym. Rewelacyjnie się rozpalał i również dość duło się palił.

 

Rozpalać można albo brykietem, choć różnie z tym jest, dobry jest też spirytus, albo farba olejna

Edytowane przez Angel_Of_Salvation

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kiciok

Grill jest dla leniwych.

 

Ognisko, kiełbaski, ziemniaki z żaru :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Gordon Lameman

Grill jest dla leniwych.

 

Ognisko, kiełbaski, ziemniaki z żaru :thumbup:

Grill jest dla smakoszy.

 

Szaszłyki, kaszanka, karkówka, łosoś cz inna ryba w całości :thumbup:

Edytowane przez Gordon Lameman

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś był taki temat ale się zapytam bo może coś się zmieniło.

Jak to jest z tym grillem, można go robić nad jeziorkiem bez obawy o mandat?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Gordon Lameman

Kiedyś był taki temat ale się zapytam bo może coś się zmieniło.

Jak to jest z tym grillem, można go robić nad jeziorkiem bez obawy o mandat?

Ja robię :)

Biorę psa, grilla, kobietę i jadę nad wodę (np. Paprocany).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kiciok

Grill jest dla smakoszy.

 

Szaszłyki, kaszanka, karkówka, łosoś cz inna ryba w całości :thumbup:

Trochę pomyśleć i można to zrobić nad ogniskiem ;)

 

Używając odpowiedniego drzewa, to w ogóle jest bajka.

 

 

Z resztą grillowanie w polsce i tak jest ok. Amerykanie jadą na elektrycznych/gazowych :rotfl:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś był taki temat ale się zapytam bo może coś się zmieniło.

Jak to jest z tym grillem, można go robić nad jeziorkiem bez obawy o mandat?

 

Jeśli nie ma zakazu i nie jest to jakiś park narodowy, to można bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Gordon Lameman

Trochę pomyśleć i można to zrobić nad ogniskiem ;)

 

Używając odpowiedniego drzewa, to w ogóle jest bajka.

 

 

Z resztą grillowanie w polsce i tak jest ok. Amerykanie jadą na elektrycznych/gazowych :rotfl:

Ale po co mam się męczyć i kombinować, skoro mogę mieć grill? Tym bardziej, że robię to w różnych miejscach :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kiciok

Ale po co mam się męczyć i kombinować, skoro mogę mieć grill? Tym bardziej, że robię to w różnych miejscach :)

Grill jest dla leniwych.

 

no :E

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Gordon Lameman

no :E

Skoro lubisz szukać drzewa na ognisko za każdym razem w nowym miejscu to spoko. Widocznie jestem leniwy :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dawno temu kupiliśmy grila za 10 zł i służył przez 3 sezony :) Także takie lipne to one nie są. Znowu innym razem kupiłem grila za 70zł i bardzo szybko się popsuł mimo jego wydawałoby się masywnej i solidnej konstrukcji. Co do ogniska to faktycznie ja również to wybieram jeśli mam wybór. ZIemniaczki z ogniska są boskie. Normalnie gotowanych zjem ze 2 a z ogniska z 10 :D.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kiciok

Skoro lubisz szukać drzewa na ognisko za każdym razem w nowym miejscu to spoko. Widocznie jestem leniwy :)

Lubię. To właśnie ta magia ogniska.

 

Do tego spadające z patyka kiełbaski, przepalone patyki, mordka umorusana od wygryzania ziemniaków ze skorupek :E

 

 

A nie tam tacki, widelce i noże :thumbdown:

 

Pamiętajcie, kiełbasę ściąga się z patyka, zawija w wyborczą/fakt i wcina!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lubię. To właśnie ta magia ogniska.

 

Do tego spadające z patyka kiełbaski, przepalone patyki, mordka umorusana od wygryzania ziemniaków ze skorupek :E

 

 

A nie tam tacki, widelce i noże :thumbdown:

 

Pamiętajcie, kiełbasę ściąga się z patyka, zawija w wyborczą/fakt i wcina!

 

człowieku nie wypowiadaj się w każdym temacie, skoro o niczym nie masz pojęcia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do palenia w grillu używam albo węgla drzewnego lub jeśli mam drewno na działce to drewnem (drzewka owocowe).

Do rozpalania to w zależności od czasu i chęci rozpałka lub denaturat, albo inna dobrze palna substancja.

 

Jeżeli chodzi zaś o sam sprzęt to mam dość stary żeliwny grill. Rodzice kupilo go z jakieś 10 lat temu i służy dzielnie, jednak przy chudej osobie są problemy z mobilnością (duża waga). Wiadomo, że można kupić tani grill w Biedronce, czy innym markecia, ale warto zadać sobie pytanie "Nie będzie taniej kupić jednego droższego i mieć na wieki?".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lubię. To właśnie ta magia ogniska.

 

Do tego spadające z patyka kiełbaski, przepalone patyki, mordka umorusana od wygryzania ziemniaków ze skorupek :E

 

A jak idziesz w grupce z jakimiś fajnymi laskami także byś miał mordę u bazgraną? :E

 

Jak grillować? Tak aby nikomu nie przeszkadzać. 2 kostki podpałki, trochę węgla/drewienek wystarczy. Jeśli jest to girll węglowy to najlepiej kłaść potrawy na ruszt kiedy węgiel się już wysypał.

 

Ofc każde mięso grilluje się inaczej - niektóre dłużej, niektóre krócej.

Edytowane przez Jaycob

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Grill jest dla smakoszy.

 

Szaszłyki, kaszanka, karkówka, łosoś cz inna ryba w całości :thumbup:

Dokładnie :thumbup:

 

Ja robię :)

Biorę psa, grilla, kobietę i jadę nad wodę (np. Paprocany).

U mnie trochę inaczej, idziemy do kumpla na działkę, cztery, pięć osób, bierzemy browary (dużo browarów), coś do słuchania muzy, dużo muzy i grillujemy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

człowieku nie wypowiadaj się w każdym temacie, skoro o niczym nie masz pojęcia

 

Zostań moim pszyjacielem :brokenheart:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kiciok

człowieku nie wypowiadaj się w każdym temacie, skoro o niczym nie masz pojęcia

Przycisk raportuj masz od tego, pozdrawiam :red:

 

A jak idziesz w grupce z jakimiś fajnymi laskami także byś miał mordę u bazgraną? :E

A czemu nie? :o

 

To coś strasznego? Trzeba je nauczyć jak się je, a nie...

 

"Bułkę w bibułkę,a ..." znasz? :cool:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lubię. To właśnie ta magia ogniska.

 

Do tego spadające z patyka kiełbaski, przepalone patyki, mordka umorusana od wygryzania ziemniaków ze skorupek :E

 

 

A nie tam tacki, widelce i noże :thumbdown:

 

Pamiętajcie, kiełbasę ściąga się z patyka, zawija w wyborczą/fakt i wcina!

Prawda. Ja raz nie miałem patyka, to użyłem wideł.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja cie! A ja rozpalam grilla suchymi patyczkami a nie jakimiś chemikaliami :E

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...